Menu
Oh! MyKarya!

STICKY POSTJom sertai Segmen Kenali Watak! Sila Klik Kat Atas Ya!





Alisya melalui hari-hari mendatang dengan rasa bahagia yang sedikit demi sedikit mulai menjalar di dalam segala urat nadi. Siangnya ceria bertemankan gurau senda rakan-rakan baiknya terutama Rahimah manakala malamnya dia sering ditemani oleh panggilan telefon daripada buah hati tersayang, Hazzim. Kadangkala Hazzim dengan muka yang tebal berkunjung ke pejabatnya dan menjemput Alisya untuk makan tengahari bersama. Pada mulanya Alisya cuak juga dengan penerimaan dari rakan sepejabat, tetapi demi memegang kata-kata semangat daripada Rahimah, dia biarkan sahaja kata-kata dan pandangan sinis orang lain di bawa terbang bagai angin lalu menerbangkan debu sahaja.

“Bukan dia orang yang bagi kau rasa bahagia itu. Boleh ‘blah’ dengan senyum sini dia orang.” Begitu Rahimah sering memberikan motivasinya.

Alisya amat berterima kasih kepada Rahimah yang sangat memahami dan ‘sporting’ itu.
Dan setiap kali balik dari makan tengahari, ada sahaja ole-ole yang dibawa balik oleh Alisya. Seringkali Rahimah mengusik mengatakan dirinya semakin gemuk kerana selalu mendapat makanan percuma daripada Alisya, Alisya hanya tersengih. “Bukan aku belanja. Mamat sorang tu yang suruh aku tapau.”

“Ingat jugak dia kat aku.”

“Mestilah. Kau kan sahabat baik kekasih dia.” Alisya sempat bergurau bila setiap kali Rahimah segan mahu menerima bekalan makanan yang di bungkuskan untuknya.
Usai waktu pejabat pukul lima petang Alisya segera mengemaskan barang-barangnya. Hari ini dia ada urusan untuk menemankan Hazzim menemui pelanggan yang datang dari Singapura. Temujanji mereka adalah pada pukul 6 petang. Alisya terus berjalan laju menuju ke kereta Hazzim yang sedang menunggu tidak jauh dari pintu pejabatnya.

“Hai…”

“Hai sweetheart. Dah ready?”

“Nak ready apa? I hanya follow you aje. You tu yang kena ready fizikal dan mental.”

“Maksud I, dah ready berjuang dengan I? Client I nanti tu bukan calang-calang orang. Dia presiden sebuah syarikat hartanah di Singapura. Manalah tahu kut-kut I yang pengsan dan gelabah, you pulak yang kena handle meeting tu.”

“You jangan main-main dengan I, Hazzim. I memang langsung tak ready. I just want to follow you, that’s all. Tak ada kena mengena dengan kerja you tau.”

“Macam mana nak jadi isteri I kalau benda sikit macam ni pun you tak nak tolong I,darling…” Hazzim membuat nada suara seakan merajuk.

“Tak nak is tak nak! You panggil I honey ke, darling ke, sweetheart ke…you punya hal. I Cuma nak temankan you aje. I tak makan rasuah, ok.”

“Habis tu…”

“I makan nasi aje…ada faham!”

“Garanglah you ni…”

“Nasib badanlah. Siapa suruh pilih I daripada ribuan you punya peminat.”

“Main kasar nampak. Mana ada ribuan. Nak kira dengan jari pun tak ada. You lah satu-satunya…”

“Yang si minah menyerang kita kat restoran dulu tu, bukan you punya ex…konon tak ada. Nak kira tak ada konon! Sebenarnya you kena cakap nak kira dengan jari tak cukup. Kena kira dengan calculator.” Alisya ketawa mengekeh kerana dapat mengusik Hazzim.

Sebagai balasannya, Hazzim mencubit lengan Alisya dengan perasaan geram. Geram geram sayang…

“Sayang I ni sekarang dah pandai bergurau. Belajar daripada siapa agaknya ni?”

“Dari sidia kat sebelah inilah. Siapa lagi…”

Keadaan jalan raya agak sesak sedikit tetapi tidaklah sehingga kenderaan langsung tidak boleh bergerak. Hazzim memandu sambil sesekali memandang jam di pergelangan tangannya. Alisya di sebelah yang anggun berskirt labuh dan berblaus separas punggung sedang asyik bermain ‘game’ di handphonenya. Hazzim memandang Alisya sekali lagi. Baru dia perasan. Alisya tidak pernah memakai baju-baju berjenama yang sering dibelikan olehnya. Begitu juga dengan handbag dan kasut. Tidak pernah dia nampak Alisya mengenakan barangan atau hadiah yang dibelikan olehnya. Jauh di sudut hati Hazzim berasa kecil hati juga dengan tindakan Alisya itu. Kenapa agaknya?

“Honey…I nak tanya sikit boleh?”

“Hrmm…”

“Boleh tak?”

“Tanyalah.”

“You stop main ‘game’ tu sekejap boleh tak? Macam budak kecil pulak you ni.”

“Ya lah cik abang sayang.”

Hazzim tersenyum puashati.

“Kenapa you tak pakai barang-barang yang I beli? Tak sudi atau tak kena taste you?”

“Kalau I kata tak sudi you nak buat apa?”

“I kecil hati jawabnya. Merajuklah macam ni.”

Hazzim berhenti mengusik Alisya. Wajahnya dimasamkan. Pandangan matanya tegak memandang ke depan. Tiada lagi bahasa tubuh yang meliuk lentok mahu bermanja seperti sebentar tadi. Orang lelaki pun ada rajuknya juga tau…gumam Hazzim geram.

“Tak ada siapa nak pujuk you tu. Merajuk orang lelaki buruk betul.”

Suasana jadi hening seketika. Keadaan jalan masih lagi jam. Kereta bergerak semakin perlahan dan merangkak-rangkak, kalau berlumba dengan kura-kura pun, benda alah itu boleh menang. Memang biasanya keadaan di jalan utama itu sesak teruk pada waktu puncak sekitar pukul lima hingga enam petang, kerana pada waktu itu orang berpusu-pusu keluar dari tempat kerja masing-masing.

“Kenapa you tak suka barang-barang yang I bagi?” sekali lagi Hazzim menyoal. Dia inginkan kepastian. Kalau Alisya tidak suka, dia boleh membeli benda lain yang boleh digunakan oleh Alisya.

“I simpan. Sayanglah nak guna benda-benda mahal untuk ke tempat kerja. You pun tahu kan kat tempat kerja I suasananya macam mana. Nanti orang tak buat kerja. Asyik belek badan I yang pakai barang-barang branded. I sedar I tak mampu beli itu semua Hazzim. Tapi I pun tak nak tolak pemberian you. So, for your sake, I keep it safely.”

“Iya ke? Atau you tak sudi takut termakan budi.”

“Ha! Yang itu pun boleh jadi. Tak apalah I simpan dulu. Kalau dah tergerak nak pakai, I akan pakai. Don’t worry ok!”

“Janji?”

“Insya’Allah. Kalau janji tapi tak tunaikan nanti makan diri. I tak mahu termakan dek janji…”

“Pandai you nak ugut I, ya...”

“Bukan ugut Encik Hazzim. Itu namanya berwaspada. Berhati-hati. You tahulah I hidup dalam dunia ni dua beradik aje, yatim piatu pulak tu. Kalau jadi apa-apa pada I, siapa nak tolong?”

“Jangan cakap macam itu Alisya. I kan ada.” Hazzim merendahkan nada suaranya tanda ambil berat.

“Kalau satu masa nanti you ada, kalau you tak ada?”

“Kenapa pulak?” soal Hazzim tak puas hati.

“Iyalah. Kita mesti kena percaya Qada dan Qadar dari Allah. Jodoh, ajal dan maut ketentuan Tuhan. Apa yang kita rancang tak semestinya menjadi.”

“Insya’Allah, dengan izin Allah juga I percaya. Jika meminta sesuatu yang baik, kita akan dapat yang baik juga. Cuma cepat atau lambat aje Cik Alisya.”

Alisya terdiam seketika. Dia agak penat petang itu setelah seharian mengejar dateline. Rahimah pun sama, tak menang tangan dengan lambakan berita yang mahu disunting. Ada sesetengah berita tidak boleh digunakan langsung kerana agak kurang menyakinkan. Bos mereka asyik jelling-jeling tanda menunggu berita sampai di mejanya serta merta.

“Kenapa you diam?”

“I diam? Hmmm…mungkin I tak nak kacau you yang tengah drive.”

“You tak suka I bincang pasal jodoh, kan?”

“Belum masanya Hazzim.”

“Bila?”

“Sehingga I benar-benar bersedia.”

“Jangan biarkan sampai I berjanggut tau! Masa tu nanti bawa anak orang ingatkan cucu pulak.”

“Apa salahnya! Otai cool!”

“You panggil I otai? I belum tua macam tu Alisya. You kena gerenti yang you takkan biarkan I tua kerepot baru nak kahwin. Jangan lama-lama Alisya, nanti I mati kempunan.”

“Ishh! Ke situ pulak. Kalau tak sabar, cari lain. Buat apa tunggu I.”

“You ingat cinta dan rasa kasih sayang I ini boleh dilelong murah-murah kat pasar malam? Cinta I eksklusif untuk you seorang Alisya. I akan tunggu you sampai you ready…”

“Boleh tahan ke?”

“Kalau tak tahan I peluk bantal.”

“Gatal.”

“Tolong garu…”

“Miang.”

“Boyfriend you jugak! Kalau tak miang bukan lelaki sejati namanya.”

“Pendapat mana yang you pakai tu? Itu semua alasan yang digunakan oleh orang lelaki untuk mengaburi kegiatan mereka yang suka berpoya-poya.”

“Ini semua pendapat kaum lelaki sejati. Lurus!”

“Nonsense!”


****

Hazzim selesai berrmesyuarat dengan pelanggan dari Singapura sekitar pukul 7.30 malam. Encik Matthew Ang dan pembantunya Mohd Khairul bergegas ke sebuah lagi hotel bagi meraikan makan malam syarikat yang pertama kalinya dibuat di luar Singapura. Encik Matthew ada mempelawa Hazzim untuk ikut serta tetapi ditolak dengan lembut oleh pemuda itu. Mungkin kalau dia berseorangan dia akan ikut Encik Matthew. Oleh kerana dia beriya-iya mengajak Alisya, kurang elok pula menerima jemputan orang tanpa persediaan yang sepatutnya.

“Kalau tak boleh makan best hari ini.”

“Dengan I pun you boleh makan best, Alisya.” Hazzim mengusik.

“I tahu. You memang pemurah. Semoga Allah selalu lipat gandakan rezeki you sekeluarga. Amin!” Alisya meraup muka dengan kedua telapak tangan.

“Thank you, darling.”

Wajah Hazzim diselubungi riak bahagia. Rasa penat dan letih dibuang jauh demi ada berdekatan dengan insan tersayang. Rasa kasih dan cinta yang dipupuk semakin subur dan berbunga cantik. Dia dapat merasakan itu. Sungguh indah perasaan suci yang Allah kurniakan. Bukan semua orang dapat nikmat bahagia sepertinya. Dalam hati Hazzim tidak putus-putus mengucap syukur.

“I nak tanya sikitlah Hazzim. Up to you nak jawab atau sebaliknya.”

“Sure. I akan jawab segala pertanyaan you darling.”

“You stop acting gatal macam itu boleh tak? I geli tau. Just call me Alisya, macam orang lain panggil I. Lebih sweet dan lembut. Whatever gelaran seperti darling, honey, sweetheart…soo boring! ”

“You ingat I main-main ke? I ikhlas panggil you macam tu.”

“Dan, you pun boleh panggil semua perempuan dengan gelaran macam itu. Tetapi, hanya ada satu Alisya! Kan beza tu.”

Hazzim terdiam. Kata-kata Alisya ada benarnya. Jika semua perempuan dipanggil dengan gelaran umum begitu, di mana ekslusifnya Alisya dalam hidup Hazzim? Kini dan selamanya, Hazzim percaya hanya ada satu Alisya yang bertakhta di hati.

“Eh! You nak tanya apa tadi?” Hazzim beralih topik.

“Ermmm…macam mana I nak mulakan, ek?”

“Dengan Bismillah…” Hazzim tersenyum manis.

“Betul tu…”

Alisya mengucapkan Bismillah dan kemudian segera menghamburkan persoalan yang sering bermain di benaknya sejak kebelakangan ini.

“Your mother tahu kita berkawan?”

“Kenapa?”

“Atau father you? Kedua-duanya sekali? Dia orang tahu tak yang kita berkawan…”

Hazzim memandang Alisya dengan mata berkelip-kelip. Pertanyaan Alisya memang di luar jangkaan sama sekali. Selama hubungan mereka serius kebelakangan ini dia beulum terfikir ke arah itu. Beritahu parents? Bolehkah dia berhadapan dengan mereka? Sedangkan sebelum ini pun percintaannya di campuri oleh ibunya. Bolehkan kali ini ada ‘exceptional’? Apakah kali ini Alisya boleh terlepas dari tapisan ibunya? Parah juga ni! Dalam tak sedar Hazzim melepaskan keluhan kecil.

“You tak nak jawab soalan I?”

“I simpan dulu, lain kali kita jumpa I akan beritahu.”

“You belum inform dia orang, kan?”

Sekali lagi hati Hazzim berdegup laju. Langkah yang di atur dalam hubungan mereka sejauh ini kelihatan manis semuanya, tetapi ada juga awan hitam perlahan-lahan menutupi sinar mentari yang menyuluh.

STICKY POST Jom sertai Segmen Kenali Watak! Sila Klik Kat Atas Ya! Alisya melalui hari-hari mendatang dengan rasa bahagia yang sedi...
Unknown Jan 28, 2012
Oh! MyKarya!

Salam sayang my lovely readers...

Dah baca pasal Segmen - Kenali watak yang saya post semalam? Jom ramai-ramai sertai segmen ini. Bukannya apa, saya nak tahu jugak watak/hero/heroine yang mana satu yang korang sukai? Atau ada watak yang korang benci? Saya nak feedback dari korang semua, ok...

Kat bawah ni dia punya banner, so get it now!


**banner 'Segmen - Kenali Watak' oleh mykarya.net


Sebagai ingatan, segmen ini akan berakhir pada valentine day...14/2/2012.

Peace,

admin@mykarya

Salam sayang my lovely readers... Dah baca pasal Segmen - Kenali watak yang saya post semalam? Jom ramai-ramai sertai segmen ini. Bukannya...
Unknown Jan 20, 2012
Oh! MyKarya!



Salam sayang pembaca mykarya,


Sempena tahun baru 2012 ini, saya nak anjurkan satu ‘Segmen’ yang saya panggil – ‘Segmen – Kenali Watak’. Segmen ni mudah sahaja, korang kena buat perkara-perkara berikut,

Syarat-syarat penyertaan:


1. Follow blog mykarya.net ini.
2. Follow blog aynoranur [dot] com juga…
3. Pilih watak yang kamu suka dalam e-novel dari mykarya.net dan mengapa?
4. Copy Banner kat atas dan paste kat entry korang.
5. Tag 2 orang kawan dan ikut serta segmen ini
6-Link kan penyertaan anda di bahagian komen.

TARIKH SEGMEN : 20/1/2012 – 14/2/2012

Hadiah:

3 X Hadiah utama Top up RM30 dan sebuah novel
3 X Hadiah saguhati (sebuah novel)

Pemenang akan diberitahu.

SELAMAT MENCUBA & MAJU JAYA!

Salam sayang pembaca mykarya, Sempena tahun baru 2012 ini, saya nak anjurkan satu ‘Segmen’ yang saya panggil – ‘Segmen – Kenali Watak’....
Unknown Jan 19, 2012
Oh! MyKarya!





Awak
saya sudah letih
agaknya awak ada tak masa
demi ruang kata untuk kita saling bersapa
bukan demi alam maya belaka
bukan kerana Facebook atau pun di Twitter
entah sempat atau tidak pun
awak jenguk e-mel-e-mel saya!

Awak!
saya ada kirim sesuatu
tapi bimbang jika awak salah anggap
tentang pemberian itu
kerana bila bersapa dengan awak
di Twitter atau Facebook
awak sering tersalah sangka
antara ramai wanita dan gadis
yang serupa nama...

Awak
sila balas pelawaan saya
antara ya atau tidak
itu saja!

Awak saya sudah letih agaknya awak ada tak masa demi ruang kata untuk kita saling bersapa bukan demi alam maya belaka bukan kerana Faceb...
Unknown Jan 18, 2012
Oh! MyKarya!



