Menu
Results for "Cerita Korea"
Oh! MyKarya!

Drama Korea Doctor Prisoner. Sebuah drama korea lagi, terbaru di saluran KBS Astro 391/ 392. Drama ini ditayangkan setiap hari Khamis & Jumaat di Malaysia. Tetapi kalau di Korea tayangannya sehari awal iaitu rabu dan khamis. Cerita ini seronok ditonton kerana tema utamanya menceritakan tentang seorang doktor yang pakar dalam merawat pesakitnya. Senang cerita seorang doktor pakar bedah yang bijak menebak masalah pesakitnya. Lagi satu, seorang doktor yang amat suka membantu orang-orang susah walau dia tak kenal sang pesakit. Na In-je, doktor yang guna gajinya sendiri untuk membantu golongan yang kurang berkemampuan.

Pelakon hebat yang menjayakan Doctor Prisoner adalah Nam Goong Min sebagai Na Yi Je, Nara sebagai Han So Geum, Kim Byung Chul sebagai Sun Min Shik dan ramai lagi.

Sinopsis Drama Korea Doctor Prisoner


Drama Korea Doctor Prisoners
Doctor Prisoner

Na yi Je adalah seorang doktor pakar bedah di sebuah hospital. Namun dia telah diberhentikan angkara insiden sebuah kemalangan yang menyebabkan seorang anak pemilik hospital tercedera. Dalam kemalangan tersebut pasangan suami isteri meninggal dunia disebabkan kerenah anak pemilik hospital itu.

Setelah diberhentikan, Na yi je ingin membalas dendam dengan menjadi doktor di penjara. Kerana anak pemilik Taegang Group yang memang menjadi targetnya.. akan dimasukkan ke penjara.

Drama ini bergenre perubatan dan mempunyai 40 episodes, setiap tayangan dibuat 2 episod sekaligus. Di tayangkan di saluran KBS 391/ 392. Pada setiap malam khamis dan jumaat.

Sinopsis Episod 1 - Episod 4


Dalam episod awal ditunjukkan kehidupan doktor Na Yi Je yang disayangi ramai kerana kehebatannya sebagai doktor pakar bedah. Na Yi Je suka membantu golongan yang kurang berupaya, yang tak mampu.

Beliau bertugas di hospital Taegang.

Beliau juga bertanggungjawab mengajar seorang pesalah di penjara untuk membolehkannya keluar dari penjara dengan diaognasis yang betul. Iaitu menjadikan diri sakit agar dapat keluar dari penjara.

Sebagai pertukaran, Dr Na meminta bekerja sebagai ketua perubatan di penjara, Southern Seoul Prison.

Ini adalah kerana Dr Na mahu membalas dendam kepada Lee Jae Wan iaitu anak lelaki CEO Taegang Group yang dimasukkan ke penjara tersebut kerana kesalahan jenayah.

Dalam perjalanan ke penjara kenderaan yang membawa Lee Jae Wan telah terbalik. Jae Wan berjaya keluar tetapi telah dibawa oleh Dr Na dan konconya ke Heaun Hospital.

Dalam keadaan genting, Dr Na telah menyelamatkan Jae Hwan atas kebenaran abang tirinya.

Ibu Jae Wan mengamuk namun terpaksa mengalah demi keselamatan anaknya.

Bagaimana episod seterusnya? Apa akan jadi kepada Dr Na yang telah hadir dalam interview sebagai calon ketua perubatan penjara yang baru?

Selamat menonton drama perubatan dan balas dendam yang hebat ini.

Drama Korea Doctor Prisoner. Sebuah drama korea lagi, terbaru di saluran KBS Astro 391/ 392. Drama ini ditayangkan setiap hari Khamis &...
aynorablogs Mar 27, 2019
Oh! MyKarya!

Drama Korea Touch Your Heart Lakonan Lee Dong Wok. Dah lama tak buat entry pasal drama korea. Korang ingat saya dah tak tonton drama korea lagi ke? Ada.. cuma tak cukup kaki dan tangan berkejaran mengejar masa yang terhad..

Pelakon yang terlibat dalam Touch Your Heart adalah.. Lee Dong Wok sebagai Kwon Jung Rok, Yoo-In Na sebagai Oh Yeon Soo, Shin Dong-Wook yang berperanan sebagai Kim Se-Won, Shim Hyung-Tak sebagai Choi Yoon-Hyuk, Lee Joon-Hyuk sebagai Yeon Joon-Seok dan ramai lagi.

