Now you can Subscribe using RSS

Submit your Email

Jul 11, 2012

Novel : Kerana Kamu 14

nur aynora


"Buktikan kemampuanmu terlebih dahulu. Jangan cakap soal kebahagiaan kalau kamu sendiri tak bahagia...!!"

Ungkapan penuh makna daripada Baharom terngiang-ngiang di cuping telinga Rain. Ia juga seolah-olah berkumandang di seluruh biliknya. Dia rasa amat tertekan. Apakah ia satu penghinaan? Pantang benar jika orang mempertikaikan prinsipnya. Apakah kebahagiaan seseorang boleh terpancar di raut wajah? Apakah bahagia boleh dikira dan ditimbang dengan dacing yang pembuatnya adalah manusia sendiri. Sungguh tak adil....

Adam Bahrain berteleku di penjuru biliknya. Jiwanya resah. Kata-kata Baharom bagai belati tajam menghunus segala kekuatan yang dia ada walaupun hakikatnya ia dialunkan dalam nada lembut. Semakin kuat desakan dan asakan keluar masuk di rongga telinganya semakin tebal nekadnya untuk memiliki Rara. Jika baharom tidak sudi menerimanya, tidak mengapa. Asalkan dia dan Rara bahagia, itu sudah mencukupi.

"Buktikan kemampuanmu!!"

Hingga malam dalam tidurnya pun Adam Bahrain masih mengigau benda yang sama. Tetapi kali ini dia rasakan suara Baharom umpama guruh dan kilat yang menimpanya berubi-tubi. Lama dia terjaga pada angka jam menunjukkan pukul 3.00 pagi. Jika Baharom memberikan satu motivasi yang agak gerun begitu, mana boleh aku berdiam diri. Dia mesti bertindak demi menyelamatkan maruah yang sudah tercalar. Maruah dan egonya bagai diinjak-injak dan ditertawakan. Tidak pernah lagi seumur hidupnya yang sudah menjangkau 32 tahun ini ada orang seberani Baharom. Biar lembut tutur kata, sungguh dalam makna yang tersirat.

Seawal jam tujuh pagi Rain sudah tercegat di meja makan. Dia ingin bersarapan. Dia mesti membuat temujanji segera di meja makan itu. Jika tidak tiada lagi peluang untuknya mengubah keadaan. Demi satu cabaran, dia rela melakukan perubahan. Walau nanti sekali lagi maruahnya dicabar oleh orang yang berlainan pula, dia sudah nekad.

"Morning young man!"

Sejak dari dulu Datuk Ikram memanggilnya 'young man'. Sampai bilakah aku mesti digelar young man sebab sekarang aku sudahpun menjadi matured man! Rain menggumam.

"Assalamualaikum ayah."

"Waalaikumussalam..."

Datuk Ikram membalas salam Rain dengan senyuman tersimpul di bibir.

"Angin tak ada, ribut pun tak nampak...tiba-tiba terpacul kat rumah ni. Apa cerita?" Datuk Ikram menyapu planta di atas roti. Ikatan tali leher dilonggarkan. Lebih selesa untuk menjamah makanan dengan cara begitu.

"Ayah nak cepat ke?"

"Ada benda yang nak Rain bincangkan ke?" soalan bertemu soalan.

"Kalau ayah sibuk tak mengapalah. Then, when is your free schedule?" Rain masih cuba membuat 'appointment' walaupun dia tahu jadual Datuk Ikram selalu penuh.

"Okey young man, i'll make it free today. Tell me what is your story...hmmm...full story."

Datuk Ikram bangun dari tempat duduknya. Dia mengelap mulutnya dengan tisu. Sempat juga dia menggamit pembantu rumah yang dipanggil 'mak' oleh Rain.

"Tolong simpankan jaket dan beg saya Zizah. Saya ada perbincangan dengan Boss besar kita hari ini. So...tak payah sambungkan panggilan."

Mak Zizah hanya tersenyum lalu mengangguk. Rain faham benar rentak Datuk Ikram. Asalkan perbincangan namanya, bukan dibuat di meja makan, tetapi perlu dilakukan di dalam bilik khas yang memang disediakan di rumah banglo itu, lebih-lebih lagi jika perbualan itu bersifat rahsia.

Rain mengekori Datuk Ikram menuju ke bilik perbincangan. Badannya terasa seram sejuk mahu menghadap Datuk Ikram. Apa yang perlu dikatakan. Semuanya jadi lintang pukang di dalam kepala. Tentang Rara terutamanya, tentang Baharom, bayangan Didi dan kisah MMS ugutan Laila yang sudah bertahun berlalu. Takkan Datuk Ikram mahu dengar cerita penuh berkenaan hal tersebut?

"Bila Rain sampai sini?"

"Dah dua hari ayah."

"Hmm...patutlah ayah tak nampak kereta hitam tu kat car park."

Rain tertelan liur. Dia hanya balik untuk mengambil kereta dan terus mencari Rara. Sebab itu kereta itu lesap dengan tuannya. Tuan empunya kereta yang kemaruk rindu pada si comel Rara. Rain berimagnasi seraya tersengih-sengih.

"Okey! Now start telling me your full story."

Ohh! No! He is serious! Serious indeed! Rain hilang kata.