Suzi dapat panggilan kerja sebagai guru tuisyen di sebuah keluarga yang agak kaya. Pasangan suami isteri itu memiliki empat orang anak yang sedang membesar dan boleh tahan nakalnya. Sewaktu memohon kerja tersebut Suzi hanya cuba nasib sahaja memandangkan dia sudah hampir dua bulan ‘tanam anggur’. Dulu ada dia cakap besar pada Azhan dan kini dia terima ‘daulatnya!’. Padan muka aku…

Tentang Azhan…entahlah. Sekejap ada sekejap tiada. Azhan macam biskut manakala Suzi pulak macam layang-layang terputus talinya. Manakan tidak, asyik main tarik tali akhirnya Azhan pergi membawa hati. Itu yang jadi macam biskut chipsmore…

Sudah seminggu Suzi bekerja sebagai guru tuisyen di Vila Malinda, gabungan nama empunya tuan rumah iaitu Encik Malik dan Puan Linda. Suasana di vila tersebut memang selesa dan mood mengajar juga dapat dipraktikkan. Memang pada mulanya otak Suzi agak berkarat tetapi bila diasah balik, dia sudah jadi biasa.

“Cikgu Suzi dah ada BF?”

Satu hari yang agak malang Szi sifatkan sebab si remaja berusia 14 tahun sudah sibuk tanyakan samada Suzi ada boyfriend atau tidak.

“Tak baik tanya cikgu macam itu.”

“Habis tu…boring la asyik belajar, belajar, belajar! Sesekali cikgu citerlah pasal life cikgu, boyfriend ke, atau apa-apa ajer. Janji rock!”

Suzi tersengih sumbing. Apa yang nak dikhabarkan. Budak hingusan di depannya bukan faham pun soal hati dan perasaan. Yang dia tahu pasal kartun, pasal Astro Ceria, dan paling rajin sikit dia tengok Tutor TV. Yang lain-lain mesti hampeh punya! Suzi tak habis-habis mengutuk.

“Kita ada pak usu tau, handsome…”

Wah!! Ada chance ni…bisik Suzi nakal.

“Cikgu nak dengar citer pasal pak usu?” anak sulung dalam empat beradik itu bertanya sambil mengenyit mata.

Suzi ikut mengenyit mata pada Trisya. Layan ajelah budak-budak ni, nanti susah pulak nak diajar…

“Pak usu kaya, banyak duit. Dia selalu belikan kita orang mainan, beli patung bear. Tapi kan kesian. Sampai sekarang pak usu tak ada GF. Sebab dia asyik kerja tak habis-habis. Balik pun sampai jauh malam.”
“Iya ke?” itu saja soalan Suzi.

“Cikgu macam tak minat aje dengar citer pasal pak usu. Tak best ya cikgu?”

“Mana ada. Cepat habiskan soalan yang cikgu beri tu. Nanti mama kamu check, habis cikgu kena marah.”

“Ini mesti cikgu dah ada BF. Nanti saya cakap dengan pak usu yang cikgu dah ada BF.”

“Eh! Kenapa pulak”

“Cikgu memang dah ada BF,kan?” Trisya pandai betul memerangkap Suzi.

“Bukan macam itu. Cuma BF cikgu macam biskut kering. Asyik lemau aje…”

“Kenapa BF cikgu macam biskut? Cikgu tak pandai cari BF kut. Cuba cikgu kawan dengan pak usu. Mesti pak usu tak macam biskut.”

“Ish! Kamu ni Trisya, tak habis-habis dengan pak usu. Cikgu tak mahulah. Abis tu BF cikgu nak letak mana?”

“Ha!! Confirm cikgu dah ada BF. Melepas pak usu.”

Suzi sekadar menelan liurnya sendiri. Sesekali dia melihat jam di tangan. Kemudian dia menyambung ajarannya. Trisya memang budak yang pandai dan bijak, malahan dia boleh dianggap lebih matang berbanding usianya. Jikalau tidak, takkan sibuk cerita perihal pak usu dengan ‘girlfriend’nya.

“Cikgu nak tumpang solat ya.”

“Oh!! Boleh cikgu…mama pesan suruh guna bilik tetamu. Kat sebelah pintu besar tu cikgu.”

Suzi menguak daun pintu bilik tetamu yang dimaksudkan oleh Trisya. Harumnya…wangian lavender menusuk lubang hidungnya. Kalau macam ini punya gaya, mau aku tertidur kat sini…Suzi berkata pada diri sendiri. Sehelai tuala tersidai di tempatnya. Keadaan katil seolah tidak berusik. Keadaan ruang bilik yang tersusun begitu menenangkan jiwa.

Usai memberi salam, Suzi menadah tangan kepadaNya mohon keampunan dan dipermudahkan perjalanan hidupnya. Suzi mahu hidupnya terus menuju kejayaan dan diberkati selalu.

Bunyi pintu berkeriut memeranjatkan Suzi. Silapnya juga kerana tidak mengunci pintu tadi. Suzi tidak jadi untuk menanggalkan telekungnya. Dadanya berdebar kencang.

“Opss! Sorry. Saya tak tahu ada orang kat dalam ni. Excuse me…”

Suara lelaki. Tetapi sekejap aje kerana selepas keadaan sepi kembali. Bunyi pintu dikatup perlahan-lahan menandakan orang itu rasa bersalah. Suzi menarik nafas lega. Kalau terjadi apa-apa tadi, siapa yang patut dipersalahkan.

“Cikgu! Cikgu!”

Trisya terus meluru ke arah Suzi sebaik dia keluar dari bilik tetamu. Wajahnya penuh keceriaan. Entah apa yang dia baru dapat hinggakan suaranya pun begitu gembira kedengaran.

“Apa hal?”

Trisya begitu manja pada pandangan mata Suzi. Entah kenapa antara mereka mudah benar serasi.

“Pak usu kita datang tadi.”

“Baguslah.”

“Cikgu nak jumpa dengan pak usu?”

Hish!! Budak ni macam ejen cari jodoh gamaknya. Tak habis-habis dengan pak usu dia…

“Jomlah cikgu. Pak usu tengah makan kat dapur.”

“Selalu ke pak usu datang sini? Tak apa ke cikgu jumpa dia? Nanti ganggu aje…” Bertubi-tubi soalan Suzi lontarkan. Trisya hanya terkebil-kebil memandangnya. Cute pulak dia buat muka macam tu.

“Pak usu tak makan orang, dia makan nasi Cikgu. Tu ha…pak usu kita.”

Dengan senyum meleret Suzi memandang pak usu Trisya serentak dengan lelaki itu mengangkat wajahnya.

“Innalillah…” suara Suzi terkuat sedikit dek rasa terkejut yang amat dengan pertemuan tak disangka itu. Siapa sangka cempedak jadi nangka!


***

“Tak baik tau awak cakap macam itu masa ternampak saya tadi. Awak nak sangat ke saya mati?”

“Bukan. Saya terkejut sebab jumpa awak kat sini.”
“Saya ingatkan awak dah menyampah sangat sampai terkeluar perkataan macam tu.”

Suzi hanya tunduk kesal. Siapa nak sangka yang Azhan adalah pak usu yang disebut-sebut oleh Trisya. Azhan lah orangnya yang begitu dikagumi oleh Trisya. Inilah orangnya yang dikatakan oleh Trisya kononnya tak ada GF. Boleh caya ke?

“Betul ke tak ada GF?”

“Siapa cakap macam tu? Trisya? Hmm…budak kecil tu memang suka menyakat. What do you think?”

“Pasal apa?”

“GF.”

“Nak suruh saya teka atau nak suruh saya buat kenyataan.”

“Up to you.”

“Muka macam awak takkan tak ada GF.”

“Itu tuduhan.”

“Tak betul apa?”

“Kenapa awak tak percaya juga yang saya masih solo.”

“Habis tu…awak dengan perempuan itu.”

“Perempuan mana?”

“Masa saya tertumpahkan kuah kari…”

“Itu…yang itu awak kata GF saya. Tak sesuai betul pandangan mata awak…”

“Silap ke penilaian saya?”

“Itu pembantu saya. Secretary…”

“Iya ke?”

“Tak caya juga?”

“Buktinya…”

“Trisya lebih tahu.”
“Takkan saya nak percaya cakap budak 14 tahun.”

“She is not just teenage…”

“Maksud awak?”

“Dia sangat bijak. Jadi, awak kena berhati-hati. Mungkin apa yang awak cakap akan sampai ke telinga saya.”

“Oh my…”

Azhan tertawa kecil. Dia suka melihat muka panik Suzi. Ini mesti ada sesuatu yang telah diceritakan kepada anak buahnya Trisya, kalau tidak takkan Suzi macam serba salah pula. Baru gertak sikit dah goyah…

“Pak usu!”

