Menu
Oh! MyKarya!

#Cerita Seram 3: Syaitan - Beli buku Cerita Seram 3: Syaitan di Bookcafe.com.my. Cerita seram yang paling seram dan tak pernah anda dengar pun ada...


Bila beli buku lebih dari RM100, penghantaran adalah percuma ke Semenanjung Malaysia. Sekiranya pelanggan membeli buku bernilai RM100 ke bawah, anggaran kos penghantaran ialah RM6. Rujuk polisi penghantaran kami : http://bookcafe.com.my/my/shipping-policy.html

Format: Paperback
Saiz: 5" x 7”
ISBN-13: 978-967-0723-40-2
Jumlah Muka Surat: 176
Berat (Kg): 0.16
“Assalamualaikum bang, saya bapa kepada pesakit katil hujung tu. Boleh kita borak kejap kat luar?” tegur seorang bapa pesakit dari wad yang sama. “Semalam Farish nampak hantu ke bang?” pemuda tadi memulakan bicara. “Dia cakap ada pocong datang tengok dia. Biasalah bebudak, dah sakit gitu macam-macamlah meracau.” Bob cuba berdalih tak mahu sensasikan cerita semalam.
“Bang, apa yang Farish nampak tu betul bang. Saya sendiri nampak pocong tu. Cuma yang Farish nampak tu satu, tapi saya nampak dua bang!” pemuda tadi separa tinggi nadanya. “Apa yang kau nampak? Kat mana?” Bob mula bertanya. “Macam ni bang. Masa abang bangun nak kencing, saya terjaga kejap. Saya pandang Farish, saya nampak ada satu susuk tubuh baring sebelah Farish, saya ingat abang. Lepas tu saya teringat saya nampak abang masuk tandas. Saya buku mata sikit, saya nampak yang baring tu berbungkus bang. Saya terperanjat saya baring tegak pandang ke atas, masa inilah saya menggigil hampir nak menjerit bang.”

“Uish kenapa? Apa yang kau nampak?” Bob teruskan soalan.

“Bang, ada dua ekor pocong berbungkus atas siling baring merenung saya bang. Tuhan je tahu saya nak menjerit macam mana. Suara rasa berbuku dekat kerongkong. Saya baca apa saja yang terlintas. Dekat 5 minit baru dua ekor tu hilang bang. Sumpah, Farish bercakap benar bang. Ada hantu dalam wad ni.”

Best kan treaser dia...ada 34 unit sahaja. Cepat beli sebelum terlambat!! Jom!

#Cerita Seram 3: Syaitan -  Beli buku Cerita Seram 3: Syaitan di Bookcafe.com.my. Cerita seram yang paling seram dan tak pernah anda dengar ...
aynorablogs Jan 18, 2016
Oh! MyKarya!

I’m A Backpacker: Europe (Pre-Order) | Buku I'm a backpacker kini dibuka untuk tempahan awal kepada peminat novel travel disamping menambah info perjalanan ke sesebuah destinasi. Buku ini amat bermanfaat kepada anda yang suka melancong tetapi cuma ada bajet yang terhad. So, amat sesuai untuk mereka yang baru habis belajar tetapi nak makan angin ke Europe...


Ada bajet lebih kurang  RM6,000, a anda dah boleh beli buku ini, dan dijamin sangat berguna untuk perjalanan anda. Boleh buat pre-order mulai sekarang dengan tekan BANNER/GAMBAR di bawah.



