Novel: Mengapa Di Rindu 21

loading...


“Hazzim nak ke mana?”

“Keluar kejap ibu.”

“Dengan siapa?”

“Sorang.”

“Takkan keluar malam-malam tak ajak kawan.”

“Tak ke mana pun ibu. Saya bukan berclubbing. Saya cuma nak ambil angin.”

“Hazzim tahu Wida dah ada kat sini kan?”

‘Hmmm…” Hazzim hanya menggumam. Dia tidak gembira bila nama itu disebut di hadapannya.

“Dah jumpa dia?”

“Ada juga terserempak beberapa kali.”

“Hazzim masih sayangkan dia? Masih ingat dia?”

“Entahlah ibu. Saya nak cepat ni. Lain kali kita discuss pasal ini ya…”

Hazzim terus meluru ke garaj yang menyimpan keretanya.

“Hmmm…jangan balik lewat sangat. Tak elok berembun kat luar. Lagi-lagi kalau embun yang dipanggil embun jantan. Kesihatan Hazzim pun nak kena jaga. Kerja awak bukan tugas sembarangan…ingat tu. Ibu tak mahu esok pagi Hazzim pergi kerja dengan muka mengantuk.”

“Terima kasih ibu. Walau umur saya dah masuk 3k club, ibu tetap masih nak ingatkan saya. Thanks ibu.”

Selepas menggamit Dato’ Hj Yusniza, Camry putih Hazzim meluncur laju menuruni bukit dan berhenti sebentar di pintu pagar. Pak Din sedang berdiri menekan remote pintu pagar utama itu. Pengawal pintu yang sudah bertahun bekerja dengan keluarga Hazzim itu kelihatan komited dengan tugasnya.

“Lama tak berbual dengan Pak Din. Pak Din sihat?”

“Sihat, nak…”

“Alhamdulillah…”

“Nak ke mana?” soalan yang serupa diajukan.

Hazzim tersengih mendengar pertanyaan Pak Din.

“Kenapa dengan kamu?”

“Pak Din tanya macam ibu aje…itu yang saya rasa gelihati.”

“Ya ke?”

“Ha’ah. Risau betul. Saya orang bujang dan dah matang pulak tu. Saya tahu apa yang saya buat Pak Din. Ibu aje yang macam tak percaya kat saya.”

“Hati seorang ibu memang begitu. Sampailah dia menutup matanya…”

“Iyalah Pak Din. Saya nak keluar kejap ambil angin, Pak Din. Saya pergi dulu. Assalamualaikum…” Hazzim mengangkat tangan sebelum meluncur laju ke arah jalan raya.

“Waalaikumussalam…” Pak Din menjawab sambil tersenyum.



KEDAI menjual ikan dan akuarium milik Kamal kelihatan sibuk seperti biasa. Dari jauh kelihatan Kamal sedang sibuk melayani dua orang pelanggannya yang berbangsa Cina. Dia langsung tidak perasan kehadiran Hazzim di belakangnya. Apabila Hazzim menegurnya, barulah Kamal berpaling dengan wajah kaget.

“Hei bang, what’s up! Lama tak datang?”

“Okey, I’m fine. How’s business?”

“Bagus bang…eh! tak pegi mancing lagi ke?”

“Lately dah kurang. Abang sibuk sikit kat pejabat tu.”

Perbualan mereka terganggu sebentar apabila dua orang pelanggan berbangsa Cina tadi mahu membuat pembayaran. Kamal bergerak ke kaunter, memasukkan data dan kemudian mengembalikan baki wang pelanggan tersebut.

“Banyak ikan. Ada ikan baru ke?” Hazzim bertanya sambil tangannya masih di poket.

“Adalah sikit-sikit. Ikan emas merah ramai orang ambil bang…warnanya yang cantik lagi-lagi bila waktu malam, itu yang jadi tarikan…syok oh!!”

“Iyalah tu! Ikan memanjang…takkan takde masa untuk tuuuut!”

“Apa tuuuut yang panjang bunyinya tu bang.”

“Alah…buat-buat tak tahu konon. Aweklah, apalagi?” suara Hazzim ditinggikan.

Kamal ketawa mengekeh bila Hazzim mengusiknya pasal awek. Sudahlah abang angkatnya jarang datang, alih-alih datang serkap jarang pasal awek. Huh! Memang muka selamba abang Hazzim ni, tukasnya dalam hati sahaja.

“Adira macam mana?”

“Opss! Adira bang?” wajah Kamal sudah memerah bak cili padi.

“Dia okey bang.”

“Habis kau tak okey?”

“Saya….”

“Kau lembab sangat ayat dia. Kan abang dah bagi jalan hari tu. Kau tinggal ‘shoot’ aje…”

“Eh! Nak shoot apa bang? Anak orang tu, kena tangkap polis nanti saya…merana kak Lisya.”