Azhan melepaskan renungannya terhadap Suzi. Trisya sudah berada di tepi buai tempat dia dan Suzi bersantai.

“Ada apa Trisya.”

“Cikgu cakap BF dia lemau macam biskut.”

“Trisya! Syyy!!”

Suzi menunjuk isyarat jari di mulutnya agar Trisya tutup mulut. Tetapi gadis sunti itu telah terlajak kata.

“Suzi, apa maksud awak?”

“Tak ada apa-apa!”

“Siapa yang awak maksudkan?”

“Mana ada. Trisya tersalah cakap.”

“Baik awak cakap. Kalau tidak, saya takkan lepaskan awak.”

Trisya telah berlari masuk ke dalam. Sebelum pak usu kejar baik dia selamatkan diri dahulu. Tinggallah Suzi di dalam cengkaman Azhan.

Suzi dapat panggilan kerja sebagai guru tuisyen di sebuah keluarga yang agak kaya. Pasangan suami isteri itu memiliki empat orang anak yan...
Unknown Jan 16, 2012
Oh! MyKarya!

Salam sejahtera & salam sayang,

Terima kasih kerana anda semua membaca karya kerdil dari saya di 'rumah' mykarya.net. Saya tak tahu, saya tak pasti...apakah saya memiliki pembaca setia. Apakah saya masih relevan di ruangan ini? Setiap kali saya menulis, korang semua adalah pendorong. Setiap komen dan pandangan, saya terima dengan hati terbuka.

Tetapi,
Jika korang masih sudi menyokong saya, saya amat gembira dan berbesar hati. Setiap penulis kerdil dan penulis alam maya memerlukan sokongan padu dari pembaca2nya untuk teruskan kesinambungan karya mereka...

So,
Ada korang membaca, wujudlah terus blog mykarya ini dan ada entri baru yang akan saya masukkan.

Saya cuba membuat sebanyak entri dan 'comeback' ini diharap memuaskan hati semua pihak.

Peace & selamat membaca,
aynora nur

Salam sejahtera & salam sayang, Terima kasih kerana anda semua membaca karya kerdil dari saya di 'rumah' mykarya.net. Saya tak...
Unknown Jan 14, 2012
Oh! MyKarya!



Semenjak insiden di restoran nasi campur dahulu, Hana telah tahu segalanya. Hana berjaya mengorek segala isi hati dan perut si rakan baiknya, Suzi. Hana tahu mengapa Suzi menangis ketika dalam perjalanan pulang dari makan nasi campur ketika itu. Ingatkan Suzi tak tahan menanggung malu terpaksa mengelap baju mamat handsome di khalayak ramai, tetapi rupa-rupanya Suzi terharu sebab dapat menyentuh badan sasa lelaki itu. Dalam diam Suzi menyukai lelaki bernama Tuan Azhan yang akhirnya juga telah terpecah tembelang bahawa tuan Azhan tidak ada ’Tuan’ pada pangkal namanya. Panggilan tuan adalah untuk jawatan beliau sebagai pengarah di Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR). Barulah Suzi sedar mengapa orang asyik selalu tunduk hormat apabila bertembung dengan Azhan. Dia ‘somebody’ rupa-rupanya!

Hari Jumaat datang lagi. Suzi melangkah malas ke dalam perut bas. Masakan tidak, hari ini adalah hari terakhir dia bekerja di jabatan kebajikan masyarakat. Kontraknya telah tamat. Buat sementara waktu jabatan tidak melanjutkan kontrak pekerja sementara sepertinya. Setahun di jabatan kerajaan tersebut, banyak benda yang Suzi pelajari. Dan yang paling istimewa, dia mengenali hati budi seseorang, tetapi malangnya orang tersebut telah pun berpunya. Apalah nasib badan.

“Awak tak lewat lagi?”

Isk! Ayat skema mamat sebelah aku ni macam pernah dengar aje, tapi kat mana ya?? Biarlah, lantaklah…malas nak layan! Suzi pura-pura terlelap. Dia dah tak kuasa melayan sesiapa lagi. Luka di hati masih belum sembuh, takkan nak ditambah luka baru. Itu tempah maut namanya!

“Tak main angry bird hari ni?”

Peramah tak bertempat! Gumam Suzi dalam hati.

“Puan Suzi…tak sudi berbual dengan saya ke?”

Puan Suzi…Puan Suzi…hanya seorang manusia suka menyakat aku begitu. Suzi tak pasti kalau benarlah yang di sebelahnya ini adalah Azhan, apakah dia setakat bergurau atau serius maut bila memanggilnya Puan Suzi. Asyik-asyik kata pasal suami, rumahtangga, dah berkahwin dan macam-macam lagi.

“Ya lah…orang dah berkahwin tak sudi nak berkawan dengan saya.”

Cis! Jatuh merundum saham aku kalau semua orang ingat aku dah kahwin. Woit! Aku masih single lah! Mahu saja Suzi menjerit tetapi sekarang keadaan tidak mengizinkan. Nanti ada pula pak cik bas brek mengejut dengar jeritan Suzi. Malu satu keluarga…

“Saya tengah tidur awak kacau aje. Bising tau.”

Suzi membuka matanya. Memang benar! Yang duduk di sebelahnya adalah Azhan, mamat hari jumaat yang telah menyelamatkannya dua kali. Hari ini hari terakhir Suzi naik bas merah. Dan mungkin juga kali terakhir Suzi dapat berjumpa dengan Azhan. Mengenangkan itu semua Suzi sekadar menjeling Azhan dengan pandangan lemah. Dia tak bermaya. Ingatkan Azhan tidak menemaninya pada hari terakhir ini, tetapi ada juga mamat ini di sini.

“Last day ya?”

“Hmm…mana awak tahu?”
“Tanya pada kawan awak, Hana.”

“Ermmm…Hana memang tak boleh tutup mulut.”

“Lagipun saya ada dengar dari jabatan lain.”

“Ya lah tu. Buat apa ambil tahu pasal saya.”

“Tak tahu. Cuma saya tak boleh nak lepaskan awak. Walaupun saya tahu awak dah berkahwin.”

Grrrr!! Suzi menahan geram. Asyik-asyik benda itu juga yang disebut. Takkanlah dia tak tahu aku single mingle lagi…

“Lepas ni nak buat apa?”

“Makan tidur makan tidur sampai boring.”

“Tak nak cari kerja lain?”

“Tak tahu lagi.”

“Kenapa? Suami tak izinkan?”

“Awak! Awak cakap sekali lagi pasal suami ke, pasal kahwin ke, saya cungkil biji mata awak!”

Pak cik bas berdehem beberapa kali. Dia tahu Suzi tengah geram. Mamat yang seorang ni nak mengurat pun tengok tempatlah, kan dah kena sergah dengan cik Suzi…

“Saya okey pak cik, don’t worry.” Suzi memberi jaminan kepada pak cik bas.

“Ada masalah bagitau pak cik. Nanti pak cik sekelkan dia…”

Azhan terkulat-kulat di sisi Suzi. Pelik benar dengan perempuan berkahwin ni, marah betul dengan suaminya! Tapi jauh di dalam hati Azhan, dia rasa kelainan. Semakin dia memujuk mengatakan Suzi telah berpunya, semakin galak hatinya mahu mengenali gadis itu. Dia tahu berdosa hukumnya apabila mencintai isteri orang, tetapi dia tak dapat menipu diri sendiri.

“Maafkan saya. Kita boleh berkawan lagi kan?”

“Tak kisah. Semua orang saya kawan.”

“Jangan lupa calling-calling.”

“Iya lah tu…”

“Tak sudi ke? Atau errr…”

Suzi menjeling tajam. Sekali lagi kau sebut, aku campak kau ikut tingkap bas! Jerit hati Suzi amat geram.

“Nombor H/P saya ada dalam Galaxy Ace awak.”

“Saya tak mintak pun.”

“Tapi saya nak bagi.”

Suzi tak ingat entah bila Azhan meletakkan nombornya dalam senarai ‘contact’ di GAnya. Bila disemak, memang ada. Siap ada nama lagi.

“Hari ini hari Jumaat.”

“Saya tahu. Saya belum buta hari…”

“Kenapa tak pakai baju kurung macam selalu.”

“Saya nak pergi tengok wayang lepas habis kerja nanti.”

“Nak ikut sekali.”

Suzi merenung Azhan yang muka tak tahu malu itu. Entah siapa nak ajak dia. Suzi tak kata apa-apa.

