Menu
Oh! MyKarya!





Awak
saya sudah letih
agaknya awak ada tak masa
demi ruang kata untuk kita saling bersapa
bukan demi alam maya belaka
bukan kerana Facebook atau pun di Twitter
entah sempat atau tidak pun
awak jenguk e-mel-e-mel saya!

Awak!
saya ada kirim sesuatu
tapi bimbang jika awak salah anggap
tentang pemberian itu
kerana bila bersapa dengan awak
di Twitter atau Facebook
awak sering tersalah sangka
antara ramai wanita dan gadis
yang serupa nama...

Awak
sila balas pelawaan saya
antara ya atau tidak
itu saja!

Awak saya sudah letih agaknya awak ada tak masa demi ruang kata untuk kita saling bersapa bukan demi alam maya belaka bukan kerana Faceb...
Unknown Jan 18, 2012
Oh! MyKarya!



Suzi dapat panggilan kerja sebagai guru tuisyen di sebuah keluarga yang agak kaya. Pasangan suami isteri itu memiliki empat orang anak yang sedang membesar dan boleh tahan nakalnya. Sewaktu memohon kerja tersebut Suzi hanya cuba nasib sahaja memandangkan dia sudah hampir dua bulan ‘tanam anggur’. Dulu ada dia cakap besar pada Azhan dan kini dia terima ‘daulatnya!’. Padan muka aku…

Tentang Azhan…entahlah. Sekejap ada sekejap tiada. Azhan macam biskut manakala Suzi pulak macam layang-layang terputus talinya. Manakan tidak, asyik main tarik tali akhirnya Azhan pergi membawa hati. Itu yang jadi macam biskut chipsmore…

Sudah seminggu Suzi bekerja sebagai guru tuisyen di Vila Malinda, gabungan nama empunya tuan rumah iaitu Encik Malik dan Puan Linda. Suasana di vila tersebut memang selesa dan mood mengajar juga dapat dipraktikkan. Memang pada mulanya otak Suzi agak berkarat tetapi bila diasah balik, dia sudah jadi biasa.

“Cikgu Suzi dah ada BF?”

Satu hari yang agak malang Szi sifatkan sebab si remaja berusia 14 tahun sudah sibuk tanyakan samada Suzi ada boyfriend atau tidak.

“Tak baik tanya cikgu macam itu.”

“Habis tu…boring la asyik belajar, belajar, belajar! Sesekali cikgu citerlah pasal life cikgu, boyfriend ke, atau apa-apa ajer. Janji rock!”

Suzi tersengih sumbing. Apa yang nak dikhabarkan. Budak hingusan di depannya bukan faham pun soal hati dan perasaan. Yang dia tahu pasal kartun, pasal Astro Ceria, dan paling rajin sikit dia tengok Tutor TV. Yang lain-lain mesti hampeh punya! Suzi tak habis-habis mengutuk.

“Kita ada pak usu tau, handsome…”

Wah!! Ada chance ni…bisik Suzi nakal.

“Cikgu nak dengar citer pasal pak usu?” anak sulung dalam empat beradik itu bertanya sambil mengenyit mata.

Suzi ikut mengenyit mata pada Trisya. Layan ajelah budak-budak ni, nanti susah pulak nak diajar…

“Pak usu kaya, banyak duit. Dia selalu belikan kita orang mainan, beli patung bear. Tapi kan kesian. Sampai sekarang pak usu tak ada GF. Sebab dia asyik kerja tak habis-habis. Balik pun sampai jauh malam.”
“Iya ke?” itu saja soalan Suzi.

“Cikgu macam tak minat aje dengar citer pasal pak usu. Tak best ya cikgu?”

“Mana ada. Cepat habiskan soalan yang cikgu beri tu. Nanti mama kamu check, habis cikgu kena marah.”

“Ini mesti cikgu dah ada BF. Nanti saya cakap dengan pak usu yang cikgu dah ada BF.”

“Eh! Kenapa pulak”

“Cikgu memang dah ada BF,kan?” Trisya pandai betul memerangkap Suzi.

“Bukan macam itu. Cuma BF cikgu macam biskut kering. Asyik lemau aje…”

“Kenapa BF cikgu macam biskut? Cikgu tak pandai cari BF kut. Cuba cikgu kawan dengan pak usu. Mesti pak usu tak macam biskut.”

“Ish! Kamu ni Trisya, tak habis-habis dengan pak usu. Cikgu tak mahulah. Abis tu BF cikgu nak letak mana?”

“Ha!! Confirm cikgu dah ada BF. Melepas pak usu.”

Suzi sekadar menelan liurnya sendiri. Sesekali dia melihat jam di tangan. Kemudian dia menyambung ajarannya. Trisya memang budak yang pandai dan bijak, malahan dia boleh dianggap lebih matang berbanding usianya. Jikalau tidak, takkan sibuk cerita perihal pak usu dengan ‘girlfriend’nya.

“Cikgu nak tumpang solat ya.”

“Oh!! Boleh cikgu…mama pesan suruh guna bilik tetamu. Kat sebelah pintu besar tu cikgu.”

Suzi menguak daun pintu bilik tetamu yang dimaksudkan oleh Trisya. Harumnya…wangian lavender menusuk lubang hidungnya. Kalau macam ini punya gaya, mau aku tertidur kat sini…Suzi berkata pada diri sendiri. Sehelai tuala tersidai di tempatnya. Keadaan katil seolah tidak berusik. Keadaan ruang bilik yang tersusun begitu menenangkan jiwa.

Usai memberi salam, Suzi menadah tangan kepadaNya mohon keampunan dan dipermudahkan perjalanan hidupnya. Suzi mahu hidupnya terus menuju kejayaan dan diberkati selalu.

Bunyi pintu berkeriut memeranjatkan Suzi. Silapnya juga kerana tidak mengunci pintu tadi. Suzi tidak jadi untuk menanggalkan telekungnya. Dadanya berdebar kencang.

“Opss! Sorry. Saya tak tahu ada orang kat dalam ni. Excuse me…”

Suara lelaki. Tetapi sekejap aje kerana selepas keadaan sepi kembali. Bunyi pintu dikatup perlahan-lahan menandakan orang itu rasa bersalah. Suzi menarik nafas lega. Kalau terjadi apa-apa tadi, siapa yang patut dipersalahkan.

“Cikgu! Cikgu!”

Trisya terus meluru ke arah Suzi sebaik dia keluar dari bilik tetamu. Wajahnya penuh keceriaan. Entah apa yang dia baru dapat hinggakan suaranya pun begitu gembira kedengaran.

“Apa hal?”

Trisya begitu manja pada pandangan mata Suzi. Entah kenapa antara mereka mudah benar serasi.

“Pak usu kita datang tadi.”

“Baguslah.”

“Cikgu nak jumpa dengan pak usu?”

Hish!! Budak ni macam ejen cari jodoh gamaknya. Tak habis-habis dengan pak usu dia…

“Jomlah cikgu. Pak usu tengah makan kat dapur.”

“Selalu ke pak usu datang sini? Tak apa ke cikgu jumpa dia? Nanti ganggu aje…” Bertubi-tubi soalan Suzi lontarkan. Trisya hanya terkebil-kebil memandangnya. Cute pulak dia buat muka macam tu.

“Pak usu tak makan orang, dia makan nasi Cikgu. Tu ha…pak usu kita.”

Dengan senyum meleret Suzi memandang pak usu Trisya serentak dengan lelaki itu mengangkat wajahnya.

“Innalillah…” suara Suzi terkuat sedikit dek rasa terkejut yang amat dengan pertemuan tak disangka itu. Siapa sangka cempedak jadi nangka!


***

“Tak baik tau awak cakap macam itu masa ternampak saya tadi. Awak nak sangat ke saya mati?”

“Bukan. Saya terkejut sebab jumpa awak kat sini.”
“Saya ingatkan awak dah menyampah sangat sampai terkeluar perkataan macam tu.”

Suzi hanya tunduk kesal. Siapa nak sangka yang Azhan adalah pak usu yang disebut-sebut oleh Trisya. Azhan lah orangnya yang begitu dikagumi oleh Trisya. Inilah orangnya yang dikatakan oleh Trisya kononnya tak ada GF. Boleh caya ke?

“Betul ke tak ada GF?”

“Siapa cakap macam tu? Trisya? Hmm…budak kecil tu memang suka menyakat. What do you think?”

“Pasal apa?”

“GF.”

“Nak suruh saya teka atau nak suruh saya buat kenyataan.”

“Up to you.”

“Muka macam awak takkan tak ada GF.”

“Itu tuduhan.”

“Tak betul apa?”

“Kenapa awak tak percaya juga yang saya masih solo.”

“Habis tu…awak dengan perempuan itu.”

“Perempuan mana?”

“Masa saya tertumpahkan kuah kari…”

“Itu…yang itu awak kata GF saya. Tak sesuai betul pandangan mata awak…”

“Silap ke penilaian saya?”

“Itu pembantu saya. Secretary…”

“Iya ke?”

“Tak caya juga?”

“Buktinya…”

“Trisya lebih tahu.”
“Takkan saya nak percaya cakap budak 14 tahun.”

“She is not just teenage…”

“Maksud awak?”

“Dia sangat bijak. Jadi, awak kena berhati-hati. Mungkin apa yang awak cakap akan sampai ke telinga saya.”

“Oh my…”

Azhan tertawa kecil. Dia suka melihat muka panik Suzi. Ini mesti ada sesuatu yang telah diceritakan kepada anak buahnya Trisya, kalau tidak takkan Suzi macam serba salah pula. Baru gertak sikit dah goyah…

“Pak usu!”

