PENGUMUMAN!!

ANDA DIPELAWA UNTUK MENGHANTAR KARYA DARI SEBARANG GENRE SEPERTI SAJAK, NOVEL, CERPEN, CERITA-CERITA LUCU, SEDIH SERTA PETUA-PETUA YANG BOLEH DIJADIKAN PANDUAN BERSAMA PEMBACA INTERNET. SILA EMELKAN ARTIKEL ANDA KE:
nora.azam@gmail.com

BERSERTA KETERANGAN RINGKAS MAKLUMAT ANDA.

HARAP MAKLUM.

-BAHAGIAN ADMIN SENI & STYLE-
spacer

'KUN FA YAKUN'

bahawasanya
ketika alam semakin tua
ketika pepohon pun tak larat menongkat bumi
ketika tangisan anak kecil
tak siapa memperdulikan lagi
ketika bangunan megah mencakar langit
banyak yang runtuh menyembah bumi
ketika wanita lebih ramai daripada lelaki
ketika kemungkaran lebih dicintai daripada kebaikan...

Maka
jika TuhanMu telah berkata...
'KUN FA YAKUN'
maka terjadilah
seperti apa yang selalu
kita hayati
dari Kalam Suci

ketika itu tiada siapa
berkata TIDAK atas Kuasanya
Maha Mengetahui
Maha Bijaksana
Maha Pengasih dan Penyayang.
spacer

Dunia Esok Lusa


Esok atau lusa

yang dihimpit bencana

tidak tahu siapa?

lantaran kita tidak suka

gelombang kehancuran menghantui dunia


damai

bukan kita sahaja pencarinya

semua kena berusaha

untuk mencapai titik persamaan


usah ada dendam

walau seinci pada niatmu

kelak ia membakar

keamanan dunia kita


jika hari ini

dunia tidak dijaga dan dibelai

esok lusa bagaimana?

dunia untuk anak-anak kita!


Fikirlah secara bijaksana.

spacer

Maafkan Aku Teman

Maafkan Aku Teman

ketika ini
aku tahu kau sedang marah
tatkala membilang daun-daun kenangan
meski tak nampak yang terkoyak
atau yang lusuh
dek panas dan hujan
di sudut paling dalam
kau memendam perasaan

aku sebenarnya tidak tahu
apa silapku yang lalu
kerana rentetan tali persahabatan kita
dah lama tak tercuit
kerana aku rasakan
antara kita memang tidak serasi

keliru tatkala kau bicara
kecil hatimu menyimpan lama
sesuatu yang kau tak mampu
meluah melalui kata...

kiranya ku tahu dulu
tentang ayat-ayat rindu
yang melagu di dadamu
hingga kau sendiri teramat malu
kan ku ucapkan padamu
maafkan aku teman
penolakan ini tiada makna
juga bukan kerana aku tidak suka...

sebenarnya aku dicintai
oleh insan yang lebih berhak
dimiliki oleh sekeping hati
yang telah lama bersemadi
abadi menjadi memori

sehingga saat ini
aku masih tidak mampu mencari pengganti

maafkan aku teman...

spacer

Song Hye Kyo - Pelakon Full House

Pelakon Full House Song Hye Kyo cantik tanpa mekap ketika menjalani penggambaran filem terbarunya bertajuk 'Fetish' di Hollywood baru-baru ini.

Saksikan gambar-gambarnya:





spacer

HYUN BIN



Nama: Hyun Bin (Hyeon Bin)
Nama sebenar: Kim Tae Pyung (Gim Tae Pyeong)
Profession: Aktor dan model
Tarikh Lahir : 25 Sept 1982
Tempat Lahir : Seoul, Korea Selatan
Tinggi: 184cm
Berat: 74kg
Lambang bintang : Libra
Jenis Darah : B
Keluarga: Abang sulung
Agensi Bakat: Star M Entertainment
Pendidikan: Jungang University (acting major)
Hobi: Berenang, bermain basketball dan menonton perlawanan


Siri TV

Friend, The Untold Story (2009)
The World That They Live In (KBS2, 2008)
The Snow Queen (KBS2, 2006)
My Name is Kim Sam-Soon (MBC, 2005)
Ireland (MBC, 2004)
Nonstop 4 (MBC, 2003)
Bodyguard (KBS2, 2003)

Filem

I’m very Happy (2008)
A Millionaire’s First Love (2006)
Daddy Long Legs (2005)
Spin Kick (2004)
Shower (2002)