Giliran Hazzim pula yang ketawa berdekah-dekah. Kamal ni memang betul-betul pelurus budaknya. Maksud Hazzim bukanlah nak suruh Kamal tembak Adira dengan senapang atau pistol. Dia umpamakan ‘shoot’ itu sama dengan tembakan ayat-ayat cinta, kasih dan sayang…

“Kau ni memang tau. Dunia kau asyik ikan memanjang…cuba bukak sikit otak tu. Itulah, abang nak sponsor sambung study tak mahu. At least kalau kau ada pelajaran, banyak benda yang boleh bukak otak kau. Kau ni bukan tak pandai, cuma kurang cerdik sikit je…”

“Abang kutuk saya pun janganlah macam nak matikan semangat saya. Tadi dahlah kata saya lembab pasal awek, sekarang kata saya kurang cerdik pulak. Abang ni patut-patutlah…” Kamal menunjukkan muka merajuk. Dia mencangkung di tepi kaki lima kedainya.

“Hah! Tengok tu…ni siapa yang nak pujuk. Kalau abang sorrylah, makan hatilah jawabnya.”

“Tak ada orang lain yang lebih faham saya kecuali…”

“Kak Lisya!” suara wanita yang cukup dikenali tiba-tiba muncul dari arah belakang Kamal.

“Kak Lisya!! Ada kat sini rupanya?” Kamal terjerit nyaring.

“Apalah adik akak yang macho ni kuat merajuk jugak rupanya. Hodoh benar tengok Kamal merajuk sambil mencangkung tadi.”

“Tanya BF akaklah ni. Tak habis-habis dia kutuk Kamal. Orang pun ada perasaan jugak tau.”

“Ya lah tu…” Hazzim masih dalam mood menyakat. Dia gembira berada di dalam kelompok kecil keluarga Alisya itu. Anak yatim piatu yang cukup berdikari dan saling memberikan sokongan antara satu sama lain. Dalam diam sekali lagi cintanya semakin hangat terhadap Alisya.

“Jomlah ikut sekali.”

“Pergi mana abang Hazzim?”

“Datinglah…apalagi?”

“Dengan tuuu ke?” muncung Kamal ditalakan ke arah Alisya.

Hazzim sekadar ketawa santai. Nampak benar hatinya sedang berbahagia.

“Siapa lagi yang abang ada…kakak Kamal yang suka merajuk nilah aje…”

“Boleh percaya ke? Hari tu yang serang you kat restoran bukan awek you ke?” Alisya cuba membuka cerita tempohari.

“Itukan ex-girlfriend I. You pun tahu. I dah putus dengan dia bertahun dulu. I pun dah declare pasal kita kat depan dia, kan? You pun tahu Alisya. Itu semua hanya kenangan. I tak menyesal pun lupakan kenangan itu.”

“Saja nak duga you…”

“Jangan duga yang berat-berat Alisya. I takut tak boleh menghadapinya. Paling I takut apabila diduga supaya lupakan you, tinggalkan you…boleh jadi gila I!”

“Hish! Ke situ pulak. Apa pulak sampai jadi gila…tak maulah cakap macam tu lagi.”

Kamal tersengih-sengih mendengarkan butiran bicara antara pasangan kekasih yang baru sahaja mengulit bahagia. Tapi dia hanyalah pemerhati dari jauh. Asalkan Alisya bahagia, dia akan ikut bahagia. Jika sebaliknya, dia akan menjadi insan yang menderita untuk kakaknya juga. Orang kata…sehati sejiwa.

“Dugaanlah yang mematangkan kita hingga kita boleh jadi diri kita seperti sekarang ini. You dengan masalah you, I pun ada ada masalah I. You pernah kecewa, I pun pernah ditinggalkan. Kita pasangan yang ditakdirkan untuk bertemu. Untuk selamanya atau pun sementara, hanya TUHAN yang tahu…” Alisya memberikan pendapatnya. Dia tidak mahu terus hanyut dalam anganan yang tak pasti.

“Mulai sekarang tak maulah cerita benda-benda sedih ni. Macam tak positif thinking langsung. Apa yang datang kita tempuh bersama. I selalu ada untuk you, Alisya. Sudah lama I tunggu saat-saat ini. Dah lama I teringin menjadi sebahagian dari diari harian you, sentiasa ada dalam hati you. I berharap you sudi terima I seadanya.”

Alisya memandang Hazzim dengan penuh khusyuk kali ini. Dari tadi dia asyik main-main. Tidak serius. Apabila Hazzim mula menyuarakan hasrat hatinya, barulah Alisya berani membuka hatinya sedikit demi sedikit untuk Hazzim. Dia takut sekiranya kali ini impian indahnya hanya separuh jalan sahaja seperti yang dilakukan oleh bekas teman lelakinya dahulu.

“Insya’Allah Hazzim. I akan cuba terima you seadanya.”

Mata mereka bertentangan buat kesekian kalinya. Perlahan-lahan Alisya menjatuhkan pandangannya ke lantai tempat mereka berpijak. Ada rasa malu yang bertandang secara tiba-tiba apabila Hazzim kerap memandangnya dengan penuh romantik. Hati wanita mana yang tidak cair lebih-lebih lagi di hadapan jejaka ‘hot’ itu.

“Lapar tak ni?”

Alisya menggeleng.

“Aik! Tadi masa I ajak keluar you cakap adh lapar sangat. La ni tak lapar pulak.”

“Kenyang dengar falsafah kehidupan you.”

“Sindir I ke?”

“Kebenaran, what!”

“I lebih hebat dari yang you sangkakan, Alisya.”

“Tunjukkanlah…”

“Tak boleh kat sini, nanti orang nampak.”

“Nak tunjukkan kat mana?”

“At special place for a special lady.”

“Main-mainlah you ni!”

“Serius…” nada suara Hazzim kedengaran begitu manja. Alisya terasa berdebar-debar lagi.

“Anak emak.”

“Dengan you aje…”

“Whateverlah!”

Tiba-tiba Kamal yang selesai menutup kedainya muncul di sebelah Alisya.

“Ada adegan yang menyampahkan mata pulak kat sini.”

“Tak baik Kamal cakap macam itu tau. Cuba respect sikit…” Alisya menegur perkataan Kamal yang agak kasar sebentar tadi.

“Ya lah, siapa yang merajuk dan sapa yang kena pujuk. Macam dah terbalik pulak!” Kamal sengetkan bibir. Dia sudah duduk di bahagian belakang dan badannya seolah berada di tengah-tengah kedudukan antara Alisya dan Hazzim.

“Hish! Dia ni…” Alisya mencubit adiknya hingga Kamal mengaduh kesakitan.

Hazzim dan Alisya bersama-sama dengan Kamal beriringan masuk ke dalam restoran Arab yang terletak di pinggir bandar. Walau jam sudah mencecah ke pukul 10 malam, restoran itu masih lagi dikunjungi pelanggan.

“Sebelum keluar tadi ibu ada tanyakan pasal Wida.”

Hazzim membuka cerita perihal ibunya kepada Alisya. Kamal masih belum keluar dari tandas. Entah apa dibuatnya berlamaan-lamaan di dalam sana. Entah-entah bergayut dengan awek…

Hati Alisya merasakan debaran yang sangat kuat secara tiba-tiba. Bayangan wajah tokoh korporat itu terpacul di ruangan mata. Rahsia dia mengenali Dato’ Yusniza masih tersimpan rapi. Peristiwa dia disergah oleh satu suara wanita beberapa hari lalu juga masih dirahsiakan. Pasti wanita yang menelefon itu ada kaitan dengan Dato’ Yusniza. Dan secara tidak langsung dirinya ditarik masuk ke dalam kancah perasaan ini.

“Hurm…cerita pasal ex-girlfriend you lagi…”

“I have to be transparent with you, Alisya. From now and onwards…you mesti ambil tahu pasal semua ini.”

“I nakkan hubungan kita berjalan secara natural, Hazzim. I tak dipaksa dan you pun buat bukan kerana terpaksa. Cukuplah sebelum ini I gagal…”

“Alisya…you tak boleh macam ini. Sekarang bukan zaman natural lagi. We must fight for people we love.” Hazzim tidak berpuas hati dengan jawapan yang diberikan oleh Alisya. Dia tidak mahu kecundang lagi buat kesekian kalinya. Maka sebab itu dia mesti berkeras dengan pilihannya jika ditakdirkan Dato Yusniza masuk campur nanti.

“Kenapa dia tanyakan pasal Wida?” Alisya menukar topik.

“Pandai sayang I ni tukar topik ya?”

“Itu namanya feeling escapism…” Alisya tertawa kecil.

“Kenapa?”

“Tak mahu sakit hati.”

“You sakit hati? Macam tak percaya…” Hazzim tertawa ceria.

“Tak percaya? I pun ada perasaan juga.”

“Ingatkan belum jatuh cinta dengan I…”

“Siapa yang kata I jatuh cinta pada you.”

“Baru sekejap tadi you cakap.”

“Baru sayang aje…”

Alisya berkata perlahan. Dia malu jika Hazzim menganggapnya terlalu gopoh.

“Sayang pun jadilah, daripada tak ada langsung. Dah nasib badan.”

3 comments:

  1. akak suka cite ni............sambunglah lagi yea............

    ReplyDelete
  2. Memang best citer ni. Sambung yer...

    ReplyDelete

TINGGALKAN KOMEN ANDA:

Powered by Blogger.