Azhan melepaskan renungannya terhadap Suzi. Trisya sudah berada di tepi buai tempat dia dan Suzi bersantai.

“Ada apa Trisya.”

“Cikgu cakap BF dia lemau macam biskut.”

“Trisya! Syyy!!”

Suzi menunjuk isyarat jari di mulutnya agar Trisya tutup mulut. Tetapi gadis sunti itu telah terlajak kata.

“Suzi, apa maksud awak?”

“Tak ada apa-apa!”

“Siapa yang awak maksudkan?”

“Mana ada. Trisya tersalah cakap.”

“Baik awak cakap. Kalau tidak, saya takkan lepaskan awak.”

Trisya telah berlari masuk ke dalam. Sebelum pak usu kejar baik dia selamatkan diri dahulu. Tinggallah Suzi di dalam cengkaman Azhan.

Suzi dapat panggilan kerja sebagai guru tuisyen di sebuah keluarga yang agak kaya. Pasangan suami isteri itu memiliki empat orang anak yan...
Unknown Jan 16, 2012
Oh! MyKarya!

Salam sejahtera & salam sayang,

Terima kasih kerana anda semua membaca karya kerdil dari saya di 'rumah' mykarya.net. Saya tak tahu, saya tak pasti...apakah saya memiliki pembaca setia. Apakah saya masih relevan di ruangan ini? Setiap kali saya menulis, korang semua adalah pendorong. Setiap komen dan pandangan, saya terima dengan hati terbuka.

Tetapi,
Jika korang masih sudi menyokong saya, saya amat gembira dan berbesar hati. Setiap penulis kerdil dan penulis alam maya memerlukan sokongan padu dari pembaca2nya untuk teruskan kesinambungan karya mereka...

So,
Ada korang membaca, wujudlah terus blog mykarya ini dan ada entri baru yang akan saya masukkan.

Saya cuba membuat sebanyak entri dan 'comeback' ini diharap memuaskan hati semua pihak.

Peace & selamat membaca,
aynora nur

Salam sejahtera & salam sayang, Terima kasih kerana anda semua membaca karya kerdil dari saya di 'rumah' mykarya.net. Saya tak...
Unknown Jan 14, 2012
Oh! MyKarya!



Semenjak insiden di restoran nasi campur dahulu, Hana telah tahu segalanya. Hana berjaya mengorek segala isi hati dan perut si rakan baiknya, Suzi. Hana tahu mengapa Suzi menangis ketika dalam perjalanan pulang dari makan nasi campur ketika itu. Ingatkan Suzi tak tahan menanggung malu terpaksa mengelap baju mamat handsome di khalayak ramai, tetapi rupa-rupanya Suzi terharu sebab dapat menyentuh badan sasa lelaki itu. Dalam diam Suzi menyukai lelaki bernama Tuan Azhan yang akhirnya juga telah terpecah tembelang bahawa tuan Azhan tidak ada ’Tuan’ pada pangkal namanya. Panggilan tuan adalah untuk jawatan beliau sebagai pengarah di Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR). Barulah Suzi sedar mengapa orang asyik selalu tunduk hormat apabila bertembung dengan Azhan. Dia ‘somebody’ rupa-rupanya!

Hari Jumaat datang lagi. Suzi melangkah malas ke dalam perut bas. Masakan tidak, hari ini adalah hari terakhir dia bekerja di jabatan kebajikan masyarakat. Kontraknya telah tamat. Buat sementara waktu jabatan tidak melanjutkan kontrak pekerja sementara sepertinya. Setahun di jabatan kerajaan tersebut, banyak benda yang Suzi pelajari. Dan yang paling istimewa, dia mengenali hati budi seseorang, tetapi malangnya orang tersebut telah pun berpunya. Apalah nasib badan.

“Awak tak lewat lagi?”

Isk! Ayat skema mamat sebelah aku ni macam pernah dengar aje, tapi kat mana ya?? Biarlah, lantaklah…malas nak layan! Suzi pura-pura terlelap. Dia dah tak kuasa melayan sesiapa lagi. Luka di hati masih belum sembuh, takkan nak ditambah luka baru. Itu tempah maut namanya!

“Tak main angry bird hari ni?”

Peramah tak bertempat! Gumam Suzi dalam hati.

“Puan Suzi…tak sudi berbual dengan saya ke?”

Puan Suzi…Puan Suzi…hanya seorang manusia suka menyakat aku begitu. Suzi tak pasti kalau benarlah yang di sebelahnya ini adalah Azhan, apakah dia setakat bergurau atau serius maut bila memanggilnya Puan Suzi. Asyik-asyik kata pasal suami, rumahtangga, dah berkahwin dan macam-macam lagi.

“Ya lah…orang dah berkahwin tak sudi nak berkawan dengan saya.”

Cis! Jatuh merundum saham aku kalau semua orang ingat aku dah kahwin. Woit! Aku masih single lah! Mahu saja Suzi menjerit tetapi sekarang keadaan tidak mengizinkan. Nanti ada pula pak cik bas brek mengejut dengar jeritan Suzi. Malu satu keluarga…

“Saya tengah tidur awak kacau aje. Bising tau.”

Suzi membuka matanya. Memang benar! Yang duduk di sebelahnya adalah Azhan, mamat hari jumaat yang telah menyelamatkannya dua kali. Hari ini hari terakhir Suzi naik bas merah. Dan mungkin juga kali terakhir Suzi dapat berjumpa dengan Azhan. Mengenangkan itu semua Suzi sekadar menjeling Azhan dengan pandangan lemah. Dia tak bermaya. Ingatkan Azhan tidak menemaninya pada hari terakhir ini, tetapi ada juga mamat ini di sini.

“Last day ya?”

“Hmm…mana awak tahu?”
“Tanya pada kawan awak, Hana.”

“Ermmm…Hana memang tak boleh tutup mulut.”

“Lagipun saya ada dengar dari jabatan lain.”

“Ya lah tu. Buat apa ambil tahu pasal saya.”

“Tak tahu. Cuma saya tak boleh nak lepaskan awak. Walaupun saya tahu awak dah berkahwin.”

Grrrr!! Suzi menahan geram. Asyik-asyik benda itu juga yang disebut. Takkanlah dia tak tahu aku single mingle lagi…

“Lepas ni nak buat apa?”

“Makan tidur makan tidur sampai boring.”

“Tak nak cari kerja lain?”

“Tak tahu lagi.”

“Kenapa? Suami tak izinkan?”

“Awak! Awak cakap sekali lagi pasal suami ke, pasal kahwin ke, saya cungkil biji mata awak!”

Pak cik bas berdehem beberapa kali. Dia tahu Suzi tengah geram. Mamat yang seorang ni nak mengurat pun tengok tempatlah, kan dah kena sergah dengan cik Suzi…

“Saya okey pak cik, don’t worry.” Suzi memberi jaminan kepada pak cik bas.

“Ada masalah bagitau pak cik. Nanti pak cik sekelkan dia…”

Azhan terkulat-kulat di sisi Suzi. Pelik benar dengan perempuan berkahwin ni, marah betul dengan suaminya! Tapi jauh di dalam hati Azhan, dia rasa kelainan. Semakin dia memujuk mengatakan Suzi telah berpunya, semakin galak hatinya mahu mengenali gadis itu. Dia tahu berdosa hukumnya apabila mencintai isteri orang, tetapi dia tak dapat menipu diri sendiri.

“Maafkan saya. Kita boleh berkawan lagi kan?”

“Tak kisah. Semua orang saya kawan.”

“Jangan lupa calling-calling.”

“Iya lah tu…”

“Tak sudi ke? Atau errr…”

Suzi menjeling tajam. Sekali lagi kau sebut, aku campak kau ikut tingkap bas! Jerit hati Suzi amat geram.

“Nombor H/P saya ada dalam Galaxy Ace awak.”

“Saya tak mintak pun.”

“Tapi saya nak bagi.”

Suzi tak ingat entah bila Azhan meletakkan nombornya dalam senarai ‘contact’ di GAnya. Bila disemak, memang ada. Siap ada nama lagi.

“Hari ini hari Jumaat.”

“Saya tahu. Saya belum buta hari…”

“Kenapa tak pakai baju kurung macam selalu.”

“Saya nak pergi tengok wayang lepas habis kerja nanti.”

“Nak ikut sekali.”

Suzi merenung Azhan yang muka tak tahu malu itu. Entah siapa nak ajak dia. Suzi tak kata apa-apa.

Sepanjang hari Suzi sibuk mengemaskan fail dan kerja-kerjanya yang bakal ditinggalkan. Ada sebahagian kerja kena pass over kepada orang lain. Ada pula yang kena difailkan ke tempat yang sepatutnya. Sehingga tengahari barulah Suzi berhenti rehat untuk makan dan bersolat. Usai sahaja waktu rehat dia menyambung kerjanya. Ada rakan-rakan yang datang berbual sekejap dan kemudian dia menyambung tugas semula. Bila jam mencecah hampir 5 petang, Hana datang menggamitnya.

“Ada orang mengadu yang kau tak jawab call.”

“Siapa orang tu?”

“Azhan.”

“Aku dah agak.”

“Kenapa tak jawab?”

“Aku sibuk.”

“Atau kau sengaja sibukkan diri kau.”

“Kenapa pulak.”

“Sebab kau sedih. Aku tahu kalau sedih aje kau mesti buat-buat busy.”

“Mana ada.”

