Breaking

Showing posts with label TIPS MENULIS. Show all posts
Showing posts with label TIPS MENULIS. Show all posts

Oct 13, 2013

October 13, 2013

Ciri-ciri Sajak Yang Baik

Ciri-ciri Sajak Yang Baik 




Menurut website rujuknota, secara umum, puisi mempunyai ciri-ciri seperti berikut:

Memperlihatkan penggunaan bahasa yang lebih baik, ekspresif, kental, mengandungi nilai keindahan serta menimbulkan rangsangan dan kesan kepada pengalaman dan perasaan.

(i) Mempunyai bentuk tertentu, berkerat-kerat atau berurutan dalam baris yang sejajar, sama ada berbentuk konvensional, berpola (bagi puisi tradisional) atau berbentuk bebas (bagi sajak).

(ii) Ungkapan kata dan bahasa dipengaruhi unsur muzik, lagu, intonasi, kadensa, rentak, irama dan keharmonian bunyi.

(iii) Baris, rima dan irama disusun membentuk pola atau ikatan tertentu (bagi puisi tradisional) atau tanpa ikatan pola tertentu (bagi sajak) yang dipengaruhi jumlah baris, jumlah perkataan, perseimbangan bunyi dan panjang-pendek perkataan.

(iv) Bagi puisi tradisional, wujud pembahagian unit dalam penyataan idea, misalnya dua baris serangkap atau beberapa baris seuntai.

(v) Digunakan dalam kehidupan masyarakat seharian untuk hiburan, keramaian, ritual, keagamaan, pengajaraan dan sebagainya. Puisi berfungsi juga sebagai pancaran pemikiran masyarakat zamannya.

(vi) Ada puisi tradisional yang dianggap suci dan berhubung rapat dengan system kepercayaan dan menjadi taboo bagi masyarakat tertentu, misalnya ungkapan Adat Pepatih.

(vii) Bahasa yang padat, kental mengandungi unsur perlambangan, imajan, kiasan dan perbandingan sama ada bersifat tradisional atau moden untuk menyatakan sesuatu dan melahirkan perasaan.

Ciri-Ciri Sajak Yang Baik


Manakala, Za’ba (1962:218) yang mendefinisikan puisi sebagai karangan berangkap, dilihat memberikan tafsiran yang agak umum dan kabur walaupun terdapat penegasan tentang konsep kecantikan puisi tersebut.

Katanya:
“Karangan berangkap itu khas dipakai untuk melafazkan fikiran yang cantik dengan bahasa yang indah dan melukiskan kemanisan dan kecantikan bahasa.Maka, dengan gambaran yang cantik ini, perkara yang dikatakan itu bertambah menarik kepada hati orang yang mendengarnya.”

Struktur karangan berangkap yang dimaksudkan Za’ba merangkumi aspek susunan kata, rentak bunyi dan isi. 

Katanya:
“Karangan berangkap itu ialah karangan yang disusun dengan bahagian yang berkerat-kerat, dan di antara sekerat dengan sekerat itu biasanya berjodoh bunyinya atau rentaknya atau isinya, serta kebanyakannya memakai timbangan dan sukatan yang tertentu. Dalam perbahasan pengarang-pengarang cara baharu sekarang, karangan demikian disebut “puisi” (berlawanan dengan “prosa” iaitu karangan lurus sahaja).

Daripada kenyataan di atas dapatlah disimpulkan bahawa sajak yang baik haruslah mempunyai susunan yang baik, rima yang menarik, serta menzahirkan sikap positif dan kekentalan hidup.

Justeru itu, sajak yang baik dan berjaya adalah sajak yang boleh menenangkan dan menyentuh perasaan sang pembacanya.

Selamat membaca...

Jan 3, 2013

January 03, 2013

Menulis Novel Dengan Bahasa Yang Betul

Assalamualaikum & salam sejahtera,

Pembaca sekalian,

Penghasilan novel dalam talian sudah terlalu banyak hinggakan kita tidak tahu memilih karya manakah yang menarik dan bermanfaat untuk bacaan kita. Ada sesetengah novel yang best isi dan temanya tetapi menggunakan bahasa yang kurang bijak penyampaiannya. Ada pula yang sebaliknya.


Menulis novel biarlah dengan bahasa yang betul dan ejaan standard agar anak-anak kecil yang baru hendak belajar boleh menggunakan medium internet sebagai bahan tambahan. Bagaimana kita mahu mengawal keadaan ini? Mari kita cuba cara-cara berikut;


  1. Belajar bahasa melayu dengan cara yang betul seperti merujuk DBP, ahli bahasa ataupun cikgu bahasa yang pakar.
  2. Membuat latihan gabungan ayat-ayat pendek dan hubungkan dengan kata penghubung seperti dan, serta, manakala dan sebagainya.
  3. Sentiasa membuat latihan menulis dalam bahasa melayu.
  4. Tanamkan tekad untuk menulis dengan menggunakan bahasa yang seragam dan mengawal kesalahan ejaan dengan menyunting bahan/artikel/novel terlebih dahulu.
  5. Minta bantuan daripada rakan-rakan ataupun saudara terdekat menyemak artikel kita sebelum di siarkan dalam blog.
  6. Terima komen atau pandangan orang lain dengan hati tebuka.     


Seorang penulis perlu lebih peka dan bersikap 'open minded' menerima teguran. Jangan malu untuk belajar daripada orang di sekeliling kita kerana kita tidak tahu siapa di antara mereka yang memberikan ilham dan membuka idea untuk sesebuah karya.

Jadi, mari kita belajar bersama-sama demi memartabatkan karya novel ataupun e-novel, cerpen, sajak dan sebagainya di alam maya ini.