Drama Korea Touch Your Heart Di TVN Lakonan Lee Dong Wok

Drama Korea Touch Your Heart Lakonan Lee Dong Wok


Ketika artikel ini ditulis  dah nak masuk episod 3 saya menonton drama Touch Your Heart ni. Agak menarik, jalan ceritanya agak pantas. Tak ambil masa lama untuk hero nak ngam dengan heroin. Masa mula lawyer Kwon tu dingin sangat, masuk episod ke 2, dah boleh ngam dengan sekretarinya yang bernama Oh Yeon Soo. Hehe..

Ni sinopsis drama Touch Your Heart..

Drama Touch Your Heart ini diadaptasi dari seri web novel popular dengan tajuk “Jinsimi Dadda”, yang ditulis oleh Yegeo.

Drama ini menceritakan tentang kisah seorang artis terkenal yang kehilangan segalanya sejak adanya skandal percintaannya. Dia kini tidak memiliki pilihan selain mencari pekerjaan baru sebagai secretary dari seorang peguam yang terkenal tetapi agak dingin orangnya.

Drama ini bergenre romantik dan diarahkan oleh Park Joon Hwa, yang dikenali juga dalam pengarahan siri drama korea 'Lets Eat season 1 dan 2', 'Lets Fight Ghost,', 'What's Wrong With Secretary Kim?', dan banyak lagi.

Dalam drama ini Lee Dong Wook akan berperanan sebagai Kwon Jung Rok, iaitu watak utama lelaki dan akan menjadi seorang peguam yang handal dan terkenal. Ditemani oleh artis cantik yang juga tak kalah popularnya, iaitu Yoo In Na. Tentu drama kali ini akan menjadi drama Korea yang ditunggu-tunggu penggemar drama korea. Yoo In Na akan menjadi pemegang utama wanita sebagai Oh Yoon Seo.

Apakah Oh Yoon Seo berjaya melepasi dugaan dan demi dugaan sepanjang bekerja selama 3 bulan di firma guaman tempat Kwon Jung Rok bekerja? Adakah hubungan antara bos dan sekretari itu akan membawa mereka kepada satu tahap yang lebih rapat dan serasi?

Jom saksikan drama menarik ini, Touch Your Heart".

Teaser 1
Teaser 2

Drama Korea Touch Your Heart Lakonan Lee Dong Wok. Dah lama tak buat entry pasal drama korea. Korang ingat saya dah tak tonton drama korea ...
aynorablogs Feb 15, 2019
Oh! MyKarya!

Sinopsis Drama Korea Why Secretary Kim Di TvN. Kepada peminat drama korea terbaru, anda mungkin boleh saksikan drama Why Secretary Kim gandingan Park Min Young dengan Park Seo Joon. Gandingan yang segar rasanya.

Drama ini akan mula ditayangkan di tvN mulai 7 Jun 2018 pada pukul 9.45 malam.

Saya mula minat lakonan Park Seo Joon bermula daripada Hwarang dan She Was Pretty. Karektenrya yang selamba dan membawa watak dengan berkesan menjadikan beliau antara bintang korea yang saya mula ikuti drama-dramanya.

Sinopsis Drama Korea Why Secretary Kim Di TvN


Sinopsis Drama Korea Why Secretary Kim Di TvN

Drama korea Why Secretary Kim mengisahkan seorang setiausaha yang amat berbakat, mengetahui banyak rahsia tentang syarikatnya tetapi dapat bos yang ego, sombong dan sarkastik.

Setelah sekian lama bekerja, Secretary Kim mahu meletakkan jawatan.

Tajuk lain bagi drama ini adalah What's Wrong With Secretary Kim.

Keluarga Lee Young-Joon menjalankan perniagaan yang besar dan terkenal. Beliau memegang jawatan sebagai vice president syarikat. Lee seorang yang bijak, kaya dan kacak tetapi agak sombong dan berlagak.

Kim Mi-so adalah setiausahanya. 

Beliau telah lama bekerja dengan Lee dan sangat cekap. Satu hari dia mengambil keputusan untuk berhenti kerja. 

Apakah yang terjadi sebenarnya?

Mengapa Secretary Kim tiba-tiba mahu berhenti kerja di syarikat Lee Young-Joon? Apakah ada rahsia yang disembunyikan?

Untuk mengetahui kisah selanjutnya, jangan lupa saksikan drama korea Why Secretary Kim di saluran tvN mulai 7 Jun 2018, mulai pukul 9.45 malam.

Saksikan sedutan setiap episod di bawah:

Episod 1
Episod 2
Episod 3


Selamat menonton. Yang baik jadikan teladan. 

Bye!!

Sinopsis Drama Korea Why Secretary Kim Di TvN . Kepada peminat drama korea terbaru, anda mungkin boleh saksikan drama Why Secretary Kim gand...
aynorablogs May 13, 2018
Oh! MyKarya!