“Jangan tipu. Dosa…”

Suzi malas melayan keletah Hana lagi. Nanti menambah sedih hatinya sahaja. Sedih nak meninggalkan rakan-rakan sepejabat yang hampir setahun dikenali. Lagi sedih nak meninggalkan kerusi dan meja yang jadi ‘rakan baik’nya selama ini.

“44 miss call…”

“Banyaknya.”

“Mamat tu memang gila.”

“Orang dah suka, Suzi. Terima ajelah…”

“Habis tu, perempuan baju jarang yang kita jumpa kat restoran dulu tu nak letak kat mana? Nak sumbat kat bonet?”

“Apa kisah? Yang penting kau suka dia.”

“Aku tak macam itu, Hana. Kalau boleh aku nak bahagia dan orang lain juga bahagia.”

“Kalau itu prinsip kau, susahlah. Sampai bila-bila pun kau tak akan jumpa bahagia.”

Suzi melepaskan keluhan kecil. Ada benar juga pendapat Hana itu.


***

“KITA nak tengok cerita apa eh?”

“Kata nak tengok Ombak Rindu.”

“Tak maulah. Orang kata ceritanya sedih.” Suzi menjuihkan bibir.

“Habis tu…”

Setelah puas memilih, akhirnya Suzi dan Hana sepakat menonton Alvin & the Chipmunks 3. Hati mesti riang dan digembirakan. Tak mau sedih-sedih, pujuk Suzi pada diri sendiri. Panggung wayang taklah penuh sangat sebab jatuh pada hari jumaat. Kalau hujung minggu mesti penuh. Tangan Suzi penuh kedua-duanya. Sebelah pop corn dan sebelah lagi Coke.

Suzi lihat Hana asyik betul main dengan HPnya. Setiap masa ada sahaja SMS yang masuk. Entah dengan siapa dia bercinta dan berbahagia, Suzi tak mahu ambil tahu. Yang penting Suzi nak buang segala kesedihan yang sedang bersarang di dalam dada. Tak mau lagi fikirkan fasal hari jumaat dan Azhan atau kaitan antara keduanya.

Sebaik lampu pawagam dimatikan, Suzi siap sedia untuk memberikan perhatian pada filem yang bakal menceriakannya. Suasana gelap dan kelam menambahkan moodnya untuk bergembira malam ini.

“Awak…”

“Oppocot!!”

“Kenapa? Ada lipas ke?” Hana ikut terkejut.

“Lipas otak kau! Azhan! Siapa bawak dia ke sini?” Suzi berbisik ke telinga Hana.

“Mana aku tahu.”

“Cik Suzi…oopss puan…”

“Awak jangan cari pasal. Saya jerit karang…”

“Saya pun boleh jerit juga. Cakap awak cabul saya.” Azhan merendahkan nada suaranya.

“Apasal pulak??”

“Tak tengok tangan awak kat mana?”

Suzi baru perasan yang dia telah terpegang peha Azhan ketika rasa terkejut disergah oleh mamat tersebut. Habis semua plannya untuk bergembira ria dan melupakan kesedihan malam ini. Yang ada hanyalah sedih dan sedih lagi…Setiap kali mengingati Azhan, dia jadi keliru. Tak tahu mengapa.

“Saya dah tahu status awak.”

“Status?”

“Status FB awak…”

“Hana! Kau ni kan…”

Suzi mencubit lengan Hana dengan geram. Sangat geram. Hana memang tali barut yang yang tak ada hati perut. Habis semua rahsia Suzi dibongkarkan. Apa dia nak buat sekarang? Nasi dah jadi kerak. Takkan nak halau mamat ini dari dalam panggung. Dia pun beli tiket jugak. Hmmm…menghadap ajelah telinga ini dengan bebelan basinya nanti. Niat nak tengok dan concentrate pada Alvin dah terbantut. Yang ada Azhan…wat to do!!

“Awak single, kan?”

“Itu je yang awak dapat selepas buat miss call 44 kali pada saya?”

“Awak sepatutnya engineer kan?”

“Saya tak pilih kerja. Yang penting tak tanam anggur.”

“Perli nampak!”

“Saya tak suka orang buat bising waktu saya nak tengok filem.”

“Ini aje peluang yang ada. Lepas ini sure awak missing in action…”

Aku miss atau missing…bukan kau punya pasal! Suzi menjerit dalam hati. Momen ini biarpun dalam gelap tetap manis untuk dikenang. Rasa dekat dengannya walau dalam hati menolak untuk dicintai. Setiap kali dia rasa ingin dikasihi, setiap kali itu juga dia terkenang-kenang hati insan lain. Prinsip ini sering menjerat diri sendiri. Benar kata Hana, bahagiakan diri sendiri! Tetapi bolehkah dia?

“Awak tak tahu saya dah follow dan like awak sejak mula-mula awak naik bas. Saya tertunggu hari jumaat sebab itu sahaja hari saya akan nampak awak terkejar-kejar bontot bas. Itu sahaja hari yang saya tak bawa kereta. Awak tak nampak saya ke?”

“Suka hati awaklah nak like atau dislike saya.”

“Awak suka saya, kan?”

“Tak ada bezanya.”

“Ada.”

“Dah terlambat.”

“Apa maksud awak?”

“Awak…errr….awak pergilah pada dia.”

“Dia? Siapa yang awak maksudkan.”

“Dah terang nak bersuluh lagi…”

“Mana ada. Dalam gelap macam ni memang kena pakai lampu suluh. Kalau nak terang, jom kita berbual kat luar.” Azhan sempat berseloroh.

“Awak ni! Saya tak suka awak nak putar belitkan cakap saya.”

Azhan mengeluh perlahan. Suzi dapat mendengar keluhan itu. Apakah dia sudah penat mengejarku? Apakah dia tak mahu lagi main sorok-sorok dan tarik tali dengan aku? Suzi cuba meneka dalam kegelapan.

“Sebelum awak pergi, boleh awak buat sesuatu untuk saya?”

Suzi diam tidak menjawab.

“Tolong accept saya. Saya ada add awak kat FB, tapi awak tak layan saya.”

Suzi ketawa gelihati. Ingatkan apa bendanya tadi. Ala…FB punya pasal rupa-rupanya.

“Saya tak accept sebarangan orang!”

“Saya ni bukan something untuk awak ke?”

“Ada! Awak selalu buat hari jumaat saya kelam kabut.”

“Itulah kenangan saya dalam diari hidup awak! Awak tak akan dapat lupakan saya!”

Semenjak insiden di restoran nasi campur dahulu, Hana telah tahu segalanya. Hana berjaya mengorek segala isi hati dan perut si rakan baikn...
Unknown Jan 10, 2012
Oh! MyKarya!






Isnin datang bertandang. Bas yang tercinta tetap menjadi idaman hati Suzi untuk ke tempat kerja. Perjalanan minggu kedua Suzi dengan bas amatlah membahagiakan. Macam biasa dengan setianya Suzi duduk di belakang pemandu bas. Bukannya nak mengurat pak cik yang bawa bas tetapi pak cik itu tahu kalau Suzi tertidur atau terlelap, dia akan tolong kejutkan. Pak cik bas sudah hafal nama tempat kerja Suzi. Pak Cik bas siap bookingkan tempat duduk untuk Suzi dan yang penting sambil duduk dalam bas boleh juga bercucuk tanam dalam FB. Ada ke? Yang penting ado!!!

Jumaat datang lagi. Suzi mengenakan kasut tumit tinggi warna maroon dan berbaju kurung Pahang warna maroon plain. Rambutnya di sanggul kemas ke belakang dan beberapa helai anak rambut dibiarkan berjurai di dahi. Macam nak mengurat aje aku ni…hehe…hati Suzi berbisik nakal. Mana tahu ada mamat yang sangkut. Dalam hati berharap benar mamat minggu lepas akan duduk di sebelahnya lagi.

“Cantik benor pagi ini?” pak cik pemandu bas menegur.

“Pakai kemas dan cantik kan sunat hukumnya, pak cik. Selalu saya tak cantik ke, pak cik?”

“Cantik…tapi hari ini dah macam ratu cantik pulak.” Pak cik bas menyeringai. Banyak gigi dah tak ada rupa-rupanya. Hmmm…Patutlah selalu tersenyum simpul bila aku usik. Ingatkan pemalu, tak ada gigi rupanya! Pak cik Oooo Pak Cik. Tak ada gigi pun tak apa, yang penting bas merahmu tetap menhadi pujaan hatiku…

Bas mula bergerak perlahan-lahan. Hati Suzi berdebar kencang. Tak tahu mengapa. Nak kata dia duduk atas enjin bas tak juga sebab enjin bas nun kat belakang sana, nak kata terkena Parkinson lawaklah pulak. Sebab dalam keluarga Suzi tak ada yang menghidap penyakit tersebut. Kenapa wahai hati kau berdebar lain dari biasa. Jangan-jangan disebabkan mamat hari jumaat itu tak? Tapi kenapa dia tak muncul-muncul juga. Takkan azam tahun baru nak lambat pergi kerja pulak?! Hmm…sabarlah wahai hati. Sekejap lagi muncullah dia, kut...(sambil Suzi mengurut dadanya).

“Tak tunggu orang lain ke pak cik?”

“Tak payahlah…”

“Tapi…”

“Nanti kamu lambat pulak sampai ke pejabat.”