Catatan,
aynora nur
Januari 2013 
  

May 1, 2011

May 01, 2011

Ilham menulis | Datang sendiri @ kena cari?


Kenapa kita menulis? Apa yang mendorong kita berfikiran secara kreatif? Adakah ilham kreatif is gifted or kena cari di merata sources seperti buku2, pengalaman hidup sendiri, pengalaman hidup orang lain, dsb.

Ada juga saya terbaca dari google bahawa ilham kreatif boleh diperolehi dengan banyak cara, antaranya:

a) berhenti menonton TV, sebab kita mudah terpengaruh dengan khayalan yang di tonton;
b) jalan2 selama 20 minit setiap hari,
c) sentiasa ada pen dan kertas kat tangan/ by our side, ingat @ nampak benda yang menarik cepat2 tulis,
d) tulis lagu untuk binatang kesayangan kita
e) selalu menari jika stress, ha ha boleh ke?
f) berjalan dalam hujan, aha! boleh pakai idea ni.
g) buat benda2 yang berbentuk kreatif selain daripada dlm bentuk penulisan, cthnya buat buku scrap, buat lukisan dll
h) senaraikan benda2 yang kita sayang
i) tulis 10 poskad, untuk siapa ek?
j) mendengar lagu yang kita tak pernah dengar.

Okey tak list kat atas tu? Boleh pakai ke? Tapi kalau nak cuba salah satu tak susah, just try.

Ramai penulis kat negara kita ni berdiri atas branding mereka sendiri, cara penulisan yang sama untuk setiap novel mereka. Jadi, itu lah identiti seseorang penulis berdasarkan ilham kreatif yang mereka perolehi. Sekadar menyebut beberapa nama,

1) Norzailina Nordin ~ lebih menjurus kepada novel dewasa dan gaya penceritaan yang mendalam dalam penulisannya,
2) Aisya Sofea ~ branding dia tentulah bahasa yang berbunga2 dan kisah percintaan dengan happy ending dan latar luar negara
3) Norhayati Berahim ~ Kisah hubungan kekeluargaan menjadi tunjang identiti karya2nya.
4) Anis Ayuni ~ gaya penulisan yang ringkas dan santai tetapi menggunakan bahasa melayu yang betul/standard

Jadi, secara amnya latar belakang keluarga dan persekitaran di mana kita pernah berada atau sedang berada banyak memainkan peranan menjana idea kreatif seseorang penulis.

##aynora nur ~ sejak sibuk dengan MBA otak saya dah tepu, kontang. Tau asyik kira balance tak balance je...idea kreatif yang menjurus ke arah penulisan novel kreatif lama kelamaan semakin terhakis.

Adakah saya terlalu stress?

Oct 30, 2009

October 30, 2009

MIMPI MAINAN TIDUR??


Betulke mimpi hanya mainan tidur? Boleh ke mimpi dipercayai. Apa yang kita sering mimpikan? Mimpi dikejar hantu, mimpikan bekas kekasih(??), mimpikan orang yang kita suka dalam diam dan macam macam rupa mimpi. Tau tak anda semua yang mimpi juga boleh dijadikan idea untuk menulis novel terbaru. Tak kiralah novel pendek atau panjang...
Sebenarnya dengan mimpi boleh me'release'kan rasa yang terbuku di minda. Apabila mimpi diterjemah ke atas kertas, macam-macam hasilnya. Mana tahu ia boleh hasilkan pendapatan sampingan. Hee...hee...
Cuba lah kita sama-sama jadikan mimpi sebagai satu cerita yang cantik dan menarik untuk tatapan orang lain. Boleh juga dijadikan pengajaran. Sesekali mimpi dikejar hantu dijadikan manuskrip novel, sure penuh misteri cerita kita. Tak gitu.
Marilah kita mulakan...
Ikhlas dari,
Ron Aynora
mykarya.com 2008-2009


Oct 28, 2009

October 28, 2009

Tak Ada Idea ...



Nak menulis tak ada idea...? Mana nak korek idea ni. Fikiran jadi buntu. Pusing kanan salah, pusing kiri salah. Ini yang selalu berlaku pada saya. Otak selalu jammed. Lagi-lagi kalau tengah banyak kerja kat office. Ya lah, kekadang kat office kerja bidang lain, tak ada kena mengena langsung dengan idea kreatif nak buat cerita. Lagi pulak, kalau kena bos yang tengah hangin, kitalah mangsanya.

Pernah sekali tu saya cuba menaip e-novel saya kat komputer office, sekali terkantul dengan kawan sepejabat. Nasib baik tak dengan bos!! Kalau tidak, mahunya saya kena letak notis...notis explanation. Hee..hee...

Okey, cuba kita tengok idea 'gila' berikut (kalau betul gila, naya...) nak menjana idea:

  1. Tutup komputer, internet atau apa saja yang
    buatkan tangan gatal nak ketuk keyboards.
  2. Tarik bantal tidur.
  3. Dalam mimpi mesti datang idea!!
  4. Bangun dengan badan yang fresh.
  5. Baca akhbar, jangan baca pasal politik (kecuali nak buat cerita orang politik...). Bacalah pasal hiburan, sukan dan baca iklan. Mesti syok!
  6. Lepas tu buat milo ais. He....hee...
  7. Mendengar lagu yang mendayu-dayu, atau lagu yang ada kaitan dengan cerita yang nak kita buat.
  8. Buka komputer dan mulakan menulis.

Boleh tak idea ni? Kalau tak jalan juga...kita cari idea lain...



Selamat mencuba idea yang tak berapa nak jadi idea ni.



Ikhlas Dari,



Ron Aynora



Mykarya.Com 2008-2009