Menu
Results for "Tips Penulisan"
Oh! MyKarya!

Bagaimana Dengan Menulis Boleh Jana RM1,000 Seminggu? Nak dapat lebih RM1000 seminggu pun boleh. Tetapi dengan syarat kena ada ilmu dan minat yang bersungguh-sungguh. Saya sendiri pun macam tak percaya yang saya mampu jana income sampai RM1000 seminggu. Mesti ada kata saya join MLM dan sebagainya. Tidaklah sayang sayang semua... saya hanya menulis dan menulis tanpa jemu. Saya suka menulis. Jadi saya manfaatkan kepandaian saya yang sedikit itu untuk menjana income. Nak tahu saya buat apa dan menulis di mana?

Pada asalnya saya buka blog sebab nak tulis sajak dan puisi serta cerpen. Lama kelamaan tulis e-novel.. ala.. tulis novel online. Itu pun separuh jalan. Haha..

Selepas itu saya jumpa kemahiran saya yang lagi satu iaitu buat blog yang berniche kan keluarga dan wanita. Haa.. di situlah saya mula menulis dan jana income RM1000 seminggu.

Tapi kalau nak tanya saya lebih lanjut saya bukanlah pandai sangat. Saya pun baca buku kat bawah ni...



Bagaimana Dengan Menulis Boleh Jana RM1,000 Seminggu?


Dengan menulis anda boleh jana RM1000 seminggu. Anda tulis anda dapat duit. Ada macam-macam cara. Saya mula menulis hanya dengan suka-suka. Saya menulis apa yang saya suka. Betul ke persepsi tersebut? Macam tak ada misi je?

Betul. Menulis kerana minat. Tak dapat RM1000 seminggu tak apa ke? Tak rugi ke?

Kalau jadi saya.. saya akan tulis apa yang saya minat kemudian nak juga jana income RM1000 seminggu. Nak tulis pun kena ada ilmunya. Kena ada sifu. Baru boleh berjaya jana income RM1000 seminggu.

Apa yang saya tulis? Berapa banyak novel yang saya ada? Berapa banyak sajak dan penulisan kreatif saya pernah diterbitkan?

Tidak! Saya bukan menulis novel. Saya tidak hasilkan penulisan kreatif atau rencana untuk dapatkan wang RM1000 seminggu.

Saya tulis blog. Ha? Tak caya?

Percayalah.... 😎😎😎

Saya ada 3 buah blog yang aktif iaitu:

1. www.aynorablogs.com
2. www.kayoomanis.com
3. www.mykarya.com

Saya jana income RM1000 seminggu dari blog kesayangan saya tu..

Dengan membuat perkara-perkara di bawah membolehkan saya jana income RM1000 seminggu.. iaitu:

1. Tulis advertorial
2. Buat affiliate content marketer
3. Menulis entri berkualiti hingga dapat income dari iklan berkaitan (Adsense)
4. Sertai pelbagai contest yang dianjurkan oleh blogger dan juga Advertiser (Lazada, Bookcafe dll)

Itu di antara cara saya menulis dengan blog hingga boleh dapat RM1000 seminggu. Jika tiba musim perayaan, income boleh cecah RM2,000 seminggu. Tak nak ke?

Tetapi..

Tetapi...

Kejayaan saya tak datang bergolek. Saya cari ilmu dan ketahui cara sebenar nak dapat RM1000 dengan menulis. Saya mula membaca e-book "Rahsia Mudah RM1,000 sebulan dengan Menulis". 
 
Anda boleh jadi macam saya dan jana income RM1000 dengan menulis blog. Mulakan langkah bijak anda dan sesuaikan kemahiran menulis anda berdasarkan ilmu dan rahsia yang dibongkarkan dalam ebook di atas.

Bagaimana Dengan Menulis Boleh Jana RM1,000 Seminggu? Nak dapat lebih RM1000 seminggu pun boleh. Tetapi dengan syarat kena ada ilmu dan min...
aynorablogs Dec 12, 2017
Oh! MyKarya!