Betul juga kata pak cik bas itu. Mana ada bas awam tunggu penumpang. Takkan aku nak buat term and conditions sendiri gara-gara mamat hari jumaat itu. Akhirnya Suzi dan hatinya hampa kerana dalam senyap-senyap dia harap dapat duduk dengan mamat yang bernama Tuan Azhan bin Tuan Zainal. Tak ada chance gamaknya hari ini.

“Oppocot!”

Suzi nyaris tersungkur di depan pintu lif. Sempat pula sepasang tangan sasa menyambut tubuhnya dari terhempas di atas simen. Kalau tidak tentu gaya jatuh Suzi macam nangka busuk yang kering jatuh dari pokok. Di tepi pinti lif ada tanda amaran yang lantai sedang di cuci. Kenapa pulak mata aku yang bulat ini tak perasan benda itu semua. Buat malu betul jatuh kat depan pintu lif ini. Beberapa pasang mata memandangnya dengan pandangan perli dan dua orang mamat siap ketawa sakan macam sedang tengok raja lawak beraksi.

“Lain kali pakai lagi kasut tinggi 3 inci…”

Suzi sempat membelek kasutnya sebentar. Tiga inci ke? Aku tak ukur pun! Tangan sasa itu melepaskan tubuhnya perlahan-lahan. Pagi jumaat yang memalukan. Pagi jumaat yang akan dikenang sampai bila-bila.

“Terima kasih sebab selamatkan saya.”

Suzi membalikkan tubuhnya. Dia nak menghadap wajah orang yang telah menyelamatkannya. Dia mahu mengenang wajah itu dalam sejarah hidupnya. Sampai bila-bila pun orang itu akan kekal dalam lipatan sejarah hari jumaatnya.

“Ehh!!”

“Kenapa macam nampak hantu?”

“Awak lagi…”

“Ya…saya sempat selamatkan awak. Saya terpaksa pegang awak walaupun awak ni isteri orang. Nanti kalau suami awak salah faham, awak kena ceritakan pada dia.”

“Suami?? Errr…suami siapa…”

“Suami awaklah! Baru saya sentuh sikit, awak dah lupakan suami awak puan Suzi.”

Suzi tersenyum. Puan Suzi…silap diri sendiri kerana terlebih gurau hari tu. Terpaksalah tanggung sendiri…




“Terima kasih Tuan Azhan sebab telah selamatkan saya hari ini. Minggu lepas pun awak tolong selamatkan Galaxy Ace saya. Awak ni memang survivor saya…entah apa lagi awak akan selamatkan kemudian.”

“Takkan nak suruh saya selamatkan rumahtangga awak…”

“Rumah….???”

“Awak ni pelik betul. Setiap kali saya sebut awak ulang balik dengan nada terkejut dan terpinga-pinga.”

“Bukan macam itu. Saya tak bermaksud nak tipu…”

“Baiklah. Saya kena pergi dulu. Awak pun dah selamat.”

Suzi membiarkan sahaja Tuan Azhan berlalu ke dalam lif. Dia termangu-mangu beberapa ketika. Pintu lif ditenung lama. Mengharap keajaiban di situ. Semoga Tuan Azhan keluar semula dan menyapanya dengan mesra. Semoga Tuan Azhan berbual-bual lama dengannya, memuji penampilannya dan terus mengiringi Suzi hingga ke pejabat. Harapannya hampa. Dilihat lif terus bergerak ke atas. Suzi berjalan perlahan-lahan ke pejabatnya.


“CEPATLAH! Ditenung aje lauk tu takkan boleh hidup balik dia. Nak makan pun terkemut-kemut. Cuba makan dengan bersemangat. Barulah nasi gembira masuk dalam perut.”

“Aku tak ada mood.”

“Cik Suzi oiii…azam tahun baru kau fresh lagi. Konon nak lebih bersemangat, ubah sikap. Jadi lebih matured. Tapi yang depan aku sekarang ni…bukan Suzi yang baru. Dah jadi lembik semacam aje. Apa jadi pada kau hari ini?”

“Entahlah Hana. Aku terkena sumpahan kut.”

“Sumpahan apa?”

“Hantu tanah.”

“Hish! Merepek aje. Dah lah tu, makan cepat.”

Hana dan Suzi cepat-cepat makan kerana waktu rehat mereka hampir tamat. Sebelum makan tengahari tadi Suzi menemankan Hana pergi membeli tiket kapalterbang untuk ayah Hana yang mahu makan angin ke luar negara. Selepas itu barulah mereka singgah di restoran nasi campur tersebut.

“Cantik juga restoran ini kan? Penuh dengan ciri-ciri tradisional. Cuba kau tengok pasu bunga dia…”

“Nak buat apa dengan pasu bunga?” Hana mencebik.

“Kan nampak klasik sangat. Aku suka. I like…” Suzi tak dapat mengawal perwatakannya hingga jadi terover. Tangannya yang lincah bergerak seiring dengan mulutnya telah terlanggar badan seseorang. Tanpa di duga makanan yang berada di dalam tangan hamba Allah itu terlepas lalu mengenai bajunya.

“Alamak! Macam mana ni. Apa aku dah buat Hana? Mati aku Hana! Mati aku…”

“Siapa nak bunuh awak. Awak belum mati lagi…”

“Aduss!! Dia lagi ke?”

“Ya. Saya lagi puan Suzi.”

Suzi segera menoleh. Habis baju kemeja berwarna cerah yang membalut tubuh Azhan dipenuhi dengan kuah kari. Lepas ini bolehlah buat resepi baru, ‘Kari Kepala Ikan Tertumpah Di Baju’…

“Apa lagi? Bersihkan kuah kari kat baju saya ni.”

“Marah nampak?”

“Taklah. Saya sedang ketawa ni…tak nampak!” suara tuan Azhan bernada geram.

“Honey….apa kecoh-kecoh ni. Apa dah jadi dengan baju you…habis comot. Kenapa ni? Siapa yang kolot sangat macam tak pernah makan kat restoran. Habis menyusahkan orang.”

Honey? Madu? Akukah yang dimadukan? Takkan kut, kahwin pun tidak, nak bermadu apa pulak…Suzi tersengih nakal memandang wanita berbaju kurung berkain jarang itu. Dia nampak bibir merah wanita itu terkumat kamit macam membaca jampi serapah, satu apa pun dia tak dengar. Yang dia dengar degupan jantungnya sendiri yang sudah kucar kacir.

Tuan Azhan tidak memberikan perhatian kepada pertanyaan miss Honeynya. Sebaliknya tuan Azhan hanya merenung tajam ke dalam anak mata Suzi tanpa berkelip. Nak marah tak marah. Nak marah tak marah. Hrmmm…nak sayang bini orang pulak! Ish!! Tak boleh jadi ni,…

“Honey! Honey!”

Wanita berbaju kurung jarang itu memegang lengan Tuan Azhan sambil mengoncang tubuh sasa itu. Tetapi sayangnya Tuan Azhan tidak endahkan tindakan wanita itu.

“Awak bersihkan baju saya sekarang juga.”

Suzi mengalihkan pandangan matanya dari renungan tajam milik Tuan Azhan. Dia berasa pelik. Mengapa dia tak takut sedikitpun dengan gertakan dari pemuda itu. Adakah kerana pandangan itu? Mengapa dia berasa selamat bila berada dekat dengan lelaki itu. Apakah ini tandanya??

“Suzi…kau buat aje. Jangan lawan…kita dah lambat ni.”

Suzi mengambil tisu lalu menggosok baju kemeja Tuan Azhan. Banyak mata memandang insiden tak disengajakan itu. Kalau diberi peluang, tak ada sesiapa pun mahu benda memalukan itu terjadi, tetapi inilah namanya takdir. Takdirnya adalah Tuan Azhan sudah berpunya dan wanita di sebelahnya itu sudah menjadi bukti. Setakat itu sahaja harapan yang digantung…

“Nasib baik awak dah berkahwin Puan Suzi…”

Suzi menelan liurnya berkali-kali. Dia segera menarik tangan Hana dan berlalu dari situ tanpa mempedulikan renungan Tuan Azhan untuk kesekian kalinya. Dua kali jumaat yang mencipta sejarah tersendiri dalam hidupnya yang sekadar pekerja sementara. Esok lusa jika kontraknya tamat, maka berakhirlah takdir dan waktunya pada pandangan mata Tuan Azhan. Ketika itu tiada lagi hari jumaat yang indah, tiada lagi dia berangan tinggi.

…aku sebenarnya ada, menyimpan kasih padamu….tapi, zahir tak terucap…dendangan lagu sedih itu seakan tahu yang dirinya pasrah atas segalanya. Suzi membiarkan sahaja titisan jernih menuruni pipinya yang gebu. Biarlah jika Hana tahu, dia tak peduli lagi.

Isnin datang bertandang. Bas yang tercinta tetap menjadi idaman hati Suzi untuk ke tempat kerja. Perjalanan minggu kedua Suzi dengan ba...
Unknown Jan 9, 2012
Oh! MyKarya!

Suzi cepat-cepat menuruni anak tangga lalu terus menuju ke pintu lif. Dia tak mahu ketinggalan lagi seperti selalu. Dia tidak mahu seperti biasa terkejar-kejarkan bontot bas dan menghidu asap hitam legam itu sampai wajahnya ikut berbau asap. Bila sampai dalam perut bas semua orang menutup hidung kerana badannya berbau asap bas bukannya pewangi seperti orang lain. Walau berkilo kilo pewangi enchanteur di sembur ke seluruh tubuh, tetap kalah pada ‘kewangian’ asap bas. Apa mau buat! Wehhh! Tensionnya…

Pagi ini sempena tahun baru 2012 dia buat azam baru. Kalau orang lain sibuk tanam azam nak naik gaji, nak dapat boyfriend, nak tukar boyfriend sebab dah boring dengan pak we yang ada sekarang, ada pulak buat azam nak kuruskan badan tetapi bagi Suzi, azamnya tetap pada bas. Bukan nak mengurat pak cik bas tersebut, tetapi nak naik bas tepat masa dan tak mahu terkejar-kejar bontot bas lagi. Hmm…tercapaikah azamnya?

Yesss!! Aku berjaya! Suzi terpekik kecil bila dia dapat duduk di tepi tingkap belakang pemandu bas. Dapat juga dia merasa kerasnya kerusi bas itu. Tak apa. Yang penting dapat duduk dengan nyaman. Boleh main ‘angry bird’ sekejap, fikirnya.

“Hari ni tak lewat pulak?”

Suzi terkejut. Lebih daripada terkejut beruk. Entah terkejut gaya apa, Suzi pun tak tahu nak classifiedkannya. Sampaikan Galaxy Ace terlepas dari tangan tetapi ada tangan sasa yang menyambutnya. Nasib baiklah tu, kalau tidak berderailah duit gajinya setengah bulan ni…

“Apa dia?”

“Selalu pagi-pagi dah buat basrathon…”

“Basra….”

“Ya!”

Si mamat ini boleh pulak tersengih-sengih selepas mengutuk Suzi. Galaxy Ace dikembalikan kepada Suzi selepas mamat tersebut menekan sesuatu pada skrin telefon.

Basrathon pun basrathonlah. Yang penting dia dah selamatkan telefon aku, bisik Suzi pada diri sendiri.

“Terima kasih.”

“Untuk basrathon atau untuk telefon?”
“Telefon.”

Dia gasak ketawa pulak. Suzi buat muka selamba. Hari ini dia nak menikmati kejayaan mencipta azam pada tahun baru dan azamnya itu tercapai. Yang lain-lain tak penting. Mamat kat sebelah pun tak penting.

“Jom turun. Kita dah sampai.”

Dah sampai? Cepatnya? Dia tahu pulak aku turun kat sini? Hish!! Mesti sudah lama dia mengintai pergerakanku…

“Awak aje yang tak perasankan saya. Setiap hari Jumaat saya akan ikut awak naik bas dan turun kat sini.”

“Ya ke?” Itu sahaja yang mampu Suzi lafazkan. Kenapa hari Jumaat? Hari lain dia naik basikalkah? Merepek betul mamat seorang ini.

Itulah kalau sudah hari-hari asyik kejar bontot bas, muka makhluk manusia seperti mamat yang sedang mengiringinya ini pun dia tak perasan. Dah berapa lama agaknya dia diekori? Atau mamat itu sengaja mereka cerita panas, almaklumlah mahukan perhatian. Orang lelaki sekarang ramai yang buaya darat…

“Dah lama awak ekori saya?” Betul ke ayat tersebut…

“Siapa nak follow awak. Saya naik bas setiap hari Jumaat sebab senang nak pergi sembahyang Jumaat. Kalau bawa kereta susah nak parking, jalan jammed, dan balik petang pun selalu jammed. Tak ada kaitan pun dengan awak…”

“Malunya…”

“Tau malu pulak! Selalu basrathon tak malu pun…”

“Awak jangan ejek saya lagi. Sekali lagi awak cakap basrathon, saya bunuh awak.”

Suzi menjeling marahkan mamat yang tak reti bahasa itu. Yang buat Suzi lebih sakit hati adalah setiap kali dia berselisih dengan pekerja jabatan lain, ada sahaja insiden tunduk menunduk kepala. Tak tahulah dengan siapa dia orang tunduk hormat, takkan dengan Suzi kut! Suzi makin panas di hati.

“Selamat pagi tuan…”

Ada pula yang memanggil mamat di sebelahnya itu ‘tuan’. Ini mesti orang sebelah utara. Ada juga Suzi dengar nama kawannya ketika di universiti dahulu di panggil Tuan Saadon. Tuan Saadon berasal dari Grik, Perak. Jadi mamat ini mesti ada darah cicit moyang dari sebelah sana.

“Nama awak tuan apa?”

“Tuan?”

“Ya…tuan…”

“Ohhh…errr…Tuan Azhan.”

“…bin ?”

“bin apa pulak?”

“Iyalah, orang biasanya kalau nama anak ada Tuan, bapak dia pun ada Tuan pada pangkal nama…”

“ermm…Tuan Zainal.”

“Sedap nama tu.”

Mamat tersebut tersedak tetiba. Suzi naik hairan dengan perlakuan mamat yang bernama Tuan Azhan itu. Gaya dia tersedak macam tertelan bola golf pula. Macam-macam perangai manusia kat dalam dunia ni…

Sebaik tiba di tingkat 7, Suzi menekan butang lif. Pintu terbuka. Suzi cepat-cepat berjalan menuju ke pejabatnya. Dia ingin bagitahu semua orang yang dia tidak terlewat lagi pagi ini. Dia nak tunjuk muka kat bosnya yang selalu sindir sebab punch card selalu merah. Dia nak bagitau semua orang yang Suzi tahun 2012 telah berubah.

“Cik basrat….”

“Eiii…apa lagi? Awak kerja kat tingkat 7 juga ke?”

“Bukan.”

“Habis tu…saya nak cepat ni.”

“Apa nama awak?”

“Nak buat apa? Tak pentinglah.”

“Just asking…”

“Kalau awak bernama tuan Azhan. Saya pulak puan Suzi.”

“Dah kahwin…”
“Suka hati awak. Okey. Bye!”

“Bye!”

Suzi cepat-cepat menuruni anak tangga lalu terus menuju ke pintu lif. Dia tak mahu ketinggalan lagi seperti selalu. Dia tidak mahu seperti b...
Unknown Jan 6, 2012
Oh! MyKarya!

Jam hampir 4 petang. Soraya mengemaskan mejanya yang agak berselerak sebelum berganjak pulang nanti. Waktu pejabat yang tamat pada pukul 5 petang dirasakan begitu lambat berjalan. Melati dan Kamaliah telah keluar awal kerana ada urusan peribadi. Entah apa rancangan mereka, Soraya malas ambil tahu. Kalau nasib baik esok pagi pasti dia orang akan bercerita sambil mereka menikmati kopi panas dan sebagainya. Wahab dan Amin pula sedang sibuk menekan butang komputer, bukannya buat kerja pun. Macamlah Soraya tak tahu punca keseriusan wajah masing-masing. Pasti kalah main game kat Facebook. Tinggal Bro. Aziz yang sedang menyusun fail di bilik stor kedengaran bernyanyi-nyanyi kecil lagu kumpulan Spring. Soraya ikut sama menyanyi, tetapi di dalam hati sahaja. Dia pun meminati lagu tersebut yang dia sendiri sudah lupa tajuknya. Encik Ahmadi awal-awal lagi sudah berambus, mungkin ada temujanji dengan agensi cari jodoh. Macam-macam hal pulak manusia di pejabatnya ini. Tiba-tiba telefon berdering meminta diangkat.

“Tanjung Puteri Security Services…”

“Ya.”

“Encik Ahmadi dah keluar. Ada apa hal encik?”

“Saya Dollah bin Ahmad. Saya nak ambil emergency malam ini, orang rumah saya sakit kuat. Kalau boleh pihak pejabat tolong cari pengganti untuk tempat saya malam ini.”

“Encik jangan risau. Insya’Allah saya akan dapatkan pengganti pak cik. Pak Cik ambil cuti beberapa hari, nanti saya bagi tahu Encik Ahmadi. Mungkin dalampukul 6 petang pengganti pak cik akan sampai.”

“Terima kasih cik…”

“Soraya.”

“Oh! Cik Soraya. Terima kasih banyak-banyak. Saya berkawal di sekolah Rendah Bunga Kiambang Batu 11 ya, Cik Soraya…”

“Baiklah pak cik.”

Soraya segera membelek buku catatan peribadi pengawal-pengawal syarikatnya. Mendail nombor yang berkenaan dan mencari pengganti tempat pak cik Dollah. Akhirnya dia berjaya mendapatkan pengganti pak cik Dollah. Dia mengucap syukur kerana pengawal-pengawalnya sentiasa memberikan kerjasama yang baik padanya.

Kedengaran Bro. Aziz masih berada di dalam bilik stor. Pagi tadi Encik Ahmadi bising kerana bilik stor mereka berselerak dan tidak tersusun. Terpaksalah bro. Aziz yang mengemaskannya. Marah-marah juga Bro Aziz apabila di suruh melakukan kerja tersebut, tetapi siapalah dia untuk membantah. Encik Ahmadi bos dan dia sekadar pemandu syarikat sahaja.
Sewaktu Soraya bersiap sedia untuk pulang, dia terkejut apabila secara tiba-tiba Haizan sudah terpacul di muka pintu pejabatnya. Haizan masih bersut kemeja lengan panjang dan berseluar kasual yang sedikit longgar. Butang bajunya terdedah sedikit di pangkal dada menampakkan dada bidangnya.

Ah! Alangkah bahagianya jikalau aku dapat baring di dadamu wahai lelaki…Soraya sempat berimaginasi. Tetapi cepat-cepat dia mengawal emosinya daripada disedari oleh Haizan.

“Jumpa lagi.” Haizan menyapa mesra.

“Apa hal datang?” soal Soraya tanpa mengendahkan pandangan asyik Haizan terhadapnya.

