Breaking

Showing posts with label AKU DAN MBA. Show all posts
Showing posts with label AKU DAN MBA. Show all posts

Dec 20, 2009

December 20, 2009

Economy? Oh Economy...

Saya agak malas untuk ke kuliah hari ini. Tidak tahu mengapa. Mungkin dah sedap duduk di rumah pada hujung minggu selama sebulan yang lalu ataupun mood untuk menghadap lecturer and lecture note belum datang. Belum ada seru...






Kelas bermula seawal jam 9.00 pagi. Our lecturer came a bit late, but it is okey. Have some time for us (me?) to get prepared, especially mentally. Why?? You know lah..he..he..Otak sudah berkarat! Saya bawa bekalan macam-macam, ada kismis (makanan untuk otak), hacks, coklat dan mentos! Ni nak belajar ke berkelah? My son asking. Saya hanya tersenyum kambing...





Managerial Economics...





Tidak susah sebenarnya subjek ini. I love economy actually, especially when analysis time. Fuh! Cakap pun dah macam gabenor Bank Negara. Sure you all know to study economy most basic idea is to familiar with demand (dd) and supply (ss) first. Next we also have to know to draw demand curve and also supply curve, the relating between quantity ad price, elasticity of demand and so on supply and etc...





Easy or not? Must take it easy right!





Bercerita pasal bab text book untuk subjek ini, our Dr (lecturer) has recommend one book by Pearson 4th Edition. And the price sooooo cheap about RM120 - RM130! Murah sangatlah tu! Tetapi demi ilmu dan pengetahuan, demi mengejar impian bergelar pakar ekonomi saya sanggup membeli buku ini. But then, if we can listed 20 people who is interested to buy, we can get good price, orang kata harga distributor.



Hari itu saya berjaya mengambil 50% pelajaran yang di ajar (okey what?) daripada rakan saya yang asyik blur dari awal sampai akhir. Inilah penangan makan kismis satu plastik...



Thank you Dr for being sharing your knowledge with us.







Dec 15, 2009

December 15, 2009

SEMESTER BARU...

Salam untuk semua,

Cepatnya masa berlalu hinggakan saya tidak sedar perjuangan saya mendapatkan MBA bersambung kembali. Antara rasa suka dan bimbang, tertekan serta pelbagai rasa yang kurang selesa teradun menjadi satu. Berkumpul di dalam kepala. Tidak terasa pula masa semester break sebulan yag lalu telah habis.

Study time for mom like me...



Semester ini saya mengambil empat subjek pula iaitu Economic, Financial Management, Global Business Environment & Human Resource Management. Nampak macam berat pula subjek-subjek yang saya ambil memandangkan saya adalah part time student. Jadi, yang menghambat dan mengekang aktiviti saya adalah masa! Benak saya berulang kali bersoal jawab, mampukah aku membawa 4 subjek ini? Hanya semangat dan sokongan dari keluarga dan rakan-rakan yang membawa langkah saya ke sini, MBA!



Semester lepas??



Yang lalu biarlah berlalu. Tetapi terselit perasaan bangga setelah 'berperang' dengan masa dan keluarga, saya memperoleh gred yang memuaskan. Terima kasih kepada semua pensyarah yang banyak membantu serta memberikan panduan. Jasa anda akan ku kenang sampai mati!



Bolehkah saya berjuang pula untuk semester ini?



Jawapannya ada pada diri sendiri. Berkata boleh berulang kali kepada diri sendiri setiap kali semangat ini tinggal hangat-hangat tahi ayam...Nak drop subject or not? Or add one more? Naik juling mata, jadi blur otak memikirkan benda ni...



Akhirnya,



Saya maintain 4 subjek, maintain cool, steady and look excellent! Dalam hati hanya TUHAN yang tahu.



Selamat datang semester baru...
Selamat datang tahun baru 2010...
Selamat belajar kepada diri sendiri...
dan...
Terimakasih keluargaku yang tercinta!


Sorry for being part time mommy and wifee.





Me, Mom & Wife




Oct 26, 2009

October 26, 2009

'FINAL EXAM DAH SAMPAI...'

'Final Exam...'
Tak sangka betul aku dapat sampai ke Final Exam. Pada permulaan course MBA aku rasa tertekan. Bukannya sedikit tekanan yang datang. Kadangkala tekanan yang datang tidak disangka-sangka. Bulan pertama, memang terkejut badak juga, apatah kelas dijalankan setiap minggu. Ada ketika sehingga ke pukul 10 malam. Masuk bulan kedua, anak kesayangan pula demam, dan memerlukan sepenuh perhatian. Aku nekad mahu 'drop' satu subjek, atau paling teruk...aku terfikir untuk tarik diri dari ambil MBA ni. Namun, sokongan padu suami dan anak-anak memaksa aku meneruskan perjuangan yang baru hendak bermula ni.

Semester pertama ni aku mengambil 3 subjek sahaja iaitu Managerial Accounting (yang masa Degree dulu aku dapat markah tak bagus?), Marketing and Technology, (ok! senang je...) dan Technology Management and innovation (fuh! ada Framework tuh!). Tapi biasalah...siapalah MBA tanpa assignment-assignmentnya dan presentationnya! Maka hiduplah aku dengan dunia internet, buku dan menjadi orang tak cukup tidur.

Jul 11, 2009

July 11, 2009

AKU DAN MBA 1

Aku dah daftar untuk MBAku! Ya ke? Macam percaya dengan tidak pula. Mampukah aku lakukannya. Dengan keluarga yang menuntut perhatian, kerjaya yang kebelakangan ini cukup membebankan dan mampukah aku menangani 'keperitan' subjek-subjek yang telah didaftarkan.

Seram sejuk melihat senarai 'life expenses' di atas.

"Ambik MBA tak ajak aku pun!"

Luah bekas rakan sekerja di CIMB.

"Ada ajak kawan-kawan, dia orang tak sanggup! Belum yakin katanya." Begitu aku menjawab.

"Good luck to you, sister!"

Yeh! Good luck to me...

Teringat ketika sesi 'Penerangan Ringkas Fakulti @ Faculty Briefing' yang diberikan oleh salah seorang pensyarah.

"Bahasa not allowed in this class. You have to speak English even your english is broken/rotten. Don't laugh at your friend, but help and communicate each other to improved your English language."

Wah! Boleh ke? Rakan sama course di sebelah sudah menggigil.

"Macam tak percaya aje saya, sister...rasa nak drop aje."

Aku memberikan kata sokongan dan semangat. 'Kalau tak cuba tak tahu', kataku. Dia kembali bersemangat. Kami berazam untuk meneruskan apa yang telah dirancang ini.

Biasanya orang 'further study' kerana minat dengan ilmu, cintakan pengetahuan. Ada pula kerana hendak 'upgrade' diri dalam kerjaya. Naik pangkat naiklah gaji! Salah seorang rakan sekuliah pula kata kerana mahu jadi pensyarah, kenalah ambil Master. Aku pula? Banyak sebab aku sambung belajar. Pertama, kerana galakan orang tersayang (suami), kedua, motivasi yang diberikan oleh abang sulungku. Ketiganya, mencabar keupayaan diri dengan cabaran dunia pendidikan. Keempat, keperluan bidang kerjayaku. Kelima...nanti aku fikirkan. He..he..

Ah! Kelas pertama akan bermula. Excitednya rasa selepas hampir tiga tahun tidak masuk bilik kuliah. Yang pasti, aku telah bersedia.