Anugerah

2006 KBS Acting Awards: Popularity Award (The Snow Queen)
2006 KBS Drama Awards: Netizen Award (The Snow Queen)
2006 KBS Acting Awards: Best Couple Award with Sung Yu Ri (The Snow Queen)
2006 42nd Baeksang Awards: Most Popular Award
2005 MBC Drama Awards: Top Excellence Award (for My Name is Kim Sam-Soon)
2005 MBC Drama Awards: Popularity Award (Best Actor for My Name is Kim Sam-Soon)
2005 MBC Drama Awards: Best Couple Award (with Kim Sun Ah)
2004 MBC Drama Awards: Popularity Award (Best Newcomer for Ireland)
2004 MBC Drama Awards: Broadcasting & Entertainment Special Award
spacer

LEE DA-HAE




Nama: Lee Da-hae
Nama sebenar: Byun Da-hye
Profession: Artis
Tarikh Lahir: 19 April 1984
Tinggi: 170cm
Berat: 47kg
Jenis Darah: O
Keluarga: Keluarga dan abang
Pendidikan: Burwood Girls Highschool (Sydney)


Siri TV

East of Eden (MBC, 2008)
Robber (SBS, 2007)
Hello! Miss (KBS, 2007)
My Girl (SBS, 2005)
Green Rose (SBS, 2005)
Lotus Flower Fairy (MBC, 2004)
Star’s Echo (MBC/Fuji TV 2004)
Sweet 18 (KBS, 2004)
Good News (MBC, 2003)
Shoot for the Star (SBS, 2002)
Ling Ling (MBC, 2002)

Anugerah

2007 KBS Performance Awards: Excellence Award - Mini Series (Hello! Miss)
2006 SBS Performance Awards: Top 10 Popularity Award
2005 SBS Performance Awards: Performance Award - Drama Special (for Green Rose and My Girl)
2005 41st Baeksang Arts Awards: Best New Actress (Lotus Flower Fairy)
2004 MBC Acting Awards: New Actress Award (Lotus Flower Fairy)
spacer

Jang Dong-Gun




Jang Dong-gun (dilahirkan pada 7 Mac 1972) adalah aktor Korea Selatan dan juga seorang pemuzik. Beliau menghabiskan zaman kanak-kanaknya di Yongsan-gu, Seoul, kemudiannya beliau ke Sekolah Seni Hangook, namun berhenti sebeum sempat mendapatkan ijazahnya. Beiau membuat penampilan pertama di dalam drama MBC bertajuk 'Our Heaven'.

Jang Dong-Gun memperoleh Anugerah Aktor dari acara Blue Dragon Awards untuk wataknya sebagai seorang anggota polis yang dedikasi di dalam 'Nowhere to Hide'. Dalam tahun 2000, beliau berlakon dalam filem 'Friend', di mana ketika itu ia adalah filem terhangat berbanding filem-filem lain.

Jang terkena gosip yang tersebar mengenai kegiatan zaman persekolahannya yang bermasalah dan dituduh bercampur dengan mafia, memberikan laluan kepadanya untuk membintangi Taegukgi pada tahun 2004: The Brotherhood of War, tentang perang Korea, yang sekali lagi memecahkan rekod box office. Wataknya di dalam filem tersebut melayakkan beliau menerima anugerah Naga Biru yang ketiga (Blue dragon award).

Baru-baru ini juga beliau dilantik untuk mempromosikan Nintendo DS Lite di Korea Selatan, yang dikeluarkan pada Januari 2007. Terlibat dengan iklan komersial mempromosikan English Training: Have Fun Improving Your Skills! and Brain Age: Train Your Brain in Minutes a Day!.

Tinggi: 181 cm (5’11”) Berat: 68 kg (150 lbs.) Jenis Darah: O Agama: Buddha

Drama All About Eve (2000) Ghost (1999) Springtime (1999) Love (1998) Myth of a Hero (1997) Model (1997) Medical Brothers (1997) Icing (1996) The Last Match (1994) Il Ji Mae (1993) Our Heaven (1993)

Movies Typhoon (2005) The Promise (2005) Taegukgi: The Brotherhood of War (2004) The Coast Guard (2002) 2009 Lost Memories (2002) Friend (2001) Anarchists (2000) Nowhere to Hide (1999) Love Wind Love Song (1999) First Kiss (1998) Holiday in Seoul (1997) Repechage (1997)

Awards 2004:
Blue Dragon – Best Actor for Taegukgi 2001:
Blue Dragon – Most Popular Actor Award 2001:
Asia Pacific Film Festival – Best Supporting Actor for Friend 2000:
Blue Dragon – Popular Award 1999:
Blue Dragon – Best Supporting Actor for Nowhere to Hide 1997:
Blue Dragon – Best New Actor for The Repechage 1997:
MBC – Best Actor 1997:
Baeksang Art Awards – Most popular performer 1994:
Baeksang Art Awards – TV’s best new actor
spacer

Bingkisan Tahun Baru





COACH, pengeluar dan pereka pelbagai jenama beg tangan dan aksesori mewah di Amerika Syarikat (AS), kini menawarkan koleksi terbaru mereka.

Terkenal dengan fabrik dan material yang berkualiti, Coach menampilkan koleksi beg tangan Penelope yang mampu menawan hati anda.

Koleksi Penelope ini menampilkan beg tangan kulit dengan gaya terbaru, tekstur yang lembut dan pelbagai pilihan warna sesuai untuk wanita yang mahu tampil elegan di khalayak ramai.

Tidak ketinggalan, ia juga boleh dijadikan bingkisan untuk insan tersayang sempena menyambut ketibaan tahun baru 2009. Jangan terlewat untuk memilikinya.


BEG tangan berwarna merah di bawah ini mampu menyerlahkan penampilan anda.

spacer

Pertembungan Lautan dan Gurun

Oleh ROSMAWATI MION







MEMASUKI 2009, Bonia mengajak wanita juga lelaki menyelami keindahan lautan dan ‘kehangatan’ gurun menerusi himpunan terkininya yang tampil bersama sentuhan segar lagi memikat.

Jenama yang terkenal dengan barangan kulit khususnya untuk aksesori itu, hadir menyerikan dunia fesyen dengan beg-beg kulit menawan, dompet, kasut dan tidak ketinggalan pakaian buat lelaki.

Bertemakan ‘Ketenangan Biru Bertemu Kehangatan Coklat’, Koleksi Bonia 2009 masih tetap mengekalkan gaya klasiknya, tetapi bukan ketinggalan zaman, sebaliknya diberi nafas baru khususnya pada beg dan dompet menerusi perincian dan warna-warna menawan.

Segalanya tercipta berinspirasikan biru laut dan rona pasir di gurun. Uniknya, kedua-dua itu dipertemukan dalam satu gaya yang lebih segar dan mempesona.

Bertepatan dengan tema tersebut, warna-warna yang membaluti koleksi 2009 kebanyakannya menyerlahkan rona natural atau semula jadi seperti coklat, kuning cair dan kuning bersama juga paparan warna biru lembut serta putih. Selain itu, ia masih tetap menampilkan rona hitam yang terus diminati wanita mahupun lelaki sepanjang zaman.

Menurut Pengarah Urusan Kumpulan Bonia Corporation Berhad, Albert Chiang, warna-warna pilihan jenama itu diilhamkan dari lautan dan gurun yang akhirnya memberikan pelbagai nada untuk biru dan coklat yang diserlahkan pada keseluruhan koleksi.

Manakala putih dan hitam, hadirnya untuk melengkapkan lagi himpunan 2009 ini.

Katanya lagi, Bonia yang sudah 35 tahun hadir menceriakan dunia fesyen akan terus melahirkan produk-produk berkualiti untuk peminatnya tidak kira wanita mahupun lelaki.

Justeru, pada majlis pelancaran itu lebih 100 rekaan terbaru dipersembahkan antaranya himpunan terkini beg, kasut, pakaian dan aksesori yang juga merupakan sebahagian daripada himpunan terkini.

Namun, paparan paling menarik minat khususnya wanita kala koleksi ini diperagakan kepada tetamu di Pavilion Kuala Lumpur tentunya koleksi beg dan kasut.

Selain warna-warna biru dan coklat yang mewarnai koleksi beg, rekaan kali ini mengetengahkan kualiti kulit asli yang hadir dalam pelbagai tekstur seperti kulit buaya, monogram dan perincian cetak timbul yang cukup menarik.

Sementara itu, koleksi kasutnya pula bukan hanya mementingkan rekaan yang cantik, tetapi turut mengambil kira aspek keselesaan dengan menggunakan kulit anak lembu.

Tidak ketinggalan koleksi yang diperindahkan dengan kilauan kristal Swarovski untuk memberikan pilihan menarik bagi digayakan bersama pakaian malam.

Koleksi Bonia 2009 untuk beg dan kasut dijual antara harga RM300 dan RM1,999.
spacer

Kunci Kunci Ke Syurga

mengenang satu hari yang manis bersamamu
bagaimana kau luahkan dambaanmu pada rahmat Tuhan
menjelang akhir zaman
kau katakan tentang
kunci-kunci ke syurga

betapa kau tanyai
dimana kunci-kunci untuk membuka pintu idaman itu
lalu aku termangu
merenung kembali wajah mulusmu

dengarlah...
kunci itu di tanganmu melawan nafsu
ingatkah sujud khusyukmu kala Zuhur
ingatkah tunduk tawadukmu kala Asar
ingatkah titis airmatamu pada sejadah kala Maghrib
ingatkah Al-fatihah mu yang syahdu kala Isyak
dan kau sambung Tahajud di sepertiga malam
sebelum kau menyerah sujud kala Subuhmu

benarlah itu yang kau katakan
mulakan sekarang
kita belum terlewat untuk syurga Tuhan.
spacer

Kapal Kehidupan

Luka kerana dilukai
kecewa kerana dikecewakan
melihat ia dimana-mana
memalit cantiknya perjalanan masa
dengan rencah kerenah manusia
ada wang maruah melayang
ada rupa malu tergadai
ada kuasa bermaharajalela
ada manusia, KITA lah mangsa!

wang bukan raja
tetapi ia adalah hamba
untuk orang yang waspada

ada mata lihatlah dengan saksama
ada telinga dengarlah dengan teliti
ada lidah berkatalah yang benarbenar belaka
ada akal berfikirlah dengan bijaksana

kitalah kapten yang mengemudi
kemana nak di bawa
kapal kehidupan ini

jangan sampai terlewat
nanti tergadai maruah dan nyawa
demi perjuangan yang tiada nilainya!
spacer

Bumi Gaza Bukan Milikmu Lagi

Membentang tangismu wahai anak
ditengah-tengah keghairahan manusia
yang berhati kejam mengganas
memulas nilai kemanusiaan
menanam dalam-dalam rasa belas kasihan itu
merobek segala isi naluri
meraja di alam buana
membuatku sebak tapi tidak tertangis
setitik air mata tumpah tidak dapat kutahan
lagu dukaku tidak terluah
memendam dan memakan diri

melihat kau wahai anak di Bumi Gaza
yang muka buminya adalah nukleur bermaharajalela
yang pepohonnya menjadi senapang-senapang
membaham tubuh dan nyawa
rumah-rumahnya adalah jentolak
meranapkan berjuta harapan
ratapan hibamu tidak bersuara
airmatamu tidak tertitis
dek rasa yang telah mati!

wahai anak-anak di Bumi Gaza
tanganku tidak sampai untuk mendakap
suaraku mati ditelan bedilan peluru
langkahku terikat dek kuasa besar dunia gelap
tetapi...
doaku tetap ada
meniti di bibir setiap masa
"hiduplah lebih lama untuk kau merasai
nikmat kemenangan di dunia,
jika hidup adalah lebih baik buatmu...
redalah menerima kematian
untuk kau perolehi
nikmat kemenangan di akhirat,
jika mati adalah lebih baik buatmu...

Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui.
spacer

Selamat Datang 2009

Selamat Tahun Baru!
untuk diriku yang tekun pada janji
janji-janji manis lewat tahun 2008
menenun tanpa jemu keringat usaha
menampal liku-liku kecewa yang dimamah putus asa
spacer

Chae Rim Dalam Blue House (Rivals)



Chae Rim, ataupun sebagai Dal Ja di dalam satu siri drama komedi yang terkenal bertajuk Dal Ja’s Spring, telah membintangi Drama bersiri Isnin-Selasa di KBS bertajuk 'Rivals" sebagai teraju utama.Penggambaran dilakukan di Blue House iaitu kediaman presiden (Cheongwadae), berlawan dengan Lee Jong Hyuk (yang seksi!) dan Lee Jin Wook (yang cute!)

Karekter Chae Rim — bertenaga, sentiasa bersedia dengan ketidaktentuan — memasuki Blue House sebagai pekerja baru (agen perkidmatan keselamatan) dan melalui dengan jayanya; Siri ini adalah menggambarkan segala "dunia, cinta dan kehidupan harian" yang berada di Blue House.

Lee Jin Wook (pelakon Air City, Smile Again, Someday) memegang peranan sebagai anak presiden yang nakal, bermasalahdan kasar, manakala Lee Jong Hyuk (pelakon A Good Day to Have an Affair, A Dirty Carnival, Green Rose)adalah kuda hitam di dalam perkhidmatan keselamatan presiden dan juga bekas rakan sekolej Chae Rim.

Melalui mereka drama ini banyak menggambarkan aksi-aksi dan keadaan di sebalik kehidupan sebagai agen seperti latihan fizikal, tugas kawalan khas, dll. Dalam masa yang sama 3 watak utama terlibat dengan cinta tiga segi (sudah biasa!).

Siri ini diarahkan oleh Han Joon Seo PD of Capital Scandal, and ditulis oleh Kang Eun Kyung yang menulis Dal Ja’s Spring, Bichunmu, and Hotelier.
spacer