Header Ads

Ringkasan: Bintang Jiwa

Draf Manuskrip : Bintang Jiwa

(Ringkasan 1…)

“You siapkan semua dokumen I. Sat lagi ada meeting dengan client. Jangan lupa apa yang I pesan tadi. Lunch nanti don’t forget our appointment. You, I, Mia and your lovely guy…siapa tu…”

“Ish!! Asyik lupa aje. Dino!”

“Sorry sweet heart! Bukan sengaja.”

“Bukan sengaja tetapi sengaja tak nak ingat my guy kan, you memang selfish!”

Fish…fish jangan sebut, okey! I tahulah I tak makan fish. Tapi you suka sebut selfish kat I.”

“You pun apa kurangnya. Sikit sikit sweetheart, sikit sikit sweetheart. I pun berbulu dengar.”

“Suka hati I lah…mulut I.”

“Masalahnya telinga I yang berbulu!”

“Okey! Dah siap belum dokumen I. Nak chow ni.”

Andy mengangkat organizer lalu dikepit di ketiak. Tangannya penuh dengan dokumen dan hardcover file yang mengandungi maklumat untuk sesi perbincangan dengan kontraktor.

“Semua cun. You boleh chow!”

Bye sweetheart. Take care.”

Andy masih sempat mengusik Qis yang sedang menonggeng menulis sesuatu di mejanya. Gadis itu tidak menjawab. Dia sudah lali dengan ungkapan sayang, darling, sweetheart atau yang sewaktu dengannya yang keluar dari mulut Andy. Hubungan akrab antara mereka yang telah terjalin sekian lama menjadikan lesen sah untuk mereka saling bertingkah tanpa perlu menjaga hati dan adab sopan.


***
(Ringkasan 2)

“You benda sikit macam ni pun tak boleh nak kowtim. Apa guna I ambil you jadi partner I, kalau benda macam ni pun tak boleh harap! Kalau gitu baik I buat sendiri.”

Qis yang mendengar bebelan Andy naik meradang. Sudahlah dia berhempas pulas menyiapkan ‘Quotation’ untuk lelaki itu, dikata pula dia tak boleh diharap. Apa kena dengan Andy ni? Ingat dia sorang boleh naik hantu! Ingat dia sorang ada super power dalam syarikat ini. Dia pun ada power juga walau tak penuh seratus peratus.

Qis mencampakkan fail kertas ke atas meja Andy. Dia bercekak pinggang menghadap lelaki itu. Kali ini apa nak jadi, jadilah. Kalau iya pun dia datang bulan, jangan menyerang orang tak tentu pasal. Bebel hati kecil Qis tak habis-habis.

“Apa ni??”

“Fail. Tak nampak?”

“Apasal you campak sampai terbang melayang benda ni??” Suara Andy meletus macam gunung Karakatau yang menumpahkan laharnya.

“Dah tu…siapa yang start?”

Andy menahan marah sambil matanya mencerlung tajam menentang pandangan garang dari Qis. Qis kalau dah garang macam mak tiri dalam tv. Dalam marah-marah pun hati kecil Andy sempat pula mengutuk.

“You berambus lah sebelum I lebih teruk naik angin. Tengok muka you makin buat I tension berkali ganda. You get lost!” Andy menjerit lantang.

“Ada I heran? I pun dah fed up dengan you. Kalau iya pun gaduh dengan Mia, jangan pulak lepaskan pada I!”

“You ni kan!!” Andy hampir membaling fail yang tadi dihumban Qis ke atas mejanya tetapi tidak jadi berbuat demikian.

“Nasib baik you buat muka kesian. Pergi…pergi…I tak nak tengok muka you buat masa ni.”

Badak!!

“Apa you cakap??”

“Uwekk!!” Qis mencebik sambil keluar meninggalkan Andy yang sedang angin satu badan.

***

(Ringkasan 3)

My sweetheart!”

Qis tersenyum selamba. Sudah biasa. Manakala Mia terpinga-pinga. Kenapa Andy memperkenalkan Qis sebagai sweetheartnya. Pulak tu di hadapan kedua orang tuanya sendiri. Habis aku ni siapa?

“Yang ini…” tanya mama Andy.

“Buat hati Andy, ma…papa.”

Andy merujuk kepada Mia pula. Engku Sazali dan Puan Rohana saling berpandangan. Macam mana ni? Mereka buat muka tidak faham.

“Mama tak payah faham. Biar Andy saja yang tahu, okey.”

“Ada-ada saja kamu ni. Ajak kawan-kawan kamu masuk.”

Mia jalan beriringan dengan Andy manakala Qis membontoti dari belakang. Rumah teres dua tingkat lot tepi itu kelihatan nyaman dan sunyi sahaja.

***

Ringkasan 4:


"Aku tak boleh, Andy! Tak boleh!"


"Kau explain kat aku. Kenapa tak boleh? Now!"


"Aku kasihan kat dia. Dia yang banyak membantu aku, menolong aku. Dia selalu sabar dengan aku."


"Alah! Itu pun aku selalu buat kat kau. Ada kau take note itu semua? Ada kau sangkut sikit kat memori kau? Ada tak??" suara Andy meninggi.


"Jangan ungkit itu semua kalau kau ikhlas selama ini."


"Itulah kau! Ikhlas aje yang kau boleh kata."


"Habis tu..." suara Qis kedengaran sedih.


"Satu kali ini aje. Kau ikut aku. Lain kali aku dah tak harap lagi dah."


"Habis tu Mia kau nak campak kat mana?"


"Itu senang aje. Tahulah apa aku 'goreng' dia."


Qis diam sejenak tetapi matanya bulat membuntang. Dia nak menipu aweknya sendiri? Biar betul. Kalau Dino buat begitu padanya, mesti dia sedih dan makan hati. Kalau setakat makan hati masih okey lagi, tapi kalau gila dibuatnya, siapa nak tanggung?


"Ini lagi tak boleh."


"Please sweetheart...kaulah makhluk tercantik pernah aku kenal. Kaulah yang terbaik."


"Piraaaah!!"


"Kau tak baik tau. Abis aku nak buat macam mana? Aku tunjuk dua dua, tetapi mama aku berkenan kat kau."


Qis tersenyum. Kelakar betul. Kekasih Andy adalah Mia tetapi orangtuanya sukakan Qis. Masalahnya, Qis juga sudah berpunya. Kalau masih solo tak apa juga. Tapi, kalau solopun, hendak ke Qis dengan Andy yang panas baran tu?

"Dengan satu syarat."

"Sepuluh pun boleh! Apa dia?"

***
Advertisement

2 comments:

TINGGALKAN KOMEN ANDA:

Powered by Blogger.