Menu
Oh! MyKarya!


Betulke mimpi hanya mainan tidur? Boleh ke mimpi dipercayai. Apa yang kita sering mimpikan? Mimpi dikejar hantu, mimpikan bekas kekasih(??), mimpikan orang yang kita suka dalam diam dan macam macam rupa mimpi. Tau tak anda semua yang mimpi juga boleh dijadikan idea untuk menulis novel terbaru. Tak kiralah novel pendek atau panjang...
Sebenarnya dengan mimpi boleh me'release'kan rasa yang terbuku di minda. Apabila mimpi diterjemah ke atas kertas, macam-macam hasilnya. Mana tahu ia boleh hasilkan pendapatan sampingan. Hee...hee...
Cuba lah kita sama-sama jadikan mimpi sebagai satu cerita yang cantik dan menarik untuk tatapan orang lain. Boleh juga dijadikan pengajaran. Sesekali mimpi dikejar hantu dijadikan manuskrip novel, sure penuh misteri cerita kita. Tak gitu.
Marilah kita mulakan...
Ikhlas dari,
Ron Aynora
mykarya.com 2008-2009


Betulke mimpi hanya mainan tidur? Boleh ke mimpi dipercayai. Apa yang kita sering mimpikan? Mimpi dikejar hantu, mimpikan bekas kekasih(??...
Unknown Oct 30, 2009
Oh! MyKarya!



Nak menulis tak ada idea...? Mana nak korek idea ni. Fikiran jadi buntu. Pusing kanan salah, pusing kiri salah. Ini yang selalu berlaku pada saya. Otak selalu jammed. Lagi-lagi kalau tengah banyak kerja kat office. Ya lah, kekadang kat office kerja bidang lain, tak ada kena mengena langsung dengan idea kreatif nak buat cerita. Lagi pulak, kalau kena bos yang tengah hangin, kitalah mangsanya.

Pernah sekali tu saya cuba menaip e-novel saya kat komputer office, sekali terkantul dengan kawan sepejabat. Nasib baik tak dengan bos!! Kalau tidak, mahunya saya kena letak notis...notis explanation. Hee..hee...

Okey, cuba kita tengok idea 'gila' berikut (kalau betul gila, naya...) nak menjana idea:

  1. Tutup komputer, internet atau apa saja yang
    buatkan tangan gatal nak ketuk keyboards.
  2. Tarik bantal tidur.
  3. Dalam mimpi mesti datang idea!!
  4. Bangun dengan badan yang fresh.
  5. Baca akhbar, jangan baca pasal politik (kecuali nak buat cerita orang politik...). Bacalah pasal hiburan, sukan dan baca iklan. Mesti syok!
  6. Lepas tu buat milo ais. He....hee...
  7. Mendengar lagu yang mendayu-dayu, atau lagu yang ada kaitan dengan cerita yang nak kita buat.
  8. Buka komputer dan mulakan menulis.

Boleh tak idea ni? Kalau tak jalan juga...kita cari idea lain...



Selamat mencuba idea yang tak berapa nak jadi idea ni.



Ikhlas Dari,



Ron Aynora



Mykarya.Com 2008-2009



Nak menulis tak ada idea...? Mana nak korek idea ni. Fikiran jadi buntu. Pusing kanan salah, pusing kiri salah. Ini yang selalu berlaku p...
Unknown Oct 28, 2009
Oh! MyKarya!

bulan terang di daerah sebelah sana
bawa ceritera panjang yang tak tahu bila sudahnya
kisah sedih yang bisa mengeringkan air mata
kisah duka yang menganggu lena malam kita
ada sendu anak kecil dan ibu tua
ada tangisan bapa kehilangan cahaya mata
dan...
tiada apa lagi yang ada untuk mereka
Tanah?
Rumah?
Sawah?
Keluarga?
tanyalah satu tanda
mereka bakal berikan kita ini...
'Ke mana hala hendak dituju?'

Khabarkan kami berita
katakan yang kami akan mendapat kembali
semua yang kami hilang itu!

Di sini bulan telah mulai hilang sinarnya!

Ron Aynora @ Ron Apilza

bulan terang di daerah sebelah sana bawa ceritera panjang yang tak tahu bila sudahnya kisah sedih yang bisa mengeringkan air mata kisah duka...
Unknown Oct 27, 2009
Oh! MyKarya!

'Final Exam...'
Tak sangka betul aku dapat sampai ke Final Exam. Pada permulaan course MBA aku rasa tertekan. Bukannya sedikit tekanan yang datang. Kadangkala tekanan yang datang tidak disangka-sangka. Bulan pertama, memang terkejut badak juga, apatah kelas dijalankan setiap minggu. Ada ketika sehingga ke pukul 10 malam. Masuk bulan kedua, anak kesayangan pula demam, dan memerlukan sepenuh perhatian. Aku nekad mahu 'drop' satu subjek, atau paling teruk...aku terfikir untuk tarik diri dari ambil MBA ni. Namun, sokongan padu suami dan anak-anak memaksa aku meneruskan perjuangan yang baru hendak bermula ni.

Semester pertama ni aku mengambil 3 subjek sahaja iaitu Managerial Accounting (yang masa Degree dulu aku dapat markah tak bagus?), Marketing and Technology, (ok! senang je...) dan Technology Management and innovation (fuh! ada Framework tuh!). Tapi biasalah...siapalah MBA tanpa assignment-assignmentnya dan presentationnya! Maka hiduplah aku dengan dunia internet, buku dan menjadi orang tak cukup tidur.

'Final Exam...' Tak sangka betul aku dapat sampai ke Final Exam. Pada permulaan course MBA aku rasa tertekan. Bukannya sedikit teka...
Unknown Oct 26, 2009
Oh! MyKarya!

Julia panas hati dengan perbuatan orang sekeliling yang banyak menimbulkan kebencian dihati. Kenapa lah mereka tidak memahami problem aku? Detik hati kecil Julia.

“Balik-balik awak nak duit dari saya. Awak ingat saya kerja cop duit ke?Dahlah makan anak bini awak tak ambil kisah, ni nak mintak duit pulak. Laki jenis apa awak ni hah?!” sergah Maimon lantang.

“Awak nak bagi ke tak? Jangan banyak mulut pulak.” Balas Herman yang terkenal dengan sifat panas barannya.

“Satu sen pun saya tak akan bagi. Saya yang cari duit untuk anak kita tu, awak pulak yang rampas sesenang hati. Duit ni saya tak akan bagi kat awak, asyik berjudi, minum arak. Ingat saya tak tahu!” suara Maimon semakin tinggi.

Julia menekup telinga dengan ke dua belah telapak tangannya. Bosan! Benci!