“Tak boleh ke kalau aku nak jumpa buah hati?”

“Siapa? Semua orang dah balik!”

“Hai...yang depan akulah. Mana lagi.”

Muka Soraya merah padam. Antara suka dan duka…

“Nina. Kita dinner malam nanti, nak tak?” suara Haizan gemersik di cuping telinga Soraya.

“Kalau aku free.”

“Aku datang pukul 8 malam. Pakai cantik-cantik tau.” Haizan tidak mengendahkan layanan dingin Soraya. Malah dia semakin galak mengusik gadis itu.

Haizan meninggalkan Soraya setelah melihat Bro. Aziz datang ke arahnya. Sempat juga tangan nakalnya menyentuh lembut pipi Soraya. Soraya terkejut kerana dia dalam keadaan tidak bersedia langsung. Kalau tidak sudah lama penampar hinggap di pipi Haizan. Lagipun dia malu dengan Bro. Aziz yang sedang berada dekat dengannya sewaktu insiden itu terjadi.

“Sebenarnya aku singgah tadi sebab nak jemput Aziz. Aku chow dulu!” Haizan mengenyitkan matanya.

Soraya memerhatikan sahaja Haizan dan Bro. Aziz berjalan beriringan menuju ke kereta Wira hitam milik Haizan. Dari gerak gaya tentu mereka sudah lama berkenalan, begitu fikir Soraya. Akhirnya Soraya menjadi orang yang paling akhir meningalkan pejabat ketika jam bergerak ke angka enam.


HAMPIR jam lapan malam tetapi bayang Haizan tidak juga muncul-muncul. Soraya sekadar mengenakan dres panjang separas betis berbunga kecil berwarna coklat. Dres mencerut di pinggang menampakkan lagi kerampingannya. Dengan tubuh tinggi lampai begitu dia memang sesuai memakai apa jua jenis pakaian. Kakinya berayun-ayun di atas buaian yang terletak di anjung rumah. Cahaya lampu dari dalam menerangi sebahagian ruang luar rumah di mana Soraya sengaja membiarkan anjung tersebut bergelap. Hatinya masih berteka-teki. Apakah jejaka itu serius mempelawanya makan malam? Bagaimana dengan perasaannya sendiri, yang kerap jengkel apabila mengenangkan kisah lalu? Zaman persekolahan yang penuh dengan asam garam. Kekadang dia berdendam juga. Tetapi perasaan sayang mengatasi segalanya.

Lamunan Soraya tersentak apabila sebuah wira hitam berhenti di hadapan rumah. Dari dalam kereta keluar satu susuk tubuh yang amat dikenali. Soraya terasa wajahnya memerah saat itu juga tetapi nasib baik lampu dari dalam rumah yang agak malap dapat menyembunyikan pelbagai rasa yang bersarang.

Entah bila ibu dan bapanya menghidu kedatangan Haizan, Soraya pun tak perasan. Tiba-tiba suara ayahnya begitu mesra mempelawa Haizan masuk.

“Tak mengapa pak cik. Mungkin lain kali. Saya dah lambat ni.”

“Okeylah kalau macam tu. Bawa kereta hati-hati.”

“Insya’Allah pak cik.”

Huh! Bukan main mesra pulak Encik Abidin ni…rungut Soraya tak puas hati. Tentu ada benda yang mahu ditanyakan pabila pulang nanti. Bersedia ajelah dengan jawapannya.


HAIZAN membuka pintu kereta untuk Soraya. Gadis itu masuk dan duduk di tempat duduk penumpang. Bau haruman dari pewangi kereta terus menyerbu ke lubang hidungnya. Agak pembersih juga si Azeem ni, fikir Soraya.

Hujan mulai turun rintik-rintik. Haizan memasang ‘wiper’ agar pandangan jadi lebih jelas. Sesekali Haizan mengerling Soraya di sebelah. Cantik sungguh dia malam ini. Pasti emak dan ayah tidak akan menolak pilihan hatiku kali ini. Dialah yang menghuni hati ini sejak dari dulu hingga kini. Hatinya berlagu riang sambil membuang jauh-jauh tanggapan yang Soraya sudah dimiliki.

“Azeem, kita nak ke mana?”

“Makan malam.” Ringkas jawapan Haizan.

“Kat mana?”

“Ada la. Surprise.”
“Dengan aku pun nak buat surprise.”

“Mestilah. Kau kan yang special.”

Hati Soraya dibayangi renda bahagia.

Jam hampir 4 petang. Soraya mengemaskan mejanya yang agak berselerak sebelum berganjak pulang nanti. Waktu pejabat yang tamat pada pukul 5 p...
Unknown Dec 29, 2011
Oh! MyKarya!

persis sang merpati putih terbang tinggi
bebas di angkasa
hidupku menjejak jaya utara selatan timur dan barat
pohon tinggi dan rimbun
ku singgah dengan percaya dan yakin
sungguh aku tak terlintas
serangan hujan dan guruh bertali arus
bisa menjatuhkan ku
ke lurah kelam yang dalam
ke jurang tak berair
ke daratan yang kontang dan kering...

bak kata pujangga
terbanglah kau setinggi mana
ke tanah jua kau kan singgah akhirnya...

begitulah nasib jika hidup menongkat langit
bila makanan ku adalah butiran emas
rakan-rakan bertingkah siang dan malam
leka diulit muzik dunia
kerdil sungguh diriku di mataNya

tangan ku paut erat
munajat dengan rasa amat malu
singgah sebentar di persadaMu
ku toleh yang lalu
ku dakap yang sedang ku pegang kini
dan ku kejar berkahMu
pada permulaan langkah yang diatur

Izinkan aku
menjadi tetamu
bukan sekadar senja menjelma
bukan setakat bulan purnama penuh
juga pada tatkala malam ku yang sunyi menjengah.

persis sang merpati putih terbang tinggi bebas di angkasa hidupku menjejak jaya utara selatan timur dan barat pohon tinggi dan rimbun ku sin...
Unknown Dec 27, 2011
Oh! MyKarya!


“Tangguh? Tapi Kenapa? Kau jangan cari pasal Fina.”

Emak sudah mencekak pinggang di depanku sambil matanya bulat bak sebutir bola pingong yang bila bila masa saja boleh melantun di atas pipiku. Aduh! Tak sanggup aku tengok muka mak seburuk itu. Agaknya dulu dulu kalau abah tengok muka mak macam ini tentu emak tak sempat jadi isteri abah.

“Ya, postponed bak kata Dylan…”

“Kau orang berdua dah gila ke apa? Dylan tak Dahan, mak tak peduli. Kali ini mak nak korang kahwin. Titik. Noktah.”

“Tapi mak…”

“Tapi apa???” mata emak semakin besar dan makin dekat di mukaku.

“Emak, jangan buat macam tu. Buruk tau. Takut Fina.”

“Tau takut. Yang korang buat perkara tak bincang dulu, tau tau nak kahwin. Itu kau tak tahu takut aku. Fina tengok nanti macam mana kalau mak dah naik hantu, semua hantu pun takut.”

“Iya ke mak? Tak pernah nampak pun.”

“Kau tak caya??”

“Caya…caya…hehe…”

Aku angkat punggung nak masuk ke bilik. Tak kuasa nak melayan darah mendidih emak yang sedang meluap-luap. Kalau aku suruh ambil wuduk kang, marahnya makin tinggi dan tak pasal-pasal boleh terkena serangan jantung, siapa yang susah. Aku dan abah dan adik beradik aku yang susah! Aku tak nak jadi penyebab perkara-perkara buruk yang bakal berlaku. Hish! Selisih Malaikat 44…

“Hah! Nak ke mana pulak tu. Emak belum habis cakap.”

“Tadi juga mak yang cakap tunggu abah balik dari surau. Kita bincang lagi. Emak tak ingat ke?”

“Bila masa aku cakap macam itu?”

“Baru sekejap tadi. Cepatnya lupa mak. Fina masuk bilik dulu. Nanti abah balik kita bincang lagi.”
Emak kalau sedang marah sekejap beraku engkau dengan aku. Padahal ayat yang terakhir kat atas itu saja aku kenakan emak, kalau tidak bisingnya tak habis-habis.

Izz Dylan O’Connor pun satu. Dah elok plan dan arrange strategi supaya emak dan abah boleh satukan kami, dia pulak buat hal. Pada saat-saat akhir terpaksa tangguhkan perkahwinan kami kerana ada hal mustahak yang tak dapat dielakkan. Apa yang mustahaknya? Aku pun tak diberitahu. Cuma yang dia kata, beri dia masa selama tiga bulan untuk fikirkan keputusan kami ini. 3 bulan? Bukankah dulu dia pernah tinggalkan aku selama 3 bulan juga? Eh! Bukankah aku yang tinggalkan dia? Adakah 3 bulan kali ini dia pakat nak tinggalkan aku sebab dia sudah boring? Apakah dia telah bertemu dengan kekasih mat saleh lain yang lebih sesuai dengan jiwanya?

Entahlah…untuk semua pertanyaan tersebut aku tiada jawapannya. Bila emak dan abah paksa cari jawapan, maka aku katakan yang itu ‘probation’ period untuk dia jadi suamiku.

“Apanya period, period tu. Dia tu kan lelaki, kenapa pulak datang period?” Abah bertanya dengan muka sumpah tak faham, maknanya muka poyo.

“Ha…ha…ha….”

Aku gelak sakan. Memang kelakar pertanyaan abah. Mr Dylan aku tu datang bulan, kut betul siapa nak jawab? Aku pun tak nak kahwin dengan Mr CEO ku itu.

