NOVEL: CINTA KAMELIA 20

August 18, 2009
“You nak ikut tak?”

“Pergi mana? Dengan siapa?”

“Kita orang nak jalan-jalan kat kota Jakarta ni. Malam macam ni mesti best kan…dengan muzik yang sentiasa menghidupkan kota ini…, umpama malam ini tiada penghujungnya. Kita orang nak survey mana tempat yang bagus untuk shopping, beli barang murah…dan macam-macam lagi…I tak boleh bayangkan, Mel.”

“Siapa ‘kita orang’ yang you maksudkan, Deeja.”

“I, Datuk, Qayyum, Sahara, Balkis…”

“Cukup! Cukup! I kena ikut ke?”

“You are strongly advise to follow…”

“By whom?”

“Our dear Datuk…” Khadeeja melentokkan kepalanya, mengada-ngada.

“Kalau tak nak ikut, apa akan jadi pada I?”

“Mungkin you akan di denda…kena date dengan our dear Datuk…he…he…” Khadeeja mengekeh.

Mengingatkan ‘ugutan’ yang dituturkan oleh Khadeeja sebentar tadi, tiba-tiba mengubah pendirian Kamelia. Terpaksa dia melayani kehendak rakan-rakan yang gemar bersosial itu, demi mengelakkan diri dari dikenakan ‘denda’ sepertimana yang diucapkan oleh Khadeeja.

“Pukul berapa nak keluar?”

“Pukul 7.30 malam kut.”

“Eh! Lepaskan Maghrib dulu lah. Enjoy, enjoy jugak. Solat jangan tinggal!” usik Kamelia kepada Khadeeja.

Muka Khadeeja berubah masam, terasa dengan kata-kata Kamelia. Namun dia kembali senyum apabila memikirkan kewajaran nasihat dari Kamelia itu.

“Okeylah…I tunggu you sampai you buat semua tu, kita turun sama-sama.”

“You tak solat sekali?”

Khadeeja menggeleng. Dia meloncat dari atas katil dan berlari menghadap cermin. Membetulkan mekap di muka dan lipstik di bibir di tambah dengan warna yang lebih garang. Orang kata jika mahu keluar malam, lebih sesuai jika mengenakan lipstik yang berpadanan.

***

Kamelia mengeluh letih ketika langkah mereka berakhir di lobi hotel. Ketika itu jarum jam menunjukkan ke angka 12 pagi. Perjalanan meneroka bumi malam kota Jakarta memeningkan kepalanya. Tiada istilah ‘enjoy’ sebagaimana kata Khadeeja sebelum mereka keluar tadi.

Rakan-rakannya yang lain masih sempat berborak di kerusi dan tidak berniat untuk terus naik ke atas. Kelihatan Datuk Jeffrey begitu ‘sporting’ berborak dengan kakitangannya. Kadang-kadang mata nakal bos muda itu singgah di muka Kamelia.

Memandangkan Khadeeja masih leka berborak, dia bersendirian ke kaunter pelanggan dan meminta kunci biliknya dari seorang petugas di situ. Khadeeja sempat berpesan agar Kamelia masuk ke bilik dahulu kerana dia belum rasa mengantuk lagi.

Sebaik sahaja dia mahu terlena, Kamelia terdengar sayup-sayup namanya dipanggil dari luar pintu bilik. Diamati suara itu lama-lama. Setelah pasti yang empunya suara, dia membuka pintu dan membiarkan Khadeeja mengekori dari belakang. Tidak lama kemudian terdengar bunyi benda jatuh. Belum sempat dia berbuat apa-apa, tubuh Khadeeja telah jatuh terjelepok di depan pintu masuk bilik mereka. Dengan segera Kamelia memapah gadis kacukan itu ke atas katil. Bau arak menusuk lubang hidungnya bercampur dengan bau rokok di tubuh badan Khadeeja. Kenapa ni Khadeeja? Resah Kamelia memikirkannya.

“Deeja!”

“Deeja!”

“Deeja! Kenapa ni?”

“Mel…” itu sahaja yang keluar dari mulut Khadeeja.