Cara Menulis Blog E-Novel Yang Bertahan Lama. Sebelum saya cerita lanjut, anda sebenarnya boleh dapat RM1,000 seminggu jika anda tahu gunakan kemahiran menulis dengan betul. Cuba klik banner di atas yang boleh menunjuk ajar anda cara jana income RM1,000 seminggu dengan menulis.

Seterusnya, saya akan share sedikit tips penulisan yang mungkin berguna kepada penulis blog e-novel di luar sana. Saya pun dulu aktif menulis e-novel tetapi kebelakangan ini ilham menulis novel bagai hilang rentaknya. Sebaliknya, saya lebih tertumpu kepada penulisan blog majalah dan resepi. Jadi e-novel saya semuanya setakat separuh jalan saja. Oleh kerana saya tak mahu anda semua jadi macam saya, maka saya share sedikit tips penulisan yang mungkin berguna kepada anda semua.

Walau ada tips yang mungkin berguna atau sebaliknya.. anggaplah perkongsian ini sebagai memperkembangkan ilmu kita dalam melakukan penulisan online dengan lebih beretika. Jika ada kekurangan di sana sini, anggap saja kita sebenarnya belum khatam menggali ilmu di atas muka bumi ini.

Cara Menulis Blog E-Novel Yang Bertahan Lama


Cara Menulis Blog E-Novel Yang Bertahan Lama


E-novel adalah istilah tulisan kreatif berbentuk novel yang disiarkan secara atas talian. Kalau nak baca e-novel kenalah member sesebuah blog atau jika blog tersebut dibuka kepada umun, maka tak perlu berdaftar. Lagi senang. Bacalah e-novel kegemaran anda sesuka hati sampai lebam.

Blog e-novel yang bertahan lama mestilah ada update selalu sambungan episod tiap episod. Kalau dalam 1 minggu anda merancang nak publish 3 bab atau episod, so anda kena mantain displin yang itu. Barulah blog e-novel anda boleh bertahan lama.

Sediakan plan B jika apa yang anda rancang tak menjadi. Sebagai contoh, anda janji dengan peminat e-novel anda bahawa anda akan update 3 kali seminggu. Namun kadang-kadang otak kita "jammed", tak ada idea. Maka anda boleh gantikan dengan entry yang lain seperti sajak, syair atau menulis tips penulisan. Barulah peminat blog e-novel anda tak lari!

Seterusnya, tulis cerita yang diminati. Sebelum menulis sesuatu e-novel, buat survey dulu jenis cerita bagaimana yang diminati. Adakah novel cinta, seram, komedi dan sebagainya. Ia amat membantu penulisan anda nanti. Jika anda menulis dengan syok sendiri, maka anda silap. Ditakuti nanti blog e-novel anda tiada pembacanya.

Tubuhkan group FB yang mengumpulkan follower anda selama ini. Dengan cara ini anda akan lebih dekat dengan dia orang. Anda boleh update entry di Group yang anda tubuhkan itu. Dari situ juga dapat merapatkan hubungan silaturrahim antara anda dengan pembaca blog anda.

Itulah serba sedikit tips penulisan bagaimana nak kekalkan blog e-novel anda sentiasa releven dalam carian Google. Sedikit demi sedikit terapkan ilmu SEO dalam tulisan anda walau ianya hanyalah sebuah penulisan kreatif. Tulisan yang ada ciri-ciri SEO akan mudah disukai oleh Google.

Selamat berkarya.

Cara Menulis Blog E-Novel Yang Bertahan Lama . Sebelum saya cerita lanjut, anda sebenarnya boleh dapat RM1,000 seminggu jika anda tahu guna...
aynorablogs Dec 10, 2017
Oh! MyKarya!

Buat Duit Dengan Menulis Novel Dan Sajak. Penulisan kreatif kini sudah berkembang pesat dengan wujudnya blog-blog penulisan di serata ceruk dunia. Nak baca novel pergi aje online, anda boleh baca dari pagi sampai malam untuk dapatkan bacaan kreatif tersebut. Yang penting talian internet ada data..