RM25.00
Format: Paperback
Saiz: 5.3" x 7.6”
ISBN-13: 978-967-369-314-6
Tarikh Terbit: 15 Jan 2016
Jumlah Muka Surat: 240
Berat (Kg):

I’m A Backpacker: Europe (Pre-Order)


ISI KANDUNGAN

Bab 1: Tentang Benua Eropah
  • Schengen Area dan Pengecualian Visa
  • Musim, Cuaca, dan Suhu
  • Bahasa dan Budaya
  • Acara-Acara Besar dan Terkenal

Bab 2: MEMASANG ANGAN-ANGAN
  • Negara Mana yang Ingin Kita Kunjungi
  • Solo, Berkumpulan, ataupun Bersama Keluarga
  • Pilihan Jenis Pengangkutan
  • Pemilihan Tarikh yang Sesuai

Bab 3: PERANCANGAN
  • Senarai Tempat yang Ingin Dikunjungi
  • Kenal Pasti Lauan dan Jenis Pengangkutan
  • Berapa Jumlah Hari yang Diperlukan
  • Hotel, Hostel, ataupun Homestay
  • Membuat Anggaran Kos
  • Membuat Itinerari Lengkap
Meneruskan tradisi buku bestseller pertama I'm A Backpacker: Korea, kini Puteh Press datang lagi dengan buku kedua dalam siri travel bertajuk I'm A Backpacker: Europe.

Buku ini bukan sebuah buku travelog yang mencatatkan pengalaman penulis. Tetapi buku ini adalah buku yang menunjukkan cara/how-to, bagaimana untuk mengembara di Eropah. Keistimewaan utama buku ini adalah bagaimana mahu travel di sebuah benua yang terkenal sebagai elit, tetapi dengan bajet terhad.

Dengan wang kurang daripada RM6000, pembaca ditunjukkan cara bagaimana mereka dapat mengembara ke-12 bandar besar di Eropah seperti Milan, Paris, Madrid, dan Berlin. Bukan sahaja pembaca dapat berjimat, mereka juga dapat merancang sendiri perjalanan seperti mana yang dikehendaki.

Buku ini adalah umpama Lonely Planet, tetapi versi untuk rakyat Malaysia. Buku ini:
  • sepenuhnya berwarna.
  • dipenuhi dengan gambar-gambar daripada koleksi peribadi penulis.
  • pembaca mampu sesuaikan panduan untuk keperluan seorang mahupun secara berkumpulan.
  • pilihan tarikh, tempat, aktiviti, jenis pengangkutan, penginapan, tukaran wang, makanan, pakaian, dan banyak lagi.
  • daripada penulis yang sudah pergi sendiri ke tempat-tempat ini dan pernah menetap di Eropah.
Jika anda berminat untuk order/pre-order boleh kunjungi website SINI

I’m A Backpacker: Europe (Pre-Order) |  Buku I'm a backpacker kini dibuka untuk tempahan awal kepada peminat novel travel disamping mena...
aynorablogs Jan 14, 2016
Oh! MyKarya!

Atlas Rasulullah S.A.W - Hard Cover (100% Berwarna). Buku yang mengisahkan peta perjalanan Rasulullah menyampaikan dakwah kepada seluruh ummah. Buku ini wajar menjadi salah satu koleksi buku dan rujukan setiap Muslim untuk lebih mengenali peribadi, sirah dan sejarah Rasulullah. Semakin mengenali Baginda Nabi, semakin membuak-buak perasaan rindu untuk menemuinya.


Old price: RM85.00 
NOW: RM42.50
You save: RM42.50 (50%)
Return period:10 days
ISBN-13: 978-967-366-234-0 
Tarikh Terbit: 7 Feb 2014
Jumlah Muka Surat : 440
Saiz: 8" x 9"
Berat (kg): 1.40

Deskripsi Buku/ Sinopsis Buku Atlas Rasulullah S.A.W - Sami Bin Abdullah Al-Maghluts


Nabi Muhammad s.a.w. adalah Nabi terakhir yang diutus oleh Allah s.w.t. bagi menyampaikan seruan dakwah kepada umat manusia. Ketika membawa panji kebenaran, pelbagai dugaan dan pancaroba dihadapi Baginda Nabi dan para sahabat.

Sirah perjalanan agung Rasulullah s.a.w. dicatatkan secara terperinci dalam buku Atlas Rasulullah s.a.w. ini bagi memberi pengajaran dan pedoman kepada para pembaca.

Lembaran kisah perjalanan hidup insan agung ini memuatkan:

- Sejarah Kelahiran sehingga Kewafatan Nabi Muhammad s.a.w.