Sepanjang hari Suzi sibuk mengemaskan fail dan kerja-kerjanya yang bakal ditinggalkan. Ada sebahagian kerja kena pass over kepada orang lain. Ada pula yang kena difailkan ke tempat yang sepatutnya. Sehingga tengahari barulah Suzi berhenti rehat untuk makan dan bersolat. Usai sahaja waktu rehat dia menyambung kerjanya. Ada rakan-rakan yang datang berbual sekejap dan kemudian dia menyambung tugas semula. Bila jam mencecah hampir 5 petang, Hana datang menggamitnya.

“Ada orang mengadu yang kau tak jawab call.”

“Siapa orang tu?”

“Azhan.”

“Aku dah agak.”

“Kenapa tak jawab?”

“Aku sibuk.”

“Atau kau sengaja sibukkan diri kau.”

“Kenapa pulak.”

“Sebab kau sedih. Aku tahu kalau sedih aje kau mesti buat-buat busy.”

“Mana ada.”

“Jangan tipu. Dosa…”

Suzi malas melayan keletah Hana lagi. Nanti menambah sedih hatinya sahaja. Sedih nak meninggalkan rakan-rakan sepejabat yang hampir setahun dikenali. Lagi sedih nak meninggalkan kerusi dan meja yang jadi ‘rakan baik’nya selama ini.

“44 miss call…”

“Banyaknya.”

“Mamat tu memang gila.”

“Orang dah suka, Suzi. Terima ajelah…”

“Habis tu, perempuan baju jarang yang kita jumpa kat restoran dulu tu nak letak kat mana? Nak sumbat kat bonet?”

“Apa kisah? Yang penting kau suka dia.”

“Aku tak macam itu, Hana. Kalau boleh aku nak bahagia dan orang lain juga bahagia.”

“Kalau itu prinsip kau, susahlah. Sampai bila-bila pun kau tak akan jumpa bahagia.”

Suzi melepaskan keluhan kecil. Ada benar juga pendapat Hana itu.


***

“KITA nak tengok cerita apa eh?”

“Kata nak tengok Ombak Rindu.”

“Tak maulah. Orang kata ceritanya sedih.” Suzi menjuihkan bibir.

“Habis tu…”

Setelah puas memilih, akhirnya Suzi dan Hana sepakat menonton Alvin & the Chipmunks 3. Hati mesti riang dan digembirakan. Tak mau sedih-sedih, pujuk Suzi pada diri sendiri. Panggung wayang taklah penuh sangat sebab jatuh pada hari jumaat. Kalau hujung minggu mesti penuh. Tangan Suzi penuh kedua-duanya. Sebelah pop corn dan sebelah lagi Coke.

Suzi lihat Hana asyik betul main dengan HPnya. Setiap masa ada sahaja SMS yang masuk. Entah dengan siapa dia bercinta dan berbahagia, Suzi tak mahu ambil tahu. Yang penting Suzi nak buang segala kesedihan yang sedang bersarang di dalam dada. Tak mau lagi fikirkan fasal hari jumaat dan Azhan atau kaitan antara keduanya.

Sebaik lampu pawagam dimatikan, Suzi siap sedia untuk memberikan perhatian pada filem yang bakal menceriakannya. Suasana gelap dan kelam menambahkan moodnya untuk bergembira malam ini.

“Awak…”

“Oppocot!!”

“Kenapa? Ada lipas ke?” Hana ikut terkejut.

“Lipas otak kau! Azhan! Siapa bawak dia ke sini?” Suzi berbisik ke telinga Hana.

“Mana aku tahu.”

“Cik Suzi…oopss puan…”

“Awak jangan cari pasal. Saya jerit karang…”

“Saya pun boleh jerit juga. Cakap awak cabul saya.” Azhan merendahkan nada suaranya.

“Apasal pulak??”

“Tak tengok tangan awak kat mana?”

Suzi baru perasan yang dia telah terpegang peha Azhan ketika rasa terkejut disergah oleh mamat tersebut. Habis semua plannya untuk bergembira ria dan melupakan kesedihan malam ini. Yang ada hanyalah sedih dan sedih lagi…Setiap kali mengingati Azhan, dia jadi keliru. Tak tahu mengapa.

“Saya dah tahu status awak.”

“Status?”

“Status FB awak…”

“Hana! Kau ni kan…”

Suzi mencubit lengan Hana dengan geram. Sangat geram. Hana memang tali barut yang yang tak ada hati perut. Habis semua rahsia Suzi dibongkarkan. Apa dia nak buat sekarang? Nasi dah jadi kerak. Takkan nak halau mamat ini dari dalam panggung. Dia pun beli tiket jugak. Hmmm…menghadap ajelah telinga ini dengan bebelan basinya nanti. Niat nak tengok dan concentrate pada Alvin dah terbantut. Yang ada Azhan…wat to do!!

“Awak single, kan?”

“Itu je yang awak dapat selepas buat miss call 44 kali pada saya?”

“Awak sepatutnya engineer kan?”

“Saya tak pilih kerja. Yang penting tak tanam anggur.”

“Perli nampak!”

“Saya tak suka orang buat bising waktu saya nak tengok filem.”

“Ini aje peluang yang ada. Lepas ini sure awak missing in action…”

Aku miss atau missing…bukan kau punya pasal! Suzi menjerit dalam hati. Momen ini biarpun dalam gelap tetap manis untuk dikenang. Rasa dekat dengannya walau dalam hati menolak untuk dicintai. Setiap kali dia rasa ingin dikasihi, setiap kali itu juga dia terkenang-kenang hati insan lain. Prinsip ini sering menjerat diri sendiri. Benar kata Hana, bahagiakan diri sendiri! Tetapi bolehkah dia?

“Awak tak tahu saya dah follow dan like awak sejak mula-mula awak naik bas. Saya tertunggu hari jumaat sebab itu sahaja hari saya akan nampak awak terkejar-kejar bontot bas. Itu sahaja hari yang saya tak bawa kereta. Awak tak nampak saya ke?”

“Suka hati awaklah nak like atau dislike saya.”

“Awak suka saya, kan?”

“Tak ada bezanya.”

“Ada.”

“Dah terlambat.”

“Apa maksud awak?”

“Awak…errr….awak pergilah pada dia.”

“Dia? Siapa yang awak maksudkan.”

“Dah terang nak bersuluh lagi…”

“Mana ada. Dalam gelap macam ni memang kena pakai lampu suluh. Kalau nak terang, jom kita berbual kat luar.” Azhan sempat berseloroh.

“Awak ni! Saya tak suka awak nak putar belitkan cakap saya.”

Azhan mengeluh perlahan. Suzi dapat mendengar keluhan itu. Apakah dia sudah penat mengejarku? Apakah dia tak mahu lagi main sorok-sorok dan tarik tali dengan aku? Suzi cuba meneka dalam kegelapan.

“Sebelum awak pergi, boleh awak buat sesuatu untuk saya?”

Suzi diam tidak menjawab.

“Tolong accept saya. Saya ada add awak kat FB, tapi awak tak layan saya.”

Suzi ketawa gelihati. Ingatkan apa bendanya tadi. Ala…FB punya pasal rupa-rupanya.

“Saya tak accept sebarangan orang!”

“Saya ni bukan something untuk awak ke?”

“Ada! Awak selalu buat hari jumaat saya kelam kabut.”

“Itulah kenangan saya dalam diari hidup awak! Awak tak akan dapat lupakan saya!”

Semenjak insiden di restoran nasi campur dahulu, Hana telah tahu segalanya. Hana berjaya mengorek segala isi hati dan perut si rakan baikn...
Unknown Jan 10, 2012
Oh! MyKarya!






Isnin datang bertandang. Bas yang tercinta tetap menjadi idaman hati Suzi untuk ke tempat kerja. Perjalanan minggu kedua Suzi dengan bas amatlah membahagiakan. Macam biasa dengan setianya Suzi duduk di belakang pemandu bas. Bukannya nak mengurat pak cik yang bawa bas tetapi pak cik itu tahu kalau Suzi tertidur atau terlelap, dia akan tolong kejutkan. Pak cik bas sudah hafal nama tempat kerja Suzi. Pak Cik bas siap bookingkan tempat duduk untuk Suzi dan yang penting sambil duduk dalam bas boleh juga bercucuk tanam dalam FB. Ada ke? Yang penting ado!!!