Jadi maksudnya anda boleh buat duit dengan menulis secara online. Tulis satu cerita manis, sweet, yang masuk akal dan ada hero cantik dan hensem.. siap sudah sebuah gambaran sebuah novel yang boleh anda tulis nanti.

Bila disiarkan atas talian, ia dipanggil e-novel.

Buat Duit Dengan Menulis Novel Dan Sajak

Buat Duit Dengan Menulis Novel Dan Sajak


Menulis dan menghasilkan karya kreatif memang boleh buat duit. Sebab itu saya tulis tajuk artikel "buat duit dengan menulis". Anda boleh tulis sajak, cerpen dan novel yang menyiarkan karya kreatif secara online. Buat duit dengan menulis di blog menzahirkan idea kreatif anda.

Bila pembaca setia anda dah kenal dengan nama dan tulisan anda, mereka,akan sokong apa saja yang anda hasilkan. Maksudnya, tulisan yang baik-baik.

Kena ingat ya duhai penulis online atau pun offline, anda ada tugas besar di atas tulisan anda. Tanggungjawab besar mengajar dan mengajak kebaikan kepada seluruh dunia. Jangan gunakan tulisan anda untuk membuat provokasi. Jangan buka aib orang lain melalui tulisan-tulisan anda. Kalau tidak sekarang, mungkin anda akan menerima balasan dalam jangka masa panjang. Fikirkanlah.

Ada ramai penulis yang,lahir dari menulis secara suka-suka secara online. Mereka buat e-novel secara percuma, bila dah ada peminat beribu, barulah jadikan e-novel anda sebuah buku secara fizikalnya.

Contoh penulis terkenal yang menulis secara online kemudian terkenal sebagai penulis novel nyata adalah Acik Lana, Mazni Aznita, dan ramai lagi. Sekadar menulis beberapa nama.

Saya pun ada menulis beberapa e-novel tetapi sekadar setengah jalan. Sebab, saya sibuk dengan blog info dan motivasi saya iaitu aynorablogs.com.

Namun begitu, anda boleh mula menulis secara perlahan-lahan dan habiskan cerita yang ditulis dalam bentuk novel. Dari e-novel kepada novel. Baru dapat buat duit dengan menulis.

Jika minat menulis sajak atau puisi, anda boleh bekerjasama dengan beberapa penulis untuk menerbitkan tulisan kreatif anda itu. Saya pun ada buat macam tu.. saya ada tulis kisah nya DISINI.

Okay.. selamat berjaya.


Buat Duit Dengan Menulis Novel Dan Sajak. Penulisan kreatif kini sudah berkembang pesat dengan wujudnya blog-blog penulisan di serata ceruk...
aynorablogs Nov 23, 2017
Oh! MyKarya!

Ciri-ciri Sajak Yang Baik 




Menurut website rujuknota, secara umum, puisi mempunyai ciri-ciri seperti berikut:

Memperlihatkan penggunaan bahasa yang lebih baik, ekspresif, kental, mengandungi nilai keindahan serta menimbulkan rangsangan dan kesan kepada pengalaman dan perasaan.

(i) Mempunyai bentuk tertentu, berkerat-kerat atau berurutan dalam baris yang sejajar, sama ada berbentuk konvensional, berpola (bagi puisi tradisional) atau berbentuk bebas (bagi sajak).

(ii) Ungkapan kata dan bahasa dipengaruhi unsur muzik, lagu, intonasi, kadensa, rentak, irama dan keharmonian bunyi.

(iii) Baris, rima dan irama disusun membentuk pola atau ikatan tertentu (bagi puisi tradisional) atau tanpa ikatan pola tertentu (bagi sajak) yang dipengaruhi jumlah baris, jumlah perkataan, perseimbangan bunyi dan panjang-pendek perkataan.

(iv) Bagi puisi tradisional, wujud pembahagian unit dalam penyataan idea, misalnya dua baris serangkap atau beberapa baris seuntai.

(v) Digunakan dalam kehidupan masyarakat seharian untuk hiburan, keramaian, ritual, keagamaan, pengajaraan dan sebagainya. Puisi berfungsi juga sebagai pancaran pemikiran masyarakat zamannya.