“Tak payah sekolah. Berhentikan aje budak tu…”

“Diam!” jerit Julia yang meluru ke muka pintu bilik.

Deraian air mata sudah tidak mampu dikawal lagi.

“Emak. Saya tak mahu sekolah lagi. Saya nak berhenti. Ada bapak pun tak guna. Lelaki tak bertanggungjawab.” Lantang suara Julia memecah kesunyian malam di kawasan flat dua bilik itu.

Pang!!

Telapak tangan yang kematu itu menampar pipi gebu Julia. Dia tersungkur ke sudut bilik. Emaknya datang menerpa dan memeluk erat Julia. Tangisan yang panjang mengiringi malam yang kian larut.

“Bunuh saja saya ni, bang. Hidup pun hanya untuk menanggung seksa yang abang taburkan!” Maimon sudah tidak dapat menampung rasa peritnya lagi.

Herman terus meluru keluar, menghilang entah ke mana setelah gagal mendapatkan wang dari Maimon. Kawasan perumahan flat kos rendah yang dihuni oleh Julia sekeluarga itu mempunyai ramai penduduk dan agak sesak keadaannya. Ada sesetengah keluarga memiliki anak yang ramai pun terpaksa berlonggok di dalam satu rumah. Purata pendapatan yang kecil tidak memungkinkan mereka memiliki kediaman yang lebih selesa.

“Dah lah Lia. Esok kau sekolah macam biasa. Jangan risau pasal duit belanja. Apa yang penting belajarlah bersungguh-sungguh agar kau boleh ubah nasib keluarga.” Pujuk emaknya penuh kasih.

Julia mengeluh berat mendengar harapan yang dihamparkan oleh emaknya itu. Bolehkah dirinya diharapkan? Kemiskinan ini menjadi batu penghalang, mampukah aku? Hati Julia bersimpang siur menyesali nasib diri.

***

Suasana kelas Enam Atas Cemerlang riuh rendah ketika Haizan dan Soraya membentangkan kertas kerja untuk subjek Pengajian Am. Tajuk yang diberikan oleh Cikgu Ramlah berkaitan masalah sosial remaja masa kini yang semakin meruncing. Dimulakan oleh Haizan, perjalanan pembentangan kertas kerja yang pada mulanya lancar bertukar riuh dan soalan demi soalan yang diajukan oleh rakan sekelas.

“Bukan semuanya remaja yang bermasalah itu tidak mempunyai hubungan yang baik dengan keluarga. Masalahnya, mereka lebih suka mendengar cakap kawan-kawan sebaya, bersikap ingin menonjolkan diri atau menarik perhatian, mencuba sesuatu yang baru tanpa mengkaji baik dan buruknya benda yang dicuba itu dan banyak lagi.” Jawab Haizan ketika disoal oleh Zulfakar.

“Adakah bercinta sesama rakan sebaya dikira sebagai satu masalah sosial?” Azman pula bertanya, sengaja mengenakan Haizan dan Soraya.

Sebaliknya Haizan dan Soraya serta rakan sekelas yang lain ikut ketawa mendengar soalan cepumas dari mulut nakal Azman. Mereka semua cukup faham akan perhubungan yang terjalin antara dua sahabat itu.

“Yang itu biar Cikgu yang jawab. Boleh Cikgu?” sampuk Soraya tersenyum-senyum dikenakan oleh rakan-rakannya.

Cikgu Ramlah yang ‘sporting’ ikut tersenyum mendengar permintaan dari Soraya. Soraya salah seorang pelajar kesayangannya. Gadis cantik itu memang bijak dan selalu tersenarai dalam ‘top ten list’ di SMDP itu. Dia juga menjadi harapan untuk mengharumkan nama sekolah apabila keputusan STPM diumumkan kelak.

“Tak aci. Mana boleh Cikgu yang jawab.” Jerit satu suara lelaki dari belakang.

“Ya lah Cikgu.”

“Suruh Haizan atau Nina jawab sendiri.”

“Tak apa lah, biar Cikgu jawabkan.” Jawab Cikgu Ramlah selamba.

“Ala Cikgu…”

Cikgu Ramlah faham benar yang pelajar-pelajarnya sengaja ingin mengusik Haizan dan Soraya. Tetapi, dia juga faham yang kedua pelajar yang sedang di sakat itu juga berasa serba salah kerana persahabatan mereka di soal jawab di dalam keadaan yang formal.

“Okey! Okey! Tolong senyap. Sila beri kerjasama pada rakan awak yang sedang buat pembentangan. Sebenarnya…bercinta ke, berkawan ke, tak kira di dalam atau di luar sekolah bukan menjadi masalah. Yang penting kita tahu bawa diri, menghormati orang lain dan pelajaran diutamakan. Kalau berkawan rapat atau bersahabat dengan seseorang boleh membawa inspirasi dan motivasi, apa salahnya. Bagi pendapat Cikgu, kamu semua dah besar panjang, okey. Buatlah pertimbangan menggunakan akal.”

Jawapan Cikgu Ramlah disambut dengan tepukan oleh pelajarnya. Mereka sukakan cikgu muda itu yang berfikiran terbuka dalam banyak perkara.

“Terima kasih, Cikgu.” Soraya menghargai pertolongan Cikgu berdarah kacukan itu.

Cikgu Ramlah tersenyum penuh erti.

***

“Hebatlah kau dengan Haizan tadi. Buah fikiran kau orang memang power! Aku rasa kau memang boleh score untuk subjek PA ni.” Puji Roshayati ketika mereka sama-sama berjalan ke pintu pagar waktu habis sekolah.

“Thanks. Tapi, tanpa kau orang siapalah aku.” Soraya merendah diri.

Ketika mereka sedang rancak berbual, kedengaran nama Soraya dipanggil.

“Ada apa?”

Soraya dan dua orang rakan karibnya menunggu Aizel sampai ke sisi mereka.

“Haizan suruh aku panggilkan kau. Dia kata nak hantar kau balik.”

Soraya memandang Roshayati dan Famiza Inson silih berganti. Meminta buah fikiran rakan-rakannya itu.

“It’s okey. Kami balik sendiri. Mungkin dia nak katakan something kat kau. Pergilah…”

“Pergilah Nina. Lama dah Haizan tunggu tu…” usik Famiza Inson pula.

Aizel ikut mengangguk

“Sorry la geng, tak dapat belanja kau hari ni. Lain kali, ok.”

“Nasib kami!!

Keluh kawan-kawannya ketika Soraya hendak berlalu. Soraya mengatur langkah ke tempat letak kenderaan. Kelihatan Haizan sedang menantinya. Lelaki kacukan itu merah padam mukanya dek di panah terik matahari.