- Peta Perjalanan Dagang Nabi Muhammad s.a.w. ke Bushra sebelum Nabi Diangkat Menjadi Rasul

- Sejarah Nabi Diutus Menjadi Rasul sehingga Peristiwa Hijrah

- Amalan Keagamaan Pada Zaman Jahiliah

- Sejarah Pembangunan Kaabah, Masjidil Haram, dan Masjidin Nabawi

- Bandar-Bandar yang Menjadi Pusat Peradaban Pada Zaman Rasulullah s.a.w.

- Bukti Ilmiah Makkah Berada di Pusat Bumi

- Peta Perjalanan Hijrah Nabi Muhammad s.a.w. dan Kaum Muslimin

- Peperangan yang Dipimpin oleh Rasulullah s.a.w. dan Beberapa Ekspedisi Perang yang Lain

- Piagam Madinah yang Tersohor

- Nabi Muhammad s.a.w. dan Para Sahabat Menggali Parit semasa Perang Khandaq

- Bagaimana Nabi Muhammad s.a.w. Mampu Memimpin Lebih daripada 100,000 Kaum Muslimin bagi Melaksanakan Ibadah Haji yang Pertama dalam Sejarah Islam

- Strategi Perang Nabi Muhammad s.a.w. dan Para Sahabat

- Rasulullah s.a.w. Mengajarkan Ayat-Ayat Al-Quran kepada Jin Nasibin

- Strategi Formasi 313 Pasukan Badar dapat Mengalahkan Hampir 1000 Kaum Quraisy

Semoga buku ini menambahkan kecintaan kita kepada manusia paling agung, Muhammad S.A.W. Lebih banyak lagi kisah dan rakaman sirah yang tercatat dalam buku ini. Raikan kasih Rasulullah dan suburkan cinta kepada Baginda dengan menghayati Atlas Rasulullah S.A.W.

Klik pada banner di bawah ini untuk dapatkan Buku Atlas Rasulullah S.A.W - Sami Bin Abdullah Al-Maghluts dengan cepat, mudah dan sampai dengan selamat. 

Atlas Rasulullah S.A.W - Hard Cover (100% Berwarna). Buku yang mengisahkan peta perjalanan Rasulullah menyampaikan dakwah kepada seluruh umm...
aynorablogs Jan 13, 2016
Oh! MyKarya!

Sinopsis Drama Korea Remember | Drama korea the Village sudahpun habis dan kini digantikan dengan siri baru yang bertajuk 'Remember'. Ia telahpun disiarkan di saluran ONE HD pada setiap hari khamis dan jumaat pukul 7.40 mlm. Drama ini mula disiarkan pada 9 Disember 2015.

Daripada teaser yang disiarkan saya agak cerita korea Remember ni mesti kisah penyiasatan, undang-undang dan agak misteri jugak. So bagi sesiapa yang minat dengan genre sebegini boleh lah bookmarking the date.

Sinopsis Drama Korea Remember



Sinopsis Drama Korea Remember 


Jin-Woo (Yoo Seung-Ho) mengalami keadaan di mana dia mengidap sejenis Hyperthymesia, yang membolehkan dia ingat segala kejadian yang berlaku hari-hari secara terperinci. Untuk membuktikan yang ayahnya tidak bersalah, Jin-Woo menjadi seorang peguam.

Dia berusaha sedaya upaya dan gigih untuk menyelamatkan ayahnya tetapi malangnya dia mula lupa sedikit demi sedikit kerana kehilangan memorinya disebabkan Alzheimers.

Apakah nasih Jin Woo seterusnya? Dapatkah dia menyelamatkan ayahnya atau adakah penyakit Alzheimer's nya akan sembuh?

Drama Remember yang mempunyai 24 episod ini dibintang oleh beberapa bintang terkenal Korea seperti Yoo Seung-hoo, Park Min-young , Park Sung-woong, Nam Goong-min, Jung Hye-seong dan ramai lagi.

Saksikan cerita penuh drama korea Remember di saluran ONE HD 393.

