Subscribe Us

DUNIA LADANG AKHIRAT

Ada orang bekerja keras untuk menjadi kaya dan mencari harta yang banyak.Islam tiudak melarang kita mencari kesenangan dunia, walaupun dalam masa sama diperingatkan bahawa setiap kita pasti akan menemui mati.

Sebab itulah dikatakan "dunia ladang akhirat". Maksudnya sepanjang kita berada di dunia, bekerja dan berbuat baiklah menyediakan bekalan yang bakal dibawa ke akhirat. Apabila tiba di akhirat nanti, setiap Muslim itu akan dipertanggungjawabkan atas apa yang telah dilakukannya semasa di dunia.

Kerap diingatkan bahawa dunia ibarat air laut. Semakin dimunim airnya yang masin semakin terasa hausnya, samalah keadaannya dengan kesenangan dunia yang jika semakin dikejar, tidak akan pernah berasa puas.

Hargailah kesempatan hidup yang seketika ini untuk mencari kebaikan yang dapat menyumbang semula kepada kesejahteraan hidup di akhirat.

Seperti firman Allah yang bermaksud,

"Dialah yang menjadikan bumi bagi kamu, mudah digunakan, maka berjalanlah di merata-rata ceruk rantaunya, serta makanlah daripada rezeki yang dikurniakan oleh Allah; dan (ingatlah, kepada Allah jualah (tempat kembali kamu sesudah) dibangkitkan hidup semula; maka hargailah nikmatnya dan takutilah kemurkaan-Nya"

(Surah Al-Mulk: 15)

Post a Comment

0 Comments

close