“Kenapa?”

Haizan mengeluh sambil menunjukkan tayar motornya yang kempis.

“Kena paku kut?”

“Entahlah…tapi macam ada yang tak kena aje. Tadi pagi elok je, tak ada pun macam nak pancit.”

“Hai! Zan… Kalau kau tahu dia nak pancit, tak lah kau berpeluh sakan kat bawah matahari ni.” Usik Soraya sambil ketawa mengekek.

“Ya tak ya jugak!”

Akhirnya mereka mengusung motosikal itu sejauh satu kilometer untuk sampai ke bengkel yang terdekat.

“Esok boleh ambil tak?” Tanya Haizan sambil mengesat peluh di dahi.

“Boleh.”

Budak muda yang bekerja di bengkel itu memberi jaminan. Kemudian, mereka mengambil teksi untuk pulang ke rumah masing-masing.

“Aku rasa ada orang yang cucuk dengan paku atau benda tajam…” ujar Haizan membuat andaian.

Soraya berfikir sambil mengesat peluh di dahinya. Mungkin juga…tetapi apa buktinya?

“Apa pendapat kau?”

“No comment.”

“Ya lah. Wait and see…aku takut ada yang dengki.”

“Tengoklah surat layang yang aku dapat. Sampai sekarang tak ada apa-apa pun.” Soraya cuba mententeramkan perasaan teman rapatnya itu.

Haizan menganggukkan kepala walau hati di dalam sarat dengan tanda tanya.

***

Julia menunggu Haizan di bawah pohon ketapang di hadapan SMDP. Haizan sudah setuju menemuinya hari itu sewaktu dia bertembung dengan jejaka kacukan itu di kaki lima sekolah pagi tadi. Jam sudah merangkak ke angka dua, tetapi orang yang ditunggu-tunggu tidak juga tiba. Bahang matahari petang semakin terasa. Dek berasa bosan menunggu buah yang tidak gugur, Julia terpaksa mengangkat kaki untuk pulang. Tiba-tiba kedengaran namanya dilaung. Julia menoleh.

“Tunggu!”

Haizan berjalan pantas ke arahnya diikuti oleh Soraya di belakang. Julia berasa menyampah dengan kehadiran Soraya di sisi Haizan. Sibuk je…rungutnya dengan muka yang berubah kelat. Soraya menghulur tangan tetapi tidak bersambut. Merah padam wajahnya menahan malu. Itulah kali pertama dia bersemuka dengan adik angkat Haizan. Cantik juga; puji Soraya dalam diam sambil terus tersenyum manis.

“Ini Nina…Nina Soraya.”

Haizan memperkenalkan Soraya kepada Julia.

“Kenal. Orang cantik, semua kenal.” Sindir Julia tanpa mahu memandang muka Soraya.

“Sorry, aku tak dapat bual lama-lama. Ada tuisyen Sejarah pukul tiga nanti. Kau nak cakap apa?”

“Buat penat je tunggu lama dari tadi, tup-tup kau ada hal. Lain kalilah aku cakap. Aku blah dulu!” jawab Julia keras.

Haizan membiarkan sahaja Julia berlalu. Dia menggamit Soraya disisi yang kelihatan kurang ceria.

“Biarlah dia nak buat apa. Dia memang macam tu…Kurang ajar sikit.”

Soraya diam tanpa memberikan sebarang respon terhadap ungkapan Haizan itu. Ingin sahaja dia meluahkan rahsia yang tersimpan di sudut hati mengenai kelakuan Julia di luar sekolah. Tetapi dia bimbang dianggap menuduh orang tanpa usul periksa.Lagipun, dia tidak mahu Haizan tersalah faham lagi.

***

Sekembalinya Soraya dari sekolah hingga ke malam, dia hanya berkurung di dalam bilik. Layanan Julia menyentuh hatinya. Soraya tahu siapa Julia, rakan-rakan dan kegiatannya. Tetapi itu semua maklumat yang diterima secara tidak rasmi. Di dengar dari mulut orang lain. Dia bimbang jika nanti Haizan turut terperangkap dengan jerat yang dipasang oleh Julia.

“Betul kak. Ari dengan kawan-kawan nampak dengan mata kepala sendiri.” Itu yang kerap disampaikan oleh Nazri ketika mereka sama-sama menonton televisyen.

“Entah betul entahkan tidak apa Ari cakapkan. Zaman sekarang ramai pelanduk dua serupa.” Balas Soraya kemudian.

“Up to you!”

Pintu biliknya diketuk agak kuat dari luar. Lamunan singkat hilang serta merta.

“Kak! Makan!”

“Kejap lagi akak turun.”

“Okey. Cepat sikit, mak dengan ayah dah tunggu.”

Julia panas hati dengan perbuatan orang sekeliling yang banyak menimbulkan kebencian dihati. Kenapa lah mereka tidak memahami problem aku? D...
Unknown Oct 23, 2009
Oh! MyKarya!


Title:The Snow Queen
Also known as: Noon Eui Yeo Wang
Genre: Romance, Drama
Episodes: 16
Broadcast Network: KBS2

Synopsis

A boxer who was previously a genius, and a rich girl who has a serious illness. Despite appearing not to have any connection, they are similar. Nothing can melt their heart of ice. What is the sunlight that can melt their frozen heart? If the answer is love, is it too cliche? Tae Woong`s love (Hyun Bin) melted the heart of the ice princess, Bo Ra (Sung Yu Ri).

Description:

The opening starts with the introduction of a genius. At 17, Tae Woong (Hyun Bin) meets two people who will later become people he loves. One becomes his best friend and the other, his love.

The guy he meets is Kim Jeong Kyu Lee Sun Ho also classified as a genius, and though at first they did not get along, they soon set aside their differences and became best friends. Jeong Kyu tells Tae Woong about a girl he admires and promises to introduce him to her. When Tae Woong asks him why Jeong Kyu won't ask the girl out himself, Jeong Kyu says that he doesn't have time if he wants to win the award in math for the Nobel Peace Prize; his dad's dream and his.

Tae Woong meets a little girl being bullied by older girls for her money and saves her. The girl develops a crush on him and gives him her beeper for future contact. She later contacts him and he finds out that she was running away from home, and for a day the two run away together to an amusement park. She gets into a cab to go home but reminds Tae Woong that he never found out her name.

Later on, Tae Woong and Jeong Kyu both enter an international math Olympiad that Jeong Kyu and his father want to win badly. When Tae Woong wins, Jeong Kyu commits suicide.

The following tragic events soon took its toll on the rest of Tae Woong's life, and forgets about ever set a date to meet the little girl. Then, for 8 years he struggled to carry on with his life.