(vi) Ada puisi tradisional yang dianggap suci dan berhubung rapat dengan system kepercayaan dan menjadi taboo bagi masyarakat tertentu, misalnya ungkapan Adat Pepatih.

(vii) Bahasa yang padat, kental mengandungi unsur perlambangan, imajan, kiasan dan perbandingan sama ada bersifat tradisional atau moden untuk menyatakan sesuatu dan melahirkan perasaan.

Ciri-Ciri Sajak Yang Baik


Manakala, Za’ba (1962:218) yang mendefinisikan puisi sebagai karangan berangkap, dilihat memberikan tafsiran yang agak umum dan kabur walaupun terdapat penegasan tentang konsep kecantikan puisi tersebut.

Katanya:
“Karangan berangkap itu khas dipakai untuk melafazkan fikiran yang cantik dengan bahasa yang indah dan melukiskan kemanisan dan kecantikan bahasa.Maka, dengan gambaran yang cantik ini, perkara yang dikatakan itu bertambah menarik kepada hati orang yang mendengarnya.”

Struktur karangan berangkap yang dimaksudkan Za’ba merangkumi aspek susunan kata, rentak bunyi dan isi. 

Katanya:
“Karangan berangkap itu ialah karangan yang disusun dengan bahagian yang berkerat-kerat, dan di antara sekerat dengan sekerat itu biasanya berjodoh bunyinya atau rentaknya atau isinya, serta kebanyakannya memakai timbangan dan sukatan yang tertentu. Dalam perbahasan pengarang-pengarang cara baharu sekarang, karangan demikian disebut “puisi” (berlawanan dengan “prosa” iaitu karangan lurus sahaja).

Daripada kenyataan di atas dapatlah disimpulkan bahawa sajak yang baik haruslah mempunyai susunan yang baik, rima yang menarik, serta menzahirkan sikap positif dan kekentalan hidup.

Justeru itu, sajak yang baik dan berjaya adalah sajak yang boleh menenangkan dan menyentuh perasaan sang pembacanya.

Selamat membaca...

Ciri-ciri Sajak Yang Baik  Menurut website rujuknota , secara umum, puisi mempunyai ciri-ciri seperti berikut: Memperlihatkan pen...
aynorablogs Oct 13, 2013
Oh! MyKarya!



Menulis Biar Ada Nilainya! | Menulis karya kreatif memerlukan daya tumpuan dan pengalaman sedia ada yang berkaitan dengan apa yang hendak ditulis. Jikalau pengetahuan kita 'zero' tentang sesuatu isu atau tema yang mahu dihasilkan, lebih baik kita berhenti seketika. Kutip pengalaman sebanyak mungkin melalui buku-buku, pengalaman rakan-rakan, bacaan di internet dan pelbagai cara lagi bagi memantapkan karya yang hendak dihasilkan.

Menulis karya kreatif samada sajak, cerpen, novel, pantun dan sebagainya bukannya boleh dibuat sekadar ikut-ikutan ataupun suka-suka. Memang kebanyakan kita selalu menulis begini, 'berkarya sekadar untuk suka-suka'...tetapi tahukah anda, apa yang kita hasilkan itu akan tercatat sebagai sejarah penulisan kita. Bila di pandang kembali, tentu kita tidak mahu bahan tulisan kita tidak mempunyai nilai apa-apa! Siapa yang rugi?

Tinggalkan catatan karya kreatif kita dengan nilai baik yang boleh diadaptasikan dalam sepanjang kehidupan makhluk di muka bumi ini yang bergelar manusia. Sedikit nilai baik yang kita tinggalkan, akan berkembang menjadi kebaikan yang berkekalan bila kita menutup mata nanti!

Coretan santai,
aynora.nur
   

Menulis Biar Ada Nilainya! | Menulis karya kreatif memerlukan daya tumpuan dan pengalaman sedia ada yang berkaitan dengan apa yang hend...
aynorablogs May 3, 2013