Kamelia merenjis air ke muka Khadeeja sambil membaca selawat. Sebenarnya dia panik juga sebentar tadi, tetapi memikirkan hanya mereka berdua di dalam bilik tersebut, dia berlagak berani. Semakin seram jadinya apabila memikirkan yang kini dia berada di negara orang.

Khadeeja telah nyenyak tidur selepas beberapa ketika mulutnya meracau yang bukan-bukan. Itulah sebabnya meminum arak itu haram hukumnya. Ketika mabuk segala keburukan akan terserlah. Kamelia beristighfar di dalam hati mengenangkan nasib rakan sebiliknya itu.


Jam menunjukkan pukul 3.15 pagi tetapi mata Kamelia masih berkelip-kelip tidak mahu tidur. Hampir seminggu di Jakarta, hatinya seperti dipanggil-panggil untuk pulang ke tanahair tercinta. Rindunya pada ibu dan ayah, adik beradik serta tunang tersayang bagai tidak dapat dibendung lagi. Hatinya di serang sayu tiba-tiba. Tidak tahu mengapa? Tidak sabar rasanya menunggu hari siang untuk menelefon mereka.

Bunyi telefon yang diletakkan di tepi bantal mengejutkannya. Dia meneliti nama yang tertera di skrin. Ijol?! Ya ke? Aduhai…nak menangis rasanya…

“Ijol…”

“Melia, are you okey?”

Kamelia menangis tersedu-sedu. Perasaannya sangat tersentuh dek Ijol yang muncul di hujung talian pada saat dia amat memerlukan seseorang.

“Melia!”

“Jangan buat saya macam ni. Kenapa sayang? Awak okey ke? Cakaplah…”

“Saya tengah nangis ni. You call on time, Ijol…”

“Saya call pun awak nangis? Why? Tak nak saya call ke? Kalau tak, saya put down the phone…”

“Jangan! Saya rindu…”

“Alhamdulillah…”

“Bukan rindu kat awak!”

“Tak mengapa. Saya tahu awak tak akan ngaku punya walau awak rindu kat saya setengah mati. Saya faham…dah nasib badan dapat tunang macam awak. Reda ajelah…”

“Awak ni…”

Kamelia ketawa mendengar usikan Ijol itu.

“Kenapa awak call saya?”

“Tak boleh tidur. Saya teringatkan seseorang. Rasa macam ada orang jauh yang tengah rindui saya …” jawab Ijol.

Kamelia tersenyum sendirian menganggap dirinya sedang dirindui oleh Ijol juga. Bahagia menyinar di mana-mana.

“Siapalah yang awak ingat dan rindukan tu ya?”

“Hai… dah ceria suara awak nampaknya. Awak jangan perasan…saya bukan ingatkan awak. Saya teringatkan emak dan abah yang pergi umrah. Dah dekat seminggu dia orang pergi…lepas majlis kita hari tu.” Usik Ijol lagi.

“Menyampah! Awak kenakan saya!”

“Mana ada.”

“Ya!”

“Betul…saya ingatkan buah hati yang jauh. Buah hati yang tak mengaku dia sayangkan saya. Juga tak mahu mengaku yang dia rindukan saya…”

Kamelia dan Ijol sama-sama terdiam. Hanya kedengaran nafas mereka yang turun naik menahan debaran rindu.

“Bila lah awak nak balik? Rindunya saya. Lepas tunang hari tu, terus tak dapat dating dengan awak. Nanti balik, siap awak! Hari-hari saya nak dating dengan awak.”

“Jangan harap! Dah kahwin nanti baru boleh dating.”

“Kejamnya awak…”

“Tahu pun.”

“Tak kira. Awak kena keluar dengan saya jugak!”

“Cubalah kalau berani.”

“Ok. Saya tunggu awak balik sayang…”

“Ok! Bye!”