At 25, Tae Woong is now a third class boxer and in unexpected events, finds Bo Ra (Sung Yu Ri), the little girl he once knew.

The tale continues into the world of the cold-hearted Bo Ra and it is only Tae Woong that could possibly melt her heart. It slowly unfolds many secrets along the way and the past is soon to be made right again. With the help of Tae Woong's love, Bo Ra learns to find happiness within herself, and in return, Tae Woong comes into terms with his past.

Although this winter will be very cold and scary, winter is not the end of the seasons, but the beginning of the hope for a greater love.

Cast

Hyun Bin as Han Tae Woong
Sung Yu Ri as Kim Bo Ra
Im Ju Hwan as Suh Gun Woo
Yoo In Young as Lee Seung Ri
Kim Tae Hyun as Choi Chong Shik
Kim Hak Jin as Ahn Sang Ho
Ko Doo Shim as Park Yeong Ok (Tae Woong’s mother)
Chun Ho Jin as Bo Ra’s father
Lee Sun Ho (not Andy from Shinhwa) as Kim Jeong Kyu
Go Ju Yun as young Kim Bo Ra
Ahn Gyu Ryun

Production Credits

Screenplay: Kim Eun Hee, Yoon Eun Gyeong
Producer: Lee Hyeong Min

Title:The Snow Queen Also known as: Noon Eui Yeo Wang Genre: Romance, Drama Episodes: 16 Broadcast Network: KBS2 Synopsis A boxer who was...
Unknown
Oh! MyKarya!

Jambangan bunga yang diterima di pandang sepi sahaja. Biar harumnya membuai perasaan, indahnya gubahan itu menyuntik mata menjadi segar tetapi jiwa yang tertanya-tanya siapa si pemberinya mengatasi segala yang terpampang di depan mata. Bunga tanpa kad, tanpa nama. Siapakah sang misteri itu? Perempuan? Lelaki? Atau anak kecil yang menghargai karya-karyanya?

“Alisya...kali ke berapa ni?”

“Tak ingat, mungkin yang ke tiga dalam seminggu. Pelik kan? Membazir tak tentu pasal.Baiklah dermakan duit tu pada orang yang susah, fakir miskin atau pun belanja aku makan. Lagi berbaloi.” sinis sahaja Alisya membalas kata-kata Rahimah, rakan sepejabatnya.

Rahimah ikut tersenyum sinis. “Itu maknanya si pengirim kaya raya, duit dah terlebih, jadi...yang sikit-sikit ni dia derma kat kau.”

“Derma kat aku? Macam aku kebulur sangat! Bukannya boleh makan pun bunga-bunga ni.” Alisya ketawa akhirnya sebaik menuturkan kata-kata tersebut.

“Kau ada terfikir tak? Kut yang bagi kau bunga ni memang betul seorang jutawan, kaya raya...”

“Ya lah tu. Kat negara kita ni, mana ada jutawan kaya raya yang belum berkahwin, handsome, baik dan segala-gala yang ibarat prince charming. Yang ada semuanya dah berkahwin, beranak pinak dan berbini lebih. Kut-kut kita jadi yang ke empat. Eee...tak mau aku. Selisih malaikat 44...” Alisya ketawa lagi.

“Biar bini ke berapa pun, kalau kaya raya aku tak kisah, Lis. Yang penting aku tak melarat, apa aku nak semua dapat.”

“Walau makan hati...”

“Mana ada istilah makan hati dalam zaman moden ni, cik Lis oii. Kalau dia pasang lain, kita pun buat benda yang sama. Inikan zaman sama rata antara lelaki dan wanita. Apa nak kisah setia atau tak. Yang penting hidup dilimpahi wang ringgit, boleh terbang ke negara mana yang aku suka. Apa pendapat kau?”

Alisya tersenyum sambil menggeleng mendengar hujah Rahimah yang baginya tidak berfikir panjang sewaktu menuturkan hujah tersebut.

“Aku kurang setuju. Aku rasa kedua-dua faktor penting tersebut biar seimbang. Ada suami yang caring, romantik, handsome, kaya raya....dan tak main kayu tiga. Tapi, bagi aku wang bukan pokok utama sesuatu hubungan. Yang penting persefahaman dan jujur dengan pasangan.” luah Alisya tentang pendapatnya pula.

Rahimah mencebik. Tidak mahu mematikan perbincangan tersebut setakat itu sahaja. “Eleh...bukan kerana wang konon! Lis, cuba kau tengok kat luar sana berapa ramai wanita yang menjanda kerana masalah hidup yang terang-terang puncanya dari kewangan juga. Sebab apa? Sebab, tak ada duit kahwin lebih, dah tu anak bini tak makan sebab duit nak bagi-bagi...hidup perlukan wang, Lis! Aku tak mahu berpura-pura, demi cinta konon, at last cinta ke mana kita ke mana.”

Rahimah menokok lagi, “Bukan aku menolak cinta dan mengejar wang...tapi, aku lebih rasional dalam bab-bab begini. Selagi kita muda dan bergetah ni, cari yang banyak duit la...betul tak?”

“Nanti dah tua kerepot ditinggal, duduk rumah orang tua-tua. Masa tu, duit buat hidup kau terbuang!” sinis Alisya menyampuk.

Rahimah ketawa panjang mendengar sindiran Alisya yang umpama melepaskan rasa geramnya terhadap pendapatnya sebentar tadi.

“Eh! Kenapa stress sangat perbincangan kita ni...now, apa kau nak buat?”

“Buat apa?”

“Dengan 'sang misteri' kau itulah...”

“Biarlah...”

“Hei come on Lis, jangan buang masa. Mana tahu di tu lelaki kaya yang budiman, yang ada ciri-ciri putera impian kau.”

“Ah! Buang masa je...ini semua nonsense. Tak wujud. Dan, mereka tu hanya peminat aku, hanya menyukai karya-karya aku, tulisan aku. Itu je...”

“Meh sini aku tengok muka kau.” Rahimah sudah memegang dan membelek-belek wajah Alisya, sedangkan temannya yang tidak bersedia itu tergamam. Apa dia nak buat ni?

“Apa dah kena dengan kau ni?”

Rahimah duduk kembali apabila selesai membuat tinjauannya. Dia tidak menghiraukan Alisya yang tengah marah-marah. “Apa nak marah, aku bukannya nak sihirkan kau. Aku nak tengok dari sudut mana yang kau rasa rendah diri sangat. Rupa ada, hidung memanglah tak mancung, tapi tak lah pesek sangat. Kira sesedap mata memandang. Kulit cuma sebiji je jerawat...kira cunlah tu. Mata cantik, kalau lelaki pandang boleh naik juling dia orang...apa lagi? Semua cukup.”

