!::mykarya & cerita korea::!

Featured Post

Sinopsis Drama Meh Sandar Pada Aku! Karya Aifa Batrisya

Sinopsis Drama Meh Sandar Pada Aku. Cerita adaptasi lagi dari novel Meh sandar pada aku! karya Aifa Batrisya akan mula ditayangkan di TV3 ...

RECENT POST

Recent Posts Widget

Review Novel Jangan Padam Rindu Karya Rina Farizq

Review Novel Jangan Padam Rindu Karya Rina Farizq. Saya baru saja habis membaca novel cinta bertajuk Jangan Padam Rindu. Kisah cinta seorang Mr Engineer dan seorang Arkitek. Novel ini sudah dibeli hampir enam bulan lepas tetapi baru sekarang sempat membacanya.


Kulit novel berwarna putih dengan gambar payung dan tulisan. Di bawah tulisan ada kartun comel yang feeling in love. Kulit novel yang simple. Tapi masih ada cute nya disitu.


Sinopsis Novel Jangan Padam Rindu


Sinopsis dari belakang kulit novel adalah seperti gambar di bawah.

 

Sila klik pada gambar untuk imej lebih jelas. 

Sinopsis:-

Ellina tak sangka dia dilamar oleh tuan haji kerepot yang bertongkat! Dia tak rela nak bertunang dengan lelaki tua yang gatal tu. Nak kahwin? Lagilah tak ingin!

Ellina: Lagi satu, bukan semua orang tuan haji boleh beli hatinya dengan kebendaan. Note4 pink ni memang awesome tapi itu tak bererti saya dah jatuh tergolek kat sini.

Mereka tak pernah bertemu, hanya berkomunikasi melalui aplikasi WhatsApp. Mujurlah ada media canggih tu. Kalau tak, ‘muntah hijau’ dibuatnya kalau terpaksa bercakap secara langsung dan bertentang mata dengan tuan haji.

Tuan haji: Ellina, saya ikhlas nak kahwin dengan Ellina. By the way, Note4 pink tu saya hadiahkan dengan ikhlas. Saya tak ada intention pun nak buat Ellina jatuh tergolek kat sana. Ellina, jatuh tergolek ke?

Serius Ellina tak boleh tahan. Geli betul dengan lelaki tua yang bertongkat tu. Tapi nak buat macam mana? Apa pilihan yang dia ada?

Ellina: Saya serius. Apa kata kahwin saja dengan ibu saya? Saya lebih rela jadi anak tuan haji. Please marry my mom.

Tuan haji : Ellina… I want to marry you, not your mom.

Ellina pasrah. Majlis pertunangan dijalankan walaupun hati tak rela. Tak ikhlas! Tapi, kenapa bila tiba hari pertunangan orang lain pula yang bertunang dengan dia? Bukannya tuan haji. Dan Ellina rasa nak mati bila ‘orang’ itu sebenarnya yang meminangnya. Ellina rasa tak menentu bila ‘orang’ itu yang menjadi tunangnya. Kenapa ‘orang’ itu? Kenapa orang yang telah merobekkan hatinya muncul semula dalam hidupnya?

“Simpan rindu dalam hati!”

Saya ambil masa sebulan setengah habiskan novel ini kerana ada gangguan event dan kerjaya yang perlu didahulukan. Bila ada kelapangan sikit, barulah sambung baca. Lagipun novel Jangan Padam Rindu bukanlah novel thriller yang perlukan tumpuan lebih untuk memahaminya. Hihi...

Pada saya temanya mudah saja, kalau dah jodoh dia tetap mencari kita dan berusaha untuk dapatkan kita. 

Kisah Mr Engineer yang memandang rendah pada seorang wanita yang disangkanya berperibadi rendah seperti wanita yang pernah ditemuinya. Akid Fauzan, Mr Engineer bersikap pendendam kerana dia prejudis terhadap wanita kesan daripada kisah yang berlaku dalam keluarganya.

Ellina pula berusaha menghapus kenangan bersama Fauzan tetapi kehadiran semula lelaki itu untuk menebus khilafnya tidak dapat dielakkan. Dalam masa seminggu dia terikat sebagai isteri Fauzan. Semuanya bahagia nampaknya. 

Namun kejadian di Manhattan, US dan kehadiran wanita bernama Melissa telah mencampakkan luka yang semakin dalam kepada Ellina.

Dapatkah dia menerima Fauzan kembali?

Secara keseluruhan saya boleh kata novel ini biasa saja, unsur suspennya kurang dan kita telah boleh mengagak jalan ceritanya hingga ke penamat. 

Walau pun begitu, saya ucapkan selamat mahu jaya dalam bidang penulisan kepada Rina Farizq. 

0
Back To Top