Jumaat datang lagi. Suzi mengenakan kasut tumit tinggi warna maroon dan berbaju kurung Pahang warna maroon plain. Rambutnya di sanggul kemas ke belakang dan beberapa helai anak rambut dibiarkan berjurai di dahi. Macam nak mengurat aje aku ni…hehe…hati Suzi berbisik nakal. Mana tahu ada mamat yang sangkut. Dalam hati berharap benar mamat minggu lepas akan duduk di sebelahnya lagi.

“Cantik benor pagi ini?” pak cik pemandu bas menegur.

“Pakai kemas dan cantik kan sunat hukumnya, pak cik. Selalu saya tak cantik ke, pak cik?”

“Cantik…tapi hari ini dah macam ratu cantik pulak.” Pak cik bas menyeringai. Banyak gigi dah tak ada rupa-rupanya. Hmmm…Patutlah selalu tersenyum simpul bila aku usik. Ingatkan pemalu, tak ada gigi rupanya! Pak cik Oooo Pak Cik. Tak ada gigi pun tak apa, yang penting bas merahmu tetap menhadi pujaan hatiku…

Bas mula bergerak perlahan-lahan. Hati Suzi berdebar kencang. Tak tahu mengapa. Nak kata dia duduk atas enjin bas tak juga sebab enjin bas nun kat belakang sana, nak kata terkena Parkinson lawaklah pulak. Sebab dalam keluarga Suzi tak ada yang menghidap penyakit tersebut. Kenapa wahai hati kau berdebar lain dari biasa. Jangan-jangan disebabkan mamat hari jumaat itu tak? Tapi kenapa dia tak muncul-muncul juga. Takkan azam tahun baru nak lambat pergi kerja pulak?! Hmm…sabarlah wahai hati. Sekejap lagi muncullah dia, kut...(sambil Suzi mengurut dadanya).

“Tak tunggu orang lain ke pak cik?”

“Tak payahlah…”

“Tapi…”

“Nanti kamu lambat pulak sampai ke pejabat.”

Betul juga kata pak cik bas itu. Mana ada bas awam tunggu penumpang. Takkan aku nak buat term and conditions sendiri gara-gara mamat hari jumaat itu. Akhirnya Suzi dan hatinya hampa kerana dalam senyap-senyap dia harap dapat duduk dengan mamat yang bernama Tuan Azhan bin Tuan Zainal. Tak ada chance gamaknya hari ini.

“Oppocot!”

Suzi nyaris tersungkur di depan pintu lif. Sempat pula sepasang tangan sasa menyambut tubuhnya dari terhempas di atas simen. Kalau tidak tentu gaya jatuh Suzi macam nangka busuk yang kering jatuh dari pokok. Di tepi pinti lif ada tanda amaran yang lantai sedang di cuci. Kenapa pulak mata aku yang bulat ini tak perasan benda itu semua. Buat malu betul jatuh kat depan pintu lif ini. Beberapa pasang mata memandangnya dengan pandangan perli dan dua orang mamat siap ketawa sakan macam sedang tengok raja lawak beraksi.

“Lain kali pakai lagi kasut tinggi 3 inci…”

Suzi sempat membelek kasutnya sebentar. Tiga inci ke? Aku tak ukur pun! Tangan sasa itu melepaskan tubuhnya perlahan-lahan. Pagi jumaat yang memalukan. Pagi jumaat yang akan dikenang sampai bila-bila.

“Terima kasih sebab selamatkan saya.”

Suzi membalikkan tubuhnya. Dia nak menghadap wajah orang yang telah menyelamatkannya. Dia mahu mengenang wajah itu dalam sejarah hidupnya. Sampai bila-bila pun orang itu akan kekal dalam lipatan sejarah hari jumaatnya.

“Ehh!!”

“Kenapa macam nampak hantu?”

“Awak lagi…”

“Ya…saya sempat selamatkan awak. Saya terpaksa pegang awak walaupun awak ni isteri orang. Nanti kalau suami awak salah faham, awak kena ceritakan pada dia.”

“Suami?? Errr…suami siapa…”

“Suami awaklah! Baru saya sentuh sikit, awak dah lupakan suami awak puan Suzi.”

Suzi tersenyum. Puan Suzi…silap diri sendiri kerana terlebih gurau hari tu. Terpaksalah tanggung sendiri…




“Terima kasih Tuan Azhan sebab telah selamatkan saya hari ini. Minggu lepas pun awak tolong selamatkan Galaxy Ace saya. Awak ni memang survivor saya…entah apa lagi awak akan selamatkan kemudian.”

“Takkan nak suruh saya selamatkan rumahtangga awak…”

“Rumah….???”

“Awak ni pelik betul. Setiap kali saya sebut awak ulang balik dengan nada terkejut dan terpinga-pinga.”

“Bukan macam itu. Saya tak bermaksud nak tipu…”

“Baiklah. Saya kena pergi dulu. Awak pun dah selamat.”

Suzi membiarkan sahaja Tuan Azhan berlalu ke dalam lif. Dia termangu-mangu beberapa ketika. Pintu lif ditenung lama. Mengharap keajaiban di situ. Semoga Tuan Azhan keluar semula dan menyapanya dengan mesra. Semoga Tuan Azhan berbual-bual lama dengannya, memuji penampilannya dan terus mengiringi Suzi hingga ke pejabat. Harapannya hampa. Dilihat lif terus bergerak ke atas. Suzi berjalan perlahan-lahan ke pejabatnya.


“CEPATLAH! Ditenung aje lauk tu takkan boleh hidup balik dia. Nak makan pun terkemut-kemut. Cuba makan dengan bersemangat. Barulah nasi gembira masuk dalam perut.”

“Aku tak ada mood.”

“Cik Suzi oiii…azam tahun baru kau fresh lagi. Konon nak lebih bersemangat, ubah sikap. Jadi lebih matured. Tapi yang depan aku sekarang ni…bukan Suzi yang baru. Dah jadi lembik semacam aje. Apa jadi pada kau hari ini?”

“Entahlah Hana. Aku terkena sumpahan kut.”

“Sumpahan apa?”

“Hantu tanah.”

“Hish! Merepek aje. Dah lah tu, makan cepat.”

Hana dan Suzi cepat-cepat makan kerana waktu rehat mereka hampir tamat. Sebelum makan tengahari tadi Suzi menemankan Hana pergi membeli tiket kapalterbang untuk ayah Hana yang mahu makan angin ke luar negara. Selepas itu barulah mereka singgah di restoran nasi campur tersebut.

“Cantik juga restoran ini kan? Penuh dengan ciri-ciri tradisional. Cuba kau tengok pasu bunga dia…”

“Nak buat apa dengan pasu bunga?” Hana mencebik.

“Kan nampak klasik sangat. Aku suka. I like…” Suzi tak dapat mengawal perwatakannya hingga jadi terover. Tangannya yang lincah bergerak seiring dengan mulutnya telah terlanggar badan seseorang. Tanpa di duga makanan yang berada di dalam tangan hamba Allah itu terlepas lalu mengenai bajunya.

“Alamak! Macam mana ni. Apa aku dah buat Hana? Mati aku Hana! Mati aku…”

“Siapa nak bunuh awak. Awak belum mati lagi…”

“Aduss!! Dia lagi ke?”

“Ya. Saya lagi puan Suzi.”

Suzi segera menoleh. Habis baju kemeja berwarna cerah yang membalut tubuh Azhan dipenuhi dengan kuah kari. Lepas ini bolehlah buat resepi baru, ‘Kari Kepala Ikan Tertumpah Di Baju’…

“Apa lagi? Bersihkan kuah kari kat baju saya ni.”

“Marah nampak?”

“Taklah. Saya sedang ketawa ni…tak nampak!” suara tuan Azhan bernada geram.

“Honey….apa kecoh-kecoh ni. Apa dah jadi dengan baju you…habis comot. Kenapa ni? Siapa yang kolot sangat macam tak pernah makan kat restoran. Habis menyusahkan orang.”

Honey? Madu? Akukah yang dimadukan? Takkan kut, kahwin pun tidak, nak bermadu apa pulak…Suzi tersengih nakal memandang wanita berbaju kurung berkain jarang itu. Dia nampak bibir merah wanita itu terkumat kamit macam membaca jampi serapah, satu apa pun dia tak dengar. Yang dia dengar degupan jantungnya sendiri yang sudah kucar kacir.

Tuan Azhan tidak memberikan perhatian kepada pertanyaan miss Honeynya. Sebaliknya tuan Azhan hanya merenung tajam ke dalam anak mata Suzi tanpa berkelip. Nak marah tak marah. Nak marah tak marah. Hrmmm…nak sayang bini orang pulak! Ish!! Tak boleh jadi ni,…

“Honey! Honey!”