“Ya lah tu...macam mana pulak kalau orang perempuan yang tengok...”

“Takkan kau nak ngurat orang perempuan kut?”

“Itulah kau...pandangan semua orang tak sama. Jadi jangan jadi busy body yang nak suruh aku buat perkara-perkara nonsense. Okey!”

“Lis! Lis...we must look forward, not backward. Remember that. One day you will realize what I mean...” Rahimah sudah putus asa.

“Eh! Kau nak ke mana tu?”

“I frust with you.”

“So?”

“So what?” soal Rahimah yang sudah agak jauh darinya.

“Discussion ni...what is the conclusion!” Alisya bertanya secara sinis.

“Piraaah!”

Alisya ketawa mengekeh melihat Rahimah yang sudah mempercepatkan langkahnya. Bengang lah tu...dan tawanya masih terus bersisa walau tubuh Rahimah telah hilang dari pandangan.

***

'Remaja 16 tahun bersalin di dalam tandas'. Sekali lalu Alisya membaca tajuk muka depan akhbar Harian Metro yang baru di beli di kedai mamak ketika di dalam perjalanan pulang tadi. Apa nak jadi dengan anak muda hari ni...bebelnya sendirian. Sejak awal pagi masanya sangat terhad walau berbagai jenis akhbar terpampang di hadapan mejanya. Jadi, untuk tidak ketinggalan dengan dunia semasa, dia membeli akhbar Harian Metro itu. Penatnya dengan bebanan kerja di pejabat masih belum hilang, sampai di rumah pun tugasnya berterusan.

“Apasal berselerak benor rumah ni. Lepas main, simpanlah. Ini tidak, gitar kat tengah-tengah jalan...ini kalau terlanggar tadi, marah pulak...” dia terus membebel melihat gitar yang di letak sebarangan. Ini mesti kerja adik bujangnya, Kamal.

“Mal...oh Mal...mana budak ni pergi! Dengan pintu tak berkunci. Hish! Kalau pencuri masuk...habis semua kena kebas.”

Alisya meletakkan begnya sementara tangannya ligat mengemas majalah 'Pancing' yang berselerak di atas meja. Dia tidak gemar kawasan 'awam' itu berselerak, menyemakkan matanya sahaja. Sudah banyak kali dia membebeli Kamal tetapi nampaknya ia seperti mencurah air di daun keladi. Tidak makan saman langsung! Mentang-mentanglah aku ni kakak dia, di bulinya aku cukup-cukup!

Semenjak mereka kehilangan kedua orang tua di dalam satu kemalangan lima tahun lalu, tinggallah Alisya membesarkan Kamal dengan kudratnya sendiri. Dia tidak mengharapkan saudara mara membantunya, walaupun mereka hidup mewah. Biarlah dia dan Kamal hidup dengan rezeki seadanya, tidak meminta-minta. Lagipun dengan wang peninggalan ayahnya, dia mampu menyara dirinya dan Kamal untuk 10 tahun akan datang. Sekarang pun Kamal telah membuka kedai menjual ikan hiasan untuk persediaan masa depan.

“Hah! Dah balik pun kakak.”

Alisya yang sedang mengelamun sambil mengemas itu ini, terkejut disergah dari belakang. Dia mengurut dada melurutkan rasa terkejutnya itu.

“Kamal kalau balik suka terjah macam tu aje. Sakit dada akak, tau. Ni dari mana, ni...rumah bersepah. Penat akak tau, balik-balik je kena kemaskan barang Kamal. Awak tu dah besar panjang, cuba tolong akak kemaskan rumah ni.”

Alisya duduk di kerusi panjang di sudut ruang tamu itu. Kamal ikut duduk di sebelahnya sambil menekan 'remote' tv mencari siaran.

“Akak kalau dah membebel macam nenek-nenek. Hilang keayuan akak tu. Kalau abang Zikry tengok akak macam ni, tentu dia tak nak jadikan akak isterinya. Kuat membebel!” usik Kamal.

“Apa akak kisah. Kalau buat salah tetap kena, walau dia suami akak sekalipun!” jawab Alisya tegas.

“Hee! Kalau Mal lah kak, akak sanggup tak kahwin dari dapat bini macam akak. Bingit telinga.” sanggah Kamal masih mahu menyakat kakaknya.

“Huh! Patutlah sampai sekarang adik akak ni tak ada awek. Awek pun takut nak dekat, cerewet.”

Alisya bangun memungut beg tangannya dan menuju ke bilik. Dia mahu membersihkan diri setelah seharian bekerja di pejabat. Dia malas melayani Kamal lagi yang asyik mahu menang bila bertingkah.

“Kak Lisya...customer Mal yang hari tu kirim salam.”

“Yang mana?” Alisya menyahut dari dalam biliknya.

“Yang Mal cakap minggu lepas. Ala...yang dia beli akuarium mahal tu...”

“Kirim salam balik kat dia. Akak pun tak cam dia yang mana satu.”

“Okey.”

Kamal menumpukan pandangannya di kaca Tv. Banyak rancangan ulangan di saluran HBO. Ada beberapa 'movie' yang telah dihafal dialog dan jalan ceritanya. Akhirnya dia menutup Tv dan melunjurkan kakinya di atas kerusi panjang itu. Dia ingat mahu berehat sebentar sebelum keluar semula selepas Maghrib nanti mengikut pelanggannya yang dipanggil abang Hazzim keluar memancing.

Abang Hazzim! Emm...kenapa kak Alisya tak terpikat dengan lelaki itu. Lelaki yang lebih di senangi berbanding abang Zikry. Abang Hazzim yang peramah, tidak kedekut membelanjanya memancing di kolam-kolam besar, selalu membawanya menaiki bot ke laut dalam untuk mendapatkan lebih kepuasan memancing. Dia tidak pasti apa pekerjaan lelaki itu, tetapi melihatkan penampilan dan cara lelaki itu berbelanja, Kamal pasti Abang Hazzim bukan sebarangan orang. Paling tidak pun, mungkin dia memiliki perniagaan yang berjaya. Harap-harap satu hari nanti kakaknya sudi menerima kehadiran Abang Hazzim. Abang Zikry pula?? Mengingatkan itu, cepat-cepat Kamal menamatkan ilusinya. Biarlah kak Alisya yang membuat keputusan….

***

“Kamu sorang aje ke kat rumah?”

“Ha ah!”

“Kak Lisya mana?”

“Tadi boyfriend dia datang ambil. Pergi makan kut.”