Drama Korea Suits Lakonan Jang Dong Gun 2018. Siapa yang minat pelakon legend korea selatan yang bernama Jang Dong Gun? Jika anda peminat setianya.. jom sama-sama kita tonton drama ini di saluran KBS2 mulai bulan April. Drama Suits adalah drama terbaru lakonan Jang Dong Gun dalam tahun 2018. Dah lama tak tengok dia berlakon drama bersiri. Kali terakhir saya tonton lakonannya adalah dari drama Gentleman Dignity.


Drama Suits adalah drama berdasarkan siri televisyen US dengan tajuk yang sama. Idea asal dari Aaron Korsh. 
Drama Korea Suits Lakonan Jang Dong Gun 2018

Drama: Suits
Revised romanization: Shootseu
Hangul: 슈츠
Director: Kim Jin-Woo
Writer: Kim Jung-Min
Network: KBS2
Episodes: 16
Release Date: April 25 - June 14, 2018
Runtime: Weds. & Thurs. 22:00
Language: Korean
Country: South Korea

Sinopsis Drama Korea Suits Lakonan Jang Dong Gun 2018


Choi Kang-Seok (Jang Dong-Gun) adalah seorang peguam senior yang terkenal di salah sebuah firma guaman di Korea Selatan. Dia memiliki karisma dan penampilan yang menarik.

Dalam usaha untuk mengukuhkan jenamanya, peguam Choi telah mengambil seorang peguam yang agak ganas bernama Go Yeon-Woo untuk firma guamannya. Go Yeon-Woo (Park Hyung-Sik) adalah seorang peguam yang mempunyai memori yang sangat bagus.

Bagaimanakah gandingan mereka berdua? Adakah peguam Choi mampu mengikut rentak dan kehendak Go Yeon Woo untuk memenangi dan menyelesaikan kes pelanggan mereka?

Jangan lupa saksikan drama korea Suits di saluran KBS2.

Semoga anda semua dapat mengambil manfaat dan perkara yang baik dari drama korea yang ditonton.

Drama Korea Suits Lakonan Jang Dong Gun 2018. Siapa yang minat pelakon legend korea selatan yang bernama Jang Dong Gun? Jika anda peminat s...
aynorablogs May 7, 2018
Oh! MyKarya!

Drama Korea Switch: Change The World. Drama korea terbaru di saluran Astro 393 bermula 29/3/2018 mulai pukul 8.10 malam, adalah drama SWITCH. Lakonan pelakon popular korea, Jang Geun Suk.

Jang Geun Suk akan memainkan dua watak iaitu sebagai Sa Do Chan dan Baek Joon Soo. Pelakon lain adalah Han Ye Ri sebagai Oh Ha Ra dan Jung Woong In sebagai Geum Tae Woong.


Drama Switch - Change The World disiarkan setiap khamis dan Jumaat, pukul 8.10 malam. Dalam setiap siaran ada 2 episod sekaligus.

Sinopsis Drama Korea Switch: Change The World


Drama Korea Switch: Change The World

Drama Switch mengisahkan tentang seorang pendakwa dan penipu/ penyamar yang bertukar tugas untuk membantu menyelesaikan masalah masing-masing. Ada perkara yang penipu itu boleh buat dalam perkara yang seorang pendakwa tak boleh buat kerana terikat dengan etika kerja mereka.

Sa Do Chan adalah seorang penipu. Dia seorang yang bijak dan pintar dan boleh menduduki peperiksaan sebagai pendakwaraya, tetapi telah gagal. Geram dan benci dengan pelbagai kerenah birokrasi dan double standard daripada pendakwa-pendakwa lain, beliau telah mengambil tawaran melakukan jenayah bagi pihak mereka.

Bagaimanakah akhirnya kisah Sa Do Chan itu? Adakah dia akan insaf dan menjadi pendakwa yang sebenar? Atau, dia akan terperangkap dengan jenayah yang dilakukannya itu?

Selamat menonton.

Drama Korea Switch: Change The World . Drama korea terbaru di saluran Astro 393 bermula 29/3/2018 mulai pukul 8.10 malam, adalah drama SWITC...
aynorablogs Mar 29, 2018
Oh! MyKarya!

Sinopsis Drama Korea Good Witch Di Saluran One HD. Jika anda peminat drama korea My Girl dulu lakonan Lee Dong Wook dengan Lee Da-hae, anda pasti teruja untuk menonton lakonan terbaru dari Lee Da-hae,. Beliau akan berlakon dalam drama korea Good Witch. Tengok teaser drama ni macam menarik je..

Drama terbitan tahun 2018 ini adalah drama siri korea, dibintangi juga oleh Ryu Soo-young, Bae Soo-bin, Yoon Se-ah, dan Ahn Woo-yeon. Drama Good Witch bersiaran sebanyak 4 episod setiap hari tayangan iaitu dari pukul 8.55 mlm hingga 11.15 malam, mulai 3 Mac 2018 di saluran SBS TV. Jumlah episod adalah sebanyak 40 episod.


