Now you can Subscribe using RSS

Submit your Email

Nov 26, 2012

Novel: Kerana Kamu 16

nur aynora

Rara menunggu seseorang di luar pintu biliknya. Di tempat Rara menunggu, ada sofa lembut berwarna peach,  dengan dua pasu pohon bunga hidup di letak pada bucu yang bertentangan. Boleh tenangkan hati yang sedang gundah, begitu fikir Rara.

Penantian memang satu yang menyeksakan. Atau memang sengaja dia didera begitu demi melihat tahap kesabarannya. Sabarkah aku? Sambil menanti buah yang tak gugur, Rara berangan santai. Bagaimana rupa bosnya nanti? Apakah dia seorang yang sudah tua ganyut tetapi kaya raya? Apakah dia seorang pemuda tampan yang sombong dan berlagak bagai nak berpusing dunia? Dan tekaannya yang terakhir, mungkinkah bossnya nanti seorang lelaki sebaya ayahnya tetapi berkarisma? Walau apapun, Rara berdoa agar dia terselamat daripada dugaan sebentar nanti.

"Cik Ratu...boleh masuk ke dalam."

Rara tertelan liur dek terkejut disapa seorang wanita yang mungkin juga pembantu bossnya. Orangnya agak bergaya tetapi berwajah garang.

"Terimakasih."

Rara menolak daun pintu perlahan-lahan. Seorang lelaki separuh umur yang agak bergaya menyambut kedatangannya dengan senyuman. Saat mata mereka bersatu, lintasan ingatan Rara teringatkan seseorang. Dia memandang lagi untuk memastikan penglihatannya. Sekali lagi debarannya bertambah, senyuman itu juga mengingatkannya pada seseorang. Apakah aku sedang mabuk kepayang? Asyik teringatkan seseorang walaupun sedang menghadapi temuduga pekerjaan. Rara menseriuskan wajahnya. Dia mesti fokus!

"Tak payah nak serius sangat, tak ada temuduga yang formal. Ini antara awak dengan saya, anggap saja saya ini kawan ayah awak dan bukannya boss. Bukankah kita akan terus bekerjasama selepas ini? Nak panggil saya 'uncle' pun boleh. Atau pun ayah Ikram pun boleh. Suka hati awak. Boleh uncle panggil awak Rara aje?"

Rara terpegun seketika. Berapa banyak rahsianya yang telah dibongkarkan oleh Baharum kepada Datuk Ikram Bahrain itu. Hinggakan bossnya itu dengan begitu selamba memanggilnya dengan nama manjanya di rumah. Tetapi rumah adalah rumah, pejabat tetap pejabat. Yang rasmi haruslah menggunakan kepakarannya secara rasmi juga.

"Maafkan saya Datuk Ikram. Nama saya Marsyella, panggil Mar atatupun Syella pun dah cukup. Saya amat menghormati kebolehan Datuk, jadi agar saya selalu ingat yang saya sedang bekerja untuk menimba ilmu dan pengalaman..lebih baik saya panggil Datuk dengan panggilan rasmi sahaja. Saya harap Datuk tidak berkecil hati dengan pendapat saya."

Datuk Ikram Bahrain tersenyum simpul. Baharum klasifikasikan anak gadisnya seorang yang manja tetapi Marsyella di hadapannya tidak begitu pula. Mungkin pengalaman telah banyak mengajarnya menjadi dewasa.

"Baiklah young lady, kamu lulus ujian temuduga ini. Welcome to our company..."

Mereka berjabat tangan. Jabatan tangan Datuk Ikram terasa kejap dan umpama penyerahan sebuah tugasan yang berat terpikul di bahu Rara. Selepas sesi temuduga yang tidak formal bagi Datuk Ikram itu tetapi cukuplah Rara menghargainya dengan segala rasa tanggungjawab yang ada, mereka berjalan dari satu jabatan ke jabatan yang lain sehinggalah perhentian terakhir itu mereka berhenti di jabatan Sumber Manusia.

"Kami tempatkan awak di jabatan sumber manusia. Saya mahu awak belajar, praktikkan dan kemudian buat ubahsuai jika ia bersesuaian dengan jabatan ini. Segala ilmu yang awak ada ketika belajar dahulu, saya harap awak boleh kongsikan dengan kakitangan di sini."

"Saya faham Datuk."

Datuk Ikram tersenyum lagi. Rara pun hairan juga kenapa orang tua ini asyik tersenyum apabila memandangnya. Apakah olesan lipstik dibibirnya comot? Atau adakah rambutnya yang berikat satu itu macam ekor kuda? Tidak layak menyandang jawatan eksekutif di syarikat tersebut? Walau apapun, Rara bertekad untuk bekerja bersungguh-sungguh demi memenuhi janjinya kepada Baharum dan seorang insan!

"Sebelum saya terlupa...awak akan bekerja di bawah seorang pengurus. Namanya Laila. Yang lain-lain perihal bos awak tu, awak cari sendiri."