“Maknanya macam tempoh percubaan , abah. Dalam tempoh tiga bulan itu kalau Fina nak reject dia pun boleh.”

“Ohhh…terkejut abah. Ingat dia datang bulan…”

Emak masih mencuka dengan keputusanku. Aku dan Dylan sebenarnya yang buat keputusan ini.

Aku teringat pada satu petang Dylan datang kepadaku dan menyatakan hasratnya itu. Aku memang terkejut beruk. Semasa aku di Australia dia sanggup mengejarku dan membawa aku kembali ke sini. Bila aku ada depan mata, dia minta tangguhkan perkahwinan kami. Siapa yang tak terkilan.

“Abang ada problem ke?”

“Tak ada. Abang cuma perlukan masa 3 bulan untuk selesaikan hal abang. Tak ada kena mengena dengan Fina. Abang tahu Fina gadis baik dan anak yang baik. Abang cuma perlukan 3 bulan ini untuk diri abang sendiri. Abang ada sesuatu yang belum selesai…”

“Apa dia tu? Abang tak nak share dengan Fina?”

Aku lihat Mr CEO terdiam tidak menjawab. Namun matanya aku rasakan sesuatu. Iyalah dah namanya tunangan, mesti ada terasa sedikit apa yang dia sedang rasakan. Barulah namanya ada chemistry. Aku tunggu. Satu minit berganti sepuluh minit. 10 minit berganti 1 jam. Lama kelamaan aku jadi ahli gusti tomoi dengan menyinsing lengan baju kurungku.

“Baik abang cerita kat Fina sekarang sebelum Fina naik angin.”

Mr CEOku yang tersayang deras deras angguk kepala. Sebelum ini memanglah aku dah berubah sikit demi sedikit agar jadi lemah lembut dan gadis pingitan, tetapi disebabkan sikap Mr CEO yang agak ‘blur’ dan lemau petang itu, aku jadi ‘terkeras’ balik. Nasib kaulah Encik Dylan!

“Fina jangan garang macam tu boleh tak?”

“Hah! Tau takut.”

“Abang tak takut, cuma hilanglah sikit keayuan tunang abang ni.”

Ceh! Pandai tu ayat aku balik. Aku pun tersenyum simpul macam ulat bulu naik daun. Aku sayang kamu, Mr Ceo…Saaaayang sangat, tapi kenapa nak tinggalkan aku. 3 bulan pulak tu!

“Abang ada plan something. Untuk kita berdua. Tapi apa yang abang sedang buat ni adalah rahsia. Bila dah berjaya baru abang cerita kat Fina.”

“Kenapa? Abang buat kerja illegal ke?”

“Ke situ pulak dia. Muka abang ada cop orang yang buat kerja-kerja illegal ke, wahai Cik Fina?”

“He he…ada kut.”

“Apa? Awak jangan-jangan dah tak percaya kat abang. Itu yang awak cuba buat tuduhan…”

“Tak adalah macam tu. Abang sensitive sangat. Habis tu nak tinggalkan Fina 3 bulan. Lama tu. Kalau orang pregnant macam-macam yang dia orang ngidam tau.”

“Fina mengandung ke?”

“Apa abang ni! Fina gadis suci murni mana boleh pregnant sebelum nikah. Kan Fina kata kalau…kalau…tak faham jugak. Kang orang cakap jawa you don’t understand pulak!”

“Ha! Ha! Ha!...Lawaklah Fina ni.”

“Best? Suka? Gelakkan orang lagi.”

“Dah Fina buat lawak seram, abang ketawalah.”

“Fina suka abang ketawa tadi, soo sweet. Selalu abang ketawa macam robot aje, dibuat-buat.”

“Itu ketawa business, sekarang ni ketawa dengan buah hati. Tentulah lain.”

“Ada ke ketawa business? Macam pelik aje.”

“Fina lupa abang ni siapa?”

“Abang tu CEO di hati kita…”

“Tak nak.”

“Okeylah tu.”

“Abang nak Fina anggap abang ni sahabat cum kekasih, baru rasa dekat. Kalau CEO tu macam formal sangat. Terasa awak macam pekerja abang aje.”

“Gatal. Kalau staff abang boleh mengurat, kalau dengan Fina abang cuma dapat garang aje.”

“Tak. Dengan Fina abang dapat diri abang balik. That is enough for me.”

Aku gosok mata pelan pelan. Bukannya gatal tapi macam ada air mata yang nak jatuh. Macam rasa sedih pulak dia letakkan aku pada satu tahap yang istimewa dalam hatinya. Memang sah! Cik Fina ni memang garang tetapi dalam hati ada taman, secret garden orang kata! Haha!!

“Are you crying?”

“Mana ada. Sedih sikit aje. Abang nak tinggalkan Fina, mestilah sedih. Lepas tu nak buat plan rahsia ke benda, tak nak share pulak tu. Orang kecik hati lah.”

“Sabar ya sayang. 3 months will go away like 3 days only if you know my true intention later. Insya’Allah.”

“Itu yang buat Fina tak sabar!!” aku menjerit kecil dengan gaya mengada-ngada. Dengan tunang sendiri, bukannya CEO pun. Kalau dengan CEO gaya aku jadi macho habis. Boleh gitu?



***

Aku berdebar menunggu kehadiran Mr CEO setelah 3 bulan tidak bertemu. Perasaanku? Macam nak tercabut jantung punyalah debaran ini begitu laju umpama Michael Schumacher yang ‘drive’ Ferari dalam kejuaraan F1 dulu. Tanganku sudah seram sejuk. Nak jumpa dengan dia macam tak pernah jumpa prince charming yang buat blind date. Aku tak sabar. Padahal selalu kami buat video conferencing untuk melepas rindu. Aku tengok dia macam biasa aje, kut kut aku yang luar biasa. Atau aku yang dah mengembang? Tak mungkin! Aku semakin ramping dan mengecil akibat sakit. Sakit rindu pada CEOku. Ah! Kalaulah aku ada kuasa ‘sixth sense’, tentu aku boleh intai-intai apa yang CEO rancangkan. Apakan daya, aku manusia biasa berketurunan Jawa yang hanya ada kuasa senyuman. Cewah! Kalau tidak, takkan CEO Dylan boleh terjatuh cinta pada aku.

“Assalamualaikum…”

Burrrr!!

Jus orange yang sedang ku hirup tersembur keluar dari mulut dek terkejut beruk dengan teguran salam dari seseorang. Suara itu. Suara yang ku rindu. Aku mengelap mulut dengan sopan. Aku angkat kepala.

Wow! This is the man I miss most in the world. Aku nak peluk dia. Aku nak cakap macam-macam. Aku nak senyum. Aku nak nangis. Aku nak menyanyi. Aku jadikan lagu Kembali Senyum nyanyian Azwan Pilus sebagai latar belakang pertemuan indah ini. Ah!! Tak boleh aku bayangkan. Tetapi semua itu tak mampu aku luahkan pun.

“Waalaikumussalam.” Hanya itu.

Setelah 3 bulan aku menyimpul ayat. 3 bulan aku susun bunga bunga rindu dan aku jadikan jambangan bunga cinta untuk Mr CEO. Malangnya tak ada satupun yang aku boleh luahkan. Otakku jadi bebal. Entah mengapa? Hilangkah rasa rindu itu?

“What happened to you? You are so quiet. Don’t tell me you have lost you tongue while I’m not here…”

Tak kelakar!

Langsung tak boleh ubatkan hatiku yang rindu.

Aku nak dengar dia cakap bahasa kebangsaanku. Mana dia. Dia dah berubah. Masa telah mengubah segalanya. Apakah aku salah satu benda yang dia juga telah ubah (remove) dari FB hidupnya??

“Cik Fina, kenapa diam ni?”

“Awak ni tunang saya ke?”

“Yup! Why? Fina dah tak kenal abang? Jangan main-main Fina…”

“Itulah. Ini yang buat Fina confuse. Errr…abang ke ni?”

“Iyalah. Kenapa? Tak caya ke?”

Aku terdiam. Nak senyum pun tak boleh. Ini apa cerita. Apa yang buat aku terkelu ni. Hish! Duhai hati, kau tenanglah. Aku sedang cuba mengatur bicara. Encik Dylan di depanku ni mengapa luar biasa handsomenya? Wajahnya sangat tenang dan jernih. Dah macam ustaz pulak Mr Ceo ni aku tengok. Hmm…

“Abang sihat?” aku mengatur bicara. Sangat berlemah lembut. Aku jadi malu. Akukah ini? Celaru betul.

“Sihatlah. Fina pun abang tengok makin cantik. Tak sabar nak kahwin dah. Bila kita boleh arrange our wedding?”

Woit! Biar betul. Dia masih sayangkan akulah. Dia masih ingat aku ini tunangan dia. Dan yang syoknya dia terus ajak aku kahwin. What a surprise! Alhamdulillah.

“Sabarlah bang. Tak lari gunung dikejar.”

“3 bulan abang tunggu kita disatukan. 3 bulan abang menghilang tapi masih dapat bercakap dengan Fina, itu pun dah buat abang tak sanggup. Abang rasa abang dah bersedia.”

“Mana abang pergi selama ni?”

“Kan abang ada plan untuk kita. Awak tak nampak ke?”

Aku tengok tak ada apa-apa pun yang dia bawa. Kereta pun masih sama. Lubang hidung pun dua, mata masih sama. Semuanya sama. Apa yang dia plan berbulan bulan gamaknya. Hinggakan aku ditinggalkan menanggung rindu. Sumpah! Mataku tidak menipu, semuanya dia bawa balik jasadnya sama seperti sebelum dia pergi.

“Sebenarnya abang dah siapkan mahligai kita, tempat tinggal kita dan anak-anak nanti. Abang yang design, abang yang pilih ID concept, abang buat kolam untuk anak-anak kita bermain, abang sediakan taman untuk Fina berkebun, abang sediakan untuk Fina dan anak-anak semua kemudahan yang sepatutnya abang kena bagi. Itu tanggungjawab abang yang baru abang selesaikan sebelum abang jadi suami Fina.”

Aku ternganga. Nasib baik tak ada lalat yang masuk ke mulut. Cepat cepat aku katupkan mulut dan berdiam mendengar ceritanya lagi. Rasullullah ada berpesan jika suami bercakap isteri kena dengar. Dalam bab aku ini, aku sedang belajar jadi seorang isteri. Kiranya, ada kena mengenalah kenapa aku tetiba lemah lembut dan jadi pendengar setia!

“Lepas tu abang settlekan kerja abang. Abang arrange balik organisasi syarikat semenjak Fina tinggalkan. Abang lantik kakitangan dan warga kerja yang lebih komited. Yang paling best abang lantik CEO baru.”

Mr Ceo memandangku dengan senyum penuh makna. Mungkin dia menunggu si minah garang ini bersuara. Aku pantang orang bagi chance, tak pernah aku abaikan.

“Habis abang buat apa?”

Dia masih tersenyum. Ah! Sudah-sudahlah nak cairkan hatiku yang sedang sarat dengan rindu wahai Encik Dylan O’Connor, nanti ada pula yang jadi mashmellow, lembik-lembik gitu! Aku tak sanggup….

“Abang penat dengan semua kerja yang tak pernah berhenti. Abang dah puas dengan apa yang abang capai selama ini. Abang nak berehat dan buat anak ramai-ramai, boleh gitu?” Mr Ceo melahirkan impiannya. Ayat yang terakhir itu yang tak larat aku nak telan. Impian seorang lelaki yagn tak ada kerja agaknya….

“Tak logik. Habis siapa nak bagi kita makan kalau abang tak bekerja.”

“Don’t you remember who am I?”

“Then, who are you?” aku malas nak fikir. Cakap dan Tanya lebih senang.

“Fina….Ooo Fina…abang kan owner of the company.”

“Ooohhhhh….” Aku baru teringat semuanya sekaligus. Dah benih genius, tentu ingatanku tak boleh dipertikaikan lagi. Aku dah tak risau lagi. Mahligai dah ada, syarikat dah ada. Okeylah tu, dah boleh kahwin.

Tapi aku hanyalah seorang wanita yang akalnya cuma satu tetapi nafsunya sembilan. Tentu ada perancangan Mr Ceo yagn tidak terjangkau dek akal yang dirancang begitu rapi oleh tuan punya badan itu sendiri iaitu Mr Ceoku itu.

“Abang tahu dan sedar abang tak cukup ilmu di dada. Abang mungkin ada ijazah dari universiti ternama dunia, abang mungkin ada MBA yang ramai diidam oleh seorang usahawan, abang mungkin ada bergulung gulung recognition dari pelbagai badan korporat, tetapi abang masih tak habis mengaji. Abang tak khatam al-Quran pun semasa abang kenal dengan Fina. Abang rasa malu dan rendah diri. Abang rasa abanglah orang yang paling miskin di dunia kerana abang tidak kaya ilmu agama di dada.”

“Jadi dalam tempoh tiga bulan terakhir, abang mendalami ilmu agama, tentang Fardhu Ain, tentang hukum hakam dan abang habiskan mengaji al-Quran. Alhamdulillah. Minggu lepas abang sempat buat umrah dengan ustaz dan kakitangan abang.”

Patutlah! Itu yang aku tersembur air dari mulut sewaktu pertama kali Mr Ceo menegurku tadi. Dia memang lain.

“Jadi, abang rasa sangat fresh sekarang. Dan sebab itu abang dah sedia sepenuhnya untuk jadi kumbang di hati Fina.”

“Eiii tak maulah. Geli. Kumbang tu kalau gigit tangan orang tak nak lepas. Dahlah pulak tu warna dia gelap, serammm….”

“Itu kumbang apa? Kumbang tanah. Abang ni kumbang emas.”

“Iyalah tu!”

Aku bernafas lega. Segala fikiran buruk yang aku sangkakan tentang calon suamiku ini amatlah tak terjangkau dek akalku. Manalah aku tahu Mr Ceo membuat perancangan yang sangat unik yang mengambilkira kehadiranku dalam hidupnya. Itulah dinamakan hijrah, dari seorang manusia kepada hamba yang dicintai. Amin!!

Selepas aku habis meneguk tiga cawan fresh orange kerana terpegun mendengar kisah Mr Ceo tadi, dia mengajakku ke kereta kerana ada surprise katanya. Huh! Mungkin nak bagi aku sebiji Ferari, kereta macam pelumba F1 itu. Siapa sangka, cempedak boleh jadi nangka!

“Mama…”

Aku terpempan. Seorang wanita separuh umur yang memang aku kenali sedang duduk di belakang kereta. Raut wajahnya amat berbeza sekali sejak entah bila kali terakhir aku bertemunya.

“Mama…” aku mencium tangannya. Dia mengusap ubun ubunku. Lembut. Aku rasakan kasih seorang ibu sedang mengalir dalam tubuhku.

Selepas itu aku tahu rupa-rupanya Mr Ceo juga merawat ibunya yang sakit. Dia menjaga ibunya hinggalah wanita itu kelihatan amat berbeza. Mengikut kata doktor, bakal ibu mertuaku itu mengalami tekanan perasaan yang amat teruk hinggakan dia gagal mengenali dirinya sendiri. Kini, semuanya sudah kembali terkawal dan bakal mertuaku hanya perlu membuat normal check up dalam tempoh tertentu.

“Fina kena ingat. Rasullullah ada pesan. Utamakan ibumu sebelum ayahmu dan kemudian orang orang lain di sekelilingmu yang patut kamu sayangi juga. Fina tak boleh jealous dengan mama tau selepas ni…”

“Fina tahu. Fina tahu Fina ada kat mana dalam tubuh abang.”

“Abang tak faham apa Fina cakap.”

“Fina kan bakal isteri abang. Isteri kan umpama tulang rusuk kiri suami.”

“Pandai calon isteri abang ni.”

“Dah calon suaminya pun pandai. Fina belajar dari orang bijak pandai lah…tak gitu?”

Dia tersenyum. Aku tersenyum. Tapi aku tak tanyapun mengapa Mr Ceo memakai kopiah ketika bertemuku. Itu yang aku asyik tersembur aje air dari mulutku. Dia memang betul betul telah berhijrah. I like! I like!

"Eh! Bila masa pulak abang pakai kopiah ni?" Mr Ceo merenungku.

"Mana Fina tahu. Sejak kita jumpa kat restoran tadi abang dah macam ini."

"Iya ke? Masya'Allah...Fina tak apa apa kan? Tak malu kan bila abang pakai macam ni tadi?"

"Tak adalah bang...okey. Fina suka."

"Sebelum jumpa Fina tadi abang solat Zuhur dulu, lupa nak buka pulak kopiah ni. Agaknya dah terbiasa macam ni masa abang pergi umrah hari tu."

Aku tertawa kecil. Comel juga bila melihat Mr Ceoku kalut begitu. Whatever pun, akhirnya aku akan dapat restu yang abadi daripada kedua orang tuaku. Itu yang penting.

“Tangguh? Tapi Kenapa? Kau jangan cari pasal Fina.” Emak sudah mencekak pinggang di depanku sambil matanya bulat bak sebutir bola pingong ...
Unknown Dec 9, 2011
Oh! MyKarya!

Pintu hari nan terbuka
menjemput masuk
sang tetamu pada Disember ini
tanda usia menginjak lagi

Disember datang dengan namamu
di bawah bintang bergelar Sagittarius
insan ini dinilai ceria, mengikat persahabatan dengan jiwa

dalam romantiknya ada sensitif
mengemudi perahu kehidupan
dalam ketenangan tak bertemu
raut remaja wajah bak sang dara
dek senyum dan amalan hidup
yang bersandar pada tiang Ad-Din.

pada dada tenang sang insan
menjabat kalimat doa dalam kudus
agar panjang umurnya melewati masa
dan menatang dalam senyum ceria
tanda hatinya penuh selendang bahagia

pada bisikan hati dipalu
beribu pelangi indah mengiringi langkah
agar cahaya warna warni itu
menanti di hujung setiap pelabuhan

tak pernah insan ini lelah
menerima kedatangan tetamu hari
untuk kesekian kalinya purnama mendatang
akan dipersilakan bertamu
dengan tenang dan rendah hati

bila bermula
bila berakhir
misteri alam tetap manis untuk disingkap.







Terima kasih kerana membaca karya Aynora Nur di sini. Sila Klik 'LIKE' Jika Suka dan Bagi Komen Sekali Yea!






"Kadangkala ALLAH Hilangkan Matahari. Kemudian DIA Turunkan Guruh & Kilat. Kita Tercari-cari Matahari. Rupa-rupanya DIA Mahu Hadiahkan Kita Pelangi."


Pintu hari nan terbuka menjemput masuk sang tetamu pada Disember ini tanda usia menginjak lagi Disember datang dengan namamu di bawah binta...
Unknown Dec 5, 2011