Sinopsis Drama Korea Good Witch Di Saluran One HD


Sinopsis Drama Korea Good Witch Di Saluran One HD
Gambar poster

Drama korea Good Witch mengisahkan tentang sepasang adik beradik kembar yang memiliki personaliti yang berbeza.

Cha Sun-Hee (Lee Da-Hae) adalah seorang surirumah yang telah berkahwin dengan Bong Cheon-Dae (Bae Soo-Bin). Suaminya kini sedang menganggur. 

Cha sun-Hee mempunyai kembar yang bernama Cha Do-Hee (Lee Da-Hae), yang bekerja sebagai pramugari. Walaupun mereka memiliki wajah yang seiras, tetapi personaliti mereka sangat berbeza. 

Pada satu ketika Cha Do-Hee telah terlibat dalam satu situasi di mana terpaksa meminta bantuan Cha Sun-Hee untuk menggantikan tempatnya sebagai pramugari. 

Cha Sun-hee kemudian bertemu dengan pembantu juruterbang bernama Song Woo-Jin (Ryu Soo-Young).

Apakah yang berlaku seterusnya kepada kedua-dua kembar tersebut? Adakah mungkin Cha Sun-hee akan membantu Cha Do-Hee menyelesaikan masalahnya? Atau adakah keadaan bertambah rumit buat mereka?

Jangan terlepas saksikan drama korea Good Witch di saluran Astro 393. Buat masa ni tak ada sinopsis yang lengkap lagi, mungkin saya akan share dan update di lain kali ya.. 

Then.. jangan lupa ambil yang baik sebagai pengajaran.. okay!

Sinopsis Drama Korea Good Witch Di Saluran One HD. Jika anda peminat drama korea My Girl dulu lakonan Lee Dong Wook dengan Lee Da-hae, anda...
aynorablogs Mar 21, 2018
Oh! MyKarya!

Drama Korea Happiness Giver Di Saluran KBS. Drama korea menarik dan bertemakan kekeluargaan sedang ditayangkan di saluran KBS dengan pelakon-pelakon yang hebat. Drama ini juga memaparkan tentang sifat baik hati dan membalas jasa orang yang banyak berbakti kepada kita., walau apa yang mereka dah buat pada kita. So, jangan berdendam.. untuk hidup lebih tenang.

Info tentang Happiness Giver:

Judul Lain: Person Who Gives Happiness
Genre: Family, romance, melodrama
Pengarah: Lee Sung-Joon, Park Seung-Woo
Penulis naskah: Park Ji-Hyun
Channel: MBC
Jumlah episode: 120
Tarikh tayang: 21 November 2016

Drama ini pertama kalinya ditayangkan di saluran Astro pada tahun 2016. Kini disiarkan semula. Walau ia siaran ulangan, saya suka menontonnya kerana semangat berjuang oleh watak utamanya iaitu Eun Hee setelah kematian semua ahli keluarganya. Walau dia menjaga anak angkat, tetapi cara dia menyayangi anak tersebut amatlah memberi inspirasi kepada keluarga di luar sana.


Sinopsis Drama Korea Happiness Giver


Sinopsis Menarik Drama Korea Happiness Giver

Ada tiga ibu yang berbeza, Park Bok-ae adalah seorang ibu yang mementingkan diri sendiri yang akan melakukan apa saja untuk memastikan anak-anaknya mempunyai kehidupan yang lebih baik walaupun ia menyakitkan orang lain. 

Kim Ja-gyeong pula seorang ibu yang keras hati dan merupakan seorang pelakon yang meninggalkan sendiri anak yang dilahirkan untuk mengejar kariernya.

Lim Eun-hee pula seorang ibu mengambil dan menjaga yang seorang budak lelaki dan menjadi seorang ibu walaupun dia tidak pernah berkahwin.  
Drama 120 episod ini berkisar pada seorang ibu angkat yang berjuang Untuk melindungi anaknya daripada ibu sebenar yang cuba mengambil anak itu selepas mengetahui bahawa anaknya telah menjadi pelakon terkenal, membuat banyak wang. 

Dalam masa yang sama, kasih sayang Gun-woo yang tidak berubah ke arah Eun-hee membuktikan bahawa dia adalah seseorang yang berhak mendapatkan banyak cinta dan kasih sayang.

Selamat menonton drama korea hebat ini. Semoga ada banyak pengajaran yang diperolehi daripada menonton drama ini. 

Drama Korea Happiness Giver Di Saluran KBS. Drama korea menarik dan bertemakan kekeluargaan sedang ditayangkan di saluran KBS dengan pelakon...
aynorablogs Mar 14, 2018