Rain mula membuka cerita tentang kepulangannya dan niatnya mahu berbakti kepada syarikat milik keluarga. Segalanya susah senang di perantauan, pengalaman yang diperolehi dari kerja sambilan di beberapa buah syarikat arkitek dan juga europe tour bersama rakan-rakan ketika di luar negara. Semuanya Rain luahkan kecuali tentang kewujudan insan istimewa bernama Rara. Tentang insiden beberapa tahun dahulu angkara Laila, tentang perasaannya yang tertekan akibat pemergian mama tercinta. Itu semua takkan dibenarkan ia terbongkar melainkan ada yang membuka pekung itu.

"All Right! Okey!"

Datuk Ikram bangun dari kerusinya lalu membuka kabinet yang memuatkan pelbagai dokumen perniagaan dan peribadi. Rain tahu ruang itu memang mengandungi bermacam dokumen milik Datuk Ikram. Dahulu ketika mamanya masih ada, dia kerap membantu Datin Zaleha menyusun dan menyimpan dokumen-dokumen tertentu. Kali ini apa pula taktik Datuk Ikram membuka kabinet itu semula?

"Ini apa? This is not part of your story?"

Datuk Ikram mencampakkan beberapa keping gambar di hadapan Rain. Mata Rain tertancap pada sekeping gambar paling atas. Argh!! Gambarnya dan Rara pada satu acara. Cerita penuh itu kini memakan diri. Yang tadi versi yang positif dan membuat Datuk Ikram tersenyum bangga. Tetapi versi kedua ini pasti menyuntik bahang hangat pada perbincangan mereka. Mana Datuk Ikram dapat ini semua? Sasaran tuduhan benak Rain lebih menjurus kepada satu nama. Siapa lagi kalau bukan Laila, gadis kenalan baik kepada keluarganya. Bukankah kerana ugutan itu dia dan Rara terjebak pada satu janji. Janji yang menyakitkan bagi Rara tetapi merupakan kemenangan pada diri Rain. Siapa mahu melepaskan Rara kepada lelaki lain terutamanya kepada Didi?

"Yang itu...actually..." Rain mula hilang kata.

"You owe me the whole story, young man!"


***

"Apa you dah buat Laila?" suara Rain kedengaran agak tegang.

"Dah bertahun tak balik, tup-tup nak jumpa I. Dahlah nak jumpa satu hal, ini tanya soalan tanpa tanya khabar I. You ni selfish betul."

"I'm sorry. Tapi you dah buat Datuk Ikram pandang rendah pada I. You punca semua ini Laila. Kalau you tak sebarkan gambar itu, tentu keadaan jadi senang sekarang. I can start working anytime. I nak bina masa depan I mulai sekarang. Tapi disebabkan MMS tersebut, I dah jadi kuli kat syarikat I sendiri. You tahu tak?"

"I minta maaf pasal gambar-gambar dan kisah lama tu, Rain. I ingat Datuk dah lupakan. I tak sangka dia berdendam pada you sebab gambar-gambar tu. I tak tahu apa yang dia rancangkan sekarang. I betul-betul minta maaf."

"I nak marah you pun tak guna Laila. Nasi dah jadi bubur. Benda dah jadi. I mungkin jadi penganggur sampai bila-bila. Datuk dah tak percayakan I lagi selepas semua yang dia dapat tahu. I dah macam anak tiri kepada bapa kandung I sendiri. No place for me in the company."

"Maksud you...you langsung tak boleh kerja balik ke?"

Rain menggeleng. Gelengan untuk sebuah jawapan atau sesalan, Laila sendiri kurang pasti. Lelaki tenang dan matang seperti Rain memang sukar diduga. Bak kata pepatah, jangan sangka lautan yang tenang tiada buaya...

"Boleh kerja balik but as a workers not owner of the company."

"Jawatan MD you..."

"Not valid may be..."

"Immediately??"

"Sampai general meeting hujung bulan nanti."

"Mungkin I boleh tolong you?" Laila menawarkan pertolongan.

"It is okey. I can manage my own problem. How is your life here so far..."

"Alhamdulillah. So far so good. You balik sini sebab apa? Dah jumpa kucing bertanduk dua ke?" Laila menghambur tawa dihujung bicaranya.

"On personal reason. You tak payah tahulah..." Rain memberikan jawapan pendek.

"Bukan sebab gadis itu, kan?" Laila tak jemu menduga. Hatinya berdebar-debar menunggu jawapan dari mulut Rain.

"Cukuplah kalau you tahu the reason is because of personal matter. Itu saja jawapan yang aku ada."

Rain tenang meneguk jus epal yang tinggal separuh. Dia perlu bergegas ke satu tempat lain untuk menguruskan sesuatu. Perkara itu juga menjadi sebab mengapa dia pulang ke tanahair menyusul Rara. Kebajikan terhadap Rara yang menjadi keutamaannya kini.

"Lagi satu..."

"Yes?" Laila menunggu jikalau Rain mahu memperkatakan tentang hubungan mesra mereka. Kalaulah ada...

"Bagus juga kalau you tolong pujuk Datuk Ikram."
     
  

nur aynora / Author & Editor

Mykarya.com adalah blog perkongsian e-novel, cerita korea dan drama melayu.

0 comments:

Post a Comment

TINGGALKAN KOMEN ANDA:

Coprights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates