Header Ads

Tiada tajuk...


"Kau tak pernah tanya."

"Kau pun sama."

"Jadi, macam mana nak bagitahu dia orang hah?"

"Kau lah bagi tahu. Kau kan lelaki."

"Tak acilah macam tu."

"Then nak suruh aku yang cakap lah gamaknya ni."

"Hari tu pasal kain yang terkoyak aku dah settlekan, kali ni turn kau pulak."

Hrmm. Si gadis mengumam. Apa nak dikata. Hati ini dan dia tak sama. Kita orang tak boleh nak berlakon lagi. Dah tepu memikir cara hari demi hari hinggakan otak yang genius dah naik bebal. Mana ada cinta yang dipaksa-paksa dalam zaman globalisasi ni.

"Bila?" tanya si gadis.

"Secepat mungkin."

"Petang ini kau rasa boleh tak?"

"Tak tau. Mood dia orang kena budget dan timbang dulu. Senget atau balance...tak tentu lagi."

Si lelaki macho termenung. Dia tak boleh tahan lagi. Aweknya asyik cemburukan gadis di depannya. Cowok si gadis pun sama. Dua kali lima. Muncung panjang berdepa-depa kerana cemburukan lelaki macho ini yang asyik berkepit dengan girlnya. Hati mendidih rasa nak hentam lelaki macho yang digilai ramai itu.

"Kenapalah kita duduk dekat-dekat. Kalau kau kat Kuching ker, aku kat Johor ker...kan senang. Terus boleh tutup buku."

Sang gadis berlesung pipit tersengih. Matanya yang bulat dikenyitkan. "Kau tanyalah mama kau."

"Banyak negeri lain kat Malaysia ni, banyak kampung...parit ker apa ker...nak juga duduk kat sebelah rumah mama aku. Dia orang nak berkawan lantaklah, tapi jangan suruh kita bercouple jugak. Jemu tau! Jemu."

"Aku lagi. Dari kau merah lagi aku dah tak boleh ngam dengan kau. Kau memekak aje kerjanya."

"Mana ada!" si lelaki macho menentang.

"Eleh! Mama kau dah story abis kat aku. Kau kuat melalak masa kecik."

"Kau pun sama. Kencing merata-rata. Ancing tau...tiap-tiap hari mama kau kena jemur selimut kat pagar. Booooo...." si lelaki macho menutup hidungnya dan mengejek-ngejek si gadis berlesung pipit.

Bedebak! Bedebuk! Bedebak! Bedebuk! Buku lima singgah di perut si lelaki macho.

"Cukup! Cukup! Sakitlah jantung pisang!"

"Padan muka kau pokok kelapa! Ejek aku lagi."

Si lelaki macho mengalah. Dah macho katakan, takkan nak tunjuk perangai dayus depan sang gadis. Mengalah kan nampak gentlemen sikit!

"Ini dah kali ke berapa kita try? Ada seratus kali??"

"Dah beribu-ribu lemon kita try. Still fail...apa dia orang sengaja tak faham bahasa yang kita cakapkan ke? Aku rasa elok kau guna bahasa Rusia lah jantung pisang."

"Boleh ke pokok kelapa? Tak dia orang masuk ICU nanti..."

"Ya tak ya jugak. Kau pun bukan tahu sepatah haram bahasa Rusia tu.

"Baik kau aje yang slow talk dengan mama-mama dan papa-papa kita tu. Kau goreng la bahasa Jerman. Kau kan fasih tahap gaban bahasa dia orang."

"Pandai lah lu. Jadi ayam bercakap dengan itik karang...lagi gelabah beb!"

"Abis tu?"

"Abis two...three..."

Diam. Masing-masing menyepikan diri. Bagai ada Malaikat lalu ...

"Woitt! Aku ada idea macam mana nak putuskan hubungan kita."

"Terkejut aku! Apa idea terbaik kau wahai jantung pisang?"

"Kita pergi oversea..."

"Itu tak putus jugak."

"Kita pergi lain-lain tempat. Jadi bila balik nanti lepas empat lima tahun...dia orang sure dah lupa nak jodohkan kita. Betul tak? Best tak idea aku?"

"Ya lah! Boleh pakai jugak."

"Jomlah kita bagi tau benda ni sekarang." si gadis berlesung pipit tidak sabar untuk menyelesaikan masalah mereka.

"Jom!"

Mereka sama-sama bangun. Tetapi kemudian berpandangan sesama sendiri.

"Nak meeting kat rumah kau atau aku?"

"Kat atas tembok rumah kita pun boleh. Tengah-tengah...kalau dia orang nak balun kita, senang lari."

"Yang itu idea orang tak senteng. Ada ke meeting kat atas tembok. Apa class!"

Sekali lagi si lelaki macho menyakat si gadis berlesung pipit.

Advertisement

3 comments:

  1. erk de kesimnambungannya lgi ke???
    kalo de, smbung cpt2 ye..^^

    ReplyDelete
  2. without a sound:

    ada...tapi tak tau nak letak tajuk apa? saja tulis dulu sebelum idea hilang...

    ReplyDelete

TINGGALKAN KOMEN ANDA:

Powered by Blogger.