Blog e-novel, cerita korea dan drama melayu

Tak Ada Idea ...

nur aynora | ,October 28, 2009 |



Nak menulis tak ada idea...? Mana nak korek idea ni. Fikiran jadi buntu. Pusing kanan salah, pusing kiri salah. Ini yang selalu berlaku pada saya. Otak selalu jammed. Lagi-lagi kalau tengah banyak kerja kat office. Ya lah, kekadang kat office kerja bidang lain, tak ada kena mengena langsung dengan idea kreatif nak buat cerita. Lagi pulak, kalau kena bos yang tengah hangin, kitalah mangsanya.

Pernah sekali tu saya cuba menaip e-novel saya kat komputer office, sekali terkantul dengan kawan sepejabat. Nasib baik tak dengan bos!! Kalau tidak, mahunya saya kena letak notis...notis explanation. Hee..hee...

Okey, cuba kita tengok idea 'gila' berikut (kalau betul gila, naya...) nak menjana idea:

  1. Tutup komputer, internet atau apa saja yang
    buatkan tangan gatal nak ketuk keyboards.
  2. Tarik bantal tidur.
  3. Dalam mimpi mesti datang idea!!
  4. Bangun dengan badan yang fresh.
  5. Baca akhbar, jangan baca pasal politik (kecuali nak buat cerita orang politik...). Bacalah pasal hiburan, sukan dan baca iklan. Mesti syok!
  6. Lepas tu buat milo ais. He....hee...
  7. Mendengar lagu yang mendayu-dayu, atau lagu yang ada kaitan dengan cerita yang nak kita buat.
  8. Buka komputer dan mulakan menulis.

Boleh tak idea ni? Kalau tak jalan juga...kita cari idea lain...



Selamat mencuba idea yang tak berapa nak jadi idea ni.



Ikhlas Dari,



Ron Aynora



Mykarya.Com 2008-2009



Tag : TIPS MENULIS
Aynora Nur adalah seorang penulis blog separuh masa, terlibat dalam bidang hartanah dan perkhidmatan – di Johor, Malaysia. Lulusan MBA. Aktif berblog sejak tahun 2010. Hubungi saya untuk Promosi produk dan servis • Entry kekal di blog • • Pakej mengikut bajet • Daily PV : 35,000 - 45,000 • Monthly PV : 1.1juta - 1.5juta. Info lanjut di about me ...
 
2 Komen untuk "Tak Ada Idea ..."

Salam,

Boleh pakai juga idea ni...
Nak try la

salam perkenalan,
sy suka buat no.7 tu... dgr lagu pasti dpt idea.

TINGGALKAN KOMEN ANDA:

Back To Top