Selamat meonton. ambil yang baik sebagai panduan. .ok!

Sinopsis Drama Korea Remember | Drama korea the Village sudahpun habis dan kini digantikan dengan siri baru yang bertajuk 'Remember'...
aynorablogs Jan 9, 2016
Oh! MyKarya!

Jom join Segmen Blogwalking Jejari Runcing. Sudah lama benar saya tidak join segmen antara blogger. Bukannya tidak berminat, tetapi kadang-kadang segmen atau giveaway tersebut memerlukan banyak komitment. Jadi terbantutlah niat nak joint. Namun, kali ini saya terbuka pintu hati join segmen blogwalking by jejari runcing kerana syaratnya yang amat mudah. Hanya dengan satu langkah, anda telah join. Best kan...


Jom join Segmen Blogwalking Jejari Runcing 

Jika anda mahu join atau sertai segmen blogwalking ini, hanya klik pada imej di bawah.


  

Kemudian, blogger jejari runcing aka Elia akan buat link senarai yang join untuk kita semua blogwalking antara satu sama lain. 

Selamat berjaya buat semua. 

#selamat tahun baru 2016.

Jom join Segmen Blogwalking Jejari Runcing . Sudah lama benar saya tidak join segmen antara blogger. Bukannya tidak berminat, tetapi kadang-...
aynorablogs Dec 23, 2015
Oh! MyKarya!

Sesegar Nailofar Oleh Zaid Akhtar - Buku Sesegar Nailofar dihasilkan oleh seorang penulis muda yang telah lama berkecimpung dalam dunia penulisan tanahair. Iaitu sejak dari tahun 2000 lagi, setelah beliau menyertai satu kursus Novel Remaja Pesta Buku Antarabangsa Tahun 2000.

Saya belum membaca buku Sesegar Nailofar tetapi ada membaca prakata novel ini dari website Bookcafe.com.my. Namun, menurut penulisnya...novel Sesegar Nailofar banyak membawa latar cerita di Jordon, tempat beliau menuntut ilmu selama lebih kurang 4 tahun.


Sesegar Nailofar Oleh Zaid Akhtar


Format: Paperback
Saiz: 4.5" x 7.25"
ISBN-13: 978-967-411-431-2
Tarikh Terbit: 14 Jan 2015
Jumlah Muka Surat : 256
Berat (kg): 0.18




Puaskanlah hatimu dengan menyumpah-seranahku sehingga hatimu kembali tenang. Kerana setelah engkau tenang, barulah engkau akan memikirkan betapa bukan engkau seorang saja yang menderita dan sakit hati. Tapi aku juga. Dan setelah engkau tenang, barulah engkau akan menyedari betapa bukan engkau seorang saja yang merintih dan terazab dilukai. Aku juga turut sengsara!

-----

Antara pelajaran, perjuangan, dan cinta yang jauh, Iqbal meniti semuanya penuh tertib, penuh cermat. Dan sebagai lelaki, sebagai insan... yang paling menguji tentunya adalah cinta. Tiga bulan tanpa apa-apa berita, namun Iqbal masih memegang pada janji. Utusan e-mel misteri membangkitkan tanda tanya - seakan mahu mencurahkan isi hati - siapa sebenarnya Nailofar?


Cuba baca intro buku ini yang setebal 256 muka surat, kata-kata yang digarap indah dan menarik hati kita untuk terus membacanya. Mendapatkannya dengan segera!!

 RM18-00

 


 



Selamat membaca...

Sesegar Nailofar Oleh Zaid Akhtar - Buku Sesegar Nailofar dihasilkan oleh seorang penulis muda yang telah lama berkecimpung dalam dunia pe...
aynorablogs Dec 22, 2015
Oh! MyKarya!

Siapa menjangka. Dia adalah orangnya. Dia dengan wajah manis. Senyuman tidak pernah lekang dari bibirnya. Dia yang suka bercanda. Mesra menegur kami, walau dalam kesibukannya.

Dalam kekangan masa. Dia sempat bertegur sapa. Cukup sekadar senyuman ikhlasnya. Jiwa yang penat kembali lega.




Dia orang biasa macam kita. Dia juga tidak bergaya kaya yang boleh menutup mata orang yang materialistik sifatnya. Perniagaan itu ibadah buatnya. Sambil menerima dia terus memberi, itu sikapnya.


Tidak Ternilai


Nilai pemberian itu. Mungkin bukan untukmu. Juga bukan untukku. Nilai yang sedikit itu, diberikan tanpa kata, tanpa paksaan. Setiap nilai yang kecil, besar jumlahnya buat mereka yang amat perlu. Dia disitu. Tidak mengharap kilauan lensa kamera. Untuk namanya dijaja merata. Nilai baik yang dipamer, buat aku terpana. Dalam diam aku mengira. Jika nilai sekecil itu diberi setiap kali ada pelanggan memberikan Wang kecil, bagaimana pula jumlahnya jika sehari ada lebih 100 orang yang berbelanja. Bukankah nilainya mengalir tak berhenti? Nilai kebaikan yang Malaikat catatkan dalam buku amalnya. Subhanallah...

Allah tidak memandang siapa yang menghulurkan bahagian dari hartanya sebaliknya Dia melihat nilai keikhlasan yang ada dalam hati setiap manusia.

Memberi itu lebih baik dari menerima.

Siapa menjangka. Dia adalah orangnya. Dia dengan wajah manis. Senyuman tidak pernah lekang dari bibirnya. Dia yang suka bercanda. Mesra mene...
aynorablogs Dec 2, 2015
Oh! MyKarya!

Sewaktu dia tiba, aku sedang menghirup sesudu air chikong panas sambil tangan kiri bermain dengan telefon. Dia memandang sekilas, aku membalas sekali lalu. Lagak seorang wanita yang ego. Ego dan Wanita...itu tanda mahalnya nilai maruah seorang wanita. Harus ada kelas! Itu gurauan kami bila ada mata lelaki cuba memancing..

Sepasang Mata Yang Teduh


Dia meletakkan sekotak rokok berwarna merah. Di tepi kiri meja. Telefon pun disusun di sebelah kotak rokok. Sambil mataku membaca whatsapp dari group sekolah, sesekali terjeling si lelaki yang keseorangan itu. Bila dia menyedari aku cuba menyapa secara tak sengaja, matanya pula cuba menyampaikan senyum. Tanda salam perkenalan.

Teduh matanya.

Belum ku sambut salamnya. Dia memanggil pelayan. Memesan mi goreng basah dan teh tarik. Aku mula meneroka. Apa ada pada matanya yang teduh itu. Sudahkah dirinya berpunya. Tetapi mengapa berseorangan. Argh!! Aku menyibuk sedangkan aku pun berseorangan. Tetapi aku tidak berwajah sedih. Hatiku sedang berbunga riang. Aku memang sengaja mahu bersendiri. Tekanan kerja selalu membawa aku ke kafe ini. Untuk bertenang...

Sedangkan dia, teduh matanya umpama menyimpul sebuah derita. Ataupun cerita. Matanya pun hanya menatap sepinggan mi goreng basah dengan kosong. Tiada rasa. Dan aku pun tidak merasa auranya.


Sepasang Mata Yang Teduh


Adakah dia seorang lelaki yang terluka? Teduh matanya tanda dia sedang merawat duka? Di sebalik hirupan chikong panas ini, ada aura duka yang hinggap pada pelupuk mataku. Jika lelaki itu disapa dugaan hidup, aku berharap dia kembali ke alam nyata. Lelaki dan duka adalah cerita basi yang singgah sekali lalu dan mudah dibawa angin masa. Esok lusa aku pasti lelaki itu sudah boleh ketawa. Kerana...jiwa lelaki tak betah menahan sedih terlalu lama.

Dalam rapuhnya perasaan seorang lelaki, dia ada kekuatan yang terselindung. Aku percaya itu! Kerana seorang lelaki menangis, airmatanya jatuh ke hati. Lalu membawa gelombang positif untuk kembali bangkit.