Selepas memutuskan talian, Kamelia termenung lagi. Hilang sudah rasa mengantuknya setelah mendengar suara Ijol. Tak sangka mencecah 15 minit juga dia berbual dengan Ijol tadi. Nyata Ijol tidak berkira untuk menghubunginya yang jauh ini. Semakin lama semakin dalam rasa kasihnya pada lelaki itu. Dia tidak mahu memikirkan tentang perbualan yang didengari dari mulut Zureen ketika di Mahkota Parade minggu lalu. Yang dia mahukan adalah menyemai rasa kasihnya terhadap Ijol yang kian lama semakin mendalam. Dia berdoa biarlah takdir perjalanan hidupnya dilalui dengan mudah, tanpa halangan yang bisa merobohkan kasih sayang mereka.

Ah! ‘Budak Gila’ yang satu ketika menimbulkan segunung benci, kini menghamparkan permaidani kasih untukku pula! Kamelia mengucap syukur atas apa yang ditakdirkan untuknya.

***

“Cik Puan! Cik Puan!”

Kamelia sedang berjalan dengan Khadeeja dan Balkis ketika terdengar seperti seseorang sedang memanggilnya. Namun Balkis di sebelahnya terlebih awal menoleh dan lelaki itu menunjukkan jarinya ke arah Kamelia.

“Melia…someone has calling your name. Did you know somebody here?”

“Who? Me?”

“Ya lah. Kami tanya awak, mungkin kawan lama?” soal Balkis dengan wajah ingin tahu.

“Kenapa pulak?”

“Kita orang semua nampak masa you makan dengan seseorang beberapa hari lepas. Siapa tu?”

“Ohh! Itu kawan lama masa belajar kat UK.”

“Maaf Cik Puan…mas Hardy mahu berjumpa.” lelaki yang sama yang menyampaikan pesanan kepada Kamelia tempohari.

“There! I told you. You have a big fan here…bertuahnya badan.” Usik Khadeeja pula.

“Since kita pun tak ada buat apa-apa lepas ni, why not I bring you all together. Meet my nice friend.”

“Jom! Tak sabar ni.” Jawab Balkis teruja.

Balkis dan Khadeeja mengekori Kamelia di belakang. Di hadapan mereka lelaki muda yang berpakaian formal dan berjaket biru itu. Melihatkan penampilannya, mungkin dia seorang kakitangan atasan di hotel tersebut. Mereka di bawa ke satu unit penthouse di tingkat atas hotel tersebut. Setibanya mereka di hadapan pintu penthouse, Kamelia menekan loceng dan beberapa saat kemudian pintu terbuka. Lelaki tadi sudahpun meminta izin untuk beredar.

“Wow! Bilik apa ni? Besarnya…” Khadeeja terpegun.

“Ini biasanya bilik persinggahan atau tempat rehat tuan punya hotel. Kawan I tu owner hotel yang kita tengah duiduk sekarang. Nanti I kenalkan you berdua dengan dia. But you all must behave, ok.”

“All right!” Khadeeja dan Balkis menjawab serentak.

“Hai! Selamat malam.”

Ketiga-tiga gadis itu berpusing serentak ke arah datangnya suara itu. Sebaik Khadeeja dan Balkis terlihat teman baik yang diperkatakan oleh Kamelia itu, mata masing-masing tidak berkelip. Lelaki kacak seperti itu pun tak mampu menambat hati Kamelia? Kenapa ya?

“Hardy…selamat malam. Meet my friend, Deeja dan Balkis.”

“Hardy.”

Mereka saling bersalaman dan bertukar senyuman.

“Sorry sebab saya bawa kawan. Kamu tidak kisah, kan?”

“Tidak mengapa. Lagipun saya sudah order makanan yang banyak. Kalau kita berdua yang makan, tidak habis rasanya.” Hardy berkata dalam bahasa Indonesia yang agak pekat.

“Handsomenya dia!” bisik Khadeeja ke telinga Kamelia.

“Dia lelaki yang luar biasa.” Puji Balkis pula ke telinga Kamelia.

Hardy hanya memerhatikan gelagat rakan Kamelia dengan senyuman yang sentiasa terukir di bibir. Dia sudah biasa berhadapan dengan situasi sebegitu. Cuma, dari dahulu hatinya telah dicuri oleh Kamelia. Itulah rahsia dan kenyataannya mengapa dia tidak tergoda oleh sebarang layanan manja dari gadis-gadis seksi di luar sana.

