Header Ads

Ilham menulis | Datang sendiri @ kena cari?


Kenapa kita menulis? Apa yang mendorong kita berfikiran secara kreatif? Adakah ilham kreatif is gifted or kena cari di merata sources seperti buku2, pengalaman hidup sendiri, pengalaman hidup orang lain, dsb.

Ada juga saya terbaca dari google bahawa ilham kreatif boleh diperolehi dengan banyak cara, antaranya:

a) berhenti menonton TV, sebab kita mudah terpengaruh dengan khayalan yang di tonton;
b) jalan2 selama 20 minit setiap hari,
c) sentiasa ada pen dan kertas kat tangan/ by our side, ingat @ nampak benda yang menarik cepat2 tulis,
d) tulis lagu untuk binatang kesayangan kita
e) selalu menari jika stress, ha ha boleh ke?
f) berjalan dalam hujan, aha! boleh pakai idea ni.
g) buat benda2 yang berbentuk kreatif selain daripada dlm bentuk penulisan, cthnya buat buku scrap, buat lukisan dll
h) senaraikan benda2 yang kita sayang
i) tulis 10 poskad, untuk siapa ek?
j) mendengar lagu yang kita tak pernah dengar.

Okey tak list kat atas tu? Boleh pakai ke? Tapi kalau nak cuba salah satu tak susah, just try.

Ramai penulis kat negara kita ni berdiri atas branding mereka sendiri, cara penulisan yang sama untuk setiap novel mereka. Jadi, itu lah identiti seseorang penulis berdasarkan ilham kreatif yang mereka perolehi. Sekadar menyebut beberapa nama,

1) Norzailina Nordin ~ lebih menjurus kepada novel dewasa dan gaya penceritaan yang mendalam dalam penulisannya,
2) Aisya Sofea ~ branding dia tentulah bahasa yang berbunga2 dan kisah percintaan dengan happy ending dan latar luar negara
3) Norhayati Berahim ~ Kisah hubungan kekeluargaan menjadi tunjang identiti karya2nya.
4) Anis Ayuni ~ gaya penulisan yang ringkas dan santai tetapi menggunakan bahasa melayu yang betul/standard

Jadi, secara amnya latar belakang keluarga dan persekitaran di mana kita pernah berada atau sedang berada banyak memainkan peranan menjana idea kreatif seseorang penulis.

##aynora nur ~ sejak sibuk dengan MBA otak saya dah tepu, kontang. Tau asyik kira balance tak balance je...idea kreatif yang menjurus ke arah penulisan novel kreatif lama kelamaan semakin terhakis.

Adakah saya terlalu stress?
Advertisement

1 comment:

TINGGALKAN KOMEN ANDA:

Powered by Blogger.