Aku pasti sepasang mata yang teduh itu akan kembali menyinari alam ini. Berikan dia masa.

Sewaktu dia tiba, aku sedang menghirup sesudu air chikong panas sambil tangan kiri bermain dengan telefon. Dia memandang sekilas, aku membal...
aynorablogs Nov 28, 2015
Oh! MyKarya!

Sinopsis Drama Korea The Time We Were Not In Love - Drama korea yang mengimbau kenangan. Kenangan zaman persekolahan yang penuh suka duka, kenakalan dan kekecewaan dalam percintaan. Drama korea The Time We Were Not In Love ditayangkan di saluran 393 ONE HD setiap Selasa hingga Jumaat, pukul 7.40PM / 6.40PM (waktu JKT).

Pada episod awal saya agak keliru menonton drama ini kerana ada banyak 'flashback' yang berselang seli dengan situasi masa kini. Tapi bila dah tengok 2 hingga 3 episod, saya sudah semakin faham. What to say? Yess!...saya suka drama ini dengan tema yang mengimbau kenangan silam zaman remaja. Kisah buli dan menyakat sesama rakan sebaya, cinta monyet dan kisah jiran yang rapat seperti adik beradik.

Bila teringat balik, buat kita tersenyum. Hmmm....nakal jugak saya masa zaman persekolahan dulu..hihi


Sinopsis Drama Korea The Time We Were Not In Love 


Sinopsis Drama Korea The Time We Were Not In Love


Oh Ha-Na (Ha Ji-Won) dan Choi Won (Lee Jin-Wook), kedua-duanya berusia 34 tahun. Mereka telah berkawan baik sejak zaman persekolahan lagi iaitu lebih kurang 17 tahun. Kini Oh Ha-Na telah menjadi wanita berkerjaya dan berjaya, dengan peribadi yang berkeyakinan serta seorang wanita yang jujur. Choi Won pula bekerja sebagai pembantu penerbangan di sebuah syarikat penerbangan. Dia sentiasa membantu Oh Ha-Na bila saja wanita itu dalam kesusahan.

Dalam usia mereka yang mencecah pertengahan 30-an, masing-masing terdesak untuk mencari teman hidup. Oh Ha-Na (Ha Ji-Won) dan Choi Won (Lee Jin-Wook) membuat 'deal' untuk berlumba siapa yang akan berkahwin dahulu.   

Cha Seo-Hoo (Yoon Gyun-Sang) adalah seorang pemain piano yang santai, bebas dan suka buat hal sendiri. Lee So-Eun (Choo Soo-Hyun) pula pembantu kabin di tempat Choi Won bekerja. 

Adakah Oh Ha-Na dan Choi Won akan menemui cinta yang mereka cari? Atau, adakah mereka akan menyedari bahawa telah wujud cinta antara mereka sejak sekian lama?

Saya ambil dari bacaan sebuah blog, blogger mulan-sahbanu,

Scene paling sedih sekali mestilah Scene Oh Ha Na menolak cinta Choi Won sebab die ingin kembali pada bekas kekasihnya iaitu Cha Seo Hoo. Walaupun hubungan cintanya dengan ditentang keluarga, Oh Ha Na tetap dengan keputusannya untuk menerima semula Ex-Boyfriend nyer tu. Memang kesian dengan Choi Won masa ni tapi nasiblah die ni jenis tak mudah mengalah dan terus menjadi kawan Oh Ha Na.Ending drama ni semestinya sweet giler dan happy ending, especially di penghujung episod 14. Bermula episod 15 dan 16 cite ni memang semua scene happy2 jer, xde yg sedih pun, Tak leh blah tengok Oh Ha Na yang merajuk dengan Choi Won pastu lari balik rumahnyer yg ada kat sebelah jer, siap bawa beg baju semua, lepas Choi Won pujuk, tak sampai seminit dah okey dah pastu terus balik umah diorang semula hahaha, mak, ayah Oh Ha Na geleng kepala jer tengok kerenah anaknya tu hehehee. Majlis kahwin diorang pun simple giler, just depan umah jer hihihi.

