Header Ads

Review Buku Sepotong Hati Yang Baru Karya Tere Liye

loading...
Sepotong Hati Yang Baru Karya Tere Liye. Dah lama tak beli novel online setelah kali terakhir beli novel 3 bulan dulu dari Bookcafe. Kali ini saya beli Sepotong Hati Yang Baru dari FB Najiha Jaafar yang banyak jual novel-novel dan buku-buku dari penulis Indonesia. Oh ya, lupa nak bagitahu Tere Liye adalah seorang penulis yang aktif dari Indonesia.

Buku berharga RM30.00 itu selamat saya terima pada hari Selasa, 12 September 2017. Dalam fikiran dan bayangan saya, Sepotong Hati Yang Baru ni mungkin karya kreatif pembangun jiwa, macam puisi dan koleksi kata-kata motivasi. Saya fikir begitulah...

Review Buku Sepotong Hati Yang Baru Karya Tere Liye

Ternyata bayangan saya silap sama sekali. Buku Sepotong Hati Yang Baru adalah buku koleksi beberapa buah cerpen yang agak menarik. Saya baru baca tajuk-tajuk cerpennya.. ๐Ÿ˜Ž๐Ÿ˜Ž

Review Buku Sepotong Hati Yang Baru Karya Tere Liye

Review Buku Sepotong Hati Yang Baru Karya Tere Liye


Buku karya Tere Liye ini tebalnya 206 muka surat. Berkulit agak tebal tetapi kualiti muka surat dalamnya agak kurang memuaskan hati, kertas yang nipis dan berwarna kuning. Its okay, yang penting kita baca dulu isi kandungannya..

Peringkat awal saya lihat-lihat tajuk cerpen dalam buku ini. Ada 8 tajuk semuanya. Rujuk gambar di atas.

Cerpen 1 : Hiks, Kupikir Itu Sungguhan


Review Buku Sepotong Hati Yang Baru Karya Tere Liye

Cerpen 2. Kisah Sie Sie


Review Buku Sepotong Hati Yang Baru Karya Tere Liye


Oh ya, untuk info.. saya dah banyak kali beli buku penulis Indonesia seperti HabiburRahman al Shirazy dan Ali Imron El Shirazy, boleh rujuk di sini dan disini.. tetapi buku Tere Liye kurang memuaskan hati. Ia bukanlah seperti apa yang saya gambarkan. Tetapi maaf, jika anda peminat tegar hasil karyanya.. anda pasti akan menyokong apa saja. Tetapi bagi saya buku Sepotong Hati Yang Baru agak kurang pengisiannya berbanding buku-bukunya yang lain.

Saya menulia review ini seikhlasnya. Saya sedikit kecewa kerana mengharapkan lebih.. kisah yang lebih unik, kisah motivasi yang agung dan macam-macam kelainan yang didambakan.

Maaf jika ulasan saya khilaf, tetapi inilah adanya. Saya sangkakan ia sebuah novel penuh dan bukannya kompilasi cerpen. Paling tidak pun saya mengharapkan sebuah buku motivasi. Maaf!
Advertisement

No comments

TINGGALKAN KOMEN ANDA:

Powered by Blogger.