Wanita berbaju kurung jarang itu memegang lengan Tuan Azhan sambil mengoncang tubuh sasa itu. Tetapi sayangnya Tuan Azhan tidak endahkan tindakan wanita itu.

“Awak bersihkan baju saya sekarang juga.”

Suzi mengalihkan pandangan matanya dari renungan tajam milik Tuan Azhan. Dia berasa pelik. Mengapa dia tak takut sedikitpun dengan gertakan dari pemuda itu. Adakah kerana pandangan itu? Mengapa dia berasa selamat bila berada dekat dengan lelaki itu. Apakah ini tandanya??

“Suzi…kau buat aje. Jangan lawan…kita dah lambat ni.”

Suzi mengambil tisu lalu menggosok baju kemeja Tuan Azhan. Banyak mata memandang insiden tak disengajakan itu. Kalau diberi peluang, tak ada sesiapa pun mahu benda memalukan itu terjadi, tetapi inilah namanya takdir. Takdirnya adalah Tuan Azhan sudah berpunya dan wanita di sebelahnya itu sudah menjadi bukti. Setakat itu sahaja harapan yang digantung…

“Nasib baik awak dah berkahwin Puan Suzi…”

Suzi menelan liurnya berkali-kali. Dia segera menarik tangan Hana dan berlalu dari situ tanpa mempedulikan renungan Tuan Azhan untuk kesekian kalinya. Dua kali jumaat yang mencipta sejarah tersendiri dalam hidupnya yang sekadar pekerja sementara. Esok lusa jika kontraknya tamat, maka berakhirlah takdir dan waktunya pada pandangan mata Tuan Azhan. Ketika itu tiada lagi hari jumaat yang indah, tiada lagi dia berangan tinggi.

…aku sebenarnya ada, menyimpan kasih padamu….tapi, zahir tak terucap…dendangan lagu sedih itu seakan tahu yang dirinya pasrah atas segalanya. Suzi membiarkan sahaja titisan jernih menuruni pipinya yang gebu. Biarlah jika Hana tahu, dia tak peduli lagi.

Isnin datang bertandang. Bas yang tercinta tetap menjadi idaman hati Suzi untuk ke tempat kerja. Perjalanan minggu kedua Suzi dengan ba...
Unknown Jan 9, 2012
Oh! MyKarya!

Suzi cepat-cepat menuruni anak tangga lalu terus menuju ke pintu lif. Dia tak mahu ketinggalan lagi seperti selalu. Dia tidak mahu seperti biasa terkejar-kejarkan bontot bas dan menghidu asap hitam legam itu sampai wajahnya ikut berbau asap. Bila sampai dalam perut bas semua orang menutup hidung kerana badannya berbau asap bas bukannya pewangi seperti orang lain. Walau berkilo kilo pewangi enchanteur di sembur ke seluruh tubuh, tetap kalah pada ‘kewangian’ asap bas. Apa mau buat! Wehhh! Tensionnya…

Pagi ini sempena tahun baru 2012 dia buat azam baru. Kalau orang lain sibuk tanam azam nak naik gaji, nak dapat boyfriend, nak tukar boyfriend sebab dah boring dengan pak we yang ada sekarang, ada pulak buat azam nak kuruskan badan tetapi bagi Suzi, azamnya tetap pada bas. Bukan nak mengurat pak cik bas tersebut, tetapi nak naik bas tepat masa dan tak mahu terkejar-kejar bontot bas lagi. Hmm…tercapaikah azamnya?

Yesss!! Aku berjaya! Suzi terpekik kecil bila dia dapat duduk di tepi tingkap belakang pemandu bas. Dapat juga dia merasa kerasnya kerusi bas itu. Tak apa. Yang penting dapat duduk dengan nyaman. Boleh main ‘angry bird’ sekejap, fikirnya.

“Hari ni tak lewat pulak?”

Suzi terkejut. Lebih daripada terkejut beruk. Entah terkejut gaya apa, Suzi pun tak tahu nak classifiedkannya. Sampaikan Galaxy Ace terlepas dari tangan tetapi ada tangan sasa yang menyambutnya. Nasib baiklah tu, kalau tidak berderailah duit gajinya setengah bulan ni…

“Apa dia?”

“Selalu pagi-pagi dah buat basrathon…”

“Basra….”

“Ya!”

Si mamat ini boleh pulak tersengih-sengih selepas mengutuk Suzi. Galaxy Ace dikembalikan kepada Suzi selepas mamat tersebut menekan sesuatu pada skrin telefon.

Basrathon pun basrathonlah. Yang penting dia dah selamatkan telefon aku, bisik Suzi pada diri sendiri.

“Terima kasih.”

“Untuk basrathon atau untuk telefon?”
“Telefon.”

Dia gasak ketawa pulak. Suzi buat muka selamba. Hari ini dia nak menikmati kejayaan mencipta azam pada tahun baru dan azamnya itu tercapai. Yang lain-lain tak penting. Mamat kat sebelah pun tak penting.

“Jom turun. Kita dah sampai.”

Dah sampai? Cepatnya? Dia tahu pulak aku turun kat sini? Hish!! Mesti sudah lama dia mengintai pergerakanku…

“Awak aje yang tak perasankan saya. Setiap hari Jumaat saya akan ikut awak naik bas dan turun kat sini.”

“Ya ke?” Itu sahaja yang mampu Suzi lafazkan. Kenapa hari Jumaat? Hari lain dia naik basikalkah? Merepek betul mamat seorang ini.

Itulah kalau sudah hari-hari asyik kejar bontot bas, muka makhluk manusia seperti mamat yang sedang mengiringinya ini pun dia tak perasan. Dah berapa lama agaknya dia diekori? Atau mamat itu sengaja mereka cerita panas, almaklumlah mahukan perhatian. Orang lelaki sekarang ramai yang buaya darat…

“Dah lama awak ekori saya?” Betul ke ayat tersebut…

“Siapa nak follow awak. Saya naik bas setiap hari Jumaat sebab senang nak pergi sembahyang Jumaat. Kalau bawa kereta susah nak parking, jalan jammed, dan balik petang pun selalu jammed. Tak ada kaitan pun dengan awak…”

“Malunya…”

“Tau malu pulak! Selalu basrathon tak malu pun…”

“Awak jangan ejek saya lagi. Sekali lagi awak cakap basrathon, saya bunuh awak.”

Suzi menjeling marahkan mamat yang tak reti bahasa itu. Yang buat Suzi lebih sakit hati adalah setiap kali dia berselisih dengan pekerja jabatan lain, ada sahaja insiden tunduk menunduk kepala. Tak tahulah dengan siapa dia orang tunduk hormat, takkan dengan Suzi kut! Suzi makin panas di hati.

“Selamat pagi tuan…”

Ada pula yang memanggil mamat di sebelahnya itu ‘tuan’. Ini mesti orang sebelah utara. Ada juga Suzi dengar nama kawannya ketika di universiti dahulu di panggil Tuan Saadon. Tuan Saadon berasal dari Grik, Perak. Jadi mamat ini mesti ada darah cicit moyang dari sebelah sana.

“Nama awak tuan apa?”

“Tuan?”

“Ya…tuan…”

“Ohhh…errr…Tuan Azhan.”

“…bin ?”

“bin apa pulak?”

“Iyalah, orang biasanya kalau nama anak ada Tuan, bapak dia pun ada Tuan pada pangkal nama…”

“ermm…Tuan Zainal.”

“Sedap nama tu.”

Mamat tersebut tersedak tetiba. Suzi naik hairan dengan perlakuan mamat yang bernama Tuan Azhan itu. Gaya dia tersedak macam tertelan bola golf pula. Macam-macam perangai manusia kat dalam dunia ni…

Sebaik tiba di tingkat 7, Suzi menekan butang lif. Pintu terbuka. Suzi cepat-cepat berjalan menuju ke pejabatnya. Dia ingin bagitahu semua orang yang dia tidak terlewat lagi pagi ini. Dia nak tunjuk muka kat bosnya yang selalu sindir sebab punch card selalu merah. Dia nak bagitau semua orang yang Suzi tahun 2012 telah berubah.

“Cik basrat….”

“Eiii…apa lagi? Awak kerja kat tingkat 7 juga ke?”

“Bukan.”

“Habis tu…saya nak cepat ni.”

“Apa nama awak?”

“Nak buat apa? Tak pentinglah.”

“Just asking…”

“Kalau awak bernama tuan Azhan. Saya pulak puan Suzi.”

“Dah kahwin…”
“Suka hati awak. Okey. Bye!”