"Baik Datuk. Saya faham."

Sekali lagi Datuk Ikram mengangguk sambil tersenyum sebelum berlalu meninggalkan Rara seorang diri. Senyum dan sengihan Datuk Ikram itu mengingatkan Rara pada seseorang. Kenapa mereka serupa benar? Cuma bezanya Datuk Ikram sudah agak berumur berbanding Adam Bahrain yang masih muda bergaya...mungkinkah??

"Tak mungkin! tak mungkin! Ini kawan abah, bukannya bapa sesiapa pun. Takkan abah nak tipu Rara dalam hal-hal sebegini?" Rara tergeleng-geleng macam orang kurang sepuluh sen.

"Cik Marsyella..."

Rara memusingkan badannya.

"Ya...saya?"

Seorang gadis berbaju kurung dan bertudung cantik menggamitnya. Cantiknya dia...puji hati Rara ikhlas.

"Meja Cik Mars...."

Pantas Rara menyambung. "Panggil Rara sahaja. Singkat dan mudah."

"Terima kasih. Saya tak tahu nak panggil apa tadi. Nak panggil Ratu segan pulak."

"Tak mengapa. Saya pun tak suka nama tu, bunyi odd sikit, kan?"

Gadis cantik itu mengangguk-angguk.     

"Bos belum masuk. Lambat sikit hari ni, mungkin ada appointment kat luar."

"Oh! I see..."


***

"Hari ini big boss panggil orang baru masuk. Selalunya dia suruh I interview, tetapi yang ini dia nak interview sendiri. Nak buat calon isteri dia kut."

"Sound interesting. Mungkin juga, sebab tadi pagi masa keluar pergi kerja pun bukan main smart. Hopefully I boleh dapat mak baru."

"Macam bagi hati aje...you suka dapat mak baru? Kalau separuh abad sesuailah dengan your father, tetapi I tengok resume dia, budak baru suku abad. Jenuhlah you kalau dapat mak baru yang muda dan bergetah. Silap haribulan you yang digoda dan tergoda..." Laila memandang wajah Rain dengan senyuman sinis.

"No way I nak tergoda dengan dia. Bab-bab cinta ni, enough is enough. Cukuplah kalau I dapat menawan hati ratu I yang seorang itu. Itulah grand prize yang I tunggu-tunggukan selama ini."

"Siapa? Budak yang belajar dengan you kat London tu? Itu old storylah beb! You dah lepaskan dia pun, betul tak?"

Rain bangun dari bangku yang menjadi tempat lepaknya sebentar tadi. Dia melepaskan keluhan.

"You tak masuk kerja ke? Dah pukul berapa ni?" Rain mengubab topik.

"Kejap lagi, I dah tinggalkan memo pada Datuk. I beritahu dia yang I ada appointment dengan someone called V.I.P. Takkan dia tak tahu."

"Pandai temberang my father ya. Jangan buat selalu..."

Laila tersengih macam kerang busuk. Ada rasa serba salah di situ.

"Betulkan you dah putus habis dengan perempuan yang I jumpa kat London tu? I mean yang I terserempak korang berdua..."

"Baik you masuk kerja Laila. Kejap lagi kalau ayah I balik ke apa...you yang susah." keras sedikit nada suara Rain kali ini. Tetapi wajahnya masih bertahan tenang.

"Okeylah Adam Bahrain! You memang selalu tak suka I datang. Nak berborak sikit pun susah. Apa you buat hari ni?"

"Buat apa lagi, buat-buat sibuklah!"

"Tak mau join you company semula?"

"Bila masa pulak I berhenti?" jawapan berupa pertanyaan.

"Hissh! Makin serabut I."

    


nur aynora / Author & Editor

Mykarya.com adalah blog perkongsian e-novel, cerita korea dan drama melayu.

6 comments:

  1. dah lama tunggu citer ni.....

    selalu update ya..... suka tulisan uuu...

    ReplyDelete
  2. akhirnya ada jgk smbungn cerita ni...terimakasih pd penu;lisnya...dato' ikram dh jumpa menantu dia tp buat2 tak kenal....

    ReplyDelete
  3. kunjungan gan , bagi-bagi motivasi
    semoga menjadi semangat .. :)
    Ingatlah selalu bahwa tekad Anda untuk sukses lebih penting daripada yang lainnya.

    ReplyDelete
  4. bagus tulisan awak.. sy puji.. dari 5 bintang, saya bagi 5 bintang jugak! syabas yer.. moga sukses selalu.. :)

    ReplyDelete
  5. baru saja baca blog dan tulisan awk ni.. nice. saya puji cara penulisan. Tak jemu dan tak boring. Syabas yer.. moga sukses selalu! dari 5 bintang saya bagi 5 bintang jugak!

    ReplyDelete

TINGGALKAN KOMEN ANDA:

Coprights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Distributed By Gooyaabi Templates