Header Ads

AKU DAN MBA 1

Advertisement
Aku dah daftar untuk MBAku! Ya ke? Macam percaya dengan tidak pula. Mampukah aku lakukannya. Dengan keluarga yang menuntut perhatian, kerjaya yang kebelakangan ini cukup membebankan dan mampukah aku menangani 'keperitan' subjek-subjek yang telah didaftarkan.

Seram sejuk melihat senarai 'life expenses' di atas.

"Ambik MBA tak ajak aku pun!"

Luah bekas rakan sekerja di CIMB.

"Ada ajak kawan-kawan, dia orang tak sanggup! Belum yakin katanya." Begitu aku menjawab.

"Good luck to you, sister!"

Yeh! Good luck to me...

Teringat ketika sesi 'Penerangan Ringkas Fakulti @ Faculty Briefing' yang diberikan oleh salah seorang pensyarah.

"Bahasa not allowed in this class. You have to speak English even your english is broken/rotten. Don't laugh at your friend, but help and communicate each other to improved your English language."

Wah! Boleh ke? Rakan sama course di sebelah sudah menggigil.

"Macam tak percaya aje saya, sister...rasa nak drop aje."

Aku memberikan kata sokongan dan semangat. 'Kalau tak cuba tak tahu', kataku. Dia kembali bersemangat. Kami berazam untuk meneruskan apa yang telah dirancang ini.

Biasanya orang 'further study' kerana minat dengan ilmu, cintakan pengetahuan. Ada pula kerana hendak 'upgrade' diri dalam kerjaya. Naik pangkat naiklah gaji! Salah seorang rakan sekuliah pula kata kerana mahu jadi pensyarah, kenalah ambil Master. Aku pula? Banyak sebab aku sambung belajar. Pertama, kerana galakan orang tersayang (suami), kedua, motivasi yang diberikan oleh abang sulungku. Ketiganya, mencabar keupayaan diri dengan cabaran dunia pendidikan. Keempat, keperluan bidang kerjayaku. Kelima...nanti aku fikirkan. He..he..

Ah! Kelas pertama akan bermula. Excitednya rasa selepas hampir tiga tahun tidak masuk bilik kuliah. Yang pasti, aku telah bersedia.
Advertisement

No comments

TINGGALKAN KOMEN ANDA:

Powered by Blogger.