Bukan Leo Qarnain - 1

loading...


“Leo!”

“Leo!”

“Leo Qarnain!”

“Tunggu aku jap!”

“Peliknya dia ni, kenapa tak toleh pun aku panggil. Siot betul.”

Ainul memecut laju bak pelari 100 meter menuju garisan penamat. Dia tak kira sudah berapa ramai orang di kompleks beli belah Jusco yang dilanggarnya hingga ada yang tunggang langgang. Apa yang penting saat saat penting ini tidak akan dilepaskan walaupun sesaat. Dia mesti mendapatkan lelaki bernama Leo itu.

Akhirnya….

“Huh! Dapat juga aku kejar kau. Kau ni jalan macam watak Charlie Chaplin. Laju ngalahkan MRT…”

Ainul termengah-mengah menahan nafas tetapi tangannya tak lepaskan cengkaman pada sesusuk tubuh milik Leo.

“Apa hal kau ni!!”

Tangan Ainul ditepis ganas. Sederas itu juga perasaan terkejut beruk melanda Ainul. Ainul perlahan-lahan memasang matanya pada tenungan penuh amarah pemuda berbaju biru itu.

Leo Qarnain! Kenapa dengan kau!! Ainul terpinga-pinga. Pemuda itu marah benar nampaknya.

“Lu cakap bebaik sikit ya. Gua bukan orang yang lu carik tu. Gua bukan Leo…Leo apa yang kau sebut tu. Lu salah orang beb!”

Ganas suit! Leo tak seganas ini. Tetapi mungkin saja peredaran masa telah mengubah sikap seseorang, Ainul berfikir positif.

“Aku tau kau ni Leo, cuma kau tak nak ngaku sebab kau nak test aku. Duga ingatan aku, kan? Eleh…Malaysia ni keciklah, setakat muka kau berapa kerat aje kat muka bumi ni. Aku cam betul, kau dengan lesung batu kau! Oppss lesung pipit. Meh aku tekan, ada lagi tak lesung pipit kau tu!”
“Wei! Wei! Apa ni main pegang-pegang pipi orang. Lu bukan muhrim aku…haram hukumnya. Ceh!!”

Bukan muhrim. Haram. Tetapi bahasa haram jadah yang kau gunakan tu apa ke maknanya! Ainul menelan geram sambil mulutnya tersenget ke kiri dan ke kanan. Mangkuk hayun betul mamat ni, aku cuma nak test aje, bukannya niat nak menggatal. Ainul terus memaki-maki dalam hati.

‘Leo, kau tak kenal aku ke? Aku yang jadi…hmmm, ala…yang dulu SA kat kau!” Ainul cuba memulihkan ingatan mamat di depannya.

“SA? What the SA man??”

“Oit. Aku bukan man but woman. Girl from next door! Haha….” Ainul sempat melawak.

“Macam lawak sangat. Cepat lah oii…gua nak blah!”

“Tunggu! Tunggu! Aku SA tu….ala, secret admirer yang kau kata muka macam ugly betty…cermin mata tebal, tapi gigi aku cantik…ingat tak?”

“Lu jadi SA kat mamat Leo tu…apa kacak sangat ke dia tu. Ada macho macam gua.”

“Ha! Ha! Ha! Kau tak macho, kerempeng ada la…” Ainul ketawa besar.

“Lu kutuk gua, beb! Belum ada makhluk dalam dunia ni berani kutuk gua tau, lu satu-satunya! Kau nyesal nanti kalau tau gua sapa…”

“Aku tak heran kau sapa pun. Aku cuma nak Leo Qarnain aku, aku cari dia selama ni. Ke mana dia pergi…”

Pemuda itu merenung wajah Ainul dengan tanda tanya di wajahnya. Dari tadi asyik sebut Leo, Leo, Leo…tapi nama aku pun Leo jugak. Ishh! Kebetulan yang menakutkan!

“Ha! Kau dah ingat aku, kan? Akulah Ainul…selalu kau panggil ugly betty tu…”

“Macam mana gua nak ingat sebab gua bukan Leo apa ke bendanya tu. I’m not Leo.”

“Tapi aku yakin kau memang Leo. Cuba kau senyum ke, ketawa ke? Aku nak tengok masih ada lagi tak kau punya lesung pipit tu. Please lah Leo…” Ainul merendahkan suaranya.

