Menu
Oh! MyKarya!



Kerana malam telah habis
cahaya fajar cepat berlalu
mimpi asing jauh perginya malam tadi
rayau pada seluruh hari
nafas segar dihirup lesu
si pejalan ini bangun lagi
kerana pagi ini...
adalah satu hari lagi realiti
seperti semalam yang pergi

Itulah lumrah hari...


**aynora nur**

Kerana malam telah habis cahaya fajar cepat berlalu mimpi asing jauh perginya malam tadi rayau pada seluruh hari nafas segar di...
Unknown Dec 28, 2012
Oh! MyKarya!

Apa Itu Puisi?


Berikut saya paparkan sebuah perkongsian tentang 'Apa Itu Puisi' daripada pembacaan di blog ini, semoga kita lebih arif apa itu puisi dan unsur-unsurnya.

1. Pengertian
Secara etimologis, kata puisi dalam bahasa Yunani berasal dari poesis yang artinya bererti penciptaan. Dalam bahasa Inggeris, padanan kata puisi ini adalah poetry yang erat dengan –poet dan -poem. Mengenai kata poet, Coulter (dalam Tarigan, 1986:4) menjelaskan bahwa kata poet berasal dari Yunani yang bererti membuat atau mencipta. Dalam bahasa Yunani sendiri, kata poet bererti orang yang mencipta melalui imaginasinya, orang yang hampir-hampir menyerupai dewa atau yang amat suka kepada dewa-dewa. Dia adalah orang yang berpenglihatan tajam, orang suci, yang sekaligus merupakan ahli falsafah, negarawan, guru, orang yang dapat meneka kebenaran yang tersembunyi.

Shahnon Ahmad (dalam Pradopo, 1993:6) mengumpulkan definisi puisi yang pada umumnya dikemukakan oleh para penyair romantik Inggeris sebagai berikut.

(1) Samuel Taylor Coleridge mengemukakan puisi itu adalah kata-kata yang terindah dalam susunan terindah. Penyair memilih kata-kata yang setepatnya dan disusun secara sebaik-baiknya, misalnya seimbang, simetris, antara satu unsur dengan unsur lain sangat erat perhubungannya, dan sebagainya.

(2) Carlyle mengatakan bahwa puisi merupakan pemikiran yang bersifat muzikal. Penyair menciptakan puisi itu memikirkan bunyi-bunyi yang merdu seperti muzik dalam puisinya, kata-kata disusun begitu rupa hingga yang menonjol adalah rangkaian bunyinya yang merdu seperti muzik, iaitu dengan mempergunakan orkestra bunyi.

(3) Wordsworth mempunyai gagasan bahwa puisi adalah pernyataan perasaan yang imaginatif, iaitu perasaan yang direkakan atau diangankan. Adapun Auden mengemukakan bahawa puisi itu lebih merupakan pernyataan perasaan yang bercampur-baur.

(4) Dunton berpendapat bahawa sebenarnya puisi itu merupakan pemikiran manusia secara konkrit dan artistik dalam bahasa emosional serta berirama. Misalnya, dengan kiasan, dengan citra-citra, dan disusun secara artistik (misalnya selaras, simetris, pemilihan kata-katanya tepat, dan sebagainya), dan bahasanya penuh perasaan, serta berirama seperti muzik (pergantian bunyi kata-katanya berturu-turut secara teratur).

(5) Shelley mengemukakan bahawa puisi adalah rakaman detik-detik yang paling indah dalam hidup. Misalnya seperti peristiwa-peristiwa yang sangat mengesankan dan menimbulkan keharuan yang kuat seperti kebahagiaan, kegembiraan yang memuncak, percintaan, bahkan kesedihan kerana kematian orang yang sangat dicintai. Semuanya merupakan detik-detik yang paling indah untuk dirakam.

Daripada definisi-definisi di atas memang seolah terdapat perbezaan pemikiran, namun tetap terdapat persamaannya. Shahnon Ahmad (dalam Pradopo, 1993:7) menyimpulkan bahawa pengertian puisi di atas terdapat garis-garis besar tentang puisi itu sebenarnya. Unsur-unsur itu berupa emosi, imaginasi, pemikiran, idea, nada, irama, kesan pancaindera, susunan kata, kata kiasan, kepadatan, dan perasaan yang bercampur-baur.

Untuk membaca tentang unsur-unsur puisi, anda boleh lawati blog berikut:

http://endonesa.wordpress.com/2008/09/08/puisi-definisi-dan-unsur-unsurnya/



aynora nur 12.12.12

Berikut saya paparkan sebuah perkongsian tentang 'Apa Itu Puisi' daripada pembacaan di blog ini , semoga kita lebih arif apa it...
Unknown Dec 12, 2012
Oh! MyKarya!



Sebaik kereta Laila melepasi pintu pagar automatik banglo milik Rain, telefon anak muda itu berdering-dering. Mendengarkan nada deringnya sahaja sudah cukup membuatkan jiwanya terbang melayang dengan rasa bahagia.

"Assalamualaikum..."

Di hujung sana suara girang seorang gadis menjawab salam.

"Lunch?"

"Bila?"

Sambil berbual di telefon, Rain berlari perlahan ke biliknya. Dia tak sanggup meletakkan telefonnya dari cuping telinga. Menerima panggilan daripada Rara membuatkan harinya penuh dengan tuah. I'm a lucky man...

"Boleh tunggu aku 20 minit tak?"

"Tolak jamed, parking time..bla...bla..."

Dalam 10 minit Rain sudah memandu BMW hitamnya menuju ke destinasi yang menanti. Ada gadis bertuah sedang menunggunya. Semoga hari-hari yang dipenuhi gambar ceria terus menemani langkahnya. Sungguh-sungguh Rain berdoa di sudut hatinya. Sambil memandu, Rain tersenyum sendirian. Akhirnya Rara semakin dekat untuk digenggam. Memori ketika di UK datang mengasak ingatan. Hanya yang manis-manis saja yang ingin dikenang.

"Herm...dengan kau Rara, yang pahit pun manis juga rasanya." Rain menganyam senyum yang panjang di dalam hati.  


*** 

Dari jauh Rain nampak Rara sedang membelek menu. Gadis itu berseorangan. Rain mengambil langkah berhati-hati ditakuti kehadirannya di kawasan restoran tersebut bakal mengundang masalah. Dia tidak mahu Rara ditimpa sebarang musibah pada hari pertama dia bekerja. Topi di kepala diturunkan sedikit agar wajahnya tidak terlalu ketara. Setelah yakin tiada sesiapa yang menyedari kehadiran susuk tubuhnya, dia terus merapati meja Rara.

“Hai…”

Rara terkesima. Akhirnya setelah Rain melabuhkan punggung di hadapannya, dia baru berani membuka mulut.

“Ingatkan mamat mana tadi. Kau ni kan…nasib baik tak kena lepuk dengan aku.”

“Ha! Ingat apa pesan aku. Kau tu dah jadi dot dot orang. Jangan kasar semacam. Be yourself, seperti Rara yang aku kenali pada pandangan pertama dulu.”

Rara tak jadi mahu mengangkat tangannya. Benar juga apa yang diperkatakan oleh Rain. Sementelah sekarang dia sudah mempunyai kerjaya sendiri. Mahu atau tidak, suka atau sebaliknya Rara harus menyesuaikan diri. Raut wajah ceria Rain diimbas seketika. Apa agaknya yang membuatkan lelaki itu bertukar karakter.

Setelah memesan makanan, Rain berbual mengenai pengalaman hari pertama Rara di tempat kerjanya. Bagi Rain, bangunan di sebelah restoran tersebut adalah tempat dia jatuh bangun dan melampiaskan kemarahan dan dendam pada seseorang. Kadangkala rasa rindu bertandang jua tetapi apakan daya, nasi sudah menjadi bubur. Sikap angkuh dan kesilapan lalu membuatkan tubuhnya terlontar jauh dari bumi tercinta ini.

“Macamana hari pertama?” soal Rain sambil mencuri pandang seraut wajah bersih Rara.

“Okey dan biasa-biasa saja.”

“Itu aje yang kau boleh kata? Atau…tentang interview? Ada apa-apa yang kau nak share dengan aku?”

“Tak ada yang menarik sangat. Tak mencabar minda.”

Rain tersenyum penuh makna. Bila tersenyum matanya menjadi kecil dan mulutnya terkatup rapat. Orang kata senyum yang tertahan-tahan.

“Stop! Kau jangan gerak.”

Ada apa?” Rain kehairanan.

“Buat balik senyum kau yang tadi. Aku nak tengok.”

“Nak buat apa?”

“Buat apa? Buang masa.”

“Buat ajelah!”

“Kau ni kenapa? Baru hari pertama kerja dan kena temuduga dengan orang lelaki tua yang macho, kau dah tak betul.”

Dahi Rara berkerut. Bagaimana Rain boleh tahu yang dia telah ditemuduga oleh seorang lelaki tua yang macho dan masih kacak. Bagaimana Rain dapat tahu? Takkan dia mengintai pergerakannya ataupun memasang kamera tersembunyi? Dan senyuman Rain sebentar tadi benar-benar membuatkan hati Rara semakin berteka teki.

“Mmm…macam mana kau tahu aku kena interview dengan lelaki tua yang macho? Baik kau terus terang, jangan nak sembunyikan dari aku." wajah Rara nampak garang. 

"Aku agak aje. Kat dalam TV selalu tunjuk bos yang kaya raya biasanya macho dan handsome walaupun agak berusia..." Rain berlagak selamba. Namun nafasnya rasa sesak juga seketika tadi. 

"Hish!! Kau ni kan, buat bulu roma aku meremang kejap tadi...ingatkan kau ada link dengan orang dalam tempat aku kerja."

"Mana ada. Aku ni siapalah yang kenal. Mak cik cleaner pun mungkin tak ingin tengok aku."

"Nasib baik.Kalau tidak..."

"Kalau tidak kenapa? Kau nak reject offer tu?" Rain cuba meneka.

"Betul apa kau fikirkan. Tak ingin aku kerja atau dapat kerja disebabkan oleh orang dalam. Ada kroni segala macam. Itu bukan aku, okey..."

Rain menatap wajah Rara dengan serius.

"So serius? Teruklah kau ni."

"That is my principal!" kata Rara tegas.

Rain diam dan hilang kata-kata.  

Ketika sedang menjamah makanan, seseorang mengangkat tangan kepada Rara dan gadis itu membalas teguran tersebut dengan mengangkat tangan juga. Rain sempat memerhati insiden itu dengan dada lapang. Mungkin Rara sudah mendapat kawan pada hari pertama dia bekerja. 

"Kawan baru aku..."

Nampaknya Datuk Ikram ramai mengambil pekerja baru kerana setahu Rain, kawan baru Rara itu pun sebenarnya pekerja baru syarikat tersebut. Banyak muka baru senang sikit kerja aku, begitu fikir Rain.

"Cantik juga. Baguslah kau dah dapat kawan."

"Tapi aku belum jumpa ketua jabatan aku." 

"Kau ditawarkan kerja kat jabatan mana?" soal Rain santai. Sekadar ambil tahu.

"Human Resources...yang aku tahu nama ketua aku Laila."

Nasi yang dimulut Rain hampir tersembur mendengarkan nama 'Laila' disebut. Apakah itu wanita yang sempat singgah di banglonya tadi. Patutlah Laila ada mengatakan yang Datuk Ikram mahu melakukan temuduga sendiri ke atas staf barunya. Jadi Datuk Ikram telah menukarkan Laila ke jabatan Sumber Manusia. Dan pada masa sama meletakkan Rara di bawah pengawasan Laila. Apa muslihat Datuk Ikram sebenarnya? Bukankah mereka sudah buat percaturan? Rain harus membenarkan Rara bekerja di situ untuk dinilai oleh Datuk Ikram. Jika dalam tempoh enam bulan Rara gagal memikat hati Datuk Ikram, maka Rain dan Rara harus berpisah. 

"Rara! Apa kau buat kat sini?" teguran satu suara lelaki sungguh mengejutkan Rara dan Rain yang sedang leka menghabiskan sisa makanan mereka.          



  

Sebaik kereta Laila melepasi pintu pagar automatik banglo milik Rain, telefon anak muda itu berdering-dering. Mendengarkan nada deringny...
Unknown
Oh! MyKarya!

Hari ini 12.12.12...

Aku melihat diri sendiri. Ke mana arah tujuan hidup ini mulai dari masa sekarang. Apakah aku menjadi sesuatu yang bersinar ataupun sekadar batu di tepi jalanan? Di mana hendak dimula? Apakah langkah baru dengan azam baru sudah terlewat buatku? Kerana akhir tahun semakin dekat, tahun baru sedikit demi sedikit mulai menampakkan sinarnya...di manakah aku nanti? Apakah masih ditakuk lama dengan lakaran idea yang tak bercambah, mati begitu saja!



Harus aku berbuat sesuatu. Minat dan cinta pada karya-karya kreatif bukannya sudah padam, tetapi bidang tuntutan kerjaya dan persekitaran begitu menghadkan idea dan ilham untuk bercambah...tetapi aku masih cintai novel-novel tulisan penulis berbakat dan bijak. Kadangkala aku cemburu juga, masa begitu menyayangi mereka. Tak mengapalah, aku sekadar jadi pembaca setia dan peminat rahsia yang tak jemu-jemu menyokong setiap karya maya ataupun realiti.

Masih aku tertanya-tanya, apakah masih ada pembaca yang berkunjung ke teratak mykarya.net ini? Kepada sesiapa yang berkenaan, bacalah selagi sudi kerana sebenarnya mykarya.net tetap berdiri di sini. Cuma entah bila kesinambungan novel-novel ini akan terjadi...semoga ada kudratku di situ suatu hari nanti...

Sebuah luahan sebagai titik permulaan...
beranikah untuk memulakan semula?
hanya masa yang bakal menentukan!

aynora nur 12.12.12 

Hari ini 12.12.12... Aku melihat diri sendiri. Ke mana arah tujuan hidup ini mulai dari masa sekarang. Apakah aku menjadi sesuatu yang ber...
Unknown
Oh! MyKarya!


Rara menunggu seseorang di luar pintu biliknya. Di tempat Rara menunggu, ada sofa lembut berwarna peach,  dengan dua pasu pohon bunga hidup di letak pada bucu yang bertentangan. Boleh tenangkan hati yang sedang gundah, begitu fikir Rara.

Penantian memang satu yang menyeksakan. Atau memang sengaja dia didera begitu demi melihat tahap kesabarannya. Sabarkah aku? Sambil menanti buah yang tak gugur, Rara berangan santai. Bagaimana rupa bosnya nanti? Apakah dia seorang yang sudah tua ganyut tetapi kaya raya? Apakah dia seorang pemuda tampan yang sombong dan berlagak bagai nak berpusing dunia? Dan tekaannya yang terakhir, mungkinkah bossnya nanti seorang lelaki sebaya ayahnya tetapi berkarisma? Walau apapun, Rara berdoa agar dia terselamat daripada dugaan sebentar nanti.

"Cik Ratu...boleh masuk ke dalam."

Rara tertelan liur dek terkejut disapa seorang wanita yang mungkin juga pembantu bossnya. Orangnya agak bergaya tetapi berwajah garang.

"Terimakasih."

Rara menolak daun pintu perlahan-lahan. Seorang lelaki separuh umur yang agak bergaya menyambut kedatangannya dengan senyuman. Saat mata mereka bersatu, lintasan ingatan Rara teringatkan seseorang. Dia memandang lagi untuk memastikan penglihatannya. Sekali lagi debarannya bertambah, senyuman itu juga mengingatkannya pada seseorang. Apakah aku sedang mabuk kepayang? Asyik teringatkan seseorang walaupun sedang menghadapi temuduga pekerjaan. Rara menseriuskan wajahnya. Dia mesti fokus!

"Tak payah nak serius sangat, tak ada temuduga yang formal. Ini antara awak dengan saya, anggap saja saya ini kawan ayah awak dan bukannya boss. Bukankah kita akan terus bekerjasama selepas ini? Nak panggil saya 'uncle' pun boleh. Atau pun ayah Ikram pun boleh. Suka hati awak. Boleh uncle panggil awak Rara aje?"

Rara terpegun seketika. Berapa banyak rahsianya yang telah dibongkarkan oleh Baharum kepada Datuk Ikram Bahrain itu. Hinggakan bossnya itu dengan begitu selamba memanggilnya dengan nama manjanya di rumah. Tetapi rumah adalah rumah, pejabat tetap pejabat. Yang rasmi haruslah menggunakan kepakarannya secara rasmi juga.

"Maafkan saya Datuk Ikram. Nama saya Marsyella, panggil Mar atatupun Syella pun dah cukup. Saya amat menghormati kebolehan Datuk, jadi agar saya selalu ingat yang saya sedang bekerja untuk menimba ilmu dan pengalaman..lebih baik saya panggil Datuk dengan panggilan rasmi sahaja. Saya harap Datuk tidak berkecil hati dengan pendapat saya."

Datuk Ikram Bahrain tersenyum simpul. Baharum klasifikasikan anak gadisnya seorang yang manja tetapi Marsyella di hadapannya tidak begitu pula. Mungkin pengalaman telah banyak mengajarnya menjadi dewasa.

"Baiklah young lady, kamu lulus ujian temuduga ini. Welcome to our company..."

Mereka berjabat tangan. Jabatan tangan Datuk Ikram terasa kejap dan umpama penyerahan sebuah tugasan yang berat terpikul di bahu Rara. Selepas sesi temuduga yang tidak formal bagi Datuk Ikram itu tetapi cukuplah Rara menghargainya dengan segala rasa tanggungjawab yang ada, mereka berjalan dari satu jabatan ke jabatan yang lain sehinggalah perhentian terakhir itu mereka berhenti di jabatan Sumber Manusia.

"Kami tempatkan awak di jabatan sumber manusia. Saya mahu awak belajar, praktikkan dan kemudian buat ubahsuai jika ia bersesuaian dengan jabatan ini. Segala ilmu yang awak ada ketika belajar dahulu, saya harap awak boleh kongsikan dengan kakitangan di sini."

"Saya faham Datuk."

Datuk Ikram tersenyum lagi. Rara pun hairan juga kenapa orang tua ini asyik tersenyum apabila memandangnya. Apakah olesan lipstik dibibirnya comot? Atau adakah rambutnya yang berikat satu itu macam ekor kuda? Tidak layak menyandang jawatan eksekutif di syarikat tersebut? Walau apapun, Rara bertekad untuk bekerja bersungguh-sungguh demi memenuhi janjinya kepada Baharum dan seorang insan!

"Sebelum saya terlupa...awak akan bekerja di bawah seorang pengurus. Namanya Laila. Yang lain-lain perihal bos awak tu, awak cari sendiri."

"Baik Datuk. Saya faham."

Sekali lagi Datuk Ikram mengangguk sambil tersenyum sebelum berlalu meninggalkan Rara seorang diri. Senyum dan sengihan Datuk Ikram itu mengingatkan Rara pada seseorang. Kenapa mereka serupa benar? Cuma bezanya Datuk Ikram sudah agak berumur berbanding Adam Bahrain yang masih muda bergaya...mungkinkah??

"Tak mungkin! tak mungkin! Ini kawan abah, bukannya bapa sesiapa pun. Takkan abah nak tipu Rara dalam hal-hal sebegini?" Rara tergeleng-geleng macam orang kurang sepuluh sen.

"Cik Marsyella..."

Rara memusingkan badannya.

"Ya...saya?"

Seorang gadis berbaju kurung dan bertudung cantik menggamitnya. Cantiknya dia...puji hati Rara ikhlas.

"Meja Cik Mars...."

Pantas Rara menyambung. "Panggil Rara sahaja. Singkat dan mudah."

"Terima kasih. Saya tak tahu nak panggil apa tadi. Nak panggil Ratu segan pulak."

"Tak mengapa. Saya pun tak suka nama tu, bunyi odd sikit, kan?"

Gadis cantik itu mengangguk-angguk.     

"Bos belum masuk. Lambat sikit hari ni, mungkin ada appointment kat luar."

"Oh! I see..."


***

"Hari ini big boss panggil orang baru masuk. Selalunya dia suruh I interview, tetapi yang ini dia nak interview sendiri. Nak buat calon isteri dia kut."

"Sound interesting. Mungkin juga, sebab tadi pagi masa keluar pergi kerja pun bukan main smart. Hopefully I boleh dapat mak baru."

"Macam bagi hati aje...you suka dapat mak baru? Kalau separuh abad sesuailah dengan your father, tetapi I tengok resume dia, budak baru suku abad. Jenuhlah you kalau dapat mak baru yang muda dan bergetah. Silap haribulan you yang digoda dan tergoda..." Laila memandang wajah Rain dengan senyuman sinis.

"No way I nak tergoda dengan dia. Bab-bab cinta ni, enough is enough. Cukuplah kalau I dapat menawan hati ratu I yang seorang itu. Itulah grand prize yang I tunggu-tunggukan selama ini."

"Siapa? Budak yang belajar dengan you kat London tu? Itu old storylah beb! You dah lepaskan dia pun, betul tak?"

Rain bangun dari bangku yang menjadi tempat lepaknya sebentar tadi. Dia melepaskan keluhan.

"You tak masuk kerja ke? Dah pukul berapa ni?" Rain mengubab topik.

"Kejap lagi, I dah tinggalkan memo pada Datuk. I beritahu dia yang I ada appointment dengan someone called V.I.P. Takkan dia tak tahu."

"Pandai temberang my father ya. Jangan buat selalu..."

Laila tersengih macam kerang busuk. Ada rasa serba salah di situ.

"Betulkan you dah putus habis dengan perempuan yang I jumpa kat London tu? I mean yang I terserempak korang berdua..."

"Baik you masuk kerja Laila. Kejap lagi kalau ayah I balik ke apa...you yang susah." keras sedikit nada suara Rain kali ini. Tetapi wajahnya masih bertahan tenang.

"Okeylah Adam Bahrain! You memang selalu tak suka I datang. Nak berborak sikit pun susah. Apa you buat hari ni?"

"Buat apa lagi, buat-buat sibuklah!"

"Tak mau join you company semula?"

"Bila masa pulak I berhenti?" jawapan berupa pertanyaan.

"Hissh! Makin serabut I."

    


Rara menunggu seseorang di luar pintu biliknya. Di tempat Rara menunggu, ada sofa lembut berwarna peach,  dengan dua pasu pohon bunga hi...
Unknown Nov 26, 2012
Oh! MyKarya!

As-salam,

Untuk rujukan pembaca blog saya, kali ini saya kongsikan biodata penulis wanita tersohor yang banyak menghasilkan novel-novel serta cerpen yang hebat.

Khadijah Hashim (lahir 20 April 1942 di Batu Pahat, Johor, Malaysia) merupakan novelis, penulis cerpen, pengarang pantun dan penyajak. Sebelum ini beliau pernah bekerja sebagai guru dan juga sebagai penulis dengan akhbar tempatan Utusan Melayu (1974–1976) dan Berita Harian (1976–1985). Beliau lebih dikenali sebagai penulis novel, dan telah menghasilkan 19 novel. Beliau turut mengembangkan daya kreatifnya dalam bidang cerpen, skrip drama radio, buku kanak-kanak, puisi dan rima. Buku lagu kanak-kanak “Sayang Sayang” telah dipilih sebagai Daftar Kehormat ("Honour List") oleh ("International Board on Books for Young People - IBBY") di Basel, Switzerland (2002) dan “Semerbak Poetry” di Macau, China (2006). Khadijah meneruskan minatnya dalam penulisan rima, yang mendorong kepada karya terbarunya “Putera-puteri Malaysia”.

Beberapa cerpen dan novel Khadijah telah dijadikan drama televisen. Antaranya adalah novel "Mawar Merah di Jambangan", "Sekapur Sirih Segeluk Air", "Ditepi Pagar”, dan “Badai Semalam” dan “Dekat Disayang Jauh Dikenang”. Novel “Laila Azwa Gadisku” telah dijadikan filem televisen. Sementara novel “Mira Edora" dan "Pelangi Pagi” turut dijadikan filem dengan judul "Mira Edora" dan "Bicara Hati".

Novel pertama dan paling terkenal hasil karyanya adalah novel “Badai Semalam” (1968) yang digunakan sebagai buku teks di Singapore dan Malaysia. Novel ini telah diterjemah ke bahasa Inggeris, “Storms of Yesterday”, oleh Mahani Abdul Hamid pada 1991 danbahasa Sepanyol, "Tormentos del ayer", oleh Alberto Balanza dan Yahia pada 2010. “Badai Semalam” diterbitkan beberapa kali dan terkini adalah pada 2006 oleh Alaf21 dalam siri novel nostalgik. Versi Inggeris turut diterbitkan semula pada 2009 oleh Institut Terjemahan Negara Malaysia di bawah Siri Penulisan Malaysia ("Malaysian Literature Series").

Novel “Merpati Putih Terbang Lagi” memenangi hadiah sagu hati dalam peraduan menulis sepuluh tahun kemerdekaan Malaysia. Novel ini turut diterjemahkan ke bahasa Jepun oleh Tatsun Hoshino. Novel “Exiled” telah dicalonkan bagi Anugerah Penulisan Dublin IMPAC Antarabangsa ("International IMPAC Dublin Literary Award") pada 1997. Novel “Langkah Pertama”nya telah memenangi Anugerah Buku Kanak-kanak Mobil-MABOPA pada tahun 1995. Khadijah merupakan penerima Anugerah Penulis Asia Tenggara pada 1999 dan menamatkan Program Penulisan Antarabangsa di Universiti Iowa pada tahun 1994. Siri buku kanak-kanaknya, “Siri Lagenda”, “Siri Aura dan Fauna” dan “Siri Teladan dari Rimba” telah diterjemah ke bahasa Inggeris oleh Institut Terjemahan Negara Malaysia (2009).


Novel

Badai Semalam, Singapura: Pustaka Nasional, 1968, 201 halaman.
Jalan ke Kubur, Singapura: Pustaka Nasional, 1969, 139 halaman.
Pelangi pagi, Johor Baru, Penerbitan Penamas Malaysia, 1971, 133 halaman.
Merpati Putih Terbang lagi, Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 1972, 289 halaman.
Belum Masanya, Kuala Lumpur: Penerbitan Utusan Melayu (M) Bhd., 1976, 96 halaman.
Di Tengah Kabus, Singapura: Pustaka Nasional, 1980, 123 halaman.
Bila dan di Mana, Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 1981, 199 halaman.
Mira Edora, Kuala Lumpur: K Publishing Sdn Bhd, 1984
Dekat Disayang Jauh Dikenang, Petaling Jaya: `K’ Publishing & Distibutors Sdn. Bhd., 1984, 133 halaman.
Laila Azwa Gadisku, Kuala Lumpur: `K’ Publishing & Distributors Sdn. Bhd., 1986, 144 halaman.
Cinta Kedua, Kuala Lumpur: `K’ Publishing & Distributors Sdn. Bhd., 1989
Alun Hidup, Kuala Lumpur: ‘K’ Publishing & Distributors, 1990, 217 halaman.
Di Ruangmu Aku di Sini, Kuala Lumpur: ‘K’ Publishing & Distributors, 1992
Ke Mana Kasih Hendak Dibawa, Kuala Lumpur: ‘K’ Publishing & Distributors, 1993, 133 halaman.
Melawan Arus, ‘K’ Publishing & Distributors, 1993, 229 halaman.
Senator Adila,Kuala Lumpur: ‘K’ Publishing & Distributors 1993
Langkah Pertama, Kuala Lumpur: ‘K’ Publishing & Distributors, 1994, 126 halaman.
Fasa Kedua, Kuala Lumpur: ‘K’ Publishing & Distributors, 1995
Mencari Azizah, Kuala Lumpur: ‘K’ Publishing & Distributors, 1998


Puisi
Semerbak Puisi, Kuala Lumpur: ‘K’ Publishing & Distributors Sdn. Bhd., 2004
Dua Dimensi Khadijah Hashim (sajak dan lukisan berus Cina) , Kuala Lumpur: ‘K’ Publishing & Distributors Sdn. Bhd.,2008
Puisi Tunas Bangsa, Kuala Lumpur: ‘K’ Publishing & Distributors Sdn. Bhd., 2008
Putera-puteri Malaysia, ‘K’ Publishing & Distributors Sdn. Bhd., 2010

Rujukan **Sumber

As-salam, Untuk rujukan pembaca blog saya, kali ini saya kongsikan biodata penulis wanita tersohor yang banyak menghasilkan novel-novel ...
Unknown Nov 23, 2012
Oh! MyKarya!