Drama Korea The Time We Were Not in Love 

Tajuk : The Time We Were Not in Love / The Time I Loved You
Genre : Drama/ Romantis/ Komedi
Jumlah Episode : 16 Episode
Pelakon Utama : Ha Ji-won & Lee Jin-wook
Pengarah: Jo Soo-Won
Penulis: Jung Do-Yoon, Lee Ha-Na
Network: SBS
Bahasa: Korean

Para pelakon Drama Korea The Time We Were Not In Love


Ha Ji-won sebagai Oh Ha-na
Lee Jin-wook sebagai Choi Won
Yoon Kyun-sang sebagai Cha Seo-hoo
Choo Soo-hyun sebagai Lee So-eun
Shin Jung-geun sebagai Lee Jung-geun
Seo Ju-hee sebagai Kim Soo-mi
Lee Joo-seung sebagai Oh Dae-bok
Jin Kyung sebagai Choi Mi-hyang
Kang Rae-yeon sebagai Kang Na-young 

Selamat menonton Drama Korea The Time We Were Not In Love. Ambil yang baik sebagai panduan dan yang tidak elok sebagai pengajran hidup. Okay!

Sinopsis Drama Korea The Time We Were Not In Love - Drama korea yang mengimbau kenangan. Kenangan zaman persekolahan yang penuh suka duka, ...
aynorablogs Nov 25, 2015
Oh! MyKarya!

Malam pekat. Gelap gelita tanpa cahaya. Malam menjemput sunyi bertamu pada ruang hati. Malam tanpa nyanyian cengkerik. Kerana malam hitam ini sepekat kopi di dalam cangkir di depanku.

Secangkir kopi. Sememangnya teman dudukku. Dipinggir jendela menghadap langit kirmizi. Pun tiada bintang. Saat ku kerlipkan mata, terasa pedih dikelopaknya. Sedih itu sungguh kelihatan. Hinggakan boleh ku seka ia perlahan-lahan. Sungguh ku bersyukur. Pedih ini akhirnya telah terzahir menjadi nyata. Hingga ku percaya bahawa sebenarnya kepedihan itu indah. Ya...indah yang perit. Terlalu...


Suatu Malam



Suatu malam.

Banyak rahsia malam yang tak terungkai. Malam mungkin ada seram, ada juga yang suram. Seramnya disaat kau terbaca betapa kebaikan dipermainkan. Kebaikan dijaja untuk satu kekayaan peribadi. Kebaikan dimomokkan dengan cerita sadis disebaliknya. Tertanya-tanya hatiku, masih tersisakah kebaikan yang suci murni? Jawabkan untukku...

Suram cerita akhir malam. Tiada yang membangunkan hero yang terlena. Sang puteri beradu umpama mimpi dalam mimpi 1001 malam. Demi malam ada fitnah yang bertaburan di dada sunyi, aku berpesan. Wahai Malaikat yang menjagaku, kejutkan aku jika aku terlena. Terbuai dalam fana. Kejutkan aku jika aku tersasar, tidak menjenguk Tuhanku ya Rabbi. Bangunkan aku dari lena yang panjang..

Suatu malam panjang. Kopi dalam cangkirku sudah mengering. Disisip oleh hirupan udara yang kurang nyaman. Ada jamahan keluhan suara tak sampai. Meski dilaungkan berkali-kali, suram malam belum lagi menampakkan serinya. Haruskah aku terus beradu?

Tolong aku ya Tuhan, keluarkan aku dari perangkap suramnya suatu malam. Agar jalanku penuh bening dengan cahaya terang yang Engkau kirimkan. Dalam sedar, aku terus berharap!

Malam pekat. Gelap gelita tanpa cahaya. Malam menjemput sunyi bertamu pada ruang hati. Malam tanpa nyanyian cengkerik. Kerana malam hitam in...
aynorablogs Nov 14, 2015