“Bye!”

Suzi cepat-cepat menuruni anak tangga lalu terus menuju ke pintu lif. Dia tak mahu ketinggalan lagi seperti selalu. Dia tidak mahu seperti b...
Unknown Jan 6, 2012
Oh! MyKarya!

Jam hampir 4 petang. Soraya mengemaskan mejanya yang agak berselerak sebelum berganjak pulang nanti. Waktu pejabat yang tamat pada pukul 5 petang dirasakan begitu lambat berjalan. Melati dan Kamaliah telah keluar awal kerana ada urusan peribadi. Entah apa rancangan mereka, Soraya malas ambil tahu. Kalau nasib baik esok pagi pasti dia orang akan bercerita sambil mereka menikmati kopi panas dan sebagainya. Wahab dan Amin pula sedang sibuk menekan butang komputer, bukannya buat kerja pun. Macamlah Soraya tak tahu punca keseriusan wajah masing-masing. Pasti kalah main game kat Facebook. Tinggal Bro. Aziz yang sedang menyusun fail di bilik stor kedengaran bernyanyi-nyanyi kecil lagu kumpulan Spring. Soraya ikut sama menyanyi, tetapi di dalam hati sahaja. Dia pun meminati lagu tersebut yang dia sendiri sudah lupa tajuknya. Encik Ahmadi awal-awal lagi sudah berambus, mungkin ada temujanji dengan agensi cari jodoh. Macam-macam hal pulak manusia di pejabatnya ini. Tiba-tiba telefon berdering meminta diangkat.

“Tanjung Puteri Security Services…”

“Ya.”

“Encik Ahmadi dah keluar. Ada apa hal encik?”

“Saya Dollah bin Ahmad. Saya nak ambil emergency malam ini, orang rumah saya sakit kuat. Kalau boleh pihak pejabat tolong cari pengganti untuk tempat saya malam ini.”

“Encik jangan risau. Insya’Allah saya akan dapatkan pengganti pak cik. Pak Cik ambil cuti beberapa hari, nanti saya bagi tahu Encik Ahmadi. Mungkin dalampukul 6 petang pengganti pak cik akan sampai.”

“Terima kasih cik…”

“Soraya.”

“Oh! Cik Soraya. Terima kasih banyak-banyak. Saya berkawal di sekolah Rendah Bunga Kiambang Batu 11 ya, Cik Soraya…”

“Baiklah pak cik.”

Soraya segera membelek buku catatan peribadi pengawal-pengawal syarikatnya. Mendail nombor yang berkenaan dan mencari pengganti tempat pak cik Dollah. Akhirnya dia berjaya mendapatkan pengganti pak cik Dollah. Dia mengucap syukur kerana pengawal-pengawalnya sentiasa memberikan kerjasama yang baik padanya.

Kedengaran Bro. Aziz masih berada di dalam bilik stor. Pagi tadi Encik Ahmadi bising kerana bilik stor mereka berselerak dan tidak tersusun. Terpaksalah bro. Aziz yang mengemaskannya. Marah-marah juga Bro Aziz apabila di suruh melakukan kerja tersebut, tetapi siapalah dia untuk membantah. Encik Ahmadi bos dan dia sekadar pemandu syarikat sahaja.
Sewaktu Soraya bersiap sedia untuk pulang, dia terkejut apabila secara tiba-tiba Haizan sudah terpacul di muka pintu pejabatnya. Haizan masih bersut kemeja lengan panjang dan berseluar kasual yang sedikit longgar. Butang bajunya terdedah sedikit di pangkal dada menampakkan dada bidangnya.

Ah! Alangkah bahagianya jikalau aku dapat baring di dadamu wahai lelaki…Soraya sempat berimaginasi. Tetapi cepat-cepat dia mengawal emosinya daripada disedari oleh Haizan.

“Jumpa lagi.” Haizan menyapa mesra.

“Apa hal datang?” soal Soraya tanpa mengendahkan pandangan asyik Haizan terhadapnya.

“Tak boleh ke kalau aku nak jumpa buah hati?”

“Siapa? Semua orang dah balik!”

“Hai...yang depan akulah. Mana lagi.”

Muka Soraya merah padam. Antara suka dan duka…

“Nina. Kita dinner malam nanti, nak tak?” suara Haizan gemersik di cuping telinga Soraya.

“Kalau aku free.”

“Aku datang pukul 8 malam. Pakai cantik-cantik tau.” Haizan tidak mengendahkan layanan dingin Soraya. Malah dia semakin galak mengusik gadis itu.

Haizan meninggalkan Soraya setelah melihat Bro. Aziz datang ke arahnya. Sempat juga tangan nakalnya menyentuh lembut pipi Soraya. Soraya terkejut kerana dia dalam keadaan tidak bersedia langsung. Kalau tidak sudah lama penampar hinggap di pipi Haizan. Lagipun dia malu dengan Bro. Aziz yang sedang berada dekat dengannya sewaktu insiden itu terjadi.

“Sebenarnya aku singgah tadi sebab nak jemput Aziz. Aku chow dulu!” Haizan mengenyitkan matanya.

Soraya memerhatikan sahaja Haizan dan Bro. Aziz berjalan beriringan menuju ke kereta Wira hitam milik Haizan. Dari gerak gaya tentu mereka sudah lama berkenalan, begitu fikir Soraya. Akhirnya Soraya menjadi orang yang paling akhir meningalkan pejabat ketika jam bergerak ke angka enam.


HAMPIR jam lapan malam tetapi bayang Haizan tidak juga muncul-muncul. Soraya sekadar mengenakan dres panjang separas betis berbunga kecil berwarna coklat. Dres mencerut di pinggang menampakkan lagi kerampingannya. Dengan tubuh tinggi lampai begitu dia memang sesuai memakai apa jua jenis pakaian. Kakinya berayun-ayun di atas buaian yang terletak di anjung rumah. Cahaya lampu dari dalam menerangi sebahagian ruang luar rumah di mana Soraya sengaja membiarkan anjung tersebut bergelap. Hatinya masih berteka-teki. Apakah jejaka itu serius mempelawanya makan malam? Bagaimana dengan perasaannya sendiri, yang kerap jengkel apabila mengenangkan kisah lalu? Zaman persekolahan yang penuh dengan asam garam. Kekadang dia berdendam juga. Tetapi perasaan sayang mengatasi segalanya.

Lamunan Soraya tersentak apabila sebuah wira hitam berhenti di hadapan rumah. Dari dalam kereta keluar satu susuk tubuh yang amat dikenali. Soraya terasa wajahnya memerah saat itu juga tetapi nasib baik lampu dari dalam rumah yang agak malap dapat menyembunyikan pelbagai rasa yang bersarang.

Entah bila ibu dan bapanya menghidu kedatangan Haizan, Soraya pun tak perasan. Tiba-tiba suara ayahnya begitu mesra mempelawa Haizan masuk.

“Tak mengapa pak cik. Mungkin lain kali. Saya dah lambat ni.”

“Okeylah kalau macam tu. Bawa kereta hati-hati.”

“Insya’Allah pak cik.”

Huh! Bukan main mesra pulak Encik Abidin ni…rungut Soraya tak puas hati. Tentu ada benda yang mahu ditanyakan pabila pulang nanti. Bersedia ajelah dengan jawapannya.


HAIZAN membuka pintu kereta untuk Soraya. Gadis itu masuk dan duduk di tempat duduk penumpang. Bau haruman dari pewangi kereta terus menyerbu ke lubang hidungnya. Agak pembersih juga si Azeem ni, fikir Soraya.

Hujan mulai turun rintik-rintik. Haizan memasang ‘wiper’ agar pandangan jadi lebih jelas. Sesekali Haizan mengerling Soraya di sebelah. Cantik sungguh dia malam ini. Pasti emak dan ayah tidak akan menolak pilihan hatiku kali ini. Dialah yang menghuni hati ini sejak dari dulu hingga kini. Hatinya berlagu riang sambil membuang jauh-jauh tanggapan yang Soraya sudah dimiliki.

“Azeem, kita nak ke mana?”

“Makan malam.” Ringkas jawapan Haizan.

“Kat mana?”

“Ada la. Surprise.”
“Dengan aku pun nak buat surprise.”

“Mestilah. Kau kan yang special.”

Hati Soraya dibayangi renda bahagia.

Jam hampir 4 petang. Soraya mengemaskan mejanya yang agak berselerak sebelum berganjak pulang nanti. Waktu pejabat yang tamat pada pukul 5 p...
Unknown Dec 29, 2011