Gambar hiasan

Dengan lafaz Bismillah, semoga berteman kalam suci Allah aku ditemani oleh langkah kalian yang menyusul dengan rela. Aku tak pernah memaksa atas perjalanan ini kerana kalian telah miliki akal untuk bertenang dan merenung jauh atas perjuangan ini. Aku terkadang umpama ranting rapuh yang pabila dipijak berderai ia. Tetapi siapakah mampu mengubah nasib ini melainkan azam dan semangat dari dalam diri sendiri.

Hijrah itu perjuangan!
Hijrah itu pengorbanan...

Bukan mahu mendabik dada, pantang sekali jika mahu menunjuk riak kemenangan yang aku lakarkan. Kawan, dengan langkah berani diiringi tabahnya sebuah pengorbanan, aku teruskan langkah ke titik akhir. Tetapi simbahan keringat dan doa restu orang tersayang telah membawa aku menjadi aku seperti hari ini. Gagal sekali, tewas berkali-kali bukan halangan menjejaki tingginya gedung Mahameru...aku mahu kerana itu aku corakkan langkah sendiri!

Ingatlah teman-temanku, pangkat harta dan wang ringgit bukan ukuran sebenar sebuah kejayaan. Yang harus kalian sematkan pada setiap perjalanan adalah penghijrahan daripada baik menjadi yang terbaik, harus bijak memohon keampunan pada penghujung hari dari PenciptaMu dan melakukan pengorbanan dengan berhijrah membuang jauh rasa dendam pada sesama insan! Harus kita akui ALLAH ADA DIMANA-MANA, KETIKA KITA SUSAH ATAUPUN SENANG!

Dan...hijrah itu bukannya mudah, temanku!!

**aynora.nur**  



Gambar hiasan Dengan lafaz Bismillah, semoga berteman kalam suci Allah aku ditemani oleh langkah kalian yang menyusul dengan rela. Aku ...
Unknown Nov 14, 2012
Oh! MyKarya!

Dato' Haji Shahnon bin Ahmad (lahir 1933 di Sik, Kedah) adalah seorang penulis Malaysia, mendapat gelaran Sasterawan Negara, serta bekas Ahli Parlimen. Beliau dianugerahkan gelaran Sasterawan Negara pada tahun 1982. Beliau juga merupakan seorang Profesor Emeritus di Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang.


Shanon bin Ahmad (atau nama penanya Juwahir, Tutang) dilahirkan pada 13 Januari 1933 di Banggul Derdap, Sik, Kedah. Beliau kini menetap di 61, Cangkat Minden, Jalan 1, 11700Gelugor, Pulau Pinang.

Shahnon bersekolah di Sekolah Melayu di Sik dan lulus darjah V (1946) ; Maktab Sultan Abdul Hamid, Alor Setar hingga lulus Sijil Persekolahan.

Beliau bertugas sebagai guru di Grammer English School, Kuala Terengganu (1954); Pegawai Tentera di Port Dickson, Negeri Sembilan (1955-1956). Kecederaan yang dialaminya menyebabkan beliau menjadi guru semula dan mengajar bahasa Inggeris di Sekolah Melayu Gunung dan Sekolah Bukit Besar, Kedah (1957-1959).

Shahnon menjadi guru bahasa di Maktab Sultan Abdul Hamid (1960-1963); pindah ke Jenan, mengajar sastera di Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Abdul Halim(1967). Tahun 1968 menjadi pegawai penyelidik di Australian National University (ANU), Canberra, Australia.Di sana beliau memperoleh ijazah Sarjana Muda (1971).

Shahnon menjadi Pensyarah di Maktab Perguruan Sultan Idris, Tanjung Malim ; pensyarahUniversiti Sains Malaysia (1974) dan memperolehi Sarjana Sastera USM (1975). Shahnon dilantik menjadi Dekan Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan (1979) ; Profesor Sastera USM (Jun 1980) ; profesor penuh di USM (1982) ; dan Pengarah Pusat Islam, Universiti Sains Malaysia.