“Oh!” Itu sahaja jawapan yang keluar dari mulut Hazzim. Tidak tahu apa yang dirasakan oleh hatinya, tetapi ada sediit perasaan ralit mendengar Alisya keluar dengan lelaki lain.
“Kita nak memancing kat mana ni bang?”

“Adalah…tempat baru. Kamal mesti suka punya.”

Mitsubushi Storm berwarna hitam itu meninggalkan kawasan perumahan Alam Impian menuju ke destinasi yang tidak diketahui. Kamal yang duduk di sebelah pemandu melayan telinganya dengan lagu Inggeris yang sedang berputar di corong radio.

“Dah lama kakak kamu tak datang kedai ya?”

“Ala, Kak Lisya sibuk memanjang dengan kerja dia. Kerja macam dia tu mana cukup masa, ke sana ke mari cari bahan untuk majalah. Lepas tu cari idea nak tulis novel dia. Kalau kat rumah, menghadap laptop dia je. Kamal ni pun, kena buat appointment kalau nak jumpa dia! Teruk dia tu. Malang sungguh kalau sesiapa kahwin dengan kak Lisya nanti.”

“Kenapa Kamal cakap macam tu. Tak baik. Sebenarnya kakak Kamal tu bagus. Dia sayang Kamal, tetapi dengan cara dia. Beruntung siapa dapat dia.” Hazzim mengungkap perlahan ayat terakhirnya.

“Apa abang cakap? Lucky? Huh! Kut-kut abang ada hati kat kak Lisya, tak?” Kamal mengusik.

“Merepek lah kamu ni. Dia kan dah ada boyfriend.”

“Baru boyfriend, bukannya suami. Kalau hendak seribu daya…”

“Kamu suka ke kalau abang berkawan dengan kakak kamu?”

“Eh! Mestilah suka! Tapi…”

“Tapi kenapa?”

“Kak Lisya tu kuat membebel. Takut abang tak tahan.”

“Ha! Ha! Ha!...Itu aje ke? No big deal!” Hazzim ketawa besar mendengar alasan Kamal tentang kakaknya.

“Ya ke bang?”

“Kenapa?”

“Kalau gitu, Kamal boleh jadi orang tengah. So, our plan start now.”

Jambangan bunga yang diterima di pandang sepi sahaja. Biar harumnya membuai perasaan, indahnya gubahan itu menyuntik mata menjadi segar teta...
Unknown Oct 21, 2009
Oh! MyKarya!

(Dia...)

Seribu kali sayang
seribu kali ungkapan cinta
seribu kali dendangan lagu kasih
seribu kali janji kau taburi
berkurun menanti mahligai di diri
hingga kelopak wangian kembang mekar
dedaun rindu menjadi rimbun

(Aku...)

tetapi
sekalipun telah menjadi sejarah
wangian cinta hilang baunya
kelopak rindu berguguran jua
dan berabad mendamba jawapan
janji ditabur berganti sangsi
melodi kasih pincang rentaknya
ungkapan cinta menjadi dusta
sayang nan beribu, kini tiada nilanya...

(Dia ii...)

di matamu
aku tiada lagi
yang tinggal adalah jejak-jejak kelam
dan arah hidup semakin kabur.

(Dia ii...)
pergilah
kalau itu membuatkan kau bahagia.

RON APILZA
6.55 petang

(Dia...) Seribu kali sayang seribu kali ungkapan cinta seribu kali dendangan lagu kasih seribu kali janji kau taburi berkurun menanti mahli...
Unknown Oct 19, 2009
Oh! MyKarya!


Nicole Jin/Sun Mi (Chae Rim) is a lovely college student who lives with her middle class widowed father. She has a happy childhood with her sort-of-boyfriend Woo Jin (Han Jae Suk). Life changes radically for Sun Mi when her father decides to support Young Mi Huh (Kim So Yeon), a beautiful girl the same age as Sun Mi.

Young Mi suddenly becomes an orphan when her father, an alcoholic who frequently abused her, dies in an accident while working for Mr. Jin/Sun Mi's father's construction company. Young Mi has grown up in poverty, but she is not a humble person. She's arrogant, greedy and full of resentment. She envies Sun Mi for all she is and has, even Woo Jin's love.

Young Mi becomes Sun Mi's rival in every aspect of her life. First, Young Mi steals Woo Jin from Sun Mi, then tries to take over her job at a very important TV network and finally puts her eyes on Sun Mi's new boyfriend, Hyong Chul (Jang Dong Gun) one of the network's top executives, whom Sun Mi met during a trip to London. But Hyong Chul's love for Sun Mi is stronger than Young Mi's estimation. Meanwhile Woo Jin suffers of a broken heart as Young Mi makes his life miserable and finally dumps him so she can chase Hyong Chul.

The climax of the plot comes when a former lover of Young Mi appears and threatens to reveal her deepest secret should she not return to him: a dark past as a prostitute. Since the mischievous gangster did not succeed in his attempts, he decides to kill Young Mi. Woo Jin dies while saving her life. However, all of Young Mi's treachery is exposed and she attempts to commit suicide, but her efforts are frustrated when she is found unconscious by a group of nuns on the shore of the Han River. When Young Mi wakes up she suffers amnesia and has lost almost all memory of her past.

The drama ends with a happy reconciliation between Young Mi and Sun Mi, who cries beside Young Mi asking forgiveness for the misunderstanding between them since they met. Finally Hyong Chul swears eternal love and proposes to Sun Mi right in the middle of a street.

Nicole Jin/Sun Mi (Chae Rim) is a lovely college student who lives with her middle class widowed father. She has a happy childhood with her...
Unknown Oct 16, 2009
Oh! MyKarya!

Hujan yang turun renyai-renyai membasahi bumi Johor Darul Takzim sedikitpun tidak mencacatkan perjalanan Haizan ke sekolah. Cuma dia mengeluh kerana terpaksa melepasi dua buah persimpangan lampu isyarat sebelum sampai ke sekolahnya. Namun apa yang penting, dia mesti segera sampai sebelum pintu pagar ditutup.

Ketika Yamaha RX-Znya membelok ke kawasan sekolah, sebuah wira hijau lumut berhenti dan menurunkan gadis manis yang kebelakangan ini menganggu ruang damai hidupnya. Bila lagi gadis itu hendak ku pujuk, keluh Haizan sambil matanya menyoroti langkah Soraya ke kelas Enam Atas Cemerlang.

“Baru sampai? Tengok apa tu?” sapa Aizel yang tiba-tiba telah tercegat di sisi Haizan.

“Aiseh man! Bila kau muncul, tiba-tiba aje…”

“Dah mata kau asyik melayang entah ke mana…ala Zan, pergi jumpa dan slow talk, habis cerita. Itu small matter. Kita orang kan ada, buat apa kalau tak boleh tolong…” Aizel menepuk belakang Haizan.