“Melia, kamu duduklah dulu. Sekejap lagi makanan yang dipesan akan sampai. Atau…kamu mahu meninjau suite ini. Mari, saya tunjukkan.” Pelawa Hardy dengan lembut.

Kamelia membalas ajakan Hardy itu dengan rasa gembira. Khadeeja dan Balkis mengikut sahaja walaupun Hardy seperti endah tak endah sahaja terhadap kehadiran mereka. Suite itu mempunyai 5 bilik yang besar dan mewah di mana biasanya Hardy membawa tetamu istimewanya atau sahabat handai menginap di situ. Hiasan suite itu amat eksklusif dan padan dengan reka bentuk katil yang nampak sangat bercitarasa tinggi. Terdapat mini bar, tempat menonton televisyen, meja makan yang besar dan lampu candeliar yang tergantung cantik.

“Kamu selalu di sini, Hardy? Tempat gini besar, pasti sangat nyaman untuk kamu seorang.”

“Enggaklah Mel. Kadang-kadang saja, contohnya kerana ada kamu, makanya saya tunjukkan. Yang pasti bukan untuk sebarangan orang…” ujar Hardy berterus terang.

“Ohh! Cewek kamu mana? Dari hari itu kata mahu kenalkan pada saya?” tanya Kamelia dalam bahasa Indonesia yang agak kekok.

“Kok tanya saya. Tanyalah diri kamu.”

“Saya!?”

Kamelia kurang faham apa yang dimaksudkan oleh Hardy itu. Begitu juga dengan Khadeeja dan Balkis. Wajah mereka ikut berkerut-kerut seperti Kamelia.

“Yang kamu tu, mana pacarnya?”

“Masya’Allah…kamu pulak yang tanyai saya. Kalau gitu sampai bila ngggak habis-habis…” jawab Kamelia sambil ketawa.

Akhirnya persoalan itu habis begitu sahaja kerana makanan yang di pesan sudah sampai.

***

“Handsomenya dia, Mel. Mana you dapat spesis yang macam ni. Ada iras muka pelakon Ari Wibowo, kan.” Soal Khadeeja masih teringat-ingat wajah kacak Hardy.

“Kawan I masa kat UK dulu.”

“Kawan aje?”

“Erm…”

“You tak terpikat sikit pun kat dia? Dah lah handsome, kaya pulak tu…”

“Itu semua bukan ukuran untuk I cari teman hidup, Deeja.”

“Betul? Bukan you punya? Kalau gitu I still have the chance, right?”

“Suka hati youlah, Deeja. Tapi jangan main dengan api, nanti terbakar diri.”

“Apa maksud you? Api? Mana I main dengan api, I main dengan laki aje tau…”

“Hish! You ni kan, hari tu yang mabuk tertonggeng depan pintu tu apahal? You dengan siapa?”

“Datuk Jeffery. Ops! Bukan…sebenarnya…”

“I dah tahu semuanya, Deeja. You jangan nak temberang dengan I. Qayyum dah ceritakan semuanya…”

“Apa si Qayyum tu cakap?!” soal Khadeeja terkejut kerana dia tidak menyangka yang Kamelia sudah tahu tentang aktivitinya di Jakarta ini.

“Banyak. To make it short…you dah tidur dengan Datuk, kan?”

“Dia yang ajak I. Lagipun I tengah mabuk masa tu, Mel.”

“Astaghfirullah…betullah apa yang dia orang cakap tu. Selalu you hilang malam-malam sebab you jadi peneman Datuk? You tak fikir dosa ke, Deeja?” Kamelia sudah hilang sabar.

“Dia janji nak bagi I jawatan…naikkan gaji I.”

“Karut! Semua tu karut Deeja. You tak kenal siapa dia orang tu. You tak tahu mereka tu siapa Deeja. Semua tu pelakon! Hipokrit! Dia orang nakkan tubuh you aje, bukannya pandang pun kelayakan you!”

“I tak terfikir pun.” Balas Khadeeja selamba tanpa rasa menyesal.

No comments:

TINGGALKAN KOMEN ANDA:

Powered by Blogger.