Novel

  1. Rentong, Melaka: Penerbitan Abbas Bandung, 1965, 123 hlm.
  2. Terdedah, Melaka: Penerbitan Abbas Bandung, 1965, 116 hlm.
  3. Ranjau Sepanjang Jalan, Kuala Lumpur: Penerbitan Utusan Melayu (M) Bhd., 1966, 188 hlm.
  4. Menteri, Alor Setar: Dinas Penerbitan Pustaka Sekolah, 1967, 119 hlm.
  5. Protes, Melaka: Penerbitan Abbas Bandung, 1967, 161 hlm.
  6. Perdana, Singapura: Pustaka Nasional, 1969, 213 hlm.
  7. Srengenge, Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 1973, 233 hlm.
  8. Sampah, Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 1974, 65 hlm.
  9. Kemelut, Kuala Lumpur: Utusan Publication & Distributors Sdn. Bhd., 1977, 156 hlm.
  10. Seluang Menodak Baung, Kuala Lumpur: Heinemann Educational Books (Asia) Ltd., 1978, 304 hlm.
  11. Al-Syiqaq I, Kuala Lumpur: Teks Publishing Sdn. Bhd., 1985, 427 hlm.
  12. Tunggul-tunggul Gerigis, Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 1989 (Edisi Sasterawan Negara, 1990), 305 hlm.
  13. Patriarch, Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka, 1991 (Edisi Sasterawan Negara, 1995), 227 hlm.
  14. Ummi & Abang Syeikhul, Pulau Pinang: Percetakan Yusran, 1992, 145 hlm.
  15. TIVI, Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 1995, 117 hlm.
  16. Ibu Adalah Pentafsir dan Sungai, Shah Alam: Penerbit Fajar Bakti Sdn. Bhd., 1995, 252 hlm
  17. Sutan Baginda, Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 1997, 115 hlm.
  18. Stumps (Terjemahan), Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 1997 (cet. 2), 334 hlm.
  19. Shit


Tahun 1975, Shahnon diberi kepercayaan sebagai anggota Panel Hadiah Karya Sastera; gelaran `Pejuang Sastera’ oleh Perdana Menteri Tun Hussein Onn (1976) ; Anugerah Sastera Negara daripada kerajaan (1982) ; Panel Hakim Hadiah Karya Sastera (1983).

Beliau menerima darjah Datuk Setia Diraja Kedah yang membawa gelaran `Datuk’ daripada Sultan Kedah (1980) ; Profesor Emeritus oleh Universiti Sains Malaysia pada 11 September 1993.

Dato' Haji Shahnon bin Ahmad (lahir 1933 di Sik, Kedah) adalah seorang penulis Malaysia, mendapat gelaran Sasterawan Negara, serta beka...
Unknown Nov 10, 2012
Oh! MyKarya!


Usia semakin layu menuju hari itu
tak sempat nak ditoleh kenangan lalu
kerana langkah semakin laju
sempatkah di tunggu saat ceria berlagu?

kala terdengar tawa mereka
gembira menari di dada lega
tunjang bahagia hati tak leka di sapa alpa
gamit tangan agar kukuh tak lerai jua
ikatan ini bawa langkah sampai syurgawi Illahi

tertanya jua sempatkah aku
mendulang sisa keringat yang berbaki
kerana kelibat lelah dan longlai
semakin dekat menyapa tak bertanya
harinya pun tiba jua..

**aynora nur**

Usia semakin layu menuju hari itu tak sempat nak ditoleh kenangan lalu kerana langkah semakin laju sempatkah di tunggu saat ceria...
Unknown Nov 7, 2012
Oh! MyKarya!

AZIZI HJ. ABDULLAH (Hj. Azizi bin Hj. Abdullah) dilahirkan di Kampung Bukit Meryam, Kota Kuala Muda Kedah, pada 4 April 1942. Mula mendapat pendidikan di Sekolah Melayu Bukit Meryam dan Sekolah Melayu Kota Kuala Muda, Kedah sehingga darjah enam.

Kemudian belajar di Sekolah Agama Dairatul Maarif Al-Wataniah, Kepala Batas Seberang Perai (Sekolah yang diasaskan oleh Tuan Guru Hj. Ahmad Badawi, ayahanda kepada Datuk Abdullah Ahmad Badawi, Perdana Menteri sekarang) hingga tahun 1965.

Azizi mula menulis ketika di sekolah agama, kira-kira dalam tahun 60-an apabila artikel pertamanya tersiar dalam Warta Negara, Pulau Pinang berkenaan buruk baik wanita bermain bola sepak dan kemudian diikuti cerpen ‘Sisa’. Manakala cerpen ‘Hj. Salikun Cuba Berkhalwat’ telah menjadi kontroversi sehingga Azizi hendak didakwa di mahkamah.

Azizi mula bertugas sebagai guru agama di Sekolah Kebangsaan Sungai Taka, Serdang, Kedah dalam tahun 1965 dan bermulalah kesuburan bakat beliau melalui penulisan cerpen di akhbar-akhbar, terutama akhbar terbitan Utusan Melayu.

Azizi telah bersara daripada guru agama pada tahun 1997 dan kini menjadi Ketua Editor akhbar Utusan Pengguna (CAP) Pulau Pinang dan penulis kolum majalah.

Dengan terhasilnya novel KAWIN-KAWIN, bererti sudah 25 novel yang ditulis oleh Azizi sejak tahun 60an lagi di samping hampir 200 cerpen.


AZIZI HJ. ABDULLAH (Hj. Azizi bin Hj. Abdullah) dilahirkan di Kampung Bukit Meryam, Kota Kuala Muda Kedah, pada 4 April 1942. Mula mendapat...
Unknown Nov 3, 2012