Mereka sama-sama melangkah ketika loceng berbunyi menandakan kelas pertama akan bermula sebentar lagi.

***

“Petang nanti aku nak jumpa kau kat library. Jangan tak datang tau… ada hal sikit.”

Soraya hanya diam tidak memberi respon. Isyarat mata Haizan mengharapkan agar Soraya sudi menemuinya nanti.

“Tengoklah kalau tak ada hal lain.”

“Dah dua kali aku nak jumpa one by one dengan kau, tapi kau macam tak endah je. Kali ni, tolonglah…” Haizan merendahkan suaranya.

“Kau ni apalah Zan. Nak memujuk rayu buah hati, janganlah depan aku. Jealous tau!” sampuk Roshayati yang entah bila muncul di situ.

“Sorrylah Yati, bagilah chance kat aku berbaik-baik dengan buah hati aku ni.”

“No problem! Nanti belanja aku kat kantin ya.” Usik Roshayati lagi.

“Ok. Ok. Pergi main jauh-jauh…orang tengah berbincang ni.” Sampuk Haizan dengan nada bergurau.

Soraya ketawa kecil. Haizan masih begitu juga, suka mengusik. Barulah hilang sedikit rasa kaku dan bengangnya mendengar gurauan rakan mereka sebentar tadi. Mereka terus berbual-bual seperti tiada sengketa yang berlaku. Gaduh budak-budak, kata pepatah orang tua. Namun jauh di sudut hati, samada Haizan mahupun Soraya menyembunyikan seribu rasa yang belum terungkai.

***

“Lama juga kau merajuk dengan aku.”

“Kau yang mulakan…” jawab Soraya deras.

“Kita dua-dua pun ada silapnya. Ego, keras kepala. Kau nampak makin degil sekarang ni kan…” ujar Haizan perlahan.

“Kau yang gatal melayan budak enam bawah tu…siapa yang tak jealous.” Soraya menambah lagi.

“Dia tu adik angkat aku je. Kau faham tak. Memang dia syok kat aku, tapi aku tak ada perasaan pun pada dia. Aku pun ada sebut pasal kau pada dia. Aku nak kita kawan balik macam dulu, macam sebelum kau masuk hospital. Okey?”

Soraya hanya menghadiahkan senyuman tawar. Hubungan mereka selalu begitu, ada pasang dan surutnya. Kali ini adalah tempoh yang agak panjang hubungan ‘teman tapi mesra’nya dengan Haizan renggang. Belumpun sempat hatinya berbunga gembira, dia ternampak kelibat Julia melangkah ke arah mereka. Sorotan matanya dipenuhi api cemburu. Perasaan Soraya menjadi cuak tiba-tiba.

“Hai Zan…buat apa kat sini?”

Haizan yang sedari tadi duduk berdepan dengan Soraya terkejut mendengar satu sapaan manja di belakangnya.

“Oh! Hai…awak buat apa kat sini?” soalan berbalas soalan.

“Saya tanya awak, awak soal saya balik. Ada kelas tambahan tadi, nampak motor awak masih kat parking, tu yang cari kat sini.” Jawab Julia manja.

Soraya sudah tidak betah duduk. Dia menarik begnya lalu memulangkan buku di kaunter. Dia laju meluru keluar dari perut perpustakaan tanpa mengendahkan panggilan dari Haizan. Langkahnya laju tanpa haluan. Hatinya sarat dengan cemburu. Tiba-tiba terasa tangannya di tarik kasar dari belakang. Namanya juga dipanggil dengan keras.

“Kau boleh sabar sikit tak, Nina? At least bagi aku peluang untuk jelaskan, biar kita bersama-sama berdepan dengan Julia tu. Ini tidak! Kau pakai lari macam tu aje. Jangan jadi pengecut, Nina! Kalau betul kau nak hubungan kita kekal, tolong aku. Aku tak boleh menghadapinya tanpa bantuan kau, Nina.” Panjang lebar Haizan mencurah isi hatinya.

Soraya hanya tunduk memandang batu di kakinya. Dia sudah malas memikirkan hal
orang lain. Baginya peperiksaan STPM yang kian tiba menjadi keutamaan, bukannya masalah cinta yang belum tentu berpenghujung itu.

“Aku nak balik, Zan. Tolong hantar aku. Ayah aku tak ada kat rumah, outstation. Aku dah letih. Please…” rayu Soraya tanpa mempedulikan perasaan Haizan lagi.

“Kau ni kan…”

“Please…”

Haizan tidak sampai hati melihat wajah Soraya yang kepenatan. Dia menghidupkan enjin motosikalnya dan menghantar Soraya pulang. Kawasan perumahan BBU, tempat tinggal Soraya itu nampak sibuk namun terjaga kebersihannya. Haizan menurunkan Soraya di persimpangan jalan bagi mengelakkan umpatan jiran-jiran terhadap mereka. Lagipun, Soraya sendiri tidak mahu dilihat terlalu kerap keluar atau membonceng motorsikal dengan rakan lelaki.

“Malam nanti aku call kau, okey.” Ujar Haizan sebelum meneruskan perjalanan ke rumahnya di Taman Munsyi Ibrahim.

***

Rancangan Muzik Ekspress sedang ke udara di corong radio. Sambil melayan mata yang tidak mahu lelap, Haizan menelentang merenung siling biliknya. Dia teringatkan kejadian petang tadi di sekolah. Sesiapa pun akan marah dan terasa jika berada di tempat Soraya. Julia memang seorang yang berani, sanggup menganggunya hanya untuk menunjuk-nunjuk di hadapan Soraya. Beratus kali dijelaskan, beribu kali dia datang kembali menganggu Haizan. Dia berasakan perkenalan dengan Julia sebagai kesilapan terbesar pernah dilakukan di dalam hidupnya.

Kokokan ayam jantan sayup-sayup di pendengaran. Haizan menoleh jam di sebelah katilnya. Jarum jam telah menunjukkan ke angka 1 pagi. Tiba-tiba deringan telefon bimbitnya menyentak tidurnya yang hampir lena.

“Hello!”

“Haizan, akulah…”

“Saja nak kacau kau pagi-pagi ni…” suara di hujung sana ketawa.

“Mana kau dapat nombor telefon aku?”

“Aku kan Julia. Takkan kau tak kenal aku lagi…”

“Okeylah! Aku nak tidur ni, kacau aje!” Haizan terus menutup telefonnya.

***

“Zan, ada berita hangat. Semalam ada budak enam bawah kena cekup pasal main surat cinta dengan budak form five. Cikgu displin spot check dengan badan pengawas. Si ketua pengawas tu pun ikut sama…” awal-awal pagi Zulkifli telah menyampaikan berita tersebut ketika Soraya dan Haizan baru saja mencecahkan kaki ke kelas.

“Kau dengan Nina tu jaga sikit. Yang buat spot check tu musuh kau!” tokok Aizel yang selalu menyebelahi anak hartawan itu.

Soraya yang turut sama mendengar berubah air mukanya. Guru displin memng musuh tradisi Haizan, dan ketua pengawas pula ada hati pada Soraya. Ini membuatkan kedua-duanya berada di dalam keadaan kurang senang walau mereka tidak berutus surat cinta. Melihatkan keadaan yang kecoh di hadapan kelas, Roshayati dan Famiza Inson yang baru tiba ikut masuk campur.

“Ada apa Nina?” soal Famiza Inson.

“Ada hal sikit. Spot check badan pengawas.”

“Apanya?” Famiza Inson masih tidak faham.

“Spot check aspek displin. Semuanya.”

“Kata budak kelas sebelah, yang couple satu sekolah pun kena tangkap.” Zulfakar menambah beban di hati Haizan dan Soraya.

“Rilekslah…aku dengan Nina bukan buat salah. Nanti kalau kena, pandai-pandailah aku jawab.” Haizan memberikan keyakinan.

Haizan memandang Soraya dengan rasa kasihan. Gadis itu selalu terlibat dengan masalah yang dihadapinya. Lagipun hubungan mereka bukan bersandarkan maksiat atau nafsu, mereka berkawan rapat demi pelajaran. Kalau ada pun hati yang tersentuh, rahsia itu hanya mereka dan rakan terdekat yang tahu. Famiza Inson menenangkan Soraya dan mereka bersurai ketika loceng berbunyi menandakan kelas pertama akan bermula sebentar lagi.

Seperti yang dijangka, selepas waktu rehat Haizan dan Soraya di panggil ke bilik pengawas.

“Awak Haizan Azeem bin Badrulhayat. Glamour awak yea kat sekolah ni. Ya lah…kacak, bijak dan…suka buat gempar. Betul?” guru displin yang berkaca mata dan berdahi luas itu menyindir Haizan.

Haizan tenang sahaja dan bersikap optimis. Baginya kalau tidak buat salah, apa nak ditakutkan. Soraya hanya menundukkan wajahnya dan kadangkala mencuri pandang kepada Cikgu Adnan yang berbadan gempal.

“Awak ni pulak, Juliet kepada Haizan. Gitu?” sindir guru displin itu lagi.

“Cikgu, kami bukan dipanggil untuk mendengar sindiran demi sindiran. Jelaskan apa kesalahan kami, kalau benar kami bersalah, kami ikut peraturan yang sekolah tentukan.” Tutur Haizan tegas. Baginya, dia cukup dewasa untuk menilai yang benar atau yang salah di dalam perhubungannya dengan Soraya.

Encik Adnan merenung lama wajah pan-Asian milik Haizan. Ada keberanian dalam menuturkan kata-kata pada pemilik susuk tubuh tegap dan tinggi itu. Ya lah, wibawa pelajar enam atas; getus Adnan terhadap pemuda di hadapannya itu.

“Pihak sekolah ada menerima laporan mengatakan kamu berdua-duaan di dalam perpustakaan. Kamu kan tahu, ini kawasan sekolah. Perbuatan sumbang dilarang sama sekali. Lagipun kita ni orang Islam, jaga tata susila. Jaga maruah.”

“Cikgu, maaf cakaplah. Kami bukan orang yang cikgu maksudkan. Mungkin penyampai cerita tu berniat serong kepada kami. Selama saya berkawan dengan Nina Soraya pun demi pelajaran kami. So far, cikgu pun tahu, kami dalam top ten list. Apa cikgu nak kami buktikan lagi?” nada suara Haizan semakin tegas.

“So, saya rasa tak ada salahnya persahabatan kami ini.” tambah Soraya berani.

Cikgu Adnan terkesima mendengar hujah dari dua remaja itu. Pelajar pintar di SMDP. Akhirnya dia melepaskan kedua-duanya tanpa dikenakan sebarang denda. Cuma, sempat cikgu displin itu menitipkan kata-kata nasihat kepada keduanya.

“Ada lagi cikgu nak cakap?” Tanya Soraya.

“Awak berdua boleh pergi, tapi ingat nasihat saya. Berhati-hati lain kali.”

Soraya dan Haizan mengucapkan terimakasihnya kepada Cikgu Adnan yang bersikap professional dalam menyelesaikan masalah mereka.

***

Soraya menyerahkan surat layang yang diterimanya semalam kepada Haizan. Cuaca tengahari itu panas terik. Dengan menggunakan saputangan yang dipinjam dari Haizan, Soraya mengelap peluh yang memercik di dahi.

-Jangan berhubungan lagi dengan Haizan. Kalau tidak, tahulah nasib awak!-

Haizan termenung selepas membaca surat tersebut. Dia cuba mencari ‘klu’ siapa pengirimnya. Mengapa pula Soraya yang menjadi sasarannya? Pening sekejap kepalanya memikirkan perkara tersebut. Siapa pula yang berani mempersoalkan hubungannya dengan Soraya? Perasaan adalah hak aku, kenapa mesti orang masuk campur?

“Belum balik lagi?” sapa satu suara.

Haizan dan Soraya serentak menoleh. Mereka sama-sama bertukar pandangan dan senyuman.

“Belum lagi…” jawab Haizan.

Pemuda itu berlalu menuju ke arah motosikalnya yang tidak berapa jauh dari Yamaha RX-Z Haizan. Yamaha merah terus meluncur laju meninggalkan Haizan dan Soraya dengan seribu persoalan.

“Peliklah dia tu. Tiba-tiba je muncul. Tak ada signal langsung.” Bebel Soraya.

Haizan melipat surat tersebut dan dimasukkan ke dalam saku seluar.

“Entah-entah…”

Haizan memotong cakap Soraya.

“Tak baik menuduh kalau tak ada bukti.” Sangkal Haizan membenamkan prasangka yang tumbuh di hati Soraya.

Akhirnya mereka meninggalkan perkarangan SMDP untuk ke rumah masing-masing. Haizan cuba menganggap surat layang itu satu masalah remeh tetapi dalam masa yang sama dia bimbangkan keselamatan Soraya.

Hujan yang turun renyai-renyai membasahi bumi Johor Darul Takzim sedikitpun tidak mencacatkan perjalanan Haizan ke sekolah. Cuma dia mengelu...
Unknown Oct 14, 2009