Pemuda itu nampak bingung seketika dengan tindakan Ainul yang tetiba jadi begitu sentimental. Mengada-ngada betul. Meluat.

“Kau mengakulah yang kau tu Leo, tak penat aku carik kau selama ini. I miss you Leo…”

“Aik! Gedik betullah Lu ni. Gua bukan Leo. Lu faham tak, kang gua….”

“Apa kau nak buat? Aku cuma mintak kau buktikan yang kau bukan Leo. Please…”

“Kau nak sangat kan?? Nah….”

Mamat itu tersenyum tersengih macam kerang busuk betul betul di depan muka Ainul. Biar puas muka dia. Padan muka kau! Nak sangat kan…

Ainul terduduk sebaik lelaki itu membuka pekungnya. Bukan Leo Qarnain. Ah! Bukan kau, Leo. Aku nak cari kau kat mana lagi? Munculkan diri kau Leo, untuk aku.

“Weh! Apa kau buat ni? Malulah sikit duduk kat tengah-tengah dunia.”

“Kau pergi. Memang kau bukan my Leo. Kau bukan Leo…”


***

Leo Qushairi masih tersengih-sengih mengenangkan gelagat perempuan gila yang ditemui dalam keadaan ‘ngeri’ di shopping Complex Jusco tadi. Terjerit-jerit memanggilnya dengan panggilan Leo Qarnain. Siap mintak dia tersenyum atau ketawa bagi membuktikan dirinya bukan mamat yang dipanggil Leo entah apa ke benda nama hujungnya.

Qushairi memegang pipinya. Ah! Kesan sentuhan lembut tangan perempuan gila itu tadi bagai melekat disitu. Getaran rasa yang menjalar yang ditahan sejak tadi kini dilepaskan. Indah juga perasaan ini. Dah lama dia tidak berperasaan begitu. Kali terakhir? Entah. Dia sudah lupa. Entah sudah berapa lama hatinya kering. Semuanya gara-gara kejadian itu. Dia tak mahu ingat. Kesan luka parah hati dan perasaan yang makan bertahun untuk sembuh, takkan dia nak ingat lagi. Cari nahas namanya!

Tetapi wajah gadis SA ugly betty itu tetap tak boleh dilupakan. Menyesal dia blah macam itu aje hari tu, kalau tidak ada chance calling-calling….hati panas punya pasal, dah sekarang melepas! Gumam Qushairi memandang siling biliknya.

***

Hari Sabtu. Pukul 2.34 petang. Lokasi Jusco Shopping Complex. Leo Qushairi cuba nasib. Kut-kut dapat jumpa si ugly betty yang cantik tu. Apasal orang gelar dia ugly betty, punyalah cun awek tu. Silaplah dia orang, awek secantik ‘ugly betty’ tu dilepaskan gitu aje. Leo entah apa ke bendanya itu pun satu, awek macam ni pergi blah macam itu aje. Tengok contohnya, aku si Leo Qushairi ni dah angau pulak! Cis….ugly betty, muncullah kau! Niat insung matak aji…kurus kerempeng…Leo tersengih-sengih sendirian sambil memandang orang yang lalu lalang. Apalah otak aku tak ‘center’ betul…Leo bermonolog lagi.
Setelah hampir setengah jam menunggu, akhirnya kelibat ugly betty muncul seperti yang dijangka. Gadis itu nampak selamba tetapi tidak berapa ceria. Mesti tengah cari Leo dia. Aku pun Leo juga, yang itu tak ada, yang ini kan ada…

“Hai!”

“Opocot!”

“Kau melatah yek.”

“Wat lu. Gua cuma terkejut beb!”

“Buat apa kat sini? Cari Leo entah apa ke bendanya tu ke…”

“Siapa nama lu beb! Gua ingat muka je…apa lu buat kat sini?” Ainul bertanya balik. Sengaja dia menggunakan bahasa ‘gua’ dan ‘lu’ kerana lelaki itu yang mengajarnya begitu pada pertemuan minggu lepas.

“Ya lah. Kita belum berkenalan walaupun kita dah bergaduh minggu lepas, kan? Aku Leo, erm…sorry Qushairi. Aku Qushairi.”

“Thanks for the nice intro. Gua Ainul. No second name…Cuma Ainul.”

“Hehe…Nape tak letak aje nama Ainun, huruf Ain dengan nun, tak…tak…jangan mare ugly betty…”

“Banyaklah ugly betty lu! Cuma Leo saja boleh panggil gua macam tu.”

“Okey! Okey! Fine…Ainul.”

“Lu buat apa kat sini?”

“Saja cari Ainul aku yang dah terlepas.”

“Banyaklah lu…”

“Cuba jangan cakap macam tu. Geli tau aku dengar…”

“Geli konon, yang kau tu cakap macam gangster taik kucing dengan aku hari tu, nape? Aku pun geli jugak tau, uwek…nak muntah.”

“Eii, apa ni. Jangan muntah kat aku. Muntah kat dalam tong sampah tu…”

“Aku acah aje.”

“Hehe…” Qushairi menyeringai.
Memang. Kau bukan Leo. Mata aku tak silap kali ini. Hati Ainul berdetik. Tetapi, kenapa kalian terlalu serupa? Siapakah kalian? Mungkin pelanduk dua serupa…

“Kau tenung aku buat apa?”

“Hrm…cari Leo dalam diri Qushairi…”

“Ada ke?”

“Tak.”

“Lama-lama adalah tu…”

“Apa maksud kau?”

“Nothing….”



***

Ainul ugly betty dan Qushairi yang tak mengaku dirinya pun bernama Leo akhirnya menjadi kawan rapat yang sering menghabiskan masa mereka bersama pada setiap hujung minggu. Selama beberapa bulan itu yang kalau ditukar kepada minggu jumlahnya jadi banyak juga, mereka sentiasa menjadi tetamu kepada Jaya Jusco. Di sana mereka melepak, bergurau, bertukar cerita tentang kehidupan dan benda-benda yang tiada kaitannya dengan Leo! Memang Ainul telah menamatkan pencariannya tentang Leo Qarnain. Maka berkuburlah cinta peminat rahsia ini terhadap ‘prince charming’nya.

Satu hari entah minggu ke berapa Sabtu itu hadir…

“Kenapa dengan Leo kau? Ada apa dengan dia?”

“Stop that question boleh tak? Aku dah tak nak fikir. Benda dah lepas, lagipun aku dah penat. Aku pasrah aje. Kalau dia muncul pun nak buat apa. Dia mungkin dah lupa siapa Ainul ni.”

“Sedih siot ayat kau tu. Macam dah berkerat rotan aje.”

“Kadang kala kita kena lepaskan dia perlahan-lahan. Lama-lama oklah…”

“Hurm…betul. Aku setuju. Walaupun kita terpaksa mengambil masa bertahun, berabad, ataupun seumur hidup kita…lepaskanlah, biar hati kita lebih tenang. Redakanlah…”

“Kau cakap pasal aku ke?”

“Aku cakap pasal diri aku. Kau lain, aku lain.”

“Tentulah lain. Takkan Ainul boleh jadi Qushairi pulak!”

“Kau perasan tak yang hubungan kita penuh misteri. Aku cuma kenal kau sebagai Ainul, seorang perempuan dan very slumber person…”

“Aku pun cuma kenal kau Qushairi, ganas, gangster taik kucing, sombong, tapi dalam hati ada rama-rama…”

“Apa agaknya yang buat kita serasi?”

“Entah.” Ainul menjawab tanpa perasaan.

“Aku seorang pencari…” perlahan Qushairi berkata.

“Aku pun sedang mencari…”

“Bertahun kita mencari Leo sebenarnya….” Qushairi merasa sebak. Tak tau kenapa.

“Muka kau serupa, tapi kau bukan Leo…”

“Aku pun Leo tapi bukan Leo Qarnain.”

“Apa kau cakap?!”

2 comments:

  1. menarik juga..

    apakah qusyairi tu twin leo?

    ReplyDelete
  2. THX PN KUTU. TERUSKAN MEMBACA.
    QUSHAIRI TWIN KE?
    HEHE...TUNGGU...

    ReplyDelete

TINGGALKAN KOMEN